Extime, aikojen keräily, uusiokäyttö ja/tai tallennus CSV-tiedostoon


Tehty 11.10.2013, viimeksi muutettu 10.10.2021/JTu

Mikä aikakeruukone on

Aikojen keräilykone on ohjelmapalikka, jossa voit hakea tapahtuneita aikaleimoja joko tietyltä kelloaikaväliltä tai kilpailijoiden kilpailunumeroväliltä. Voit myös päättää, minkä tyyppiset ajat otat hakuun mukaan. Vaihtoehtoina ovat
 • toteutuneet lähtöajat
 • maaliin tulon ajat
 • väliaikapisteiden ohitukset
 • kierrosajat.

Rasti ruudussa Arvottu lähtöaika takaisin palauttaa aikaa poistettaessa urheilijalle taulukkolähtöajan. Ja Poisjääneitä ei mukaan rastittuna ei ota listalle mukaan kisasta poisjääneitä urheilijoita.

Löytyneet ajat saadaan näyttöön kelloaikajärjestyksessä täydennettynä kilpailijan numerolla, mahdollisella tunnistimen numerolla, sarjalla, nimellä ja seuralla. Lisäksi näytössä näkyy ajan tyyppi ja väliajasta väliaikapisteen paikka ja kierrosajasta kierroksen numero. Aikakanavana käytetään ko. paikan ensimmäistä merkattua aikakanavaa. Löytyneet ajat voidaan kirjoittaa CSV-tiedostoon, ne voidaan peruuttaa kilpailijoilta, lähettää verkkoon muille työasemille ja/tai ottaa takaisin ajanottonäyttöön uudelleen käytettäväksi. Aikoja käsitellään siinä tarkkuudessa kuin ne on kirjattu.

Aikakeruukone löytyy valikon Muutokset alaosasta riviltä kohdasta Urheilijoiden ajat. Sieltä aukeaa oikella oleva käyttöliittymä.

Käyttöliittymässä on rastittavat kohdat kiinnostuksen kohteena oleville aikatyypeille ja -paikoille.

Sarjojen rajaus on käytössä myös tässä näytössä. Rastimalla sarja pois aktiivisista ei tämän sarjan urheilijoita käsitellä lainkaan. (Valikko Ajanotto, menun rivi Rajaa aktiivisia sarjoja, kuten tiesitkin.)

Alkuun


Käyttöliittymän toimintaperiaate

Yllänäkyvässä käyttöliittymässä on paineltu nappeja seuraavasti:

 1. Valittu oikean yläkulman aikatyypeistä Toteutuneet lähtöajat ja Maaliintuloajat. Napilla Kaikki väliaikapaikat merkattu kaikki väliaikapisteet.
 2. Annettu numeroväliksi 71 - 71, eli on haluttu hakea kaikkien Kontiolahden SM-kisoissa 2013 pitkän matkan numerolla 71 hiihtäneiden ajat.
 3. Painettu nappia Nrovälin mukaan.
 4. Uusi poiminta, siis Nrovälin mukaan tai Poimi ajan mukaan siivoaa aina edellisen valinnan pois, tapahtumia ei saa yhdisteltyä peräkkäisillä valinnoilla eri arvoilla.

Listaan ilmestyi 10 aikaa, naisten numero 71, Johanna Ukkolalta, 5 väliaikaa (5.8, 11.8, 17.8 ja 23.8 km kohdilta) ja maaliaika sekä miesten numero 71, Heikki Kopakalta samoin 5 väliaikaa, keskeyttämiseensä asti.

Listalta voidaan nyt valita yksitellen tai Valitse kaikki-napilla kaikki aikatapahtumat ja valinnan jälkeen kohdistaa näille valituille tapahtumille seuraavia toimenpiteitä:

Lista kokonaisuudessaan, ei siis vain valittuja, voidaan kirjoittaa excel-yhteensopivaan CSV-tiedostoon (puolipisteet tietosarakkeiden välissä) napilla Kirjoita lista CSV:ksi. ExTime kysyy tulostustiedoston nimen, oletuskansiona on Excel-siirroille asetettu kansio (asetus tehdään valikon Säädöt toiminnolla Kansiot).

Ja kun listasta on valittu täsmälleen yksi tapahtuma, tämän tapahtuman urheilijaa päästään korjaamaan napilla Urheilijan tiedot. Tuplaklikkaamalla tapahtumaa päästään suoraan samaan urheilijan tietoikkunaan, vaikka listalla olisi muitakin tapahtumia valittuna.

Napilla Poimi ajan mukaan hakua voidaan rajata kelloaikojen väliin, rajat kuuluvat mukaan. Aika annetaan täysinä sekunteina muodossa tt.mm.ss. Tämä on tarpeen, jos halutaan tietyn verkon alhaallaolon takia rajata aika-ikkunaa.

Alkuun


Aikojen uusiokäyttö

Lähtöaikojen ollessa kyseessä täytyy käyttää hetki harkintaa, ei pidetä turhaa kiirettä! Jos ajan automaattinen käyttö on päällä, sehän on yleensä oletuksena, ajat kirjaantuvat samantien lähtöajoiksi, jos aikakanava on lähtöportin tunnus ja jollain urheilijalla on sopiva taulukkolähtöaika.

Siispä poistin hetkeksi rastin kohdasta Kun lähtö tapahtuu annetun ajan sisällä, se merkataan automaattisesti kilpailijan lähtöajaksi. Ajan kiinnitys uudelleen vaatii nyt ylimääräisen kuittauksen, mutta tuleehan harkiten tehtyä. Rastin palautan, kun homma on hoidettu.

Valikon Säädöt menurivi Asetusarvot, siellä välilehti Lähtöportti, numerosyöttö. Tai se rattaan ikoni työkalupalkissa.

Tässä esimerkissä valitsen listalta ensin lähtöajat numeroilta 166 - 178, ensimmäiseen poisjääntiin asti ja poistan ne listalta napilla Poista valitut listalta.

Lopuksi valitsen kaikki jääneet napilla Valitse kaikki.

Sitten painan nappia Käytä uudelleen, jotta saan nämä lähtöajat uudellen ajanottonäyttöön tarkoituksella kirjata ne toiselle urheilijalle, vaikkapa siksi, että jokainen lähti 15 sekuntia ennen todellista lähtöaikaansa. Pelkkä 15 summaus kaikille todelliseen lähtöaikaan ei riitä korjaukseen, sillä lähtöhän saa olla +- 3 sekuntia taulukkoajasta.

Poiminnan olisin voinut tehdä myös ajan mukaan, mutta numeroväli on tässä tapauksessa kätevämpi. Ja poisjääneet mukaan, koska heidän kohdallaan olisi muuten jäänyt aukko.

Kun suljen näytön napilla Valmis, ajanoton perusnäyttöön on ilmestynyt valitut lähtöaijat aikakanavan tunnuksella 0, joka on Timyn yleinen lähtökanavatunnus. Itseasiassa ne tulevat näyttöön heti, mutta korjailemaan pääsen vasta sulkemalla aikakoneen.

Tässä esitetty korjaus voidaan tehdä myös Muutokset valikon tempulla Lähettäjän kämmin hoitaminen, mutta harjoittelun vuoksi listaan sen tähänkin.

Näytön sulkemisen jälkeen ajanottoikkuna näyttää seuraavalta:

Nyt pääsen sitten kirjaamaan lähdöt oikein, eli numeron 180 oikea lähtöaika on 14.23.00,0, numeron 181 14.23.15,4 jne.

Poistan (pelkkä DEL urheilijan nimen kohdalla) ensin numeron 179, poisjääneen Emman ja vedän hiirellä numeron 180 tälle riville (numero 1:). Ja toistan tämän alasvetämisen kaikille numeroille 181 - 193. Alasvetämisen voi tietysti tehdä myös näppäimistöllä.

Sitten ajat kirjataan lähtöajoiksi joko avaamalla hiiren oikealla napilla pikkuvalikko (kuvassa alla) tai työkaluikonia, jossa lähtöviivasta lähtee punainen nuoli oikealle. Ajanottonäytössä eivät uudet lopputulokset näy heti, ajat lasketaan uudellen kun sarjaa katsotaan Tilanteet valikon Sarjan tilanne-näytössä.

Kun palaan uudelleen aikakeruukoneen näyttöön, ne aikatyypit ovat rastittuina, joissa oli rasti viimeisen suoritetun aikapoiminnan alkaessa.

Alkuun


Aikojen peruutus urheilijoilta

Tässä esimerkissä valitsen kaikki Johanna Ukkolan ensimmäisen ja toisen väliajan väliin sattuvat aikatapahtumat, rajat ovat siis 10:05:59 - 10:22:10, ja saan listalle 84 aikatapahtumaa, kun painan nappia Poimi ajan mukaan. Numeroväli-ruuduissa olevilla arvoilla ei siis ole merkitystä ajan mukaan tapahtuvassa haussa, eikä päinvastoin kuten edellä jo kerroinkin.

Listalta valitsen 4 aikaa, Sini Alusniemen väliajasta 5.8 km kohdalta alkaen (ajat 10.08.22,03 - 10.08.56.74).

Näin harjoitusmielessä oletan, että ajat ovat kirjautuneet väärään järjestykseen ja aion vaihtaa aikojen kirjausjärjestystä urheilijoille.

Peruutan valitut aikatapahtumat napilla Poista aika urheilijalta ja siirrän ne takaisin ajanottonäyttöön kilpailijanumeroilla täydennettynä, ilman ajan ja urheilijan kytköstä. Siksi minulla on Siirrä poistettavat ajat ajanottoon rastittuna. Jos ajat aiotaan vain poistaa, rasti jätetään pois.

Ajanotto näyttää nyt allaolevalta. Huomaa, että aikojen edessä oleva numero ajan näyttöön saapumisen järjestysnumero ja että ajat ovat nousevassa järjestyksessä. Minulla on siis asetus, että Uusin aika on näytössä ylimpänä.

Jos nyt tuplaklikkaan Sini Alusnimen riviä ja valitsen urheilijan ominaisuus-näytöstä välilehden Väliajat, näen (kuvassa oikealla), että Siniltä puuttuu väliaika kohdasta 5.8 km. Äskenhän sen juuri peruutin. Saman tuplaklikkauksen ja väliaikojen katselun voit siis tehdä aikakeruukoneen näytössäkin.

Ohitushetki-ruutuun tulee ikkunan ensimmäisellä avauksella sen hetkinen kelloaika, eli tässä tapauksessa ohjeen kirjoitushetki, joten siitä ei kannata välittää. Urheilijan ruutu voidaan nyt sulkea.

Nyt sitten suoritan kilpailijoiden numerojärjestyksen vaihtamisen oikeaksi (vain tässä esimerkissä, ei oikeassa elämässä). Vaihtohan tapahtuu ExTimessä näppärästi nuoli ylös ja alas-näppäimillä raahaamalla kilpailija oikean ajan luokse. Tai ottamalla hiirellä kilpailijasta kiinni ja vetämällä hänet oikean ajan luokse.

Klikkaan hiirellä Tiia Uusi-Autin riviä, jolloin se muuttuu keltaiseksi. Sitten painan shiftin pohjaan ja näppään nuoli alas kolme kertaa. Tuloksena Tiia siirtyy alimmäksi ja muut tytöt yhtä pykälää ylemmäksi.

Sitten merkkaan ajat uudelleen väliajoiksi (4 kertaa F4), joka kerta ExTime pyytää erilliskuittausta, koska loppuaika löytyy jo. Klikkaan puuttuvan väliajan numeroa (oikealla kuvassa 2) tai painan näppäimistöltä numeroa kaksi (2).

Lopputuloksena ajanottonäyttö on allaolevan kuvan näköinen.

Asian varmistamiseksi palaan uudelleen aikakeruunäyttöön ja ihan oikein, nyt on tyttöjen järjestys vaihtunut esimerkin alussa olevaan kuvaan verrattuna.

Tällä tavalla voidaan siis ajanotossa tapahtunut systemaattinen virhe korjata. Toki elävässä elämässä korjaus saattaa olla monimutkaisempi, hankalinta lienee löytää puuttuva aika jostakin paperitulosteelta tai käsivarmistuksista.

Harjoitus tekee mestarin, tämän korjaustavan ohessa voit myös kokeilla Muutokset valikosta löytyviä Kimmon korjausta tai Lähettäjän kämmin korjausta. Olen yrittänyt ohjelmoida ExTimeen monta eri vaihtoehtoa korjailuille, jotta jokainen löytäisi mieleisensä.

Tämän korjauksen etuna noihin muihin verrattuna on se, että kaikkia aikatapahtumatyyppejä voi käsitellä yhdessä.

Alkuun


Aikojen kirjoitus CSV-tiedostoon

Napilla Kirjoita lista CSV-tiedostoon saadaan siis kaikki näytön vasemman reunan listalla olevat ajat siirretyksi excel-yhteensopivaan tiedostoon.

Sarakkeella D on urheilijan käyttämän ensimmäisen tunnistimen numero, tai jos sitä ei ole, toistetaan siinä urheilijan numero. Tämä siksi, että itse käytän kyseistä tiedostomallia syöttämällä kellolaitesimulaattorilla testeissäni ajat uudelleen ExTimelle aivan kuin ne tulisivat tunnisteiden lukijalta.

ExTime kysyy tiedoston nimen ennen kirjoitusta, oletuskansiona on siis excel-siirtojen oletuskansio, mutta sitä voi vaihtaa, vaikkapa kirjoittaa suoraan muistitikulle.

Tiedoston muoto on suoraan listalla näkyvä, kelloajan muotoilussa on yritetty auttaa exceliä, ajan pisteet on korvattu kaksoispisteellä, desimaalipiste pilkulla ennen sekunnin osia ja tunnit esitetty kahdella numerolla.

Tätä tiedostoa käyttäen voit sitten excelissä laskea vaikka koko kilpailun uusiksi, lajitella urheilijat sarjoittain, numeroittain tai laskea, minkä vartin aikana oli ajanotossa kiireisintä aikaa tai vaikka piirtää graaffeja suosikkiurheilijasi vauhdin kehittymisestä matkan edetessä.

Iloisia hetkiä ExTimen ja Excelin parissa!

Alkuun


Muutamia muistettavia asioita

Muutamia seikkoja huomasin testeissä:

 1. Kierrosaikojen peruutuksessa pitää olla tarkkana, joko urheilijan kaikki kierrosajat on peruutettava kerralla tai sitten puuttuvat kierrokset on lisättävä urheilijan ominaisuudet näytön Kierrokset välilehden avulla. Viimeinen lisätty kierrosaika menee aina uusimmaksi, joten urheilijalla ei saa olla myöhäisempiä kierroksia, jos uusi kierrosaika lisätään F6 näppäimellä.
 2. Väliajoissa käytetään voimassaolevaa ajan tarkkuutta, esimerkkejä tehdessäni minulla oli tarkkuutena sadasosat.
 3. Uusiokäyttö ja CSV-tiedoston teko ei mitenkään muuta ajanoton tietoja, mutta jos aiot peruutella aikojen merkkauksia, muista tehdä talletus ennenkuin teet mitään muuta.
 4. Kerralla kerättävien aikojen määrälle ei ole muuta rajoitetta kuin koneesi muisti ja sehän yleensä riittää.
 5. Verkkokäytössä aikojen peruutukset näkyvät myös niillä työasemilla, joihin käyttämäsi PC on pyydetty lähettämään tietoja.

Ilmoitathan heti, jos ExTime ei toimikaan niin kuin pitäisi?

Alkuun


Mitä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ohjeiden pääsivulle