Oman lisenssitiedoston (kilpailijakannan) käyttö

Muutettu 1.1.2018/JTu

Sisällys:
Perusteet
Kilpailijoiden lisääminen kilpailuun ensimmäistä kertaa
Seuran jäsenet
Lisenssitiedoston päivittäminen
Oman lisenssitiedoston käyttö

Takaisin


Perusteet

Kilpailijoita lisätään kilpailuun erillisen liiton toimittaman lisenssikannan avulla. Tämän käyttö on KILMOn myötä tosin paljon vähentynyt. Rinnalle on myös tullut mahdollisuus käyttää vanhoja kilpailuja kuin lisenssitiedostoa.

Silti olen vielä säilyttänyt mahdollisuuden ylläpitää ExTime:ssä omaa lisenssikantaa, jossa on esimerkiksi oman seuran pikkuhiihtäjät, muun urheilulajin kuin hiihdon kilpailijat tai vaikkapa työpaikan henkilöt.

Asetusarvot-toiminnolla (valikossa Säädöt) on oma välilehti lisenssitiedoston (paremminkin kilpailijakannan) tietojen säätämiseksi. Lisenssitiedosto-ruutuun kirjoitetaan oman kilpailijakannan nimi (tai selataan se paikalleen napin Selaa avulla).

Kenttien sarakkeet vastaavat Excelin sarakekirjaimia. Esimerkissä näkyy, että sarake D (nimi) kopioidaan näytettävän rivin alkuun, näin näytössä olevat kilpailijat ova aakkosissa nimen mukaan. Ja nimen omaan sukunimen, koska ruudun alaosassa on pallukka Sukunimen kohdalla. Tämä toimii, vaikka nimi on kannassa normaalimuodossa "Etunimi Sukunimi".

Ohjeen alkuun


Kilpailijoiden lisääminen kilpailuun ensimmäistä kertaa

Uudet jäsenet/kilpailijat lisätään kilpailuun normaalin Ilmoittautumiset valikon toiminnolla Ilmoittautumiset.

Kilpailijalle annetaan seura, nimi ja itse keksitty lisenssinumero. Sen kannattaa olla lyhyt, koska Hiihtoliitto käyttää pitkiä ja etunollia ei tarvitse itse syötellä.

Sukupuoli ja syntymävuosi paikalleen, tämä hiihtäjätär on ExTime-ohjelman maskotti. Ja sitten Ilmoita-napilla sarjavalinnan jälkeen mukaan kilpailuun.

Ohjeen alkuun


Seuran jäsenet

Listaukset-valikon toiminnolla Pussituslistaukset voidaan näppärästi selailla yhden seuran osallistujia.

Vasempaan listaan ilmestyy kilpailussa mukana olevien seurojen nimet, ja niistä valitsemalla ExTime näyttää kaikki ko. seuran mukana olevat kilpailijat sarjoineen.

Mitään tulosteita ei tarvitse tietenkään ottaa, jos ei halua. Kuvassa näkyy nyt kylläkin esimerkin vuoksi Imatran omat hiihtäjät omissa kisoissaan.

Ohjeen alkuun


Lisenssitiedoston päivittäminen

Kun kaikki kilpailijat on lisätty, voidaan omaa kilpailijakantaa päivittää. Se tehdään keräämällä kilpailusta kaikki ne osallistujat, joilla on lisenssinumero. Tämä tapahtuu oheisen kuvan mukaisesti Uudet piirteet-valikon toiminnolla Kerää lisenssin haltijat. Syntyvän tilapäistiedoston oletusnimi otetaan extime-ini-tiedostosta, mutta sitä (ja kansiota) voidaan vaihtaa, kun ExTime varmistaa, minne tiedot kirjoitetaan. Lopuksi ExTime näyttää löytyneiden lukumäärän, Lisenssin haltijoita oli xx kappaletta.

Homma jatkuu sitten saman valikon toiminnolla Päivitä lisenssitiedostoa. Siinä aluksi ExTime kysyy, mitä kerättyä tiedostoa halutaan käyttää, oletuksena tottakai juuri äsken tehty tiedosto. Luennan jälkeen ExTime näyttää, monta riviä luetusta tiedostosta löytyi.

Seuraavaksi ExTime lukee vanhan lisenssitiedoston lajitellakseen sen varmasti numerojärjestykseen. Ja jälleen on käyttäjällä mahdollisuus valita käytettävän lisenssitiedoston nimi. Tällä lisäyksellä mahdollistuu se, että oma lisenssitiedosto voidaan pitää erillään vaikkapa Hiihtoliiton virallisesta lisenssitiedostosta. Jos käytössä olevaa lisenssitiedostoa ei ole tai sitä ei haluta käyttää, tiedostovalinta ikkuna suljetaan napilla Peruuta normaalin Avaa-napin sijaan. Tiedoston puuttumisesta saat ilmotuksen, mutta et muuta vaihtoehtoa kuin jatkamisen OK-napilla. Tällöin vanhoja lisenssitietoja on tietysti 0 kappaletta, muutoin näet vanhojen lisenssirivien lukumäärän.

Päivitetyn lisenssitiedoston nimen voi myös vaihtaa, oletuksena on extime.inistä löytyvä nimi. Lopputuloksena ExTime ilmoittaa uuden lisenssitiedoston rivimäärän.

ExTime lajittelee kilpailusta poimitut ja vanhan kilpailijakannan lisenssinumeroiden mukaan järjestykseen, jättää samannumeroisista vain kilpailussa mukanaolleen ja kirjoittaa nimet uuteen lisenssitiedostoon. Vanha on siirretty talteen INI-tiedostossa olevan ohjeen (Muutokset=) nimelle.
Ohjeen alkuun


Oman lisenssitiedoston käyttö

Seuraavalla kerralla omissa kisoissa voidaankin jo käyttää omaa lisenssitiedostoa ihan samalla tavalla kuin se olisi Hiihtoliitosta saatu.

Mikään ei tietysti estä lisäämästä omia kilpailijoita viralliseen lisenssikantaan, ongelmana on silloin Hiihtoliiton uusi versio lisenssikannasta, siellä ei omia 'lisenssinhaltijoita' tietenkään ole.

Käytettävän lisenssitiedoston nimi tulee toki muistaa vaihtaa käytävän kilpailun mukaan.

Ohjeen alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle