Pilvipalvelun käyttö

Muutettu 1.1.2022/JTu

Sisällys:
Taustaa
Pilven käyttö, työjärjestys
Seuranta
PilvEx.exen ikkunat
Takaisin ExTimen ohjesivulle


Taustaa

Pilvipalvelulla tarkoitan tässä ulkoisen palvelun käyttöä kilpailun aikatapahtumien välittämiseen työasemien välillä. Piirre on tarpeen, jos esim. jokin väliaikapiste sijoittuu niin kauas kilpailukeskuksesta, ettei sinne voida rakentaa langallista liittymää eikä mihinkään kilpailun maalialueella olevaan työasemaan saada julkista IP-osoitetta, johon maaston kone voisi ottaa yhteyttä.

Pilvipalvelu jakaantuu kahteen osaan, tapahtumien lähettäminen pilveen ja tapahtumien hakeminen pilvestä. Nämä osat eivät voi toimia samaan aikaanssa samassa työasemassa (vielä). Maaston väliaikapiste lähettää omat tapahtumansa pilveen ja maalissa oleva työasema taas hakee ne pilvestä ja tarvittaessa välittää ne muille kiinteässä verkossa oleville työasemille kuten kuuluttajalle tai live-tulospalvelimelle. Pilveen siirretyt tapahtumat jäävät pilveen arkistotarkoituksiin. Toteutan myöhemmin palvelun, jolla saat omat pilvitapahtumasi tuhotuksi.

Pilvipalvelun käyttö ei toteutuksen ensimmäisissä versioissa tarvitse käyttäjätunnuksia tai salasanoja, mutta jos palvelua aletaan käyttää muita käyttäjiä häiritsevästi, niin sitten joudun palvelun toteutusta rajaamaan käyttöoikeuksilla.

Jokaiseen yksittäiseen tapahtumaan liitetään aina kisan tunnistetieto. Tämä tunnistetieto koostuu kahdesta osasta, kilpailuvuodesta ja kisan kalenteritunnuksesta, joka hiihdossa on suoraan hiihtokalenterin kalenterinumero lisättynä hiihtotavalla. Esimerkiksi 9.11.2019 olleiden Imatran FIS-hiihtojen lauantaipäivän tunniste tieto olisi ollut: kausi=2019 ja kalenteritunnus 013P.

Ensimmäisessä vaiheessa (2019 alkaen) pilveen välitettiin vain aikatapahtumat (lähtöaika, väliaika, kierrosaika, maaliintuloaika, sakkokierroksen kuittaus) sekä tilamuutokset (DNS, DSQ, DNF) ja ammunnan sakot.

Toisessa vaiheessa (2022 alkaen) pilveen välitetään kaikki tapahtumat ja tämälleen samassa muodossa kuin ne siirtyvät paikallisverkossa muille työasemille. Tästä seuraa taas se, että nyt voidaan pilven kautta seurata kisaa aivan samoin kuin oltaisiin ihan kisaverkossa kiinni. Toki pienellä viiveellä. Voin esimerkiksi täältä Siuntion Yövilän työhuoneesta käsin hoitaa kisojen FIS/muuta livetulospalvelua, jos jokin kisapaikan koneista lähettää tapahtumat pilveen.

Tässä toisessa vaiheessa ei tarvita erillistä palveluohjelmaa. Se on enää tarpeen vain webscorerin ja Hirviurheilun liitännöissä. Tämä erillinen PilvEx.exe on ExTime_vvv.zipin sisällä, ja sen sijoituspaikka on sama kansio kuin missä itse ExTime.exe sijaitsee. PilvEx.exe tarvitsee tietenkin sitten palomuuriin reiät ja virustorjuntaohjelmat varmaan pitävät sitä uhkana, koska se lähettää tietoa ulos.

Alkuun


Pilven käyttö, työjärjestys

Pilven käytön ohjaus löytyy Uudet piirtet-valikon kohdasta ExTimen pilvipalvelu. Siitä aukeaa pilvipalvelun ohjausikkuna (alla), jonka kautta tehdään pilvipalvelun käytön toimenpiteet:
 • Ilmoitetaan käytettävän palveluohjelman sijoituspaikka ja nimi jos ollaan yhteydessä Hirviurheiluun
 • Tarkistetaan, että kilpailun tunnistetiedot ovat oikeat
 • Avataan tarvittaessa yhteys pilvipalvelun apuohjelmaan
 • Aloitetaan joko
  • tapahtumien lähetys pilveen tai
  • tapahtumien haku pilvestä
 • Kisan lopussa sitten asiat tehdään toisinpäin:
  • Lopetetaan pilveen vienti/haku
  • Katkaistaan yhteys pilvipalvelun apuohjelmaan, jos se oli ollut käytössä

Tapahtumien hakemisessa käytetään tapahtumalaskuria. Haku alkaa annetusta tapahtumanumerosta (Hakunumero) ja jatkuu sitä eteenpäin. Jos tapahtumia ei ole, haku odottaa annetun sekuntimäärän (Max odotusaika, sek) verran ja hakee uudelleen. Uudessa kisassa Hakunumero laitetaan siis nollaksi. ExTime kirjaa viimeisen hakunumeron muistiin, kun haku tai ExTimen suoritus lopetetaan.

Avautuvassa näytössä vasemmalla puolen on mukana myös ehdollisen yhteysohjelman käytön räätälöinti. Tein liitynnästä räätälöitävän, vaikka normaalikäytössä räätälöintiä ei ensimmäisen käyttökerran enää tarvita. Näytön oikealla puolella on sitten kisan tapahtumien siirron tiedot.

Esimerkissä on talven 2022 ensimmäisen FIS-kisan tiedot. Kisan kalenteritunnus on 218, ja kyseessä siis Imatran Kylpylähiihtojen Sprinttipäivän kisa.

Kun ollaan yhteydessä ExTimen omaan pilveen, ei erillistä välitysohjelemaa tarvita, siksi kohdassa ExTimen sisäinen (ei välitysohjelmaa) on rasti. Jos rasti on, alaosan välitysohjelmaosio aktivoituu. Kohdassa Siirtojen lokitiedot ExTime.logiin ei kannata pitää rastia, ainakaan jos kaikki toimii moitteetta. Lokiin kirjoitus vie aina hiukan aikaa. Kohta (Yhteys on auki) on vain tilanteen näyttämistä varten, jos siinä on rasti yhteys on jo rakennettu. Tätä kohtaa ei siis käyttäjä rastita.

Max odotusaika, sek ruudussa on sekuntimäärä, joka odotetaan eri hakukertojen välillä. Jos haussa saatiin uusia tapahtumia, seuraava haku lähtee välittömästi. 2 sekuntia on aivan riittävä hakutiheys, 5 - 10 sekuntia lienee optimaalisin verkon kuormituksen kannalta.

Sekä pilvestä haussa että viennissä tarvitaan skripti eli palvelimella pyyntöä palvelevan php-ohjelman nimi, esimerkissä siis haexml.php ja viexml.php. Nämä ovat oletuksena jo valmiina. Räätälöintiin saattaa jollain olla tarvetta sitten joskus.

Ainoa asia, joka tarvitaan, on napsauttaa Käynnistä-nappia joko pilveen viennissä tai pilvestä haussa. Viennissä tietysti ennen käynnistystä valitaan ExTimeen vienti ja haussa annetaan hakunumeroksi kisan alussa nolla (0).

Nappi Hyväksy tämä tilanne sulkee ikkunan, käynnistetty toiminta jää toimimaan taustalle. Toiminnalle ilmestyy pallo ajanoton ikoniriville, joka vilkkuu vihreän ja keltaisen välillä. Punainen on probleeman väri, silloin on parasta stopata palvelu ja aloittaa se uudelleen. Toiminnan palloa hiiren oikealla klikaten on oikotie tähän palvelun omaan ikkunaan.

Oikealla alhaalla on ilmoitusruutu, siihen tulee selittäviä ohjeita, jos vaikka yrität käynnistää hakua vaikka vienti on käytössä.

Alkuun


Seuranta

Kun pilvipalvelun ohjausikkunaan palataan uudemman kerran, näytössä näkyy valmiina menossa oleva tilanne.

Rasti Yhteys on auki on päällä, koska haku/vienti on siis jo pyörimässä taustalla. Ja vain Pysäytä-nappi kyseisestä siirrosta on klikattavissa. Palvelun tyypin vaihtaminen on estetty (ExTime/Hirviurheilu), jos vienti on menossa.

Hakunumeron ruudussa (Haku #) näkyy viimeisen saadun tapahtuman numero, josta haku siis jatkuu. Jos haku on käynnissä, viimeisen tapahtumanumeron saa esille klikkaamalla Hakunumeron ruutua.

Avaa yhteys-nappi on himmennettynä ja mikäli PilvEx.exe on käytössä alhaalla näkyy siihen olevan yhteyden TCP/IP-osoite. Nappi Lopeta ohjelman suoritus päättää välitysohjelman suorituksen. Edellytyksenä on, että haku tai vienti ei ole käynnissä ja yhteys välitysohjelmaan on katkaistu napilla Sulje yhteys.

Alkuun


PilvEx.exen ikkunat

Jos välitysohjelmaa PilvEx tarvitaan, on se haettava paikalleen napilla Hae ohjelma. Ohjelma pyörii samassa koneessa kuin ExTimekin, siksi yhdistytään TCP/IP-osoitteeseen localhost ja sen porttiin 51440. Tämä porttinumero on kiinteästi sidottu PilvEx.exen sisällä, sitä ei voi vaihtaa. Tarkoituksella annan tässä näytössä olla vielä nappulat sitä varten, että välitysohjelma voi toimia muuallakin kuin samalla koneella ja että se on voitu käynnistää ExTimen ulkopuolelta, kuten testeissäni olenkin tehnyt. Älkää antako niiden häiritä.

Kun kohdassa Käynnistä välitysohjelma automaattisesti on rasti, ExTime käynnistää taustaohjelman yhteyttä avattaessa, jos se ei sitä löydä jo toiminnassa. Vastaavasti, jos kohdassa Välitysohjelman ikkunaa ei näytetä on rasti, välitysohjelma jää pyörimään taustalle eikä se vie näytöltä tilaa.

Jos välitysohjelman ikkuna on auki, siinä näkyy ExTimen ja pilven välinen tapahtumaliikenne. Oikealla olevassa kuvassa on aloitettu haku, jossa ensimmäiseen hakuun (Task 1) saatiin vastauksena tapahtumat väliltä 68 - 80. Haku kesti kaikkiaan 373 millisekuntia, seuraavat haut (Task 2..) eivät tuottaneet enää uusia tapahtumia ja ne kestivät noin 0.1 sekuntia.

Tapahtumarivi koostui ensimmäisessä vaiheessa urheilijan sarjan tunnuksesta (M35), sitä seuraa urheilijan numero, tapahtuman tyyppi (V=Väliaika, L=lähtöleima, M=maaliintulo, B=sakkomäärä, X=muu tapahtuma). Väliajassa ja sakkomäärässä annetaan lisäksi paikka, jolta tapahtuma tulee (etäisyytenä lähdöstä). Tiedot erotellaan puolipisteellä. Aika on juoksevaa kelloaikaa, ajan perässä on sitten täydennyksenä laskennan tulos kun ajasta on vähennetty lähtöaika. Muissa tapahtumissa (DNS, DNF, DSQ) aikana on tapahtuman kirjaushetki, eli testiä tein illalla puoli yhdentoista aikoihin.

Pilveen viennin taustanäyttö on paljon suppeampi, siinä näkyy vain vientien (Task) lukumäärä, käytetty aika, pilvestä saatu status ja ko. kisassa olevien pilvitapahtumien kokonaismäärä.

Alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTime-sivulle