Extime, Takaa-ajokilpailujen hoitamisen ohjeita.

Viimeksi päivitelty 12.10.2018/JTu

Sisällys:
Taustaa
Toisen osan aloittaminen
Näyttö
Ensimmäisen osan puuttuvat tulokset
Uuden lähtöjärjestyksen teko
Takaa-ajo väliaikalähtönä
Malli lähtölistasta, alekkain
Malli lähtölistasta, rinnan

Takaisin ExTime-sivulle


Taustaa

Takaa-ajon ensimmäinen osa on aivan normaali kilpailu, sen hoitamisessa ei ole mitään erityistä jippoa. Erityistä on sitten vasta takaa-ajon toisen osan lähtöjärjestyksen tuottaminen.

Kilpailijan tiedoissa on erillinen aikakenttä (Sakko/hyvitys), jonne ensimmäisen osan tulos siirretään ja lopputulos on siis toisen osan hiihtoaika (maaliintulo - lähtöhetki) lisättynä tällä ensimmäisen osan tuloksella. Tulos katkaistaan täysiksi sekunneiksi, joten eniten hyötyvät ne, jotka saivat ajakseen yhdeksän kymmenystä. FIS:in säännöissä (ICR BOOK II CROSS-COUNTRY WEB EDITION JULY 2013) kohdat 324 Pursuit ja 315.4 Handicap Start Procedure valaisevat asiaa. Vuonna 2018 sääntökohdat ovat yhä samat.

Ampumahiihdossa/juoksussa on sääntö toinen, siinä ajat pyöristetään lähimpään sekuntiin ja mahdollisesti aikaero puolitetaan.

Tässä kuva Keuruun 2011 Scandinavia-cupin naisten sarjasta tilanteen ratkettua,  Sarjan tilanne-näyttö.

Alkuun


Toisen osan aloittaminen

Valikossa Muutokset on toiminto Takaa-ajolähdöt, siitä saadaan näkyviin arvontaa muistuttava näyttö, jolla tehdään takaa-ajon JÄLKIMMÄISEN osan lähtöjärjestys.

Aivan ensimmäinen temppu oli tietenkin ensimmäisen osan kilpailun tallettaminen niin, että se säilyy muuttamattomana. Siihen voidaan joutua palaamaan, jos jokin menee tässä pieleen. (Yleensä eka kerralla menee, ja seuraavan kerran sitten kun luulee jo kaiken osaavansa...)

Uutena piirteenä versiosta 7.8.5 (lokakuu 2013) on mahdollisuus asettaa toiseen vaiheeseen myös väliaikalähtö ja päättää myös, lähteekö edellisen osakilpailun voittaja ensimmäisenä (normaalikelissä) vai viimeisenä (paha lumisade).

Ja siis versiosta 9.2.4 (lokakuu 2018) ExTime osaa myös ampumahiihdon omat säännöt.

 

Takaa-ajon lähtöaikojen laskenta tehdään yhdellä työasemalla, joka lähettää uudet sarjatiedot verkon muille, kuuntelulla oleville työasemille. Jos laskenta tehdään maalin koneella, ja kisaverkossa on työasemia, jotka vain lähettävät tietoa maalikoneelle, niiden tulee imuroida kisatiedosto valikon Kilpailut toiminnolla Imurointi verkosta. Ja muistitikku on myös kelvollinen väline tiedon siirtoon.

Tietysti voidaan väliaikaisesti myös asettaa verkon lähetys/vastaanotto hetkeksi toisinpäin. Sitten vain valikon Ajanotto / Verkko välilehden Tapahtumien lähettäminen napilla Kisadata valitulle työasemalle siirretään kisadata muille koneille.

Alkuun


Näyttö

Allaolevan kuvan esimerkki on saman kisan (Keuruun ScandiCup 2011), joissa toisen päivän lähtöjärjestys määräytyy edellisen kilpailun perusteella ja lopputulos on kummankin kilpailun tulosten summa. Hiihdossa nämä kisat ovat kovasti vähentyneet, Pohjois-Satakunnassa ja Paloheinässä lienevät ainoat suhteellisen säännölliset kisat.

 

Näytössä on ensimmäisen osan kilpailujärjestyksen ensimmäinen sarja. Alaosan Edellinen ja Seuraava-painonapeilla tai suoraan sarjatunnus valitsemalla navigoidaan sopivat sarjat vuorollaan käsittelyyn.

Vanhan tuloksen käsittely-alueella ovat numeroinnin ohjaustiedot, ja niistä on oletuksena rastittu Tulos summataan yhteistulokseen ja Katkaisu, nämä FIS:in sääntöjen mukaan. Ampumahiihdon rastia Aikaero puolitetaan eikä täppää Pyöristys ole merkattu. ExTime katsoo, mikä laji on sarjalle merkitty kun se aloittaa uuden sarjan käsittelyä ja asettaa sen mukaan oletukset.

Kilpailukohtaisesti voidaan joko säilyttää entiset numerot, silloin kohdassa Lähtönumeroita ei muuteta on rasti, tai antaa uudet (yleensä numerot vaihdetaan, mutta se edellyttää hyvin toimivaa kisatoimistoa, jos samana päivänä on molemmat lähdöt).

Sarjan numerot ja lähtöaika-alueella on tälle sarjalle ehdotettu numero ja lähtöaika, harmaalla pohjalla yläpuolella näkyy edelliset arvot.

Lisäksi näkyy lähdön kesto ja kilpailijoiden lukumäärä ja myös aikaraja, milloin massalähdössä lähtevät sarjan viimeiset.


Harkitse tarkkaan, missä järjestyksessä ja millä aikaeroilla lähetät eri sarjat matkaan. Lähettäjien lisäksi helteessä voi olla maali, jos takana lähtevän sarjan keula ottaa edellä lähteneen sarjan hitaimmat kiinni.

Alkuun


Ensimmäisen osan puuttuvat tulokset

Ennenkuin takaa-ajon toista lähtöä aletaan tehdä, on käyty kisa talletettava huolellisesti, jotta alkuperäiseen aineistoon voidaan aina palata.

Sen lisäksi suosittelen, että jokaisen sarjan homman alussa tehdään sarjasta kopio ja tästä muodostuu uusi kilpailtava sarja. Tämä tehdään antamalla perustusnapin vasemmalla puolella olevaan ruutuun uuden sarjan tunnus ja painamalla Tee sarjasta kopio-nappia. ExTime perustaa uuden sarjan annetulla tunnuksella ja kopioi siihen kaikki kilpailijat. Perustetun uuden sarjan nimi, kilpailutapa ja matka on muistettava päivittää asianmukaisiksi normaalilla sarjan tietojen muuttamis-näytöllä (Muutokset/Sarjatiedot). ExTimen rakentama sarjan oletusnimi ei aina osu oikeaan..

Jos sarjassa oli kilpailijoita, joilla ei ollut tulosta, joko poisjäännin tai keskeyttämisen takia, ExTime ilmoittaa (esimerkki yllä) siitä listaamalla puutteelliset oikean puolen listaan. Pallo Tuloksissa on puutteita aktivoituu, samoin nappi Siirrä virheelliset XX:aan.

Nappia Siirrä virheelliset XX:aan painamalla ilman tulosta olevat kilpailijat siirretään sarjaan XX, josta ne voidaan sarjan vaihdolla saada uudelleen mukaan, mutta silloin pitää käsin korjata myös lähtöaika ja edellisen kilpailun tulos. Jos ja kun alkuperäisestä sarjasta on tehty kopio, saa ilman tulosta olevat kilpailijat suoraan poistaakin.

Alkuun


Uuden lähtöjärjestyksen teko

Ennenkuin sarjan uutta lähtöjärjestystä aletaan laskea, on tiedettävä lähdössä käytettävien karsinoiden(lähtöporttien) määrä. Tämä luku annetaan ruudussa oikealla keskellä alueella Lähtöportit, Keuruun prologissa meillä oli muistaakseni käytössä peräti viisi karsinaa.

Oikean puoleisen listan kilpailijoista näytettävä ensimmäinen tieto onkin juuri kilpailijan saaman lähtöportin numero, se näkyy myös Lähtölista-napilla aikaan saatavissa lähtölistoissa.

Ensin asetin ensimmäisen kilpailijan lähtönumeroksi 1 (=Aloitusnumero) ja lähtöajaksi 10.00.00 (=Ens. lähtöaika) ja painettuani pitkää nappia Laske tuloksen perusteella uudet lähtöajat erolla voittajaan, ruudun oikeanpuoleiseen listaan tuli sarjan uusi lähtöjärjestys. Huomaa, että lähtöaikaan ei anneta sekunnin osia, täysinä sekunteina vain.

Jos porttien määrää, lähtöaikaa tai numerointia halutaan muuttaa, korjataan portit/numero/aika oikeaksi ja uusitaan pelkkä laskenta painamalla yläosan Siirrä vain lähtöaikaa (ja numerointia)-nappia. Kilpailijoiden keskinäinen järjestys ja lähtöaikaerot pysyvät ennallaan.

Uusintanumerointia ei siis voi tehdä Laske tuloksen perusteella uudet lähtöajat erolla voittajaan-napilla, koska arvonassa vanha tulos on jo poistunut !!!

Jos homma menee oikein solmuun, niin sitten ei auta muu kuin katkaista yritys ja aloittaa työ alusta uudelleen, siksi pyysinkin alussa pitämään ensimmäisen osan tulokset varmasti muuttamattomina saatavilla ja tehdä sarjasta kopion.

Tässä näytössä olevaa nappia Nollaa ed. tulos voidaan tarvita kilpailun jälkeen, jos halutaan tietää pelkän jälkimmäisen osan tulokset. Ja silloin ehdottomasti kannattaa ensin tehdä sarjasta kopio ja sarjan tilanne näytössä valita Sarjakohtaisista toimenpiteistä toimenpide Laske sarjan tilanne uudelleen, jotta kopiosarjan loppuajat ja sijoitukset lasketaan uudelleen ilman edellistä osaa.

Alkuun


Takaa-ajo väliaikalähtönä

Toki takaa-ajon jälkimmäinen osa voidaan käydä väliaikalähtönäkin. Vaihtoehtoja on kaikkiaan kolme:

 1. ensimmäisen osan paras lähtee ensin
 2. ensimmäisen osan hitain lähtee ensin
 3. satunnainen

Jos haluat ensimmäisen osan tuloksen mukaiset lähtöjärjestykset (kohdat 1 ja 2), teet ne edellisen näytön avulla valitsemalla aluella Tasavälinen lähtöjärjestys haluamasi lähtöjärjestyksen ja painamalla nappia Tee kuitenkin tasavälilähtö. Ennen napin painallusta on kuitenkin asettettava myös ruutuihin aloitusnumero, ensimmäisen lähtöaika ja tasavälilähdön lähtöväli oikeisiin arvoihin.

Satunnainen arvonta on myös mahdollinen. Silloin tehdään normaali arvonta, jolloin ensimmäisen osan voittaja saa satunnaisen lähtöpaikan.

Tämä tehdään arpomalla kilpailu normaalisti, MUTTA rastimalla ensin ruutu Vanha tulos siirretään yhteistulokseen ja POISTAMALLA rasti ruudusta Sakko/hyvitys nollataan. Ja vasta sitten arvotaan.

 

Alkuun


Ja sitten vain innolla ja onnella takaa-ajoja järjestämään. Harjoittele arvonta hyvin jos saman päivän aikana käydään molemmat kilpailut. Lähtökellojen ohjelmointi on sitten oma kokonaisuutena, se löytyy täältä.

Lähtölista, tulostus alekkain

Keuruun hiihdot 2011           L Ä H T Ö L I S T A     4.3.2011
Keuruun Kisailijat            -------------------       24:08

  Lähtö Matka    Nro  Lisenssi Kilpailijan nimi    Seura

      Naiset 10 km P   Lähtökarsina 1
      ==================================

10.00.00 10 km     1      Weng Heidi       Norway
10.00.22 10 km     4  21455359 Grundvall Maria     Finland
10.00.49 10 km     7  25897654 Ahervo Laura      Finland
10.01.11 10 km    10      Larsen Lisa       Sweden
10.01.24 10 km    13  27445415 Hakala Maija      HämeenlHS
10.01.28 10 km    16      Korsgren Lina      Sweden
10.01.56 10 km    19  26999823 Pollari Terhi      Kuoreveden Kärki
10.02.03 10 km    22  27250749 Tuukkanen Terhi     Perhon Kiri
10.02.14 10 km    25  26203807 Gröndahl Outi      Lappeen Riento
10.02.29 10 km    28      Gausen Kristin     IL Varden
10.02.38 10 km    31      Sömskar Linn      Sweden
10.02.49 10 km    34  27598388 Ähtävä Ann-Mary     Team KalleSport
10.02.53 10 km    37      Hallberg Sanna     Sweden
10.03.12 10 km    40  27445790 Heiskanen Heli     Posion Pyrintö
10.03.43 10 km    43  27506383 Mäkinen Anne      TarvUrh
10.04.02 10 km    46  32898293 Wasström Lotta     Sundom IF
10.04.09 10 km    49  26950684 Utriainen Erika     Karihaaran Visa
10.04.37 10 km    52  27533149 Patanen Mari      Saloisten Salama
10.04.58 10 km    55  26427586 Kivikko Noora     LahdenHiihtoseura
10.05.24 10 km    58  23826889 Rantalainen Maaret   Valkeakosken Haka
10.06.04 10 km    61  26578134 Laukkanen Enna     Viitasaaren Viesti
10.08.11 10 km    64  28419495 Lähteenmäki Salla    Uuraisten Urheilijat
==============================================================================


      Naiset 10 km P   Lähtökarsina 2
      ==================================

10.00.09 10 km     2      Nydal Britt Ingunn   Norway
10.00.26 10 km     5      Staver Tuva Toftdahl  IL Heming
10.01.04 10 km     8      Berg Ella Gjoemle    Lyn Ski
10.01.12 10 km    11      Öberg Jennie      Sweden
10.01.26 10 km    14      Svensson Eva      Sweden
10.01.38 10 km    17      Harsem Kathrine Rolsted Fossum IF
10.01.58 10 km    20      Eriksson Mia      Sweden
10.02.09 10 km    23  26848204 Pirttiniemi Satu    Kuoreveden Kärki
10.02.19 10 km    26      Svensson Therese    Sweden
10.02.31 10 km    29  28441625 Kainulainen Anni    Kaipolan Vire
10.02.38 10 km    32      Seppas Hanna      Sweden
10.02.51 10 km    35  27010743 Pohja Pauliina     Oriveden Ponnistus
10.02.58 10 km    38  26461144 Kirvesniemi Anita    Simpeleen Urheilijat
10.03.19 10 km    41  26015231 Höylänen Jenni     Lauttakylän Luja
10.03.55 10 km    44  22557696 Messala Anne      SaarPull
10.04.04 10 km    47  28920159 Kekkonen Satu      Vihdin Viesti
10.04.10 10 km    50  27222638 Pelttari Elisa     Pellon Ponsi
10.04.47 10 km    53  27536489 Portti Tiina      Kuusamon Erä-Veikot
10.05.05 10 km    56  26927578 Sipilä Meri       Keravan Urheilijat
10.05.42 10 km    59  26699990 Mansikkaviita Riikka  Teuvan Rivakka
10.06.19 10 km    62  27419292 Ala-Mettälä Anni    Tampereen Pyrintö
==============================================================================

      Naiset 10 km P   Lähtökarsina 3
      ==================================

10.00.21 10 km     3      Slind Astrid Oeyre   Norway
10.00.48 10 km     6      Haga Ragnhild      Heming IL -Ski
10.01.09 10 km     9      Pajala Magdalena    Sweden
10.01.12 10 km    12      Söderlund Helene    Sweden
10.01.27 10 km    15      Wikén Emma       Sweden
10.01.54 10 km    18  27463303 Lehtimäki Teija     HämeenlHS
10.02.01 10 km    21  25631331 Sandvik Josefin     IF Brahe
10.02.12 10 km    24  27530951 Pitkänen Marjaana    Finland
10.02.27 10 km    27  26504519 Lappi Terttu      Kangasniemen Kalske
10.02.35 10 km    30  27443271 Heikkilä Satu      Valkeakosken Haka
10.02.42 10 km    33      Benum Silje Dahl    Byåsen IL
10.02.52 10 km    36  22987198 Raivio Jenni      Ruoveden Pirkat
10.03.02 10 km    39  27260069 Nord Anni        Valkeakosken Haka
10.03.31 10 km    42  27554526 Sariola Ruut      Oulun Hiihtoseura
10.04.00 10 km    45  27471379 Korpi Maarit      Teuvan Rivakka
10.04.04 10 km    48      Viacheslavova Natalia  SPbViborgskSDUSSC
10.04.25 10 km    51  27243594 Salminen Mari      AavasUrh
10.04.51 10 km    54  26307156 Komonen Iina      Nastolan Naseva
10.05.10 10 km    57  26624169 Siltakorpi Annukka   Kurikan Ryhti
10.05.53 10 km    60      Smirnova Kristina    SPbViborgskSDUSSC
10.07.54 10 km    63  26758200 Patama Saara      SaarPull
==============================================================================

Alkuun


Lähtölista, tulostus rinnan

Keuruun hiihdot 2011           L Ä H T Ö L I S T A     4.3.2011
Keuruun Kisailijat            -------------------       24:08

 Lähtökarsina 1   Lähtökarsina 2   Lähtökarsina 3
Nro. Lähtöaika 1  Nro. Lähtöaika 2  Nro. Lähtöaika 3


      Naiset 10 km P   Lähtöjonot
      ==============================

   1 10.00.00     2 10.00.09     3 10.00.21
   4 10.00.22     5 10.00.26     6 10.00.48
   7 10.00.49     8 10.01.04     9 10.01.09
  10 10.01.11    11 10.01.12    12 10.01.12
  13 10.01.24    14 10.01.26    15 10.01.27
  16 10.01.28    17 10.01.38    18 10.01.54
  19 10.01.56    20 10.01.58    21 10.02.01
  22 10.02.03    23 10.02.09    24 10.02.12
  25 10.02.14    26 10.02.19    27 10.02.27
  28 10.02.29    29 10.02.31    30 10.02.35
  31 10.02.38    32 10.02.38    33 10.02.42
  34 10.02.49    35 10.02.51    36 10.02.52
  37 10.02.53    38 10.02.58    39 10.03.02
  40 10.03.12    41 10.03.19    42 10.03.31
  43 10.03.43    44 10.03.55    45 10.04.00
  46 10.04.02    47 10.04.04    48 10.04.04
  49 10.04.09    50 10.04.10    51 10.04.25
  52 10.04.37    53 10.04.47    54 10.04.51
  55 10.04.58    56 10.05.05    57 10.05.10
  58 10.05.24    59 10.05.42    60 10.05.53
  61 10.06.04    62 10.06.19    63 10.07.54
  64 10.08.11
==============================================================================

Alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTime-sivulle