Extime, viestikilpailun hoitamisen pikakurssi

Muutettu 18.8.2022/JTu

Sisällys:

Takaisin ExTimen ohjesivulle


Taustaa

ExTime osaa käsitellä kolmenlaisia viestikilpailuja:

Jokaisen osuuden urheilijalla voi olla omat hyvitys/rangaistussekuntimääränsä ja sakkonsa. Myös koko joukkuelle voidaan antaa oma hyvitys/rangaistussekuntimäärä.

Viestijoukkuella oma 'korttinsa' ExTimessä kuten jokaisella osuuden urheilijallakin. Viestijoukkueen tietoihin talletetaan ensimmäisen lähtijän lähtöaika ja viimeisen viestinviejän, ankkurin loppuaika. Näiden aikojen erotus muodostaa viestijoukkueen ajan. Loppuaikaa lisää tai pienentää joukkueen jäsenten sakkojen tai hyvitysaikojen summa. Ja jos joukkueen jäseniä oli mukana yhteislähdössä (Jukolan viestin viimeiset osuudet), niin joukkueen tulos lasketaankin joukkueiden jäsenten aikojen summana.

Viestiä varten perustetaan oma sarjansa joukkueille ja jokaista osuutta varten omansa. Hopeasommassa on siis 16 vuotiaiden poikien viestissä 4 sarjaa, M16-V joukkueelle ja M16-1, M16-2 ja M16-3 kolmea osuutta varten. Nämä sarjat sidotaan toisiinsa sarjaryhmäksi, samaan sarjaryhmään kuuluvat sarjat näkyvät esim. sarjan tietojen Yhteistulokset välilehdellä, jossa ne myös korjata vanhalla ExTime-versiolla tehtyyn kisatiedostoon.

Joukkueen tiedot ja viestinviejien tiedot sidotaan yhteen koontinumerolla (joukkueID), jonka ExTime antaa joukkueelle automaattisesti kun joukkue lisätään ja joka ei näy kilpailijoille (ajanottajalle) mitenkään, se on siis eri asia kuin joukkueen rintanumero. Tämä numero on myös KILMOsta otettavissa viestijoukkueiden kokoonpanoissa jo valmiina, samoin osuuden numero. Jokaisella joukkueen jäsenellä on osuuden numero, taas eri asia kuin osuuden kilpailijan numero. Joukkueen tiedoissa tämä osuuden numero on nolla, siitä ExTime erottaa joukkueet varsinaisista kilpailijoista. Aloittajalla osuuden numero on 1, jne., tämäkin numerointi on ExTimen käyttäjälle periaatteessa automaattista toimintaa.

ExTimessä viestijoukkueiden ilmoittaminen ja joukkueiden kokoonpanojen ilmoittaminen ovat kaksi erillistä vaihetta, ne kun yleensä tapahtuvat myös eri aikaan.

Toimintojen järjestys on:

 1. Viestisarjojen lisäys, tässä ilmoitetaan myös osuuksien määrät.
 2. Joukkueiden ilmoittaminen sarjoihin, joukkuella voi olla myös nimi seuran lisäksi, malliin Petoteam / Jämsänkosken Ilves.
 3. Joukkueiden alustavien kokoonpanojen ilmoittaminen.
 4. Viestin lähtöjärjestyksen tekeminen/arpominen ja mahdollinen uudelleen numerointi.
 5. Lähtölistojen julkistaminen, ilman kokoonpanotietoja.
 6. Lopullisten kokoonpanojen muutokset ja niiden julkistaminen.
 7. Viestin lähtöajan rekisteriöinti (yhteislähtö).
 8. Osuuksien vaihtoaikojen rekisteröinti.
 9. Ankkurien maalintulojen rekisteröinti.

Toki kaikkiin (sarjoihin, osuuksiin) voidaan tehdä vielä myöhemminkin täsmentäviä muutoksia. Tärkeää on kyllä antaa osuuksien määrät oikein, niiden muuttamisessa jälkikäteen pitää olla erittäin tarkkana ja tietää mitä tekee...


Aloitus

Valitse ohjelman alussa toiminto Aloita uusi kilpailu ja anna sen ikkunassa kilpailun perustiedot, ennenkaikkea välilehdellä Viesti olevat viestijoukkueen numerointitapa ja osuuksien määrät.

Alaosaan laitetaan rasti vain Jukolan viestissä tai jos jostain syystä aikataulun pettäessä ankkurin laitetaan matkaan yhtäaikaa ajan säästämiseksi. (Aloitusosuuden lisäksi myös muilla osuuksilla voi olla yhteislähtöjä).

Muita muutettavia viestiin liittyviä oletuksia ovat sitten kilpailumaksut (välilehti Kilpailumaksut) ja lähtöaika on syytä antaa tasatuntina ja lähtöväli sekunteina nollaksi, koska kyseessä todennäköisesti on yhteislähtö (Sarjan lähtöajat).

Alkuun


Viestisarjojen perustaminen

Valikossa Muutokset on toiminto Sarjatiedot, siitä saadaan näkyviin normaali sarjatietojen hoitamisen näyttö, näyttöön listattu kaikki kilpailun sen hetkiset sarjat, oletuksena kilpailujärjestyksessä.

Ja voit uudelleen tarkistaa kilpailun perustiedot valitsemalla hiiren oikean näppäimen avulla saamastasi menusta Kilpailun perustiedot tai ikkunan alaosasta nappi Kilpailun perustiedot.

Viestisarjojen lisäämistä varten on oma nappinsa Viestisarjan lisäys, sama saadaan aikan oikean hiiren napin painalluksen alimenusta Lisää Viestisarja.

Joukkeiden lisäämisen jälkeen vasta käytetään Muutokset valikon kohtaa Viestijoukkueet...

Nykyään ehdottomasti nopein ja helpoin tapa on tehdä sarjojen perustaminen perustusvelhon avulla Wizardi-nappi tuossa sarjojen näytön alaosassa oikealla. Esimerkin kuvassa perustan Hopeasompaa varten 4 viestisarjaa, sekä tytöt että pojat ikäluokkiin 14 ja 16 vuotta. Osuuden pituuden matkaksi laitan kolme kilometriä, jonka sitten muutan M16 sarjassa myöhemmin viideksi.

Tässä kuvassa näkyy sarjojen tiedot, kun kaikki Hopeasomman viestisarjat on lisätty.

Ruudun alaosassa on siis nappi Viestisarjan lisäys, jolla voi myös perustaa viestisarjan. Itse suosin kuitenkin nykyään yllä näytettyä wizardia.

Alkuun


Viestisarjojen tiedot

Viestisarjan tietojen näytöllä (Välilehti Viesti) voit valita viestissä käytettävän numerointitavan ja osuuksien lukumäärän. Viestisarjan kohdalla näkyy, mitkä osuudet kuuluvat tähän viestikilpailuun ja vastaavasti osuussarjan kohdalla (ihan oikealla) näkyy, minkä viestisarjan osuus on ja kuinka mones osuus. Samat tiedot kyllä näkyy ohjeen mukaisesti annetuista sarjatunnuksistakin, mutta jos nimetään villisti...

Viestin viejien numerointiin voit käyttää viittä eri vaihtoehtoa, pienissä viesteissä on yleistä että kolminumeroisen kilpailunumeron ensimmäinen numero kertoo osuuden. Tällöin itse joukkueen numerona voi olla alle sata oleva numero, joka siis ei ole kenelläkään rinnassa. Jos numeroita onkin vain 299 asti, voidaan ankkurilla käyttää rintanumerona alle sadan olevia numeroita, silloin valitaan numeroinnista alin vaihtoehto Ankkurilla pienin nro (10x, 20x, x). Tätä varten Pasi halusi oman pallukan, terveisiä Tampereelle!

ExTime olettaa sarjojen alkavan M10 ylöspäin ja tarjoaa ensimmäistä puuttuvaa sarjaa. Voit sitä huoletta muuttaa, oletus näkyy kyllä ikkunan otsikossa, mutta korvautuu kyllä syötetyllä aikanaan.

Viestisarjan tunnukseksi ohjelma tarjoaa viittä merkkiä. Käytä siinä alussa sarjatunnusten yleistä koodausta, eli sukupuoli yhdellä merkillä M tai N, vaihtoehtoisesti P tai T, ja perään ikäluokka kahdella numerolla tai YL-lyhenteellä yleisessä sarjassa.

Älä kuitenkaan tee liian pitkää tunnusta.

Väliviivan/alaviivan jälkeen anna joukkuesarjan sarjatunnukseksi V ja ohjelma lisää automaattisesti osuuksille omat tunnuksensa, jossa lopussa V:n paikalle vaihtuu osuuden numero. Tätä saattaa KILMOn kanssa joutua räätälöimään.

Sarjan oletusnimeksi tulee sukupuolesta ja iästä johdettu nimi, samoin matka jaetaan tasan osuuksien määrällä, eli anna viestisarjaan matkaksi kokonaispituus. Jos osuudet ovat eripituisia/eri hiihtotavalla kilpailtavia, niin ne on sitten korjattava jälkeenpäin osuussarjoihin. Esimerkissä olen jälkeenpäin vaihtanut pituuden nollaksi, koska kirjoitin se valmiiksi nimen perään (3 * 5 km). ExTime ei lisää sarjan otsikkoon matkaa, jos se on 0 km.

Tässä esimerkissä, 2020 Taivalkosken HS-viesti M16, on myös poikkeama normaalista. Viestin hiihtotapana on P+V, kun se oikeasti olisi ollut pelkkää perinteistä. Hiihtotavan voi jättää myös tyhjäksi, varsinkin jos sarjan nimeen kirjoitetaan SM-viestien tapaan 2P + 2V.

Sarjan urheilumuodoksi on syytä valita Hiihto, ja sitten täsmennyksenä lajiksi Viesti.

Lähtöajan ja numeron voit myös varmistaa omalta välilehdeltään, itse viestisarja ja ensimmäisen osuuden kilpailijoillahan on sama lähtöaika, loppuosuuksilla lähtöaika on nolla, joka sitten vaihdoissa vaihtuu vaihtohetkeksi.

Vinkki! Itse laitan joukkueiden lisäämisen jälkeen kisaohjelman mukaisen lähtöajan Arvonta-näytössä olevalla napilla Sarjan lähtöaika. Näin saan lähtölistoihin tarvittavan lähtöajan helpoimmin. Muita tapoja olisi mm. Ajanotto valikon Yhteislähtö) toiminto. Kolmas tapa olisi Ajanotto valikon toiminta Lähdön siirto ja neljäs Muutokset valikon toiminto Yleismanipulaattori. Valitse mieleisesi.

Maksut voi myöskin asettaa omalta välilehdeltään, osuuksien maksuksi ohjelma laittaa nollaa, vain joukkue maksaa kilpailumaksun.

Huomaa uusi nappi Tee näistä maksuista perusmaksut, sillä saat helposti päivitettyä kauden alussa uudet hinnat ExTimen ini-tiedostoon.

Viestisarjan onnistuneen lisäyksen jälkeen sarjoja on tullut osuuksien verran enemmän, kuten ylhäällä Hopeasomman esimerkki näytti. Nimiä, matkoja ja hiihtotapoja voi sitten osuus-sarjakohtaisesti hienosäätää.

Seuraava viestisarja lisätään samalla tavalla. Ja kertausta Wizardi:lla menee useampi ikäluokka kerralla. ExTimen versiosta 9 alkaen sarjojen lukumäärällä ei ole enää 255 sarjan ylärajaa.

Alkuun


Joukkueiden lisääminen

Joukkueet ilmoitetaan kilpailuun Ilmoittautumiset valikosta toiminnon Viestijoukkueiden lisääminen avulla. Tosin paljon yleisempi tapa on imuroida ne KILMON tekemästä csv-tiedostosta, siitä lisää alempana.

Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä tarkistaa vastaavan kilpailun edellisvuoden tulokset, sillä joukkueen lisäämisen yhteydessä sille voidaan antaa jo lopullinen numero. Yleensähän viesteissä edellisen vuoden voittaja lähtee lähtörivin keskeltä numerolla yksi ja siitä viuhkassa kakkonen ja muut parilliset numerot oikealtapuolelta sekä kolmonen ja parittomat numerot vasemmalta. Ja takaa seurojen kakkosjoukkueet ja muut huonommin pärjänneet.

Numeroinnin vaihtaminen jälkikäteen on kyllä kovin helppoa.

Viestijoukkueen seura voidaan joko kirjoittaa omaan ruutuunsa kokonaan tai kirjoittamalla vain alusta neljä merkkiä ja painamalla Hae seuraa rekisteristä-nappia. Alempaan ruutuun voidaan kirjoittaa joukkueelle nimi tai sen puuttuessa vain seuran lyhenne ja järjestysnumero, esimerkiksi EHS I, VHS II, JoKu, jne.

Joukkueen sarjaksi valitaan sitten ehdottomasti oikea viestisarja, V-loppuinen sarjatunnus, jos tunnus tehdään ehdottamallani tavalla. Sarjavalikkoon ei ExTime listaa muita kuin ne sarjat, joissa on annettu joukkueen koko suuremmaksi kuin nolla. Sarjatunnusta seuraavaan ruutuun voi sitten antaa joukkueen numeron (toki joukkueetkin voidaan arpoa, mutta sitä tehdään harvemmin).

Ja vasta sitten painetaan Ilmoita-nappia, jolloin alaosaan tulee kuitiksi lisäyksestä joukkueen tiedot ja seuraavaa joukkuetta varten numero ylempänä kasvaa yhdellä tai enemmän, riippuen mikä on ko. sarjaan lisättyjen joukkueiden suurin numero. Kahta samaa numeroa eri joukkueille ExTime ei hyväksy. Samalla kun joukkue lisätään tähän viestisarjaan lisätään jokaiseen osuussarjaan yksi osallistuja, jossa seuranimenä on on joukkueen seura ja nimen paikalla vain U. Nimet täydennetään sitten myöhemmin erillisellä Joukkueen kokoonpano-näytöllä. Siitä lisää alla.

Korjaa tietoja-napilla juuri lisättyä joukkuetta voidaan heti muuttaa ja Poista-napilla se saadaan kisasta pois. Muuten sitten joukkueen perustietoja muutetaan Sarjan tilanteen kautta.

Täsmennys! Älä laita seuran nimi kenttään seuran joukkueiden keskinäistä järjestysnumeroa, se kuuluu Joukkueen nimi-kenttään. Kaikki joukkeet edustavat samaa seuraa.

Alkuun


Viestijoukkueen tietojen muuttaminen ja joukkueen kilpailujärjestyksen antaminen

Yksi tärkeä asia pitää hoitaa kuntoon, ennenkuin alat päivittää kokoonpanoja ja käyttää siellä nimihakua. Koneellasi pitää olla (ja oikein asetettuna) ajantasainen lisenssitiedosto, muuten ei urheilija ehkä löydy tai löytyy väärällä lisenssin voimasaolotiedolla.

Korjaa tietoja-napilla voitiin siis korjata juuri ilmoitetun joukkueen tietoja. Suuremmat muutokset tehdään erillisen Viestijoukkueet ja sen alimenun Kokoonpanot-näytön avulla. Joukkuetta perustettaessa on osuuksien kilpailijat lisätty ja numeroitu automaattisesti, mutta nimen paikalle on laitettu vain U-kirjain.

Näytön oikeassa reunassa (malli hiukan alempana) on valitun sarjan joukkueiden luettelo ja vasemmalla puolella on sitten muutettavan joukkueen tiedot.

Joukkueen muutosnäytön oikean alareunan napeilla Edellinen ja Seuraava tai yläreunan sarjatunnusten valikosta valitaan haluttu viestisarja näkyviin ja syntyneestä listasta poimitaan muutettava joukkue korjailtavaksi.

Joukkueen valinnan jälkeen tuplaklikataan muutettavan osuuden riviä. Kursori menee kilpailjan nimen kohdalle ja uuden nimen kirjoitus voidaan aloittaa. Joukkueen vaihtuessa aloitetaan muutokset aina osuudesta 1 ja nimen teksti valitaan, jolloin syötetty uusi teksti korvaa heti vanhan nimen.

Versiosta 8.3.1 alkaen viestien viejen hiihtojärjestysmuutokset kannattaa tehdä nimilistan oikealla puolella olevien nuolinäppäinten avulla. Painamalla alempaa, kärki alaspäin olevaa nuolta valittu urheilija siirtyy seuraavalle osuudelle ja sillä ollut nousee valitun tilalle. Sopivasti valitsemalla ja klikkailemalla ei nimiä tarvitse kirjoittaa lainkaan, kun vain osuujärjestys vaihtuu.

Ja jos lisäät kirjoittamalla uuden kilpailijan jollekin osuudelle, niin varmista aina että hänen lisenssinumeronsa tulee myös oikein (ja FIS-koodi SM-parisprintissä).

On erittäin tärkeää, että urheilijan vaihtaessa osuutta myös lisenssinumerot ja FIS-koodit vaihtuvat samalla. Nuolinäppäimillä se menee automaattisesti, käsin kirjoitettaessa ne jäävät melkein aina tekemättä. Kilpailunumerot ja tunnistimet pysyvät osuuskohtaisina. Joskus tulevaisuudessa kun tunnisteet ovat henkilökohtaisia nekin vaihtuvat kilpailijan mukana, olisikohan ExTime versio 12.11.10 silloin kyseessä ?

Parisprintissä nimivaihto puree vain osuuksiin 1 ja 2, trio-viestissä osuuksiin 1, 2 ja 3, nämä nimet kopioidaan jatko-osuuksille automaattisesti. Perusnäytön alariville tulee toki selittävä huomautus.

Kilpailijan nimen perässä näkyy se sarja (kuvassa N16-1), jossa osuuden viejän tulos huomioidaan. Sitä ei tässä näytössä voi muuttaa, vaan jos muutos halutaan tehdä, on se tehtävä ko. kilpailijan tietoja muutettaessa. Kilpailijan kaikkia tietoja päästään muuttamaan napin Näytä tämän tietoruudut avulla.

Oikealla on esimerkki, jossa urheilijoiden nimet on annettu väärin päin, sukunimi ensin. Tälläinen korjaus kannattaa tehdä seuraavasti:

 • Painetaan nappia Näytä tämän tietoruudut
 • Urheilijan nimi-välilehdellä painetaan Swap
 • Suljetaan urheilijanäyttö ja valitaan kääntyneen nimen osuus uudestaan (Jos ruutu Auto oli rastittu, seuraava osuus valittiin automaattisesti)
 • Painetaan nappia Nimihaku, jolloin saadaan (toivottavasti) lisenssikannasta myös oikea sportti-ID
 • Jos samannimisiä löytyi useita, valitaan näytön alaosasta se oikea
 • Hyväksytään muutos Muutos OK--napilla.
Tämä jokaiselle joukkueen jäsenelle ja lopuksi nappi Talleta Joukkuemuutos tai pikanäppäimillä tehtynä (ALT+T).

ExTime näyttää Muutos OK-nappia aktiivisena, jos muutoksia on tehty ja varmistaa muutoksen tekemisen, jos se unohtuu.

Kilpailijan nimen alapuolella oleva Tunnisteet-ruutu on varattu nilkkatunnistimien (tai vastaavien) antamiseen. Tähän ruutuun laitetaan sähköisiä tunnistimia käytettäessä kilpailijalle kuuluvan tunnistimien koodit, pilkulla erotettuna jos niitä on kaksi. Toki tunnisteet menee helpoiten niiden laskentaan lähtönumerosta tehdyllä näytöllään.

Toinen ruutu sen oikealla puolella on lisenssinumeroa eli sporttiID:tä varten, syöttämällä se ja painamalla Enter tai painamalla nappia Hae Sportti-ID, ExTime hakee kilpailijan nimen lisenssikannasta. Jos ruudussa Oma seuranimi on rasti, lisenssikannasta löytyvä seuranimi päivitetään myös, vaikka se tässä näytössä ei näykään.

NimihakuFIS hakee urheilijaa taas viimeksi käytetystä FIS:n listasta.

Nimifixaus-nappi korjaa nimen ulkoasun (trimmaa), ensimmäiset kirjaimet vaihdetaan isoiksi ja turhat välilyönnit sekä keskimmäiset nimet poistuvat.

Versiosta 8.3.1 lähtien kilpailijaa voidaan etsiä lisenssikannasta myös nimen perusteella. Haun etuna on se, että samalla tulee lisnessinumero ja mahdollinen FIS-koodi varmasti oikein. Haku tapahtuu seuraavasti:

 • Nimihaku-napin alla olevaan nimi-ruutuun kirjoitetaan etsittävän kilpailijan nimen alkua sopiva määrä.
 • Nappia Nimihaku painamalla ExTime hakee kaikki nimeen täsmäävät lisenssin hankkineet urheilijat ja listaa ne näytössä alimpana olevaan listaan
 • Jos nimiä löytyy vain yksi, tämä urheilija valitaan automaattisesti.
 • Jos nimiä löytyy useita, klikkaamalla hiirellä listasta haluttua, se valitaan.
 • Jos haettava nimi alkaa *-merkillä, niin etunimeksi kelpaavat kaikki. Tähden jälkeen annettuja kirjaimia tutkitaan sukunimen alkuna.

Tässä yritän valita itseäni aloittajaksi. Nimenä kirjoitin Jorma T, painoin Nimihakua ja ExTime löysi meitä kaikkiaan neljä kappaletta. Haussa ei siis tarkasteta seuraa, vaan kaikkien nimeen täsmänneiden seura näytetään omilla silmillä valittavaksi.

Löydetyn nimen edessä oleva tähti tarkoittaa tuttuun tapaan sitä, että menossa olevana kilpailukautena lisenssiä ei ole maksettu tai maksu ei vielä ole ehtinyt kirjautua. Jos lisenssitiedoston määrityksissä (Asetusarvot, välilehti Lisenssitiedosto) on kohta Maksamattomia ei näytetä (*) rastittu, nimihaku löytää vain ne urheilijat, joilla maksut on hoidettu. Tässä näytössä sitä asetusta voi muuttaa rastimalla kohta Maksamattomat ei näy (*).

Kertausta. Jos nimen hakuruutuun kirjoittaa tähden nimen ensimmäiseksi merkiksi ja heti perään sukunimen alkua, vaikkapa malliin *Tuomi niin ExTime ohittaa haussa etunimen ja hakee kaikki ne, joiden sukunimi (=ensimmäisen tyhjän merkin jälkinen nimi, voi siis olla toinen nimikin) alkaa annetuilla kirjaimilla (Tuomi). Tuomimäki nimisiä oli tasan yksi ja Tuominen nimisiä useampia kymmeniä (68).

Nimihaussa ei myöskään välitetä siitä, onko nimi kirjoitettu isoilla vai pienillä kirjaimilla, molemmat kelpaa. Skandimerkkien tulkinnassa saattaa olla käyttöjärjestelmästä johtuvia eroja, niitä ei pidä jäädä ihmettelemään vaan on kokeiltava rajata hakua sitten muulla tavalla.

Jos koko joukkue siirretään toiseen sarjaan (erään) seuraavat viejien sarjatunnukset automaattisesti joukkueen uutta sarjaa.

Kuvassa on painettu Toiseen sarjaan nappia, jolloin esiin tulee viestisarjoja käsittävä valinta, josta valitaa joukkueelle uusi sarja ja hyväksytään se Valitse tämä napilla tai sitten ei hyväksytä Ei valintaa napilla.

Jos aiot käyttää pistesummia, varmista että osuudelle vaihdetulle kilpailijalle tulee oikea FIS-koodi. Se tulee automaattisesti, jos hakua käytetään ja kilpailijan tiedoissa lisenssikannassa on FIS-koodi annettuna. Varsinkaan kauden alussa näin ei aina ole, vasta kauden edetessä alkavat FIS-koodit päivittyä. FIS-koodi ja mahdollinen pistemäärä voidaan syöttää käsin aiemmin mainitun napin Näytä tämän tietoruudut avulla.

Laske pistesummat-nappi summaa kilpailijoilla olevat pistemäärät joukkueen kokonaistietoihin, näin saadaan joukkueet järjestykseen vaikkapa rankingin mukaista lähtöjärjestyksen laskentaa varten.

Uusi osuus valitaan klikkaamalla osuuden kilpailijaa joukkueen nimen alapuolella olevasta listasta, osuusnumerohan näkyy osuuden tiedoissa keskellä oikealla.

Uusi nro-napilla voidaan vaihtaa koko joukkueelle kerralla uusi kilpailunumerosarja. Ensin uusi numero vasemmalla olevaan ruutuun ja sitten klikataan Uusi nro, tai ALT+U-näppäys. Jos ruutuun Jää kisasta pois laitetaan rasti, joukkue ja sen kilpailijat varustetaan Poisjäänyt huomautuksella.

Joukkuetunniste (esimerkissä 401) on ohjelman sisäinen joukkuetta ja viestinviejiä yhdistävä joukkueID, sitä ei pääse muuttamaan. Kaikki ne, joilla on sama joukkueID, muodostavat yhden joukkueen, numero on itseasiassa joukkueen lisäyksen järjestysnumero, ja ne kaksi muuta numeroa, joita ei pääse muuttamaan, ovat joukkueen ja valitun osuuden kilpailijan ExTimen sisäiset indeksit, muistiosoite tai karsina, joka näkyy poiston yhteydessä.

Alkuun


Kokoonpanot netin lomakkeelta

Koronavuosien (2021-2021) antia oli viestijoukkueiden lopullisten kokoonpanojen ilmoittautumissa siirtyminen nettilomakkeiden käyttöön. Vöyrillä 2020 sitä jo kokeiltiin, sitten lisää oli tarkoitus kokeilla Taivalkosken 2020 Hopeasommassa. Vantaalla 2021 Suomen Cupissa oli käytössä Microsoftin verkkolomake ja sitten Pyhäjärvellä, Ristijärvellä ja Vuokatin Hopeasommassa javalla koodaamani nettilomakkeet, joissa oli jo pohjalla joukkueiden numerot ja nimet.

Oletuksena näissä nettilomakkeissa oli aluperin se, että tuloksena syntyy Excel-yhteensopiva tiedosto, jota sitten voi käyttää tulospalveluohjelmassa. Ihan kuten ExTimessä alussa, alempana kuvaan kopiointia Excelistä leikepöydälle ja siitä edelleen ExTimeen.

Mutta eihän se vielä ole tarpeeksi. Nyt löytyy Muutokset valikon Viestijoukkueet.. kohdasta myös vaihtoehto Tiedostosta kokoonpanot. Sillä luetaan tietynlaisen nettilomakkeen sisältö suoraan viestijoukkueiden kokoonpanoiksi.

Tietynlainen nettilomake on tuossa alla. Aitoa dataa Vuokatin Hopeasommassa käytetystä nettilomakkeesta. Tiedostossa on puolipiste (;) normaaliin csv-tiedoston tapaan kenttien erottimena muuten paitsi sarjatunnusta edeltää pidempi erotin ( == ). Tämän tein alussa vain helpottamaan silmin katsottavaa selailua mutta on se toistaiseksi siihen jäänyt.

Yksi tärkeä asia pitää hoitaa kuntoon, ennenkuin alat päivittää kokoonpanoja tiedostosta. Lisenssinumerojen tarkistusta varten koneellasi pitää olla (ja oikein asetettuna) ajantasainen lisenssitiedosto, muuten ei oikeaa lisenssinumeroa ehkä löydy.

Joukkuerivin alussa on pari lokitietoa, käytetty IP-osoite ja kirjauskelloaika. Sitten on sarjatunnus ja joukkueen numero ja nimi, nämä yhtenä kenttänä (sattuman oikusta).

Lopussa on 2 tai kolme kenttää urheilijasta, nimi, sportti-ID ja mahdollisesti FIS-koodi.

Ensimmäisen urheilijan nimen paikalla nettilomakkeella voi olla myös kahdenlaista vakiotietoa. Jos lomakkeella on Ei osallistu joukkue saa poisjäänti merkinnän. Toinen vakiotieto on se odotetuin Ei muutoksia ilmoitettuun.

85.76.141.195;2021-04-10 13:06:43 == M14;214 Kauhajoen Karhu;Konsta Kalliomäki;;Otto Niemelä;;Lauri Peura;;
85.76.17.159;2021-04-10 13:45:32 == M16;1 Kerimäen Urheilijat;Aapo Turtiainen;;Santtu Rautio;;Ossi Mutikainen;;
213.145.220.245;2021-04-10 13:50:30 == N14;311 Ounasvaaran Hiihtoseura;Lumia Nurmela;40271012;Asta Jarva;40275586;Enna Poikela;	40208156;
213.145.220.245;2021-04-10 13:53:31 == M14;216 Ounasvaaran Hiihtoseura;Erkka Petrelius;40208981;Aleksi Pirkonen;60298351;Okko Selin;60270625;
85.76.38.162;2021-04-10 13:54:21 == M14;210 IF Fyren;Ei muutoksia ilmoitettuun;
185.116.32.128;2021-04-10 13:55:54 == N14;307 Puijon Hiihtoseura 1;Hilla Happonen;;Netta Rauhanen;;Lotta Rauhanen;;
85.76.8.53;2021-04-10 13:59:19 == M16;11 Liperin Hiihtoseura;Ei muutoksia ilmoitettuun;
46.132.30.76;2021-04-10 14:05:03 == N16;113 Hyvinkään Hiihtoseura;Summanen Meeri;;Haaranen Kari;;Niemi Salla;;
213.145.220.245;2021-04-10 14:06:25 == N16;108 Ounasvaaran Hiihtoseura;Seela Salokangas;40300410;Heta Ruotsala;40138430;Sissi Oikkonen;	33770365;
46.132.30.76;2021-04-10 14:07:26 == N16;113 Hyvinkään Hiihtoseura;Summanen Meeri;;Haaranen Julia;;Niemi Salla;;
46.132.29.54;2021-04-10 14:12:34 == N14;306 Espoon Hiihtoseura 1;Meri-Tuuli Hane;;Sara Heininen;60187495;Ebba Miettinen;;
85.76.43.249;2021-04-10 14:13:48 == M14;204 IK Falken 1;Arvid Kock;40357184;Emil Klemets;40407486;Tony Ahlvik;40396899;
77.234.115.152;2021-04-10 14:13:54 == N14;310 Pargas IF;Ei muutoksia ilmoitettuun;
46.132.29.54;2021-04-10 14:14:24 == N14;314 Espoon Hiihtoseura 2;Martta Kankaanpää;;Siiri Sumanen;60187076;Jonna Leikos;;
46.132.29.54;2021-04-10 14:15:21 == N14;315 Espoon Hiihtoseura 3;Ei muutoksia ilmoitettuun;
46.132.29.54;2021-04-10 14:16:05 == M14;212 Espoon Hiihtoseura 1;Ei muutoksia ilmoitettuun;
87.95.25.1;2021-04-10 14:17:06 == M14;208 Ski Jyväskylä;Ei muutoksia ilmoitettuun;
85.76.43.249;2021-04-10 14:20:00 == M14;218 IK Falken 2;Alvar Asplund;60292761;Kevin Klemets;60185308;Kevin Lindfors;40291275;
37.33.174.63;2021-04-10 14:21:16 == N16;105 Nakkilan Vire;Heini Vuori;;Anna Stenroos;;Maija Vuori;;
188.238.124.124;2021-04-10 14:23:59 == N16;101 Borgå Akilles;Emelie Hägglund;;Alisa Kiiski;;Ronja Kronvall;;
37.33.172.236;2021-04-10 14:27:55 == M14;207 IF Femman;Ei muutoksia ilmoitettuun;
37.33.172.236;2021-04-10 14:28:35 == N16;119 IF Femman;Ei muutoksia ilmoitettuun;
85.76.141.122;2021-04-10 14:30:58 == N16;110 Norrvalla Ski Team;Wilma Hjerpe;;Olivia Kumara;;Signe Jakobsson;;
85.76.43.249;2021-04-10 14:32:37 == N14;313 IK Falken;Agnes Liljeqvist;60312513;Ellen Kock;40357185;Ester Nybacka ;40357316;
85.76.166.190;2021-04-10 14:33:42 == M14;203 IF Minken;Hannes Sundberg;40404277;Sander Wikblom;40350911;Topias Vuorela;40209755;
85.76.43.249;2021-04-10 14:35:04 == N14;313 IK Falken;Agnes Liljeqvist;60312513;Ellen Kock;40357185;Ester Nybacka ;40357316;
85.76.166.190;2021-04-10 14:35:45 == M16;15 IF Minken;Melker Wikblom;40218852;Adam Holm;40407585;Robin Liljeqvist;40341116;
85.76.43.249;2021-04-10 14:39:29 == M14;204 IK Falken 1;Arvid Kock;40357184;Emil Klemets;40407486;Tony Ahlvik;40396889;
      

Kokoonpanojen luentaa varten avautuu oikealla oleva näyttö. Sen alaosan määritystietojen yhteensopivuus käytettävän nettilomakkeen kanssa on ensin varmistettava.

Näytön alaosassa on ensin joukkuetietojen sijaintisarakkeiden tunnukset. Esimerkissä sarja on sarakkeena C, sillä A-sarakkellahan minulla oli IP-osoite ja B-sarakkella päiväys ja kelloaika. == tulkitaan puolipisteeksi, jota sitten seuraa se sarjatunnus sarakkella C. Joukkueen numero ja joukkueen nimi ovat molemmat D-sarakkeella, tässä tapauksessa numeron on oltava nimeä ennen.

Jos joukkueen nimelle on annettu saraketunnus, joukkueen nimen täsmäävyys kisatiedostossa olevaan nimeen tarkistetaan ja eroavat rivit hylätään. Suosittelen.

Sitten seuraa saraketieto muutoksen ilmoittamista varten. Sarake voi olla sama kuin se, jossa on urheilijan nimi, kuten esimerkissä on (E). Poisjääntiä ilmoittava lomakkeen tekstivakio (Ei osallistu) annetaan näytön keskellä ja sen oikealla puolella taas tekstivakio, joka kertoo, että joukkueen tiedot säilyvät ennallaan (Ei muutoksia). Kaikki muut tekstit annetussa sarakkeessa (esimerkissä siis E) tulkitaan niin, että kyseessä on joukkueen tietojen muutosrivi.

Näytön alaosassa keskellä annetaan käytetyn yhden merkin mittainen erotin, se puolipiste (;) ja toisena erotinvaihtoehtona myös useamman merkin mittainen erotin ( == ). Huomaa, että == merkkien edessä ja perässä on yksi välilyönti, ne on laitettava myös.

Urheilijan tiedoista ilmoitetaan ensin, montako kenttää on urheilijaa kohti (2) ja sitten, millä sarakkeella on Nimi (E), sportti-ID (F) ja mahdollinen FIS-koodi (G). Esimerkissä FIS-koodi ei tule käyttöön, koska kenttiä on vain 2 (E ja F) urheilijaa kohti. Toisen urheilijan tiedot ovat sitten sarakkeissa G ja H ja kolmannen I ja J. Ja neliosuuksisissa viesteissä sitten siitä eteenpäin...

Nappi Tiedostoon kirjoittaa haluttuun tekstitiedostoon ylimmän listaikkunan rivien käsittelyhistorian.

Oikean puolen kuva on vanhemmasta versiosta, kuvan keskeltä puuttuu tuo tiedostoon kirjoitus nappi, älä anna sen häiritä.

Sisäänluettavan tiedoston ei tarvitse olla olla netin lomaketiedosto, se voisi olla myös itse tehty Excelissä, joka on sitten tallennettu csv-tiedostoksi. Siksi tein nuo sarakepaikat vaihdeltaviksi.

Napilla Lue tiedosto avautuu windowsin tuttu tiedoston avausvalikko, jossa valitaan oikea kansio ja tiedosto ja avataan tiedosto. ExTime tutkii myös tiedoston koodaustavan (ANSI tai UTF-8).

Käsitellyt rivit osioon tulevat sitten kokoonpanojen luennan käsittelemät rivit täydennettynä. Lopuksi tulee ilmoitus rivien kokonaismäärästä.

Jokaiselle urheilijalle haetaan mahdollisesti puuttuva sportti-ID tai se tarkistetaan. Kuvassa oikealla näkyy Kauhajoen poikien koodit ja siinä alempana näkyy miten Kerimäen kokoonpano on muuttunut.

Konsta Kallionmäen kohdalla on ilmoitus, että Tarkista lisenssi !!, koska lisenssikannassa hänellä oli molemmat etunimet, eikä automaattihaku siis saanut täsmäosumaa.

Nimen vastaavuden lisäksi lisenssikannasta tarkistetaan, että urheilijan seura vastaa ilmoitetun joukkueen seuraa. Jos nimi ei tarpeeksi hyvin täsmää, tulee sama ilmoitus.

Oikean puolen kuva on vanhemmasta versiosta, kuvan keskeltä puuttuu tuo tiedostoon kirjoitus nappi, älä anna sen häiritä.

Ohitetut rivit osioon tulevat käsittelyn hylkäämät rivit. Niitä voi olla esimerkiksi se, että ilmoitetusta sarjasta ei löydy annetun numeron mukaista joukkuetta tai annettua sarjaa ei kisassa ole.

Hopeasommassa näitä eroja ei ollut yhtään, koska sarjaa, numeroa eikä joukkuetta ilmoittajan ei tarvinnut itse kirjoittaa, vaan riitti että valitsi oikean joukkueen annetusta listasta. Sensijaan Imatran SM-hiihtojen parisprintissä useampi ilmoittaja halusi antaa listan ensimmäisenä olleen Kainuun Hiihtoseuran naisjoukkueen kokoonpanon, vaikka oma joukkue oli miesjoukkue.

Rivit ovat tiedostossa aikajärjestyksessä. Tästä seuraa se, että joukkueeseen tehty viimeinen muutos jää voimaan. Esimerkiksi jos joukkue ilmoitetaan poisjääneeksi ja myöhemmin joukkueesta tulee muutosilmitus, poisjäänti kumoutuu ja joukkue on taas mukana.

Jos erorivejä löytyy, kannattaa ExTimen näyttö jättää näkyviin ja avata lomaketiedosto editoitavasti ja korjata tai poistaa siellä olevat virheelliset rivit. Ja sitten vain lukea tiedosto uudelleen tai se korjausriveistä tehty erillinen tiedosto riippuen miten korjailut teit. Ja uusimman version Tiedostoon-nappi tekemän tiedoston tehdyistä muutoksista voi vaikkapa tulostaa paperille.

Sen sijaan turhaa harmia ja työtä tulee siitä, että eräät (ehkä ammatiltaan opettajat) itsepäisesti kirjoittavat urheilijoiden nimet niin, että sukunimi annetaan ensin. Tästä seuraa lisenssinumeroiden tarkistuksen epäonnistuminen ja turhia käsitarkistuksia. Esimerkissä tuossa oikealla Hyvinkään ilmoitus.

Ja sitten kun asiasta kysytään, vedetään herne nenään, vaikka lomakkeen täyttöohjeissa nimenomaan pyydetään etunimi ensin. Ehkä minäkin kiireissäni kysyin syytä ohjeiden lukemattomuuteen vähän tylysti.

Nettilomakkeella siis kysytään myös ilmoittajan yhteystiedot, mutta niitä en talleta tähän samaan, hiukan editoituun nettilomakkeen kopioon. Ne jäävät palvelimelle sen omaan lokitiedostoon.

Alkuun


Nimet leikepöydän kautta

Maakuntaviesteissä kun ei voinut käyttää KILMOa, tuli tarpeen tehdä nopea siirto Excelistä ExTimeen. Tätä varten laitoin uuden napin Kaikki nimet leikepöydältä. Tuo yllä kuvattu nettilomake on toteutettu siis myöhemmin. Tämän leikepöydältä kopioinnin toiminta on sitten seuraava:

 1. Avaa molemmat ohjelmat, Excel ja ExTime.
 2. ExTimessä joukkueet perustetaan nopeasti vain antamalla numero ja nimi (tuossa yllä esitetty)
 3. Sitten mennään viestin kokoonpanoihin (yllä)
 4. Excelissä valitaan kaikki muutettavan joukkueen nimet, tässä esimerkissä ne ovat samalla rivillä. Tyhjiä sarakkeita saa olla välissä.
 5. Kopioidaan valitut nimet Excelissä leikepöydälle (Copy/Kopioi) tai itse suosin CTRL-INS näppäinyhdistelmää
 6. Sitten ExTimessä valitaan oikea joukkue muutettavaksi, esimerkissä Reisjärvi.
 7. ExTimessä painetaan nappia Kaikki nimet leikepöydältä. Muutos tallentuu välittömästi.
 8. Siinä se ja seuraavaan joukkueeseen eli kohtaan 4.

Lisäämällä tuohon Exceliin muutaman sarakkeen (sarjatunnus ehkä ainoa) tuon tiedoston olisi voinut lukea sisään myös nettilomakkeena. Se piirre tosin tuli mukaan tuon viestin kannalta vuotta liian myöhään.Onnistuu se sähköpostissakin, jossa nimet ovat yleensä alekkain.

Sama menettely, nimet maalataan ja siirretään ExTimeen napilla Kaikki nimet leikepöydältä. Nimien erottimena käyvät pilkku, puolipiste, tab-merkki (Excelin sarakeväli) sekä cr/lf (rivin loppumerkit).

Tätä uutta nappia pääsen varmaan käyttämään paljonkin, kun tulevan Suomen Cupin (Vantaa 14.-15.1. 2020) joukkuekokoonpanot tulee sähköpostilla. Toivottavasti kokoonpanojen ilmoittajat lukevat tämän ja laittavat nimet juuri näin sähköposteihinsa. (Tuli ne hyvin!)


Kun vaihdat hiihtojärjestystä, vaihda urheilijat aina nuolinäppäimillä, älä yritä säästää kirjoitusvaivaa vaihtamalla kilpailijoiden numeroita tai osuustunnuksia, saat vain sotkun aikaan. Käytä apuna lisenssikantaa tai nappia Nimivaihto näppäinakrobatian lisäksi.

Alkuun


Joukkueet suoraan KILMOsta

KILMOsta siirtoon tarvitaan kaksi lisävaihetta, tietojen lataus KILMOsta tietokoneelle ja tiedoston siirto ExTimeen. Joukkuesarjojen ja osuuksien perustaminen säilyy ihan entisellään.

Tietojen lataus KILMOSTA.

KILMOon kirjaudutaan normaalisti, (Eevalta saa ajanottoon sopivat tunnukset), valitaan oikea kilpailu nimilistasta ja sieltä Joukkuekilpailut. Täällä näkyy Imatran parisprintin ilmoitettujen kokoonpanojen alkuosaa.

Kilpailijarivien yläpuolelta valitaan listasta Vie tiedostoon Ensimmäinen muoto. Minun koneellani (Windows 10 ja Chrome) tiedosto syntyi kansioon ..\2022_kausi\ilmot, sinulla se riippuu koneesi asetuksista ja ohjelmista. Käyttämäni nimienantomenettely näkyy ohessa. Kisa 56 oli Imatran SM-kisojen kalenterinumero.

Vielä jonkin aikaa (tammikuu 2022) joudumme kärvistelemään uuden KILMOn lastentautien suhteen. Nyt tulee vielä viestijoukkueen sarjatunnus väärin, siinä on tarpeettomasti sana Joukkue ja joukkueen kohdalta puuttuu vanhan käytännön mukainen -V tunnuksen lopusta. Asiasta on tehty reklamaatio toimittajalle.

"";"";"Tampereen yritys 2";"";"Joukkue MYL";"Tampereen Yritys";"1";"0";""
"27842144";"A";"Joona Koponen";"1997";"Joukkue MYL-1";"Tampereen Yritys";"1";"1";"3181219"
"29619430";"A";"Waltteri Vinkanharju";"1995";"Joukkue MYL-2";"Tampereen Yritys";"1";"2";"3180863"
"";"";"Tampereen yritys 1";"";"Joukkue MYL";"Tampereen Yritys";"2";"0";""
"30979240";"A";"Elmeri Toivanen";"1998";"Joukkue MYL-1";"Tampereen Yritys";"2";"1";"3181200"
"60538855";"A";"Marko Kilp";"1993";"Joukkue MYL-2";"Tampereen Yritys";"2";"2";"3390169"
"";"";"Skiteam 105 3";"";"Joukkue MYL";"Skiteam 105";"3";"0";""
"33012175";"A";"Leevi Vuorinen";"2003";"Joukkue MYL-1";"Skiteam 105";"3";"1";"3181545"
"32962624";"A";"Onni Rantahalvari";"1999";"Joukkue MYL-2";"Skiteam 105";"3";"2";" 3181270"
Korjaus on helpoin tehdä teksturilla (replace 'Joukkue' '') ennen latausta ExTimeen, ExTime kyllä selviää MYL-lyhenteestä, sen voi jossain vaiheessa vaintaa MYL-V lyhenteeksi, vaikkapa kun osuuspituuksia laittelee paikoilleen.

KILMO:ssa on vielä jonkin verran ilmoittajien tekemiä virheitä, useimmat on helppo korjata suoraan ExTimessä. Trim-nappi urheilijan nimitietojen välilehdellä siivoaa nimen nätisti ja poistaa useat etunimet.

Lainausmerkkejä, isoja kirjaimia tai ylimääräisiä etunimiä ei kannata korjailla teksturilla, ExTime hoitaa ne kyllä pois. Uudet piirteet-valikosta löytyy komento, jolla nimien siivous hoituu.

Lisenssi tai
sporttiID
Joukkueen tai kilpailijan nimi svuosisarja Seurajoukkueen
koonti-numero
osuus
  Hollolan Urheilijat -46   M16-V HOLLOLAN URHEILIJAT -46 1 0
27862713 TOPI TAIMISTO 1996 M16-1 HOLLOLAN URHEILIJAT -46 1 1
25657946 TUOMAS SALONEN 1995 M16-2 HOLLOLAN URHEILIJAT -46 1 2
27746541 LAURI HUOTARI 1995 M16-3 HOLLOLAN URHEILIJAT -46 1 3
  EHS 1   N10-V ESPOON HIIHTOSEURA 2 0
40069260 VILJA KAURANEN 2001 N10-1 ESPOON HIIHTOSEURA 2 1
30979994 SANDRA IIDA LOVIISA BACKMAN 2001 N10-2 ESPOON HIIHTOSEURA 2 2
34322505 OLIVIA LAMMIVAARA 2001 N10-3 ESPOON HIIHTOSEURA 2 3
  EHS 2   N12-V ESPOON HIIHTOSEURA 3 0
32950199 HEIDI OILA 2000 N12-1 ESPOON HIIHTOSEURA 3 1
33348399 KATARIINA MÖLSÄ 2000 N12-2 ESPOON HIIHTOSEURA 3 2
30646159 EMMILOTTA AURORA BACKMAN 1999 N12-3 ESPOON HIIHTOSEURA 3 3

Tiedoston siirto ExTimeen

Tiedoston latauksen ja mahdollisen korjauksen jälkeen se siirretään ExTimeen. Ensiksi varmistutaan, että tiedoston sarakkeiden järjestys vastaa Excel-siirron parametreja. Oikealla on näkymä näytöstä Säädöt/Excel Parametrit, jossa alaosassa näkyy siirrettävän tiedoston alkua ja keskellä on ExTimeen määritetty kenttien järjestys, se täsmää siirtotiedostoon.

Kentät ovat siis Selitystä
Lisenssinumero Viestijoukkueella itsellään ei ole
Kilpailijan nimi Joukkueen nimi tai osuuden kilpailijan nimi
Syntymävuosi vain kilpailijalla, joukkueelle KILMO laittaa tähän seuran järjestysnumeron.
Kilpailijan sarja Joukkueella viestisarja, henkilöllä osuussarja
Seuran nimi Sama koko joukkueella
Kilpailijan joukkuetunnus Koontinumero, jokaisella joukkueen jäsenellä sama kuin itse joukkueellakin. Tämä EI OLE sama kuin joukkueen rintanumero. Tätä käytetään joukkueen kasaamiseen, kaikki ne, joilla on sama joukkuetunnus, kuuluvat samaan joukkueeseen. Jokaisella urheilijalla voi sitten rintanumero olla aivan jotain muuta.
Kilpailijan osuusnumero Joukkueella nolla, henkilöillä osuusnumero. Tätä ei saa sekoittaa sarjan osuusnumeroon.
Fis-koodi Joukkueella ei, henkilöillä Fis-koodi, jos on ilmoitettu

Lisäksi on huomattava, että kohdasta Perusta sarjat puuttuu rasti, näin väärät sarjatunnukset eivät lipsahda ExTimeen. Virheistä saadaan ilmoitus ja sitten tiedoston virhe korjataan ja yritetään ladata tiedostoa uudestaan. (Nykyään on turvallista antaa ExTimen perustaa sarjat).

Ja kun esimerkkitiedostoa ei pyöräytetty Excelin kautta, siinä on tekstin erottimena vielä lainausmerkit. Laittamalla Tekstin erotin-ruutuun lainausmerkki, Extime siivoaa ne pois.

Alkuun


Osuuksien korjailut

Osuuksien korjailulla tarkoitan tässä tilannetta, jossa vaikkapa pakkasaamun takia joudutaan maakuntaviestissä poistamaan kokonainen osuus, tai vaihtamaan miesten osuus ensimmäiseksi ja lasten osuus viimeiseksi samasta syystä. Molemmat tapaukset ExTime hoitaa automaattisesti, kun joko sarjoja poistetaan tai niiden kilpailujärjestystä muutetaan. Alempana molemmista esimerkki tuohon vieressä olevaan alkutilanteeseen pohjautuen.

Mutta ensin vähän taustaa. ExTime käyttää sarjassa muutamaa tietoa, joilla hallinnoidaan viestisarjoja:

 • Sarjan kilpailujärjestys (kuvassa Järj.-sarake)
 • Sarjan osuusmäärä, itse viestissä osuusmäärä, osuussarjoilla 0.
 • Sarjan osuusnumero, osuuksilla numero 1..., itse viestissä 0.
 • Sarjaryhmän numero, sama numero kaikilla samaan viestikokonaisuuteen kuuluvilla sarjoilla.

Lisäksi sarjan tunnuksessa näkyy yleensä myös osuusnumero x (CNUOx) ja sarjan nimikentässä sitä selitetään lisää, kuten oheisessa esimerkissä.

Kilpailijoilla, jotka muodostavat yhden joukkueen, on kaikilla taas sama joukkuenumeroID kuin viestisarjassa olevalla seuran/yhteisön joukkueellakin.

Osuuden poistaminen

Oikealla olevassa kuvassa on ensin valittu osuus 4, (CNUO4) ja painettu Poista sarja-nappia. ExTime huomasi, että kyseessä on osuus-sarja, joka poistamalla viestiin jääkin vain 6 osuutta. Jos lisäkysymykseen vastataan Kyllä, viestiin jää tosiaan enää 7 - 1 = 6 osuutta.

Poiston jälkeen ExTime kysyy vielä, jätetäänkö sarja kilpailijoineen kisatiedostoon vai poistetaanko sarjan kilpailijat ja osuussarja kokonaan.

Kun viestistä irroitettu osuussarja jätetään kilpailijoineen vielä kisatiedostoon, on lopputilanne oikealla.

Käsin on vielä korjattava poistetun osuuden jälkeisten osuussarjojen tunnukset sekä osuuksien nimet, jos niissä oli näkyvissä osuuksien numeroita. Tämä olisi automaattisesti tehtävänä hankala, koska esitystapa vaihtuu suuresti kellottajasta riippuen. Esimerkissä siis kosketaan neljän sarjan tietoihin (CNUO4, CNUO5, CNUO6, CNUO7). CNUO4 pitää ensin vaihtaa joksikin muuksi sarjatunnukseksi (CNUOXX), koska muuten sen tilalle ei voi nimetä uutta osuutta (CNUO5).

Viestisarjaan kokonaismatkan lyheneminen (19 km -> 18 km), korjautuu automaattisesti, jos kokonaismatka oli annettuna eikä nollaa.

Suurinta hommaa, kokoonpanojen muuttamista ei myöskään tarvitse tehdä, poistetun osuuden urheilijat poistetaan automaattisesti viestijoukkueiden kokoonpanoista.

Jos osuussarja jätetään tässä vaiheessa, sen paikkaa voidaan vaihtaa tai se voidaan poistaa myöhemmin. Jos viestissä irroitettu osuussarja jää kisaan, sen osallistujat eivät ole enää mukana joukkueissa. Sarjassa voitaisiin pitää vaikkapa erillinen väliaikalähtökilpailu sitten sopivana hetkenä.

Osuuden järjestyksen vaihtaminen


Alkuun

Lähtölistat

Oikealla olevassa kuvassa on valittu A-sarjan osuus 1 (ASEU1, kilpailujärjestys 10), annettu sen uudeksi kilpailujärjestykseksi 15, ja painettu Vaihda-nappia. ExTime huomasi, että kyseessä on osuuksien järjestyksen vaihtaminen.

Lopuksi ExTime muistuttaa, että käsin korjattavaa jäi vähän:

Käsin on siis vielä vaihdettava osuuksien nimissä näkyvät  osuuksien numerot, jos tarpeen.

Osuustunnusten vaihdossa ASEU1 pitää ensin vaihtaa joksikin muuksi sarjatunnukseksi (ASEUxx), ja sitten muut sarjojen tunnukset yhdellä alaspäin (ASEU2 -> ASEU1,...) ja lopussa sitten vasta ASEUxx uudeksi ASEU6:ksi. Kahta samanlaista sarjatunnusta ei saa olla.

Urheilijoiden numerolappuja ja tunnistimia ei varmaankaan kannata vaihtaa vaan kenttäkuulutus saa hoitaa tiedotuksen, että osuus 1, Naiset hiihdetäänkin poikkeukselliseti ankkuriosuutena !

Osuusnumeroinnin ja kokoonpanojen osuusvaihdot ExTime hoitaa kyllä itse.

Omat lähtölistani teen yleisesti nettiin, jossa niitä olette usein varmaan katsoneetkin. Suomen Cupin ja SM-viestien lähtölistoja on viimeisen kolmen vuoden aikana kertynyt ExTimen kisasivuille jo useita.

Toiminto Oman mallin määritys avaa näytön, jossa pääsee valitsemaan listalle tulevat sarakkeet, niiden otsikot ja tiedostossa käytettävän HTML-tyylitiedoston nimen. Myös listan yläosan logot ja alaosan mainostajarimpssut annetaan samalla näytöllä. Siitä on lisää tietoa webbi.htm ja online.htm ohjeissa.

Ajallisesti logojen hankkimiseen, säätämiseen ja muuhun sellaiseen menee paljon enemmän aikaa kuin koko lähtöjärjestyksen tekemiseen.

Ja jos ihmettelet, miksi joskus viestin lähtölistoissa näkyy myös sekunnin osia niin syy on siinä, että kyseisen viestin sarjalle on annettu oma tulostustarkkuus. Poista se lähtölistojen teon ajaksi.

Viestin lähtölistat tulostetaan Listaukset-valikon toiminnalla Lähtölistat ja asetuksia, jossa Joukkueiden kokoonpanot-napilla saadaan allaolevan kaltainen listaus joukkueista kokoonpanoineen. Tulostettavat sarjat voidaan valita joko kisa-aikataulun mukaiseen tai vapaaseen järjestykseen vasemman yläkulman napeilla. Valinnan hyväksyminen ei vielä aloita tulostusta.

Henkilökohtaiset lähtölistat-napilla saadaan normaali yksilökilpailun luettelo, eli lista joukkueista ja seuroista ilman kokoonpanoja.

Muista painaa nappia Lähtölistan asetukset ini-tiedostoon, jos teet muutoksia vasemman reunan sarake- ja muihin valintoihin. Oheisessa näytössä on napit myös listojen ulkoasun muuttamiseen.

Nopea tapa on myös Lähtölistat rastimalla-näytöllä, siinä voidaan rajata ensin näkymään vain joukkuesarjat ja sitten rastitaan niistä halutut ja tulostetaan kokoonpanot, katso kuvaa täällä.Helsingin Piirin Maakuntaviesti      L ä H T ö L I S T A     1.1.2009
Vantaan Hiihtoseura            -------------------       23:10

Sarja Nro  Nimi            Seura              Lähtö

      B-Sarja, vapaat yhteisöt 21 km PV    Viesti
      ===============================================


SB-V   21 Tapiot           Espoon Tapiot       12.00.00,00
       211  Jari Ahonen
       212  Jussi Heikkinen
       213  Matti Luotio
       214  Sakari Matikainen
       215  Seppo Kettunen

SB-V   22 JT             Juoksijateekkarit     12.00.00,00
       221  Kari Kokkinen
       222  Ilkka Mansikkamäki
       223  Simo Marila
       224  Timo Salminen
       225  Lasse Parikka

SB-V   23 Fortum           Fortum           12.00.00,00
       231  Matti Laaksonen
       232  Mikko Iso-Tryykäri
       233  Markus Airila
       234  Herkko Plit
       235  Ville Nurmilaukas

SB-V   24 KeiKa           Keimolan Kaiku       12.00.00,00
       241  Veikko Piirainen
       242  Marko Räsänen
       243  Reijo Viholainen
       244  Evgeny Pappinen
       245  Jere Yrjölä

Alkuun


Viestin lähetys

Viestin lähetys voidaan tehdä joko ampumalla lähtölaukaus täsmälleen sarjalle merkittynä kellonlyömänä tai rekisteröimällä lähtöhetki erillisellä Yhteislähtö-näytöllä, joka löytyy valikosta Ajanotto. Ja suositan vain ja ainoastaan jälkimmäistä tapaa, erillinen lähtöajan kirjaus huomioi mahdolliset varaslähdöt ja asettaa sekä joukkueen että ensimmäisen viestinviejän lähtöajan samaksi.

Samaa Yhteislähtö-näyttöä käytetään myös yksilösarjoissa, kun kilpailijat lähtevät yhtäaikaa. Elokuussa 2022 rajasin (tarpeesta) näyttöön otettavia sarjoja, kun niiden määrä meni yli näyttöön varatun tilan. Rajaus tehdään seuraavilla kriteereillä:

Yhteislähtö-näytössä valitaan ensin lähtevät sarjat, haetaan ne napilla Hae, jolloin ExTime näyttää lähtijöiden määrän. Jos menossa on isot kisat, näytön sarjatunnuksia kannattaa vähentää rastimalla vain Joukkueet näytettävistä sarjoista.

Lähtöhetki rekisteröidään painamalla START-nappia tai F10-näppäintä. Myös lähtönapin painallus/viiksen heilahdus ExTimeen liitetyllä erillisellä ajanottokellolla tuo lähtöaikaruutuun lähtöhetken.

Toki Lähtöaika-ruutuun voidaan ihan numeroillakin kirjoittaa tai muuttaa napin painalluksen jälkeeen todellinen lähtöhetki, jos ajanottajan keskittyminen ei ollut lähtöhetkellä ihan 100 %.

Tärkeätä on Hyväksy-napilla siirtää lähtöaika sitten lähtijöille, ennen näytön sulkemista. Yhteislähdön aikahetki löytyy myös extime.log-tiedostosta.

Oheisessa esimerkissä on poimittu ainoastaan sarja M16. ExTime osaa siirtää joukkueen lähtöajan suoraan myös ensimmäisen osuuden viejille, sitä sarjaa ei tarvitse erikseen rastia.

SM-ampumahiihtoviestien (2016 Rovaniemen Toramo) jälkeen lisäsin vielä valintaruudun "Vain ne, joilla ei ole lähtöaikaa" Tämä valitaan silloin, kun viimeisten osuuksien loput urheilijat lähetetään yhteislähdössä ilman, että todellista viestin vaihtoa tapahtuu. Niiden urheilijoiden määrä, joilla on jo rekisteröity lähtöaika, näkyy ruudun perässä olevassa boxissa. Jos ruudun lukumäärä normaalitapauksessa poikkeaa nollasta, saatat yrittää rekisteröidä jo lähteneelle sarjalla uutta lähtöaikaa eli olet tekemässä samaa virhettä kuin Pekka aluemestaruusviesteissä N16-V sarjalle.

Osittaisissa ryhmälähdöissä muuttuu joukkueen yhteisajan laskenta ja joukkueen tietoihin laitetaan täppä Mukana yhteislähdössä päälle. Aikaisemmin se meni automaattisesti päälle, jos jollain joukkueen jäsenellä lähtöaika oli eri kuin edellisen osuuden urheilijan maaliintuloaika. Ja Rovaniemellä lämmittelyssä olleet seuraavien osuuksien viejät poukkoilivat liian lähellä maalin lukijaa aiheuttaen turhaan tuollaisia tilanteita.

Alkuun

Ajanotto

Ajan ottaminen vaihdossa tapahtuu aivan samoin kuin yksilökilpailun maalintulossakin, aika ja numero yhdistetään F1:llä, numero on siis vaihtoon tulevan kilpailijan numero. Jos joukkueen jäsenillä on sama numero, ohjelma ottaa ensin ruutuun pienimmän ilman aikaa olevan osuusnumeron. Muutkin saadaan näkyviin antamalla sama numero uudelleen, harjoittele ja testaa huolella ennen ekaa tositilannetta.

Jos samassa kisassa on samaa numerosarjaa käytössä (aamun ensimmäinen 101- eteenpäin) ja taas iltapäivän viimeinen uudestaan 101-eteenpäin, ExTime selviää siitä ilman, että on tarvetta tehdä kaksi kisatiedostoa. Kaikki ne sarjat, jotka eivät vielä/enää kilpaile, rajataan pois Ajanotto / Rajaa aktiivisia sarjoja näytöllä.

Oikean puolen esimerkeissä ylempänä on tilanne eka vaihdon jälkeen. Maalin seurantaa kannattaa käyttää vain ensimmäiseltä osuudelta, koska muilla osuuksilla tilanne on osuusaikojen mukainen, eikä kerro viestin kokonaistilannetta.

Viestisarjaa itsessään kannattaa sitten seurata kun ankkurit ovat tulossa maaliin, siitä näkee montako joukkuetta on jo maalissa ja mille sijalle maaliin tullut joukkue päätyy. Malli on oikean puolen alemmassa kuvassa.

Alkuun


Joukkueen aikojen kokonaiskorjaus

Viestijoukkueen kokoonpanoja muutettiin siis erillisellä Muutokset valikon Viestijoukkueet.. Kokoonpanot-näytöllä. Tällä näytöllä joukkue voidaan myös merkitä kilpailusta poisjääneeksi. Mille tahansa joukkueen jäsenelle annettu normaali numero + P poisjäänti-näppäily perusajanotossa tuottaa lisäkysymyksen, jossa ExTime pyytää varmistusta, merkataanko koko joukkue poisjääneeksi. Joukkueen jäsenelle tehty keskeytys-näppäily (numero + K) merkkaa ko. viestin viejän keskeyttäneeksi ja samalla siis joukkue keskeyttää myös.

Viestijoukkueen kaikki osuusajat saadaan näkyviin myös yhdellä näytöllä kokonaiskorjailuja varten. Tilanteet / Sarjan tilanne-näytön yläosasta valitaan Urheilijakohtaiset toimenpiteet kohdasta Ajan laskenta viestijoukkueelle tai painetaan joukkueen valinnan jälkeen a-näppäintä pitämällä samalla CTRL-näppäintä pohjassa. Temppu onnistuu vain, kun näytössä on viestin joukkuesarja.

Esimerkin kuvassa on alkutilanne, jossa joukkueen 136 ankkuri on merkitty keskeyttäneeksi ja joukkue ei silloin saa tulosta. Ruudusta näkyy, että (keltainen palkki) valittuna on aloittaja, nimi ja numero näkyy ruudun alaosassa. Valitun urheilijan ajat ovat alaosan laatikoissa.

YT-rivi ylimpänä on joukkueen YhteisTulos. Klikkaamalla alinta, keskeyttäneeksi merkityn urheilijan riviä, tämä valitaan ja urheilijan aikaruutujen kohdalla olevaan Ei Tulosta ruutuun tulee rasti, koska urheilija oli keskeyttänyt.

Napilla Näytä tämän tietoruudut tai tuplaklikkaamalla hänen riviään (näkyy silloin keltaisella taustalla, alapuolella oleva tilanne), ExTime näyttää kilpailijan tuloskortin, jonka välilehdeltä Tulos poistetaan keskeytysmerkintä ja suljetaan tuloskortti.

Nappi Talleta Joukkuemuutos aktivoituu ja painamalla sitä ExTime laskee uuden lopputuloksen joukkueelle ja näyttö voidaan sulkea Valmis napilla.

Vastaavasti voidaan jollekin joukkueen jäsenelle laittaa keskeytys- tai muu merkitä.

Kun Lähtöaika tai Maaliaika ruuduissa olevaa aikaa muutetaan, aktivoituu nappi Laske ajat uudelleen ja sitä painamalla lasketaan aktiivisen urheilijan aika uudelleen ja aikamuutos viedään joko edeltävälle osuudelle maaliajaksi tai seuraavalle osuudelle lähtöajaksi.

Muutosta ei viedä muille joukkueen jäsenille, jos ruudussa Yhteislähtö on rasti.

Jos ruutu Maaliaika lasketaan osuusajasta on rasti, Osuusaika ruudussa oleva aika lisätään lähtöajaksi ja summasta tulee uusi maaliaika.

Ampumahiihdossa annettavat ylimääräiset rangaistukset merkitään aina urheilijan henkilökohtaiseen Hyvitykset/Rangaistukset kenttään, josta ExTime ne laskee ensin urheilijan aikaan ja sitten joukkueen yhteisaikaan. Urheilijan ampumat sakot taas kertyvät ammunnoista oikeanpuoleisimpaan Sakkoaika kenttään.

Alkuun


Yhteislähtö viestin lopussa

Pitkissä viesteissä on yleistä, että viestin loppuvaiheissa ei enää odoteta normaaleja vaihtoja, vaan kaikki vielä lähtemättä olevat osuuksien urheilijat lähetetään kaikki samalla kertaa yhteislähdössä.

Ensiksi sallitaan tälläinen lähtötapa asettamalla kyseisen viestisarjan Viesti-välilehdellä rasti ruutuun Aloitusosuuden lisäksi myös muilla osuuksilla voi olla yhteislähtöjä.

Seuraavaksi voidaankin jo rekisteröidä tämä yhteislähtö (Ajanotto / Yhteislähtö). Poikkeaavaa normaaliin yhteislähtöön on! Rasti on ruudussa

 • Vain ne, joilla ei ole lähtöaikaa ja varmuuden vuoksi se on pois ruudusta
 • Nollaa maalintulohetki, mallikuva on suoraan alla.

Sitten rastitaan ne sarjat, joissa on vielä lähtemättömiä viestinviejiä, tarkistetaan heidän lukumääränsä Hae-napilla ja odotellaan lähtöhetkeä. Mallikuvassa näkyy, että näissä kahdessa sarjassa oli yhteensä 22 jo matkaan lähtenyttä ja 8 oli viivalla odottamassa. ( 2 sarjaa á 15 urheilijaa = 30 urheilijaa, 30 - 22 = 8 ).

START-napilla lähtöhetki rekisteröityy, sitä voidaan vielä käsin säätää, ja sitten se Hyväksy-napilla merkataan kaikille lähtijöille.

Oikealla alhaalla näkyy sitten kuva, jossa on sarjan AS_8 urheilijat lähtöaikansa mukaisessa järjestyksessä.

Aikojen korjailuikkunassa (oikealla) näkyy sitten 8 osuuden urheilijalla lähtöajan perässä kirjaimet YL muistuttamassa, että tämä urheilija lähti yhteislähdössä.

Samoin on rastittu Yhteislähtö-ruutu urheilijan nimen yläpuolella.

Joukkueen loppuaika ei ole siis ankkurin maalin tulon ja aloittajan lähtöaikojen erotus vaan kaikkien osuusaikojen summa.

Alkuun


Viestin seuranta

Kuuluttajalle tein viestin seurantaa varten oman Osuustilanne-näytön, joka löytyy Tilanteet-valikon kohdasta Osuustilanne.

Taas ensin rastitaan seurattavat viestisarjat ja Päivitä-napilla noudetaan ne näyttöön, malli oikealla vuoden 2016 Lempäälän Hopeasomman M16 viestin viimeiseltä osuudelta.

Näytön neljä ensimmäistä saraketta ovat vakiot, joukkueen numero, joukkueen sarja, joukkueen seura ja viestinviejän nimi. Lopuilla kolmella sarakkeella ovat sitten joukkueen aika vaihdossa, ero johtavaan joukkueeseen ja viestinviejän oma osuusaika.

Ja jälleen taas sarakeotsikkoa klikkaamalla saadaan näyttö klikatun sarakkeen mukaan järjestykseen, toistamalla sama sarake päinvastaiseenkin.

Näyttö toimii myös, vaikka kerralla valitaan monta sarjaa seurattavaksi, tällä on tosin merkitystä vain, jos sarjat lähtivät samaan aikaan ja osuudet ovat yhtä pitkät.

Kun tämä näyttö on auki, muihin näyttöihin ei pääse käsiksi, Ajanoton loki ja maalin seuranta toki näkyvät taustalla.

Tämän näytön nappien toiminta on seuraava:
Poisjääneet jätetään pois
Jos ruudussa on täppä, niin viestistä poisjääneitä joukkueita ei näytetä.
Keskeyttäneet jätetään pois
Jos ruudussa on täppä, niin viestin keskeyttäneitä joukkueita ei näytetä. Ja vaihdettaessa täppää Päivitä-napin painnallus tarvitaan.
Osuus
Nuolinäppäimillä vaihtuu osuuden numero joko suuremmaksi tai pienemmäksi, samalla näyttö päivittyy.
Sarjatunnukset
Rastittujen sarjojen joukkueet tulevat näyttöön. Rastimuutosten jälkeen paina Päivitä-nappia.
Tulosliuska
Tekee kirjoittimelle tulosliuskan menossa olevasta osuudesta. Tulostus menee tiedostoon, jos kirjoittimen sijaan oli valittu tulostus tiedostoon.
Ulkoasu
Pikanäppäin seuraavana olevan WEB-sivun ulkoasun määrittelyyn.
WEB-sivu
Ohjaa tulostuksen viereisessä ruudussa näkyvään tiedostoon. Tiedosto sisältöä ja kenttien järjestystä siis muutetaan edellisellä napilla.
Tiedoston nimiruutu
Tässä näkyy syntyvän webbi-tiedoston polku ja nimi. Polun oletusarvo haetaan ini-tiedostosta ja tiedoston nimi rakennetaan osuuden numerosta. Voit vapaasti muuttaa nimeä, mutta kirjoita se oikein, kansion oltava olemassa.
Selaa
Tällä napilla voit ohjata webbi-sivut haluttuun kansioon, vaikkapa palvelimelle. Tiedoston nimessä vaihtuu osuusnumero, mutta polkuun tehdyt muutokset ExTime muistaa niin kauan kuin näyttö on auki.
Päivitä
Päivittää näyttöä muilta koneilta tulleilla muutoksilla, tarpeen siis kuuluttajalla. Osuutta vaihtamalla näyttö päivittyy automaattisesti.
Valmis
Sulkee näytön.
Kun kyseessä on laji Ampumaviesti, niin näyttöön tulee lisää tietoa:
 • Joukkueen vaihtoajassa näkyy joukkueen siihen asti saamat ammuntasakot. Sakkokappaleita edeltää s=. Lukumäärä on siis kappaleet, ei minuutit.
 • Urheilijan osuusajan perässä näkyy hänen ammuntapaikkojensa erittely muodossa 3+5=8, eli kummaltakin paikalta saadut sakkokappaleet ja niiden summa. Jos erittelyssä on N-kirjain, kyseisen ammuntapaikan sakkoa ei ole vielä kirjattu.

WEB-sivun oletusnimi rakennetaan kolmesta osasta:

 1. Oletus WWW-kansion nimi
 2. viestisarjan nimi
 3. tekstistä os_x, jossa x on osuuden numero.

Keskipohjanmaan vuoden 2020 maakuntaviestin A-sarjan osuuden 3 tulokset menevät siis tiedostoon C:\ExTime\kausi2020\live\AS_V\os_3.htm, kun Säädöt/kansiot valikossa on www-tulosteiden tekokansio C:\ExTime\kausi2020\live ja A-sarjan tunnus AS_V.

Toki nimen saa aina kirjoittaa ennen napin WEB-sivu painamista.

Alkuun


Tuloslistat

Viestin tulosliuska valitaan normaalisti Listaukset-valikon toiminnosta Asetukset ja tulostuksia. Ensin valitaan tulostettavat sarjat joko kisa-aikataulun mukaiseen (nappi Box-valinta) tai ihka omaan järjestykseen (nappi Lista-valinta) ja sitten alempaa nappi Joukkue + osuustulokset.

Tulostuksessa ExTime ohittaa osuus-sarjat, joten useampikin viestisarja voidaan tulostaa yhdellä kertaa. Nappi Uusi arkki pakottaa tulostukseen sivunvaihdon, seuraava tulostus lähtee uuden arkin alusta.

Jos tulostus käsittää useampia arkkeja, viimeinen arkki tulostuu vasta sitten kun koko näyttö suljetaan. Ja sama toisinpäin, voit sarjavalintoja toistamalla koota useita sarjoja samalle arkille. Tämä logikka saatta alussa tuntua hiukan oudolta, mutta sen käytölle on hyvät perusteet.

Tulosliuskassa näkyy ensin omalla rivillään joukkueen tulos, sitten osuuksittain joukkueen aika ja sijoitus vaihdossa, viestinviejien osuusajat ja sijoitus osuudellaan, kuten alapuolen malli osoittaa.


Maakuntaviesti              T U L O K S E T       6. 1.2005
Rekolan Raikas              ---------------         12:16

Sija Nimi           Seura             Tulos    Ero

   C-sarja, Nuoret 18 km V   Viesti
   ===================================


 1. Leijonat         Vantaan Hiihtoseura     52.01,2
    11 Saara Salmela       1.56,9 ( 6.)   1.56,9 ( 6.)
    12 Ilkka Hantula       3.34,6 ( 1.)   1.37,6 ( 1.)
    13 Hanne Kantanen      9.31,2 ( 1.)   5.56,6 ( 3.)
    14 Jarkko Salmela      15.15,4 ( 1.)   5.44,2 ( 1.)
    15 Jasmin Köykkä      23.18,7 ( 1.)   8.03,2 ( 1.)
    16 Olli Hiidensalo     31.06,4 ( 1.)   7.47,6 ( 2.)
    17 Saila Salmela      39.02,3 ( 1.)   7.55,9 ( 1.)
    18 Perttu Paloniemi     52.01,2 ( 1.)  12.58,8 ( 2.)

 2. Lumihiutaleet      Pakilan Veto         54.24,0   2.22,8
    21 Salla Laine        1.52,5 ( 2.)   1.52,5 ( 2.)
    22 Leevi Lahtinen      3.47,4 ( 5.)   1.54,9 ( 6.)
    23 Kristiina Haikara     9.43,5 ( 3.)   5.56,1 ( 2.)
    24 Saku Laine        15.33,6 ( 3.)   5.50,1 ( 2.)
    25 Petra Katainen      24.35,6 ( 4.)   9.02,0 ( 5.)
    26 Heikki Kärkkäinen    32.18,2 ( 2.)   7.42,5 ( 1.)
    27 Emilia Kostiainen    40.26,1 ( 2.)   8.07,8 ( 2.)
    28 Jere Brofeldt      54.24,0 ( 2.)  13.57,8 ( 5.)


Toki joukkueista saa tulokset ilman osuusaikojakin ja osuuksista aivan yksilökilpailun kaltaiset tulokset. Mutta muista, että näytön oikean yläkulman sarakemäärittelyt pätevät. Jos muutat niitä, muista myös tallettaa muutoksesi.


Sija Nimi           Seura             Tulos    Ero

   Tytöt 10 v, 1. osuus 0.3 km P
   =============================

 1. Jenny Ingman       IF Sibbo-Vargarba       1.47,3
 2. Salla Laine       Pakilan Veto         1.52,5   0.05,1
 3. Elina Haavikko      Pakilan Veto         1.53,5   0.06,2
 4. Silva Kirkkomäki     Espoon Hiihtoseura      1.54,1   0.06,8
 5. Sofie Ahti        Espoon Hiihtoseura      1.55,1   0.07,8
 6. Saara Salmela      Vantaan Hiihtoseura      1.56,9   0.09,6
 7. Eveliina Alonen     Vantaan Hiihtoseura      2.08,6   0.21,3
 8. Iida Räty        Vantaan Hiihtoseura      2.33,1   0.45,8
 9. Teresia Vilen      IF Sibbo-Vargarba       2.48,8   1.01,5


   Pojat 10 v, 2. osuus 0.3 km P
   =============================

 1. Ilkka Hantula      Vantaan Hiihtoseura      1.37,6
 2. Jaakko Holopainen    Espoon Hiihtoseura      1.43,8   0.06,1
 3. Atte Serguskin      Vantaan Hiihtoseura      1.46,4   0.08,7
 4. Robin Ullberg      IF Sibbo-Vargarba       1.47,9   0.10,2
 5. Mikko Pöllänen      Espoon Hiihtoseura      1.52,6   0.14,9
 6. Leevi Lahtinen      Pakilan Veto         1.54,9   0.17,2
 7. Taneli Kantanen     Vantaan Hiihtoseura      1.56,4   0.18,7
 8. Aapo Lehtinen      Pakilan Veto         1.58,0   0.20,3
 9. Valtteri Alanko     IF Sibbo-Vargarba       2.06,9   0.29,2


Alkuun

Osuustulokset ja -tilanteet nettiä varten

Osuustilanteiden nettisivu voidaan nyt määritellä itse, esimerkissä se on samankaltainen kuin paperille tulostuva osuustilanne. Sen räätälöintiä varten löytyy Säädöt-valikosta toiminto Viestin osuustilanne HTML-listan määritys.

Alla esimerkkien Osuustilanne-malleissa käytetyn pohjan tiedot

Nyt en tarvitse HTML-koodinpätkiä alkuun ja loppuun, header ja footer jäävät pois. Toki ne saavat olla, mutta tässä esimerkistä tulle ilman niitä yksinkertaisempi. Jos niitä olisi käytetty, niin muistathan että html-koodissa viittaukset kuviin ovat URLeja, eli osoittavat jo netissä valmiina oleviin kuviin.

Listalle laitettavat sarakkeet ja niiden järjestys määritetään näytön keskiosan Rivin sisältämät tiedot osiossa. Napilla Kentän ulkoasun määritys avautuvassa lisäikkunassa ilmoitetaan kutakin tietoa kohti, mikä teksti tulee otsikkoriville ja koskeeko tieto joukkueen tietoa vai listattavan osuuden urheilijaa. Lisää alempana.

Jos alaosan Header ja Footer laatikoihin olisi annettu tiedostojen nimet, niin silloin ylä- ja alaosien koodit otettaisiin mukaan osuustulosten nettisivuun. Mutta toisaalta pienessä kännykässä on syytä keskittyä olennaiseen, eli kisatietoon.

Kun Vaihtotilanteet-ruudussa on rasti ja painetaan nappia Listauksen muodon määritys, ExTime ottaa muokattavaksi listaksi juuri tuon edellä käsitellyn Osuustilanne listan, jonka menuvalinnasta yllä kirjoitin.

Tuossa oikealla olevassa listassa esiintyy moni tietosarake kahteen kertaan, kuten kilpailijan nimi, tulos, sijoitus, ero voittajaan. Ensimmäiset tiedot ovat joukkueen (seuran) tietoja ja jälkimmäiset sitten osuuden urheilijan tietoja. Ero saadaan aikaan napin Kentän ulkoasun määritys avulla.

Urheilijan tietokenttien kohdalla rastitaan kohta Osuuden urheilijan tieto (osuustilanteessa).

Mallikuva ylhäällä oikealla, mutta siinä ei ole sinisenä olevan keskimmäisen Ero voittajaan tiedon lisätiedot vaan sen alimman, osuuden urheilijan tietosarakkeet ovat minulla aina listan oikealla puolella, joukkueen vasemmalla.

Tässä kaikki tarvittavat määritykset, käsin tehtävää ini-tiedoston muokkausta ei enää tarvita.

Minun esimerkissäni perus_online.txt sisältää vain seuraavan rivin:
<h3>$KISA$</h3>

Tulostusvaiheessa $KISA$ korvataan sillä nimellä, joka on kisalle annettu kisatiedostoon (Muutokset/Kisan Nimi- ja muut perustiedot). Aikaleiman saisi makrolla $NYT$ ja päivämäärän makrolla $TANAAN$.

Tyylitiedosto onkin sitten paljon isompi, se löytyy omalta koneeltani tiedostosta "I:\tuotanto\ranki\param\tyylit_iso_harmaa.css" (saa vapaasti kopioida):

<STYLE TYPE="text/css">
<!--
 a:link 	{ font-family:"Helvetica" ;font-size:13px;color:#153b97 } 
 a:hover 	{ background-color:#cbd6f4 }
 table 	{ border-spacing:0px} 
 table TR.PARITON:hover   { background-color: #337ab7; color: #fff }
 table TR.PARILLINEN:hover { background-color: #337ab7; color: #fff }
 table TR.DNS:hover     { background-color: #e7e7e7; color: #000 }
 table TR.DSQ:hover     { background-color: #e7e7e7; color: #000 }
 table TR.DNF:hover     { background-color: #e7e7e7; color: #000 }
 table TR.ULK:hover     { background-color: #e7e7e7; color: #000 }
 table TR.EIT:hover     { background-color: #e7e7e7; color: #000 }

 th, td  { padding: 4px ; }
 th 		{ text-align:left;font-family:"Helvetica" ;font-size:14px; font-weight:bold ;color:#000; border-bottom: #337ab7 1px solid; } 
 TR.JURY	{ text-align:left;font-family:"Helvetica" ;font-size:12px; font-weight:bold ;color:#000; border-bottom: #337ab7 1px solid; } 
 TR.PARITON 	{ background-color:#FFFFFF; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.PARILLINEN { background-color:#E9E9E9; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.SARJA 	{ color:#337ab7 ;font-weight:bold; font-size:16px; line-height:26px; font-family:"Helvetica"; }
 TR.MAINOS	{ background-color:LightGreen; width: 90%; font-size:90% ; text-align:center; line-height:19px }
 TR.DNS 	{ background-color:#FFFFCC; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.DSQ 	{ background-color:#FFFF44; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.DNF 	{ background-color:#FFFF88; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.LPD  { background-color:#E0FFFF; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.ULK 	{ background-color:#FFFFAA; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.EIT 	{ background-color:#FFFFB3; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.VARO 	{ background-color:#FF0000; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em}
 TR.SUMMA	{ background-color:#CCCCFF; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em}
 TR.SARJALUETTELO { font-family:"Helvetica"; background-color:#ffffff; font-size:14px; color:#000000; margin-top: 5px; padding-top: 5px; border-top:#337ab7 1px solid;padding-left: 3px;}
 .PARITON 	{ background-color:#DDEEB5; font-size:26px }
 .PARILLINEN 	{ background-color:#FFFFFF; font-size:26px }
 .SARJA	{ color:#337ab7; font-size:16px }
 .SARJALUETTELO { font-family:"Helvetica"; background-color:#ffffff; font-size:14px; color:#000000; margin-top: 5px; padding-top: 5px; border-top:#337ab7 1px solid;padding-left: 3px;}
 .SUMMA	{ background-color:#CCCCFF; font-size:14px; line-height:16px; padding-right: 0.5em}
 .MAINOS	{ background-color:LightGreen; width: 90%; font-size:16px ; text-align:center; line-height:18px }
 .VARO 	{ background-color:#FF0000; font-size:16px; line-height:22px; padding-right: 0.5em}
 .DNS 	  { background-color:#FFFFCC }
 .DSQ 	  { background-color:#FF8888 }
 .DNF 	  { background-color:#88FF88 }
 .CSP 	  { background-color:#EF00C1 }
 .LPD 	  { background-color:#E0FFFF }
 .ULK 	  { background-color:#F5F5DC }
 .EIT 	  { background-color:#FFFFB3 }
 .logo 	{ color: #FFFFFF; background-color:Green; text-align:center; font-size:10px; font-weight:bold ;} 
//-->
</STYLE>

Uutta siinä on kaksi uutta määritystä. EIT ja TR.EIT antavat EI Tulosta-oleville urheilijoilla uuden ilmeen ja .logo on ihan loppuun tulevan ExTime-logorivin ulkoasu. ExTime-logoa ei tule, jos tiedostoon tulee itse annettu footer.

Osuustilanne-listan määritys tapahtuu samoin kuin muidenkin vapaavalintaisten HTML-sivujen määritys, valitaan rivin tiedot ja niiden esitysasu, oletusfontti, tyylitiedosto sekä sivun alun ja lopun otsikot.

Tämä sama osuustilanne saadaan myös automaattisesti nettiin ONLINE-seurannan kautta.

Online-seurannan määrityksiin tuli kaksi tietoa lisää:

 • Vaihtotilanteet valinta ruutu, jossa on oltava rasti kun osuusseurantaa halutaan
 • Osuudet ruutu, jossa on toivottujen osuuksien numerot, joko yksittäin pilkulla erotettuina tai ensimmäisestä viimeiseen, viiva välissä. Samat osuudet tulostetaan kaikista valituista sarjoista, aina yksi sarja kerrallaan.

Seurattaviksi sarjoiksi valitaan vain viestisarjat, vaikkapa Helsingin maakuntaviestin saman aikaisesti lähtevät A-sarja ja B-sarja. Osuuksien sarjoja EI saa valita saamaan seurantaan. ExTime ei sitä tarkista, mutta sillä voi olla ikäviä sivuvaikutuksia. En tarkista niitä siksi, että asiasta voisi tulla tarpeettomia huomautuksia ennenkuin kaikki valinnat on tehty loppuun saakka.

Täällä on mallina yksi osuustilanne, josta näkyy siis kyseisessä vaihdossa viestin joukkueet paremmusjärjestyksessä ja myös jokaisen joukkueen viestinviejän nimi, osuusajat sekä sijoitukset osuudella. Listamallissa ei ole käytetty ihan samaa kuvausta, mitä yllä. Erona on mm. viestinviejän nimen paikka ja sarakkeiden otsikot. Tämän tein tarkoituksella herättämään mielenkiintoa omien listamallien tekemiseen.

Alkuun


Erilaisia esimerkkejä

Alla olevissa esimerkeissä on käytetty yllä olevaa tyylitiedostoa ja vain yhtä sarjaa (N12-V). Osuuksista oli haluttu mukaan kaikki, ja malleista näkyy, miten kisan alussa loppupään osuuksista näkyy vain otsikkorivit. Jos sarjoja olisi ollut useampia, niin aina yhden sarjan kaikki osuudet olisivat tulleet alekkain ennen seuraavan sarjan osuuksia.

Tässä esimerkissä on ensimmäiseen vaihtoon ehtinyt 4 joukkuetta, muilla osuuksilla ei ole vielä tapahtunut mitään. Online-määrityksissä on sanottu, että ilman tuloksia olevia ei näytetä.

Toinen esimerkki on muuten sama, mutta nyt on mukaan pyydetty myös ilman tulosta olevat urheilijat. Huomaa, miltä näyttää luokan EIT (Ei vielä tulosta) ulkoasu, sen kuvaus oli tuolla aikaisemmin tyylitiedoston yhteydessä.

Kolmannessa esimerkissä on viesti jo edennyt melkein loppuun. Enää kaksi maaliintuloa puuttuu.

Tässä viimeisessä esimerkissä kaikki ovat jo maalissa.

Alkuun


Vaihtotilanteet ONLINEssä

Viestin online-seurantaan on toisenlainenkin mahdollisuus, tässä seurannassa valittujen viestisarjojen joukkueet tulostuvat vaihtojen edetessä niin, että ensiksi tulostuvat jo maalissa olevat joukkueet. Muut joukkueet tulostuvat ryhmissä valmiiden osuuksien mukaisessa järjestyksessä, eniten osuuksia valmiiksi saaneet joukkueet tietysti ensin. Jokaisen ryhmän sisällä joukkueet tulostuvat vaihtoajan mukaisessa järjestyksessä. Osuusviejien henkilökohtaisia tietoja (nimi, aika) ei seurantaan tule.

Tässä online-määrityksessä ei rastita vaihtotilanne-ruutua eikä anneta osuuden numeroa. Riittää, kun yhdeksi rivin tietosarakkeeksi valitaan Vaihtoajat, kuten esimerkissä oikealla. ExTime tulostaa tästä yhdestä tiedosta niin monta saraketta kuin ko. viestisarjassa on yhteensä osuuksia. Viimeinen osuusaika on samalla joukkueen loppuaika.

Listaukseen tulee myös automaattisesti mukaan osuuksien viralliset väliaikapisteet, jos niitä oli määritetty.

Kentän ulkoasun määrityksissä on hyvä valita Joukkue-sana Kilpailijan nimi sarakkeen otsikoksi, sekä määrittää Vaihtoajat-sarakkeella puuttuvien tulostuvan viivana tai tyhjänä nollan sijaan. Itse suosin viivaa, kuten ehkä olette huomanneet. Seuran nimen tilalla tosiaan Kilpailijan nimi, siinä on joukkueen järjestysnumero, jos samasta seurasta on mukana useita joukkueita.

Vaihtoajat-teksti on hyvä vaihtaa muotoon vaihto, sillä ExTime laittaa siihen eteen osuuden numeron.

Yksi malli löytyy tämän linkin takaa.

Alkuun


Korjailun pikaohje

Onnea ja menestystä viestin hoitoon. Mutta kilpailun tiimellyksessä väistämättä tapahtuvia virhenäppäilyjä varten katso ja harjoittele vielä seuraava korjailuvinkki.

Mahdolliset väärälle kilpailijalle menneet ajat on helpoin korjata allaolevalla toimintoketjulla:
 1. Näppäile väärän ajan omaavan kilpailijan numero (204) ja paina enter, saat kilpailijan ruutuun.
 2. Valitse kilpailija hiirellä (jos tarve) ja paina enter. Saat näkyviin seuraavaa:
 1. Valitse kilpailijan kortilla tulos-välilehti ja paina painonappia Peruuta aika.
 2. Saat ajan uudelleen (X:llä merkattuna) ajanottonäyttöön.
 3. Sulje kilpailijan kortti.
 4. Poista aikansa menettänyt kilpailija näytöstä DEL-näppäimellä...
 5. Näppäile oikean kilpailijan numero (305) ja paina enter.
 6. Nosta tai laske kilpailija korjausajan luo shift+nuolinäppäimellä (jos tarve).
 1. Merkkaa aika ja numero pariksi normaalilla F1-menettelyllä.
 2. Poista korjattu kilpailija näytöstä painamalla DEL (tai HOME, kaikki selvät tapaukset pois).

Korjaus on paljon helpompaa, jos näytössä on vielä näkyvissä tilanne heti väärän F1-painalluksen jälkeen. Nyt tarvitsee vain painaa F1 toisen kerran tällä virherivillä ja kieltää, että aika ei tosiaankaan ole oikealla kilpailijalla. ExTime purkaa kiinnityksen ja nyt voit DEL-näppäimellä poistaa tältä riviltä väärän kilpailijan ja hakea siihen numerosyötöllä tai nuolinäppäimillä oikean ja kiinnittää ajan uudelleen.


Mitä tästä kohtuu pitkästä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohje-sivulle