FIS-kisojen pistelaskenta ja FIS - live

Viimeksi muutettu 26.1.2022/JTu

Sisällys:
Taustaa
FIS-alkupisteiden hakeminen
Lähtöjärjestys
FIS-liven käyttö
FIS-live monitori
FIS-live monitorin toimintalogiikka
Korjausten teko FIS-liveen
FIS-pistelaskenta
XML-tulostiedosto
XML-tiedoston malleja
HTML-tulostiedosto printattavaksi
Tulostusmallit
Takaisin ExTimen ohjeet-sivulle


Taustaa

ExTime-ohjelmassa on FIS-kilpailujen hoitamiseen tarvittavat kilpailijatietojen lisäkentät:

  • FIS-koodi
  • FIS-pisteet (ennen kisaa)
  • FIS-tulospisteet (kisasta ansaitut)
  • Maatunnus (tai piiritunnus)
  • Syntymävuosi, -kuukausi ja -päivä
  • Sukupuoli
  • Aktiivinen (check box)

Versiosta 8.4.0 lähtien FIS-tietojen käsittely on siirretty erilliseen lisäpiirteiden luokkaan, toiminto näkyy menussa normaalisti, mutta sitä ei voi käyttää ellei seura-avaimessa ole tätä piirrettä mainittu. Vanhat käyttäjät saavat lisäpiirteen ilmaiseksi käyttöön maksetun jakson loppuun asti pyytämällä uusitun seura-avaimen.

FIS-koodi otetaan automaattisesti SHL:n lisenssikannasta tai KILMOsta. FIS-pisteet lisätään automaattihaulla kohdistaen ne FIS-koodin avulla oikealle kilpailijalle. Tai poikkeustapauksissa käsin.

Jos kilpailussa on pelkästään FIS-sarjoja, kannattaa ilmoittautuminen hoitaa FIS-kannan avulla (Valikko Ilmoittautuminen/Entries using FIS-list).

Nämä tiedot näkyvät kilpailijan tietoikkunassa ja ne voidaan myös räätälöidä näkymään sarjan tilanne-näytössä.

Tulosteisiin on lisätty kaksi vaihtoehtoa, FIS-html-tulokset sekä XML-välitystiedoston tekeminen edelleen FIS:lle lähetettäväksi. Lisäksi FIS-pistelaskentaa varten on FIS ja tulosarkisto-menuun lisätty oma toiminto FIS-pistelaskenta. Myös lähtölistoihin saadaan tarvittaessa vaikkapa molemmat lisenssinumerot näkyviin, FIS:n ja SHL:n, ja vapaavalintaisiin lähtölistoihin tietysti FIS-pisteetkin.

Tämän ohjeen alkuun


FIS-alkupisteiden hakeminen

Lahden 2014 nuorten SM-viestien lähtölistakeskustelun innoittamana (terveisiä Lajuselle) tein ExTimeen yhden näytön lisää, jolla FIS-pisteet saadaan todella helposti poimituiksi. Näyttöön päästään käsiksi Muutokset-valikon kohdasta FIS-tietojen käyttö ja edelleen Piste- ja nimitietojen päivitys.

Sarakemäärittelyjen oikealla olevan boxin (copy) avulla voidaan määrittää mihin kenttiin kisatiedostossa kopioidaan uudet arvot. Kun näyttöön tullaan arvonta-näytöstä, oletuksena on silloin molemmat käytettävissä olevat pisteet. Kun molemmat pisteboxit ovat rastittu, kilpailjalle otetaan ne pisteet, jotka ovat kilpailijalla paremmat (siis pienemmät). Näin siis tehtiin Vantaan SM:ien parisprintissä. Henkilökohtaisessa kisassa rastitaan siis vain toinen, distance tai sprint, käytävän kisan tyypistä riippuen.

FIS-arvonta näyttöön on ilmestynyt uusi nappi Fetch FIS-points, josta myös aukeaa tämä sama näyttö. Tässä ikkunassa, malli alla, määritetään pisteet sisältävä tiedosto (joka (siis se csv) imuroidaan FIS:n sivuilta), siinä käytettävien sarakkeiden kirjaimet ja kenttien välinen erotin-merkki. Kirjaimet ja erotin-merkki saadaan selville, kun csv-tiedosto avataan Excelissä. Kuvassa tammikuussa 2022 voimassa olevat arvot.

Napin Browse avulla valitaan oikea tiedosto ja nappi Update tekee sitten sen työn. Kaikkien sarjojen kilpailijat käsitellään samalla kertaa.

Sarjojen rajaus pätee tässäkin, siis Ajanotto/Rajaa aktiivisia sarjoja.

Kuvassa oikealla on rajattu kansalliset sarjat pois, vain Marjon hiihtojen 2022 FIS-sarjalaiset ovat mukana.

Tällä näytöllä päivitän normaalisti kaikille urheilijoille samalla myös oikeat maakoodit ja syntymäajat pisteiden lisäksi. Nimiä ei tarvitse päivittää, ExTime osaa käyttää tarkistettujen urheilijoiden FIS-kannassa olevia nimiä FIS:in livepalvelun lähtölistoissa tai kisan jälkeisten XML-tiedostojen teossa.

Rasti Second fetch ruudukossa on tarpeen nuorten kisoissa, kun ensin laitetaan urheilijat järjestykseen Sprint-pisteiden mukaan ja sitten toisella kertaa haetaan puuttuville Distance-pisteet. Tässä välissä on syytä ennen toista hakua käydä päivittämässä ilman FIS-pisteitä oleville arvontaryhmä erilaiseksi, se tehdään yleismanipulaattorilla oikein sutjakasti.

Jos kilpailija löytyy FIS-kannasta, mutta hänellä ei vielä ole pisteitä, haku tuottaa piste-kenttään ison luvun, ei nollaa. ExTimen 8-versiossa lisäsin näyttöön myös oletusarvon puuttuville pisteille, sitä käytetään myös, jos kilpailijalla ei ole FIS-koodia lainkaan. Parisprintissä yleisessä sarjassa oletuksena on sääntösuosituksen mukaan 400.00 pistettä, mutta yksilökisoissa suositus on 999.99 pistettä.

Oikean puolen mustapohjaiseen listaan syntyy luettelo niistä, joille ei pisteitä löydy tai joiden nimi poikkeaa FIS-kannasta olevasta nimestä. Siksi listalla on Andréa Nyberg, koska FIS kirjoittaa hänen nimensä Andrea, pelkkä e ilman heittomerkkiä. Vastaavasti Roni Zein tulee listalle, koska hänellä on FIS-tiedoissa kaksi etunimeä.

Mustan listan kilpailijaa klikkaamalla hänen FIS-koodinsa siirtyy keskellä olevaan (Selected Athlete) alueelle. Kuvassa siis Roni Zein, fis-koodi 3340020. Tammikuussa 2022 lisäsin näyttöön napin Search FIS WEBsite, joka suorittaa urheilijan tietojen haun suoraan FIS:n sivuilta ja näyttää hänen nimensä ja maansa listan alla olevassa ruudussa.

Haun tuloksena näkyy myös urheilijan viimeisimmät pisteet (Distance 295.73), miltä listalta ne ovat (kausi 2022, lista 5), sekä syntymäaika. Tärkein asia, miksi napin lisäsin, on urheilijan aktiivisuuskoodi. Varsinkin kauden alussa urheilijat aktivoivat FIS-koodinsa vasta kun kisaan ilmoittautuminen on jo päättynyt ja aktivointeja pitää käsin korjailla. Nyt sen tekee nappi Update active status, kun urheilijan tiedot on ensin tarkistettu napilla Search FIS WEBsite.

Oikealla näkyy sitten se kovasti puhuttava tilanne. Urheilijalla (FIS-koodi 3180435) on pisteitä, mutta ne ovat vanhan listan pisteitä, siksi ExTime ympäröi listan numeron punaisella (2). Käytössä oleva listan numero (5) näkyy mustan listan yläpuolella. Vanhan listan pisteitä ei siis käytetä.

Kilpailijaa voi korjata myös suoraan tuplaklikkaamalla hänen riviään tällä mustalla listalla.

Tämän ohjeen alkuun


Lähtöjärjestys

ExTimen Muutokset valikkoon on lisätty kohta FIS:n tietojen käyttö, josta löytyy toiminto Lähtöjärjestyksen laadinta. Sen avulla saadaan kisaan helposti FIS-pisteiden mukainen lähtöjärjestys, joko nousevaan tai laskevaan järjestykseen. Myös televisioitavien kisojen ohjaajan toivomus kuuman ryhmän lähtövälin asettaminen minuutiksi onnistuu. Tämä tehdään sekoittamalla kuuma ryhmän lähtijöiden väliin haaleamman ryhmän lähtijä, ja nekin joko paremmusjärjestyksessä tai kääntäen.

FIS-arvonnasta on lisää arvonnan ohjeessa.

Tämän ohjeen alkuun


FIS-liven käyttö

FIS-live on FIS:n tarjoama palvelu, jonka avulla FIS-kisaa voi seurata livenä FIS:n omien nettisivujen kautta. Kilpailussa (sarjassa) ei saa FIS:n sääntöjen mukaan olla muita kuin aktiivisen FIS-koodin omaavia urheilijoita. Tästä meillä Suomessa hiukan luistetaan ja se on ollut pakko huomioida siten, että ExTime pudottaa live-päivityksessään FIS-koodittomat urheilijat kokonaan pois.

30.12.2019 muutin ExTimen FIS-liven urheilijoiden käsittelyä tukemaan paremmin suomalaista käytäntöä hiihdättää FIS-kisoissa myös koodittomia urheilijoita. Totesin ohjelman muuttamisen helpommaksi kuin täydellisten ohjeiden tekemisen. Ja kukas niitä ohjeita nyt lukisi...Pasi Tampereella ehkä.

Live-palvelussa on kuitenkin käytettävä FIS:n mukaisia sarjatunnuksia. Jos naisilla on kisassa vain yksi codex, on tämä codex asetettava kaikkiin samaan kokonaisuuteen kuuluviin sarjoihin. Erillisistä sarjoista (N18, N20, NYL, N35 ) yhtä (NYL) käytetään live-palvelun aikana referenssisarjana, josta päivitettävä codex otetaan. Eli siis vain sarja naiset (NYL) näkyy live-palvelussa, mutta siihen otetaan urheilijat kaikista niistä sarjoista, joilla on sama codex, ja vain ne urheilijat, joiden FIS-koodin aktiviisuus on tarkistettu (Active on rastittu).

Ehdoton edellytys FIS-liven käytölle on siis, että live-palveluun käytetyssä PC:ssä on voimassa oleva FIS-lista (*.csv) ja kilpailun urheilijat on tarkistettu sitä vasten. Niille urheilijoille, joiden FIS-koodi on aktivoitu vasta listan julkistamisen jälkeen, on FIS-koodin oikeellisuus rastittava käsin. Ja tietysti se on tarkistettava FIS:n verkkosivuilta hakemalla urheilijaa FIS-koodilla. Tai nyt siis suoraan ExTimen avulla. Kaikki FIS:lle lähetettävät nimitiedot tarvitsevat tuota FIS-listaa, kisassa voidaan niminä käyttää kansallisia esitysmuotoja.

TOISTAN: Vain ne urheilijat, joilla on Active rastittu (ja tietysti on FIS-koodi), näytetään FIS-live-palvelussa. Tämä varmistuu kyllä, kun sarjan lähtölistaa ollaan lähettämässä FIS:lle.

https://www.fis-ski.com/DB/cross-country/biographies.html

FIS:n laatima yleisohje löytyy osoitteesta https://assets.fis-ski.com/image/upload/v1567165518/fis-prod/assets/document-library/data-timing/live-registration.pdf.

Jotta FIS-liveä voisi käyttää, on ajanottajan rekisteröidyttävä FIS-liven käyttäjäksi edellä mainitun ohjeen avulla ja sitten ilmoitettava, minkä FIS-kisan (codexin) live-tuloksia aikoo tuottaa. Rekisteröinnin yhteydessä ajanottaja saa sitten live-palvelun osoitteen, portin, käyttäjätunnuksen ja salasanan tietoonsa.

Samalla voidaan valita Live-näytön oikeaan alakulmaan tuleva logo, tietysti ExTimen logo!

Perusvalmisteluina kukin FIS kisaan kuuluva sarja on merkittävä FIS-kisaksi ja sille on annettava oikea codex. Tämä löytyy sarjan tietojen välilehdeltä Lajipiirteet.

Täsmennyksenä vielä, että FIS-Sprintin karsintasarja on normaali FIS-kilpailu ja kun karsinnasta jatketaan erävaiheeseen vaihtuu sarjan codex tyypiksi Sprint Final. Kaikilla alku-, väli- ja finaalierillä on sitten se sama codex, tämän ExTime huolehtii. Varoittaa kyllä.

Testissäni oli karsinnan codex tuo yllä oleva 9759 ja erävaiheessa sitten tuo FIS:n sähköpostissa näkyvä 9753.

Lisäksi ExTime tarvitsee ajantasaisen FIS-pistelistan, jotta urheilijoiden nimien asu saadaan käännetyksi FIS:n haluamaksi asuksi. Tämä FIS pistelistan määritys annetaan Ilmoittautumiset-valikon toiminnolla Entries using FIS-list. Tarkempaa ohjetta FIS-pistelistan käytöstä löytyy täältä.

Tärkeää:

ExTime.ini tiedostossa tulee olla omien komentojen lähettämistä varten myös komentojen syntaksit. Tein tämän näin, koska FIS saattaa muuttaa komentoja kyselemättä ja tämä on nopein tapa pysyä mukana ja on kohtuullisen helppoa muokata.

Komennolla on nimi, jota seuraa =-merkin jälkeen komennon koodi, joka on XML:ää ja siihen saattaa sisältyä muuttuvaa tietoa. Esimerkki on helpoin tapa selittää.

Ylimmän komennon nimi on clear ja komento käsittää XML-koodin <clear/>, joka sitten FIS:lle lähetettynä tyhjää aktiivisen kilpailun live tulokset.

Vastaavasti alin komento on nimeltään activerun ja komento käsittää XML-koodin <activerun no="1" heat="2"/>, jos komennon lähetysikkunan RUN-kentässä on arvo 1 ja HEAT-kentässä luku 2. Selitän myöhemmin noiden RUN ja HEAT-kenttien paikat.

[FIS_COMMANDS]
clear=<clear/>
endrun=<endrun/>
scheduled=<scheduled runno="$RUN$">$DATE$<info>$INFO$</info></scheduled>
rescheduled=<rescheduled runno="$RUN$">$DATE$<info>$INFO$</info></rescheduled>
readytostart=<readytostart runno="$RUN$"/>
inprogress=<inprogress/>
official_result=<official_result/>
unofficial_result=<unofficial_result/>
runcompleted=<runcompleted/>
cancelled=<cancelled>$INFO$</cancelled>
delayed=<delayed runno="$RUN$">$INFO$</delayed>
postponed=<postponed><info>$INFO$</info></postponed>
interrupted=<interrupted><info>$INFO$</info></interrupted>
activerun=<activerun no="$RUN$" heat="$HEAT$"/>

Tapahtumatietojen käsin lähettämistä varten on vastaavasti tapahtumalajeista tapahtuman nimi ja sen XML-syntaksi. Jos esimerkiksi maalin tulo (finish) halutaan lähettää käsin (4. tapahtumalaji), koostuu tapahtuman koodi XML-koodista

<finish bib="123"> <time>32:12,4</time><diff>0:55,2</diff><rank>4</rank></finish>

jos maaliin tuli urheilija numero 123 saaden loppuajan 32:12,4 häviten johtajalle 0:55,2 ja sijoittumalla tällä hetkellä neljänneksi ja korjauskenttä on tyhjä. Jälleen myöhemmin kerron kenttien paikat.

[FIS_EVENTS]
nextstart=<nextstart bib="$BIB$"><startsin><time>75</time></startsin></nextstart>
start=<start bib="$BIB$"/>
inter=<inter i="$INTER$" bib="$BIB$" $CORR$><time>$TIME$</time><diff>$DIFF$</diff><rank>$RANK$</rank></inter>
finish=<finish bib="$BIB$" $CORR$><time>$TIME$</time><diff>$DIFF$</diff><rank>$RANK$</rank></finish>
keskeyttanyt=<dnf bib="$BIB$"/>
dq=<dg bib="$BIB$" $CORR$/>
dqp=<dqp bib="$BIB$" $CORR$/>
poisjaanyt=<dns bib="$BIB$" $CORR$/>
lucky=<lucky bib="$BIB$"/>
ff=<ff bib="$BIB$"></ff>
lapped=<lapped bib="$BIB$"/>
ral=<ral bib="$BIB$"/>
sanction=<sanction bib="$BIB$">$SANCTION$</sanction>

Sekä komentojen että tapahtumatietojen nimet (on-merkin vasen puoli) saat vapaasti valita. Vastaavat syntaksit taas löytyvät FIS:n live-tulospalvelun voimassaolevista XML-dokumenteista. Yleisohjeen linkki oli jo tuossa alussa, mutta itse XML-kuvaukseen sain aikoinaan seuraavan vastauksen:

documentation about our FIS live result XML are not publicly available over the FIS website. It has to be requested personally.

Joten jokainen tarvitseva pyytänee oman kopionsa, kunnes se saatetaan julkiseksi. Dokumentti ei ole kovin selkeä, käsittää kirjoitusvirheitä (monta olen raportoinutkin) eikä dokumentti anna komentojen lähettämisestä kovin tarkkoja ohjeita. Myös minun tulkintani dokumentista voi olla virheellinen, joten pidetään tässä asiassa toisiamme ajan tasalla.

Tämän ohjeen alkuun


FIS-live monitori

FIS-liven käytön toteutin erillisen monitorin avulla. Monitori kerää FIS-sarjojen tapahtumatiedot ja lähettää ne tietyin väliajoin FIS:lle. Alussa oli epäilyjä, ettei FIS kykene vastaanottamaan tapahtumia ihan reaaliaikaisesti, siinä yksi syy tuollaiseen keruuseen.

Toinen syy johtuu myös Suomen käytännöstä. Maailman cupissa on kerrallaan suorituksessa vain yksi sarja ja sitten on pidempi tauko. Meillä taas miesten kisa voi alkaa jo kun naisten kisa on vielä kesken, joten kahteen eri codexiin liittyviä tapahtumia saattaa tulla sekaisin.

Komentoja voi lähettää myös käsin ja komentoja pääsee editoimaan ennen niiden lähettämistä. Monitorin käyttöön tarvitaan tietysti se, että FIS-piirteet kuuluvat ExTimestä maksettuihin ominaisuuksiin. Monitori löytyy menun kohdasta FIS ja tulosarkisto, valinta FIS:n live-Monitor aukaisee oman ikkunansa, jonka voi sitten ruudulla vetää haluaamaansa paikkaan ja jäädä katsomaan sen toimintaa.

Sarjan kellotuksen ollessa käynnissä pitää monitorinkin olla auki. Monitorin listat ovat tapahtumien talletuspaikkana. Monitorin voi tilapäisesti sulkea ja palata siihen sitten takasin, yhteys FIS:n palvelimelle pysyy auki ja ExTime muistaa viimeksi menossa olevat sarjat.

Monitorin ikkunassa voi olla kahden eri sarjan (=codex) tapahtumien välitys menossa, joista toinen on kerrallaan aktiivinen. Sarjat valitaan yläosan sarjavalinta listoista, joissa näkyvät vain FIS-sarjoiksi merkityt sarjat. Yläosan keskellä näkyy aktiivisen sarjan nimi ja tiedot (level ja heat). Aktiivisuutta voi vaihtaa joko valitsemalla sarjan uudelleen tai alaosan radiobuttoneilla Left/Right is active. Samalla päivittyvät sarjaluettelot, sprintissähän sarjoja syntyy lisää kisan edetessä erävaiheeseen.

Sarjan aktiivisuus koskee vain napeilla lähetettäviä komentoja, normaali lähetys lähettää kyllä molempien sarjojen tapahtumat annetussa aikarytmissä.

Oikealla ylhäällä on FIS:n palvelimelle kirjautumisnappi (Login to FIS-live), sen avaamassa ikkunassa on samat toiminnot kuin ExTimen omaan live-palveluun kirjautuessa. Connected-kohdassa on rasti, jos palvelimelle on kirjauduttu. Sen itse rastimisella ei ole mitään vaikutusta, se vain näyttää tilanteen.

Kirjautumisen alapuolella on sarjan kilpailun avaukseen ja sulkemiseen liittyvät napit (niistä lisää myöhemmin) ja niiden alapuolella automaattisen päivityksen aikaväli (esimerkissä 8 sekuntia) ja automaattisen päivityksen aloitus (Auto) ja pysäytysnappi (Manual).

Virtuaalisarjat eivät toimi tässä live-monitorissa, koska urheilija saa aina aikansa varsinaisessa sarjassaan.

Kirjautumisikkunassa on tietoruudut palvelimen osoitetta, porttia, käyttäjätunnusta ja salasanaa varten. Nämä tiedot myös talletaan seuraavaa kirjautumista varten, joten salasanaa ei tarvitse selkokielisenä käsitellä. Samalla tallentuu myös monitorin lähetysten aikaväli, eli jos sitä haluat pysyvästi muuttaa, muuta se ennen kirjautumista.

Lisäksi ikkunassa on rasti, jonka avulla saadaan FIS:lle lähetettyjen tapahtumien kopiot menemään myös extime.log tiedostoon. Sitä ei tarvitse normaalioloissa käyttää.

Työkansio tällä koneella kertoo kansion, johon mm. FIS:n tulosXML-tiedostot talletetaan. Samaan kansioon menevät myös FIS:lle lähtemään tarkoitetut live-tapahtumat, jos palvelimelle ei ole kirjauduttu.

Yhteys jätetään tietenkin kirjautumisen jälkeen auki, kun palataan takaisin monitorin omaan ikkunaan.

Napilla Special commands / raceevents päästään erikoiskomentojen ikkunaan, jolla pääsee lähettämään kaikkia mahdollisia tietoja FIS:lle.

Aktiivisen sarjan tiedot näkyvät näytön vasemalla puolella ja keskellä näyttöä on FIS:n määrittelemät komennot (selostin niitä yllä kohdassa [FIS_COMMANDS]) ja ihan oikealla taas määritellyt tapahtumat [FIS_EVENTS].

Esimerkissä olen ensin syöttänyt kilpailijan numeron 4 Bib-ruutuun, hakenut Annin tiedot (Fetch) ja sitten valinnut tapahtuman lajiksi keskeyttämisen. Tapahtumarivillä näkyy siitä syntynyt XML-komento "<raceevent><dnf bib="4"/></raceevent>", joka sitten napin Send the command below painalluksella lähtisi FIS:n palvelimelle. Nämä yleisimmät tilamuutokset (dns, dnf, dsq) ExTime kyllä osaa, niitä ei tarvitse kisan aikana näin lähettää.

Komennon "keskeyttanyt" tarkka syntaksi ExTime.inissä oli keskeyttanyt=<dnf bib="$BIB$"/>, jossa makron $BIB$ paikalle siis vaihdettiin kilpailijan numero ja alkuun ja loppuun lisättiin kilpailutapahtuman <raceevent> alku- ja lopputägit.

XML-komentoa voi toki muokata ennen lähettämistä, mutta syntaksin oikeellisuudesta pitää huolehtia.

Komento tai tapahtuma lähtee FIS:lle vasta kun nappia Send the command below painetaan, ei ennen eikä automaattisesti.

Fetch-komentoon liittyy erikoisuus, että se hakee urheilijaa vain siitä sarjasta, joka oli aktiivinen ennen kuin erikoiskomentoikkunaan tultiin. Ei siis kannata jäädä ihmettelemään, jos urheilijaa ei löydy. On vain eri sarjassa! Palaa takaisin, vaihda oikea sarjatunnus ja yritä uudestaan.

Tässä makroista hiukan lisää.

Komentojen syntaksissa on viittauksia vaihtuviin tietoihin. ExTimessä nämä viitaukset on aina sijoitettu taalamerkkien väliin ja kirjoitettu isoilla kirjaimilla. Viitauksia käytän FIS-liven ulkopuolella mm. HTML-tulosteissa päiväyksen ja kelloajan saamiseksi tulosteisiin.

FIS-livessä on käytössä seuraavat viitaukset (makrot)

$DATE$
Kisan päiväys, se poimitaan päivästä, kuukaudesta ja vuodesta muotoon 2019-10-14
$RUN$
Kisan suoritusjärjestys, yleensä 1, mutta sprintin välierissä 2 ja finaaleissa 3
$HEAT$
Sprintin erävaiheessa erän järjestysnumero
$CORR$
Jos näytön paikassa Correction on rasti XML-komentoon lisätään merkkijono correction="y"
$BIB$
Urheilijan numero
$RANK$
Urheilijan sijaluku
$INFO$
Vapaa selityskenttä, se välitetään sellaisenaan FIS:lle, XML:n erikoismerkkejä < ja > EI saa olla
$TIME$
Urheilijan aika muodossa tt:mm:ss.des
$INTER$
Väliaikapisteen järjestysnumero (ensimmäinen on 1.), jota väliaika koskee
$DIFF$
Urheilijan aikaero johtajaan
$SANCTION$
Selityskenttä, joka kopioidaan komentoon. Yleensä yc, jos urheilija saa keltaisen kortin tai tp30, jos urheilija saa 30 sekunnin aikasakon.

Tämän ohjeen alkuun


FIS-live monitorin toimintalogiikka

Toimintojärjestys FIS-monitorin kanssa on seuraava:
  1. Monitori avataan ja valitaan kilpailtava sarja, siitä saadaan codex
  2. Kirjaudutaan FIS-palvelimelle (Login to FIS-live)
  3. Lähetetään kilpailun yleistiedot FIS:lle (Write raceinfo XML)
  4. Aktivoidaan kilpailusarja (Activate this class)
  5. Lähetetään sarjan lähtölista FIS:lle (Write startlist XML)
  6. Aloitetaan sarjan kellotus (Ready to start)

Tässä vaiheessa laitetaan automaattinen lähetys päälle (Start), esimerkissä se toimii 8 sekunnin välein, kuvassa sitä ei vielä ole käynnistetty eikä palvelimelle vielä kirjauduttu. Kirjautumisen jälkeen punainen Start-nappi vaihtuu vihreäksi Stop-napiksi kun autosiirto käynnistetään.

Jos automaattia ei käytetä, Manual-napilla saadaan listassa näkyvät tapahtumat FIS:lle. Lähetetyt tapahtumat poistuvat listalta.

Vanhassa esimerkissä (Oloksen naisten sprintin karsinta) listalla on 4 tapahtumaa, kaksi maaliintuloa ja kaksi poisjääntiä. Listan tapahtumaa klikatessa näytön alaosaan tulee tapahtumasta lähetettävän tapahtuman XML-koodi, innokkaille tutkittavaksi. Lisää tutkittavaa saa, jos FIS:n palvelimelle ei ole kirjauduttu, silloin kaikki sanomat menevät levylle FIS-kansioon (katso Login) FIN<codex>.xml nimettyyn tiedostoon.

Oloksella käytettiin koko kisassa FIS:n oma nimen esitysasua, sitä ei pidä ihmetellä eikä ottaa tavaksi. Nimien esitysasu kisassa on suositeltavaa pitää ihan normaalina suomalaisena, ExTime kyllä huolehtii siitä, että FIS:lle nimi lähtee vaadittavassa muodossa ja sukunimi isoina kirjaimina.

Write startlist XML-napin painalluksen jälkeen ennen lähtölistan lähettämistä ExTime käy läpi kaikki ne urheilijat, joiden sarjoissa on sama codex kuin valitussa sarjassa on. Jos niistä löytyy tarkistamattomia urheilijoita, on mahdollisuus katkaista lähtölistan teko.

Jos urheilijalla ei ole FIS-koodia, ja tiedetään että näin on tosiaan tilanne, urheilija jää pois lähtölistalta ja siis live-seurannasta Jatka-nappia painamalla.

Yritä uudelleen-napilla hänen tietojaan voi korjailla ja vaikkapa antaa se puuttuva FIS-koodi.

Jos urheilija tuo FIS-koodinsa tiedoksi vasta kisapaikalla, se tarkistetaan ensin manuaalisesti FIS:n nettisivuilta, ja jos koodi on oikein, painetaan nappia Yritä uudelleen, jolloin ExTime aukaisee urheilijan tietosivut ja siellä laitetaan Active-ruutuun rasti.

Peruuta-nappi katkaisee tarkistuksen, eikä lähtölistaa lähetetä FIS:lle.

Oikealla näkyy tilanne FIS-live-palvelun kautta, kun eräät aikaisemmat testitapahtumat lähtivät FIS:lle. Miia meni sijalle 27 ja Sanna 40. Pirittaa (meni sijalle 82) ja poisjääneitä ei leikkeessä näy, he ovat listan loppupäässä.

Sarjan tulosten tultua valmiiksi, tulokset vahvistetaan End this race (Class)-napilla.

Sprintin erikoisuudet

Sprintin erävaiheessa tasoja tulee lisää. Ensiksikin codex vaihtuu karsinnasta käytetystä uudeksi, tekemättömästä muutoksesta ExTime huomauttaa alkueriä tehtäessä.

Jokaisen uuden erätason alkaessa (alkuerät, välierät, finaali) toistetaan samat alkunapit:

  1. Valitaan erätason ensimmäinen erä
  2. Lähetetään kilpailun yleistiedot FIS:lle (Write raceinfo XML)
  3. Aktivoidaan kilpailusarja eli erätaso (Activate this class)
  4. Lähetetään erien lähtölistat FIS:lle (Write startlist XML)
  5. Aloitetaan erien kellotus (Ready to start)

Jokaisen alku- ja välierän jälkeen vielä päivitetään oikea lucky looser-tilanne FIS:lle napilla Lucky loosers update.

Sprintissä vaihdetaan aina kulloinenkin erä näkyviin sarjojen valintaruutuun, kisan yleistietoja tai erän lähtölistaa ei tarvitse enää eräkohtaisesti toistaa, koska ExTime lähettää kaikkien samaa tasoa olevien erien lähtölistat samalla kertaa ensimmäisen erän yhteydessä.

Molempia listoja (Left/Right) joudutaan käyttämään, jos esimerkiksi naisten sarjan ollessa vielä kesken miesten sarjan ensimmäiset lähtevät liikkeelle. Sprintissä pärjää kyllä yhdelläkin listalla vaihtamalla aina erätason tultua valmiiksi listaan uuden sarjan.

Monitori voi olla auki koko sprintin keston. Mutta kun alkuerien jälkeen syntyy uusia sarjoja, niiden tunnukset eivät automaattisesti näy yläkulmien sarjavalintalistoissa. Ne saadaan päivittymään, kun klikataan kyseisen codexin alareunan Left tai Right is active pallukkaa.

Tämän ohjeen alkuun


Korjausten teko FIS-liveen

Jo heti ensimmäisessä kisassa jouduttiin tekemään korjauksia FIS-liveen lähettettyihin tuloksiin lähdössä sattuneen hämmingin takia. Jos virhe huomataan heti, esim. väärälle urheilijalle laitettu aika, aika kannattaa peruuttaa, jos se on vielä ajanottonäytössä F1 tai F4-napilla ja kirjata sitten oikealle urheilijalle. FIS saa tästä oikean tiedon ExTimen automaattisen korjauksen kautta. Jos aika ei ole enää ajanottonäytössä, klikataan urheilijan tulosvälilehti näkyviin ja poistetaan häneltä maaliaika/väliaika tarkoitukseen olevalla napilla, jolloin aika tulee uudelleen ajanottonäyttöön ja voidaan kirjata oikealle urheilijalle.

Aina ennen korjauksia kannattaa varmistaa, että sarja, johon korjauksia tehdään, on todella menossa oleva aktiivinen sarja, eli tähän sarjaan on viimeksi annettu komento Activate this class.

Yksittäiset, hankalammat korjaukset kannattaa hoitaa monitorista napilla Special commands / raceevents napilla aukeavan ikkunan kautta.

Oikealla on tilanne, jossa korjataan Iivon (numero 227) väliaikaa Oloksen tykkikisassa.

Homma menee seuraavassa järjestyksessä:

  1. Bib-ruutuun laitetaan urheilijan numero.
  2. Inter ruutuun laitetaan väliaikapisteen järjestysnumero
  3. Klikataan oikeanpuoleisesta tapahtumalistasta inter-tapahtumaa (väliaika)

ExTime vastaa näyttämällä urheilijan nimen, sijoituksen ja ajan tässä väliaikapisteessä sekä näyttää vielä väliaikapisteen etäisyyden lähdöstä.

Komentoriville ilmestyy valmiiksi tehty komento, jota voi nyt muuttaa, jos on tarvetta. Napilla Send the command below korjattu tapahtuma lähtee FIS-liveen.

Mutta huomaa, mahdolliset tekemäsi komennot muutokset (aikaa muutetaan) eivät päivity ExTimen omiin tapahtumiin. Mutta todennäköisesti aika onkin ExTimessä jo ihan oikein korjauksen jäljiltä.

Isommat aikakorjaukset tehdään taas monitorin napista Resend times aukeavan aikojen uudelleen lähetysikkunan avulla. Jos yhteen codexiin liittyy useita eri sarjoja, esimerkiksi M18/M20/MYL tai sprintin eriä, on tärkeää myös valita tarkka sarjatunnus sarjavalintalistasta. Valitun sarjan nimi näkyy uuden lähetysikkunan alaosassa, kun ikkuna avautuu.

Ennen korjausikkunaan menoa on syytä ottaa automaattilähetys pois päältä, jotta FIS-palvelin ei mene sekaisin. ExTime varoittaa kyllä asiasta.

Oikealla on tilanne, jossa miesten väliajat 0.2 kilometrin kohdasta lähetetään uudestaan, ei kuitenkaan kaikkia aikoja, vaan vain numeroiden 200 - 228 ajat, jotka ovat välillä 10:00:00 - 12:38:30.

  1. Ensin rastitaan aikojen paikat, huomaa maaliaikojen rasti on ihan alaosassa.
  2. Sitten rajataan hakua sekä numerolla että ajalla, ExTime käyttää molempia rajoja samanaikaisesti.
  3. Lopuksi ajat haetaan listalle napilla Fetch times between limits

Vain yhden sarjan ajat valitaan kerrallaan, siis yhden sprinttierän tai yhden kilpailusarjan (M18/M20/MYL) ajat.

Nyt on valittavana kaksi vaihtoehtoa, lähetetään kaikki listan ajat uudelleen, nappi Send all times to FIS-live tai lähetetään vain valitut ajat uudelleen, nappi Only selected times to FIS-live.

Valintojen teossa auttavat napit Select All ja Reselect all sekä myös nappi Kill selected times from list. Tämä viimeinen nappi ei tietenkään poista aikoja urheilijoilta, ainoastaan vain näytön listalta.

FIS:n palvelinta armahdetaan myös lähetyksessä, maksimissaan 20 tapahtumaa lähtee kerrallaan. Lähetetyt ajat poistetaan listalta tai jätetään merkatuiksi, jolloin seuraavan 20 lähetys on erittäin helppoa.

Nappi Back to business sulkee ikkunan ja palaa edelliseen näyttöön. Muista laittaa automaattilähetys uudelleen päälle ja tarvittaessa aktivoida oikea, menossa oleva sarja.

Lähtöaikoja ei FIS:lle kannata lähettää, FIS-live-palvelin ottaa siitä vain tiedon, että urheilija on startannut. Lähetettävät ajat ovat laskettuja aikoja, niissä on aina todellinen lähtöaika huomioituna.

ExTimessä tallennetaan aina aikaleimat ja väli- ja loppuajat ovat vähennyslaskua aikaleimojen ja lähtöaikaleiman välillä.

Tämän ohjeen alkuun


FIS-pistelaskenta

Pistelaskenta käynnistyy valikosta FIS ja tulosarkisto löytyvällä toiminnolla FIS-pistelaskenta. Siinä käytetyt ikkunat ovat FIS-kielellä, jotta termien merkitys olisi yksikäsitteinen.

Jos on tarpeen yhdistää monta sarjaa samaan laskentaan, kuten esim. nuorten SM-kisoissa kaikki miesten (17, 18, 20 ja 23 v.) sarjat yhdistetään yhdeksi miesten sarjaksi, se tehdään laittamalla kaikkiin sarjoihin sama codex.

Toiminto näyttää oikeassa reunassa kilpailussa olevien FIS-sarjojen valintaruudut. Laskenta tehdään codex kerrallaan. Kaikki sarjat, joissa on sama codex rastitaan.

Pistelaskentanäytön vasemmassa yläosassa (kuva alla oikealla) ovat laskentaparametrit, niiden arvoja tulee muuttaa käytyä kilpailumuotoa vastaaviksi. Factor-luku vaihtuu oletuksiin, kun pisteen paikkaa muutetaan vaihtoehdojen Distance, Sprint ja Mass start välillä, toki ihan omankin luvun saa laittaa. Katso laskentaparametreista lisää FISin omista ohjeista.

Katso lisätietoja FIS:n sivuilta.

Rastimalla Skip Zero points ExTime ohittaa ne kilpailijat, joilla ei ole yhtään FIS-pisteitä, tarpeen kisassa, joissa on FIS-koodittomiakin urheilijoita. Napin Define-painallus näyttää kisan 5 parasta (Top N of the race), tiedot vasemmalta FIS-pisteet, sijoitus tässä kisassa, nimi ja aika. Laskentaruudussa Codex-numeron oikealla puolella näkyy laskettu kisan peruspistemäärä (Penalty) ja siihen oikeuttava aika (Best time).

Näytössä on myös FIS:n timing reportin sivulla 3 tarvittavat tiedot tästä laskettavasta codexista. Näytön oikeassa reunassa keskellä on kilpailun (codexin) ensimmäisen ja viimeisen lähtijöiden lähtö- ja maaliin tuloajat sekä loppuaika ja kilpailijan numero.

Pisteet lasketaan painamalla nappia Calculate Points, jolloin lasketut pisteet tulevat näkyviin.

Jos kilpailun TD jostain syystä haluaa laskennassa käytettävän itse laskemaansa poikkeavaa Penalty-arvoa, se onnistuu kirjoittamalla Appl. penalty-kenttään uusi arvo ennen napin Calculate Points-painallusta. Poikkeamasta ExTime tekee varmistuskysymyksen, vastaamalla siihen kieltävästi, käytetään applied-kentän lukemaa. Tarpeen, jos kisasta olisi tulossa liian hyvät pisteet. Käytännössä FIS kyllä korjaa pisteet oikeaksi lopputulosten perusteella.

Vaihtoehto Racepoints without penalty määrittää, tuleeko kilpailijan pistesarakkeeseen pisteet suhteutettuna parhaaseen aikaan (rastittu) vai onko niihin jo lisätty kisan penalty (ei rastia). Tämän kohdan lisäsin, koska penalty valmiiksi lisättynä XML-tiedoston lataus antaa ylimääräisiä huomautuksia. Hiihtoliiton tulosarkistoa varten pisteet lasketaan sitten toiseen kertaan jättämällä optio rastimatta ja penalty siis lisättynä.

Laskentavaiheesta ei pääse eteenpäin, ennenkuin lasketut pisteet on joko hyväksytty (Approve) tai hylätty (Reject).

Hyväksyntä siirtää lasketut pisteet kilpailijan tiedoissa olevien FIS-tulospisteiden kenttään, joten uusintalaskenta voidaan tehdä ExTimen 8-versiosta lähtien vaikka heti. Tässä esimerkki Marjon Hiihdoista 23.1.2022.

Turo Sipilän pistesaalis tulee olemaan 58.18 pistettä (kisan penalty). Kalle Parantainen saa kisasta 6.96 ja Antti Honkimaa 23.18 pistettä enemmän kuin voittaja Sipilä, koska kisan pisteet on laskettu ilman kokonaispenaltya. Lista on pisteiden mukaan järjestyksessä. Pikku y-kirjain ennen sijalukua tarkoittaa, että kilpailijalla on FIS-koodi kunnossa, n tarkoittaisi, että ei ole. Rastituissa sarjoissa oli 37 urheilijaa, joista 7 ei saanut pisteitä, tilastokin siis näkyy.

Tämän ohjeen alkuun


XML-tulostiedosto

XML-tiedoston teko, kuten myös tulosten printtaus tehdään menun valikon Ranking/FIS-tulostiedostot-kautta. Siitä aukeaa alimenu, jossa on toiminnot kisaa koskevien tietojen antamiseksi ja tulosten ja XML-tiedostojen tekemiseksi.

Jyryn kokoonpanon ja kisan rata- ja säätietojen syöttöä varten on nyt omat pienemmät ikkunansa ja listat sekä XML-tiedostot tehdään taas keskenään samalla näytöllä, jossa on uusia toiminnallisuuksia sysksystä 2016 lähtien.

HTML-tuloksia varten voidaan tulostustiedot hienosäätää toiminnon FIS:n HTML-tulosrivin tiedot avulla.

XML- ja HTML-tiedostojen teko valinnalla aukeaa näyttö, jossa on neljä nappia tulosten tekoon:

Versiosta 8.4.0 lähtien ei enää tarvitse kisassa käytettyjä nimiä erikseen vaihtaa kisatiedostoon, vaan nimet haetaan "lennossa" viimeksi käytetyltä FIS-listalta, jos kohdassa Use Names, CountryCodes etc on FIS-Point list, not names in race data file on rasti. Rasti vaikuttaa sekä XML-tiedostojen että listausten tekemiseen.

Sen tarkistamiseen, mitkä nimet puuttuvat FIS:n listalta, on nappi Verify, which athletes are not on FIS-list. Napin painallus tuottaa keskelle ikkunaa listan, josta pääsee valittua urheilijaa korjaamaan suoraan. Jos nimeä ei löydy listalta ja silti halutaan FIS-listan nimiä käyttää, tekee ExTime suoran käännöksen FIS-muotoon vaihtamalla etu- ja sukunimien paikkaa ja tulostamalla nimen isoilla kirjaimilla korvaten skandit A- ja O-kirjaimilla. Jos kilpailijalta puuttuu XML-tiedostossa käytettävä pakollinen tieto (esim syntymävuosi), ExTime näyttää kilpailijan tietolehdet, jossa asia voidaan korjata ja/tai tiedoston tekeminen katkaista.

Sarjan nimeksi tulee oletuksena viimeksi mukaan rastitun sarjan nimi, mutta sitä voi muokata ruudussa Class name ennen tulostusta. Näytön yläkulman ruuduista on ainakin Codex, Catecory ja Discipline-ruutujen sisältö tarkistettava ennen tulostusta. F-value ja Calc. penalty ovat paikoillaan viimeksi suoritetun laskennan jälkeen. Ja kuten ikkunan alareunassa vihjataan, kansilehden tiedot on aina tallennettava (Save modifications) ennen kuin niitä voidaan käyttää XML-tiedostoon tai html-tuloksiin. Kansilehti tulostuu suomeksi, jos ruutu Tulosteet suomeksi on rastittu, muuten FIS:n kansainvälisellä kielellä.

Yläpuolen kuvassa mustalla pohjalla näkyvät 'puutteet' ovat niitä urheilijoita, joiden FIS-koodi on niin uusi, että heillä ei viimeisellä voimassa olevalla listalla ole vielä FIS-pisteitä, eikä heidän nimen oikeinkirjoitustakaan silloin voi 100-varmasti ohjelmallisesti tarkastaa.

Kun kohdassa Use names, Country.. jne on rasti, ExTime hakee FIS-listasta nimet suoraan. Nimiä ei enää tarvitse kisatiedostoon muuttaa. Nuo urheiljat, joiden nimeä ei löytynyt ExTime translitteroi yrittäen noudattaa FIS-asua. Jos jokin tieto kuitenkin puuttuu, tiedoston tekemisen yhteydessä se voidaan korjata tai katkaista tiedoston tekeminen.

Oikealla puuttuu maakoodi (CountryCode error). Valitsemalla Yritä uudelleen, ExTime näyttää ko. urheilijan tiedot, joihin maakoodin voi kirjoittaa (FIN) ja jatkaa sitten tiedoston tekoa, jos korjaus oli tehty oikein. Peruuta-nappi katkaisee tiedoston tekemisen ja Jatka-nappi kirjoittaa puutteellisen XML-tiedon. Toki sitäkin voi sitten korjata suoraan XML-tiedostoon ennen tiedoston lähettämistä FIS:lle.

Yhdestä kisasta saattaa tulla useita eri XML-tiedostoja, Keuruulla 6, NYL ja N20 karsinta yhdessä, MYL ja M20 karsinta yhdessä, ja lisäksi joka sarjasta NYL, MYL, N20, M20 oma finaali-tuloksensa. Ja jokaisella on oma Codex-, Penalty etc. arvonsa, huolellisuutta siis tiedostojen tekoon.

Tämän ohjeen alkuun


XML-tiedoston malleja

Ohessa malleja XML-tiedostoista.

ExTimen tekemää XML-tiedostoa katsottuna XML-Viewer-ohjelmalla.

Tässä sprintin kokonaistulokset samalla ohjelmalla katsottuna.

Kommentteja tiedostoista

  • Huomaa eri CODEX-arvot
  • Sukunimen esitystapa on vielä keskeneräinen, skandit ja pienet kirjaimet tulisi saada käyttöön.
  • ExTime lisää syntymäajan.
  • ExTime lisää sukupuolen, sukupuolen esitystapa on outo, attribuuttina ihan turhan takia.
  • ExTime lisää lähtönumeron.
  • CC-raceinfo on tarpeen vain syntaksin takia ?
  • Sprintissä vain saavutettu taso, ei aikaa eikä pisteitä.

Tämän ohjeen alkuun


HTML-tulostiedosto printattavaksi

XML-tiedoston teko, kuten myös tulosten printtaus tehdään menun valikon FIS ja tulosarkisto/FIS-Tulostiedostot-kautta. Ensin on kuitenkin määritettävä, mitä tietoja tuloksiin otetaan mukaan. Tämä tapahtuu toiminnon FIS:n HTML-tulosrivin tiedot avulla.

Tuloslehdelle tulevat tiedot määritetään samalla tavalla kuin Excel-tiedostoonkin kirjoitettavat tiedot. Vasemman reunan listasta valitaan tiedot ja oikean puolen listan ylin tieto tulee tulosliuskan vasempaan reunaan. Otsikot ja rivien tiedot rakentuvat näytön alaosan riville. Samat headerin ja footerin tekstitiedostojen käyttömahdollisuudet ovat käytettävissä kuin online-tulostuksessakin. Nämä HTML-tiedoston alkuun ja loppuun lisättävät tiedostot sisältävät omaa HTML-koodiasi tai sitten ei.

Tämän ohjeen alkuun


Tulostusmallit

Tältä tulos sitten näyttää, kun tulostus on rastittu tehtäväksi Tulosteet suomeksi. Yläosassa ovat kansilehden tiedot ja alaosassa sitten määrityksen mukaisesti kilpailijoiden tiedot. Laiskuuttani jätin sää- yms syötettävät tiedot englanniksi.

Vasemmassa reunassa on hiukan väljää. Se johtuu siitä, että ExTime skaalaa tiedot yhteen taulukkoon ja nyt on määritetty alkuun kaksi lyhyttä kenttää, jotka käyttävät samaa tilaa kuin kansilehden tuomarineuvoston jäsenten tittelit. Osaavalle webbarille ei ole hankalaa muokata taulukkoa, jos ExTimen vakiotulostus ei silmää miellytä...

Vaihtoehtona on tietysti ryhmitellä kilpailijoiden tietojen sarakkeet eri järjestykseen. Sitä suorastaan kehotan tekemään. Olen yrittänyt pitää ExTimeä mahdollisimman joustavana ja räätälöitävänä ohjelmana, jotta jokaiselle lajille tai tapahtumalle saataisiin oma ilmeensä.

Toki tavallisten kisojenkin tulokset voidaan tehdä tällä toiminnolla ja kun ei kansilehteäkään ole pakko tulostaa, niin ei tuota yllämainittua skaalausongelmaakaan esiinny. Ja tässä on nyt ExTimen tekemää html-tiedostoa vähän muokattu.

Kansilehden ja varsinaisten tulosten väliin on lisätty kaksi riviä:

	</table>
	<table>
	

Ja tässä mallia siitä, kun kansilehteä ei tulosteta vaan sarjat tulostetaan yksitellen, esimerkissä Naiset ja N20 sarjat. Ainut isompi puute tässä mallissa on, ettei se tunne laskettavaa tietoa Ero kärkeen. Vaan sekin puute poistui versiossa 7.4.2, samalla saatiin väliajatkin mukaan.

Tämän ohjeen alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle