Extime, manipulaattori


Tehty 29.3.2013, muutettu viimeksi 7.11.2023/JTu

Sisällys:
Mikä manipulaattori on
Käyttöliittymän toimintaperiaate
Tietojen muuttaminen
Muutamia muistettavia asioita


Mikä manipulaattori on

Manipulaattori on ohjelmapalikka, jossa voit tehdä hakuja kilpailijoista käyttäen kilpailijoiden tietoja sekä JA ja TAI sääntöjä. Hakusäännöillä löytyneitä urheilijoiden joukkoa voidaan sitten muokata vaihtamalla jokin tietty tieto uuteen arvoon (tätä voi toistaa, jos muutettavia tietoja on useita) tai urheilijat voidaan poistaa tai sitten käsitellä jokainen urheilija erikseen.

Urheilijan tiedoissa voidaan myös kopioida jokin toinen tieto toiseksi, esimerkiksi kilpailijan lähtönumero tunnistimen numeroksi.

Minä käytän manipulaattoria ennenkaikkea arvontaryhmien määrittelyyn, kun arvontaryhmään 4 pitää saada 20 parasta hiihtäjää FIS-pisteiden perusteella ja seuraavaan ryhmään 20 seuraavaa ja ilman pisteitä olevat arvontaryhmään 1.

Tiedon muuttaminen voi olla joko suoraan uuden arvon antaminen (kuten uusi sarja) tai numero- tai aikatiedoilla summaaminen tai vähentäminen annetulla lukuarvolla/ajalla, esimerkiksi lähtöajasta 30 sekuntia pois tai lähtönumeroon 2 lisää.

Haku ei ole vielä täydellinen, sillä tietyllä koodilla annetujen tietojen (poisjäänyt/keskeyttänyt jne.) hakeminen ei ole läheskään täydellinen. Haussa kun annetaan sekä alaraja että yläraja, malliin FIS-pisteet suuremmat kuin 100 ja pienemmät kuin 150.

Manipulaattori löytyy valikon Muutokset kohdasta Yleismanipulaattori. Sieltä aukeaa oikealla näkyvä käyttöliittymä.

Alkuun


Käyttöliittymän toimintaperiaate

Yllänäkyvässä käyttöliittymässä on paineltu nappeja seuraavasti:

  1. Valittu vasemman yläkulman tietoikkunasta tieto Kilpailijan sarja ja painettu vasemmanpuoleisinta nappia Valittu tieto tähän.
  2. Annettu sarjatiedon alarajaruutuun NYL. Ylärajaruutu jäi tyhjäksi, mutta haku vaihtaa siihen sitten saman kuin alarajana oli.
  3. Valittu vasemman yläkulman tietoikkunasta tieto Fis-pisteet ja painettu toisena vasemmalla olevaa nappia Valittu tieto tähän.
  4. Annettu FIS-pisteiden alarajaruutuun tyhjää ja ylärajaruutuun 113.
  5. Valittu tietojen keskeltä Ja-ehto, jotta säännöt ovat yhtäaikaa voimassa. Haetaan NYL-sarjasta ne urheilijat, joilla on alle 113 FIS-pistettä.
  6. Aikaisemmin oltiin jo määritetty Minnan listamalli (=vapaavalintainen listamalli). Siihen päästään käsiksi myös napilla Määritä alaosassa näkyvä listamalli. Listan järjestys näkyy napin oikealla puolella sekä myös rastittava kohta sille, halutaanko lista nousevaan vai laskevaan järjestykseen.
  7. Katsottiin valintaehdon "Sarja on NYL ja FIS-pisteet välillä nolla - 113" täyttävät urheilijat painamalla nappia Hae alaosan listaan ehdot täyttävät kilpailijat muuttamista tai poistamista varten.

Haussa löytyi täsmälleen (harjoittelun jälkeen) 20 urheilijaa, joiden pisteet, sarja, numero ja nimet näkyvät näytön alaosassa FIS-pisteiden mukaan nousevassa järjestyksessä. Heistä teen sitten kuuman arvontaryhmän kilpailijat.

Alkuun


Tietojen muuttaminen

Nyt näiden kilpailijoiden arvontaryhmää voidaan muuttaa valitsemalla tietoikkunasta tieto Arvontaryhmä ja painamalla nappia Muutettava tieto. Sen jälkeen annetaan sen napin alapuolella olevaan ruutuun uusi Arvontaryhmän numero, paras eli 4. Napilla Aseta tieto annetuksi listan urheilijoiden arvontaryhmä vaihtuu nyt neloseksi eli kuumaksi ryhmäksi.

Ja kun alaosan listassa ei ollut ollut yhtään urheilijaa erikseen valittuna, ExTime kysyy varmistuksen ja kun vastaus oli Kyllä, kaikki listan kilpailijat saivat uuden arvontaryhmän. Ei vastaus olisi jättänyt muutokset tekemättä.

Napilla Korjaa listan urheiljoita saadaan näkyviin urheilijan tietojen muutosikkunat, ja taas vain valituista tai kaikista kuten yhden tiedon muutoksen kohdallakin. Erona Sarjan tilanne-näytössä esiin tulevaan tietojen muutosikkunaan on se, että välittömästi yhden kilpailijan muutoksen tultua tehdyksi alkaa seuraavan kilpailijan muutosten teko, uutta valintaa tai tuplaklikkausta ei tarvitse tehdä. Tämä soveltuu hyvin suuriin muutosmääriin.

Oikealla olevassa kuvassa on valittu ne NYL sarjan urheilijat, joilla lopputulos on nollaa. Tai ehdon mukaisessa järjestyksessä ne urheilijat, joiden tulos on tyhjää (0) ja joiden sarjana on NYL. Tulostus on haluttu kilpailijan seuran mukaiseen järjestykseen. Erikseen on valittu Vuokatti Ski Teamin urheilijat ja kun nyt painetaan nappia Korjaa listan urheilijoita päästään asettamaan jokaiselle heistä tuloksen puuttumisen syyn täppä (DNS, DNF,..) paikalleen.

Manipulaattorilla voi myös pelkästään vain haeskella tietoa kisan osanottajista, ilman että mitään muuttaa. Moniko hiihti vitosen alle 13 minuuttia? Tai kuinka monella meni yli 15 minuuttia? Mistä seurasta oli eniten urheilijoita ilman tulosta tai montako on vielä nyt ilman tulosta? Haut voidaan tehdä sarjoista välittämättä, sarjaa ei oteta hakutekijöihin mukaan. Urheilijoita voidaan rajata myös kilpailunumerolla, esim. numerot 33 - 82 olivat niitä vitosen hiihtäjiä.

Napilla Poista alalistan urheilijat taas kaikki valitut sankarit poistetaan kisasta. Esimerkiksi voisi vaikka sarjahiihdoissa kisan lopussa hakea kaikki ne, joilla ei ole aikaa, ja sitten tällä napilla siivota ne näppärästi pois.

Rastittavan kohdan Luku/aika lisätään merkitys lienee ihan selvä. Jos tästä löytyy rasti ja muutettava tieto ei ole tekstitietoa, niin muutosruudussa oleva luku lisätään tai vähennetään kilpailijalla olevasta tiedosta. Vähennys tapahtuu, jos lukua edeltää miinus-merkki.

Tekstitiedoissa (nimi, seuran nimi), lisäys tarkoittaa annetun tekstin lisäämistä entisen perään.

Valitsemalla jokin tieto ja painamalla nappia Ota kopioitava tieto, ilmestyy ruksi kohtaan Kopiointi ja valitun tietokentän nimi näkyy muutettavan tiedon alapuolella. Painamalla nyt nappia aseta tieto annetuksi kopioidaan kaikille listan (valituille) urheilijoille arvontaryhmään sama tieto kuin on parinumero-kentässä. Kopiointiruksi saadaan pois valitsemalla tiedoista tieto X, ohita tämä sarake ja painamalla uudelleen nappia Ota kopioitava tieto.

Alkuun


Muutamia muistettavia asioita

Esimerkissä oli jo pari seikkaa, jotka on syytä huomioida. On niitä muitakin, tutki alapuolen selvitykset ennen kuin epäilet hakusääntöjen rakentamistaitojasi tai epäilet ohjelman toimivan väärin (=ohjelmointitaitojani).

Numerohaussa on alarajaan syytä lisätä etunollia jotta alarajassa ja ylärajassa on sama määrä numeroita, esim. 050, ei pelkkä 50. Tämä oli siksi, että jos yläraja alkaa vaikkapa numerolla 1, joka on taas pienempi kuin 5. Haun alussa tehtävä pikainen loogisuustarkastus olisi todennut että alarajan 50 ensimmäinen merkki 5 on isompi kuin ylärajan 100 ensimmäinen merkki 1, kun tietoja verrataan tekstitietona, ei lukuina.

Samasta syystä sarjatietojen ylärajassa voi käyttää pikku x:ää sarjatunnuksen perässä, jotta NYL varmasti osuisi rajojen NYL - NYLx väliin. Erityisesti nimissä on hyvä laittaa ylärajan loppuun muutama aakkosten loppupään kirjain, jotta rajasta saadaan varmasti kattava.

Haku on tarkka isoille ja pienille kirjaimille. Nimi on siis aloitetava isolla kirjaimella, koska se on pienempi ASCII-arvoltaan kuin vastaava pieni kirjain. Pohjoismaalaiset ääkköset on sitten oma lukunsa, niiden oikean suuruusjärjestyksen koneellanne löydätte harjoittelun kautta.

Nimihaun tähden koodasin samalla tavalla kuin lisenssien nimitarkastuksessa. Jos nimi alkaa *-merkillä, niin etunimi ohitetaan, mutta vain yksi etunimi.

Kisan kaikki Virtaset löytyvät siis laittamalla alarajaksi *Virtanen ja ylärajaksi *Virtanen. Nimet kisassa saavat siis olla Erkki Virtanen, Matti Virtanen muodossa, tähti ohittaa haussa etunimen ja keskittyy vain sukunimeen.

Oheisessa esimerkissä on haettu kaikki Palo-alkuiset sukunimet aina Pen-alkuisiin saakka.

Maa/piiri kenttää käsitellään tekstitietona, siihen ei voi summata uutta arvoa.

Jos ylärajaa ei ole annettu tai se on pienempi kuin alaraja, alarajaa käytetään myös ylärajana. Ja tosiaan kuten esimerkin fis-pisteissä sanoin, numero/aikakentissä rajojen vertailu tapahtuu vasemmasta laidasta alkaen merkki merkiltä, ei lukuarvona. Harkitsen tämän muuttamista saamani palautteen perusteella, mutta toistaiseksi vielä mennään näin. Palautetta ei ole kuulunut.

Jos sarjatiedoksi muutetaan sellainen sarjatunnus, jota kisassa ei ole, sarja perustetaan.

Jos haluat poistaa kokonaan jo valitun hakutiedon, valitse tietojen ikkunasta 'X, ohita tämä sarake' ja paina uudestaan oikean sarakkeen (1..5) nappia Valittu tieto tähän. Samalla rajakin tyhjenevät. Tiedon vaihtaminen toiseksi tapahtuu vain valitsemalla uusi tieto tilalle.

Säännöissä voi olla kaikkiaan viisi tietoa, toki ne voivat olla eri sarakkeilla samojakin, kuten esimerkiksi valitse ne, joilla syntymävuosi on 1952 TAI syntymävuosi on 1962 TAI syntymävuosi on 1972. Saat listauksen niistä, joilla on kisoissanne tasakymmen vuodet vuonna 2022 ja anna heille aikahyvitystä vaikkapa 30 sekuntia. Ja itsestään selvää joukko-oppia on taas se, että tuossa esimerkissä JA-ehto ei voi tulla kysymykseenkään ja että KILMOa on käytetty, koska syntymäaika löytyy.

Manipulaattorin käyttökohteita saatte vapaasti keksiä. Sillä voidaan hoitaa esimerkiksi lähettäjän kämmi (numeroille 61..67 lähtöajasta pois 30 sekuntia) tai vaihtaa M16 sarjaan ilmoitetut 15 vuotiaat omaan sarjaansa (=valitse sarja M16 ja syntymävuosi 1998, vaihda näillä sarjaksi M15). Ja jos uusi sarja oli virtuaalisarja, heidät lisätään tähän virtuaalisarjaan.

Myös kaikki Pakilan Vedon urheilijat voidaan joko helposti poistaa kisasta tai muuttaa heidät kilpailun ulkopuolella kilpaileviksi. Tämä vaatii hiukan kokeilua, vaikkapa seuraavasti:

  1. Talleta kisa ennen kokeiluja.
  2. Aloita manipulointi.
  3. Tee hakuehto Seuran nimi välillä Pakil .. Pakilxx ja tee haku, saat kaikki Pakilan Vedon urheilijat listalle.
  4. Aseta muutettavaksi tiedoksi Kilpailijan tilaliput ja muuttuvan tiedon arvoksi U. U tulee sanasta Ulkopuolinen, K=keskeyttänyt, P=poisjäänyt.
  5. Aseta tieto annetuksi listalla olevilla urheilijoilla.
  6. Poistu Manipulointi-näytöstä.
  7. Tarkista Sarja tilanne-näytössä, että muutos meni oikein läpi.

Tällä tavalla toimimalla löydät ExTimestä uusia ulottuvuuksia.

Alkuun


Mitä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle