Tunnistimet ovat tulossa numerolappujen rinnalle kilpailijan tunnistamiseen. Itse olen käyttänyt tunnistimia seuraavissa kisoissa talven 2010 ja sen jälkeen:
Osassa tunnistinjärjestelmiä laitetoimittajan ohjelmisto kerää tunnistintapahtumat ja ExTime lukee tapahtumat lukulaitteen lokitiedostosta, näin ExTime käsittelee uRTimen ja Ipicon lukijoita. Osaan lukijalaitteita on suora yhteys, EMIT ja FEIG esimerkiksi. Eqtiming on poikkeava konsepti, se perustuu nettipalvelun käyttöön, siitä alampana lisää.
Vaasan Vasaman ja IK Falkenin käyttämille tunnistimille (uRTime) tein tuen 2014, samoin Porin Kuntoilijoiden käyttämille tunnistimen lukijoille (Impinj Speedway R420) löytyy tuki. Näistä tietävät/kertovat lisää Vaasassa Niklas Enlund ja Porissa Manne Willman. He kuuluvat ExTimen Facebook-ryhmään. Tuki on tehty myös Mikkelissä olevalle Ipicon järjestelmälle.
Syksyllä 2015 toteutin tuen Eqtiminingin käyttämille passiivitunnistimille, lukulaitteena Chronotrackin Minitrack-laite. Aateli-race Vuokatissa ja Jyväskylän Finlandia maraton ovat mm. kellotettu tällä laitteistolla ja ExTimellä ensimmäinen 'virallinen' kellotus oli Pyhtään SM-maraton syyskuun 26. päivä 2015. Näissä tapauksissa lukulaitteet lähettävät luentatuloksensa Norjaan EQTiminingin palvelimelle, josta ExTime ne hakee ja muokkaa tuloksiksi.
Lempäälän Hopeasommassa 17.19.2.2017 taisimme Kultiman Arin kanssa tehdä eräänlaisen ennätyksen. Ladun varressa oli käytössä yhteensä 13 tunnisteiden lukijaa (Emit), kun kellotimme segmenttiaikoja. Kuka oli nousuissa kovin, kenellä sujuivat laskut nopeimmin ja kuka taas meni lujiten stadionilla yleisön edessä. Osa lukijoista oli langalla kiinni maalipaikan laitteistoon, mutta suurinta osaa kuuntelimme Emitin Norjan palvelimen kautta. Ja vuosien varrella on tunnistimien lukijoita lisätty ExTimeen 'pilvin pimein', Mylaps, raceResults, ImpInj, sen Imatran klooni, Invelion, Feigin OBID, Sirit, Trident, jne.
Kun tein massamaratonin ajanoton tarpeiden vaatimia muutoksia ExTimeen, piti huomioida se, että esim. maalissa voi olla useita lukulaitteita ja kilpailijalla on hyvin usein kaksi saman numeroista tunnistinta, joten samaan tapahtumaan saattaa tulla useita aikoja samalta urheilijalta. Tätä samaa tarkoittavien aikojen rajaamista varten on ExTimen asetusarvoissa erillinen määritys, joka ilmoittaa, kuinka pitkä on se aika, jonka sisällä aika tulkitaan saman pisteen ajaksi. Väliajoissa ja maalissa käytetään tietenkin ensimmäistä (aikaisinta) aikaa, joka tosin ei tule ExTimen tietoon aina ensimmäisenä. Aika saattaa kiertää nettipalvelun kautta tai lukijoiden anteilla on samaan aikaan asiaa keskusyksikölle ja niiden välistä keskustelua pitää priorisoida. Oikealla olevassa näytön välilehdellä näkyvä luku 180 laatikossa ohjaa ExTimeä toimimaan seuraavasti:
|
![]() |
Maantiejuoksut ja maratonit, usein myös pitkän matkan hiihtokilpailut kilpaillaan paikoissa, joissa ei ole mahdollista kytkeä piuhoilla käytettäviä tunnisteiden lukijoita maalin laitteistoon. Näitä tarpeita varten olen lisännyt ExTimeen nettikyselyt (Webservice request), joissa ExTime kyselee (pollaa) sekunnin tai parin välein transponder-tapahtumia niitä vastaanottavalta palvelimelta ja käsittelee sieltä saamansa tapahtumat ja lähettää ne ExTimen-verkossa oleville muille työasemille.
Nämä kyselyt käynnistetään valikosta Emitin malli alempana.
löytyvän toiminnon kautta. Tällä hetkellä tuettuja ovat Emitin ja Eqtimingin palvelimet ExTimen oman pilven lisäksi. Siitä
Kyselyjen tekemiseksi täytyy siis kyselyjä tekevällä ExTime-työasemalla olla toimiva ja vakaa nettiyhteys palvelimeen. Palvelimen nettiosoitteen lisäksi pitää tietää palvelimelle lähetettävä kyselykomento (skript), joka on useimmin palvelimen suorittavan php-ohjelman nimi täydennettynä tiedoilla, mitä palvelimelta haetaan. Nämä tiedot ja niiden esitysmuodot riippuvat täysin jokaisesta palvelimesta. Yleisimmin nämä tiedot ovat:
Kysely rakennetaan ExTimellä makroja käyttäen, jolloin lukijan sarjanumero, päivämäärä ja tapahtumanumero korvataan lukijan ja lukutilanteen täsmällisillä arvoilla. Alla esimerkkinä Emitin palvelimella käytettävä hakuskripti: emitphp/get_stream.php?Y=$DEVID$&time=$TODAY$ $TIME$&E=$NORWAYTIME$ |
![]() |
Makrot ovat aina $-merkkien välissä isoilla kirjaimilla olevia avainsanoja:
|
![]() |
Kuvassa on lavastettu tilanne Vuokatista 17.12.2023, kun Harri kellotti Scandinavian cuppia käyttäen kahta Emittiä etäyhteyden kautta. Emitit on juuri lisätty pollattavien laitteiden joukkoon ja enää on painamatta nappi
.Mitä on tehty:
|
![]() Lukijan rivissä tuossa keskiosan listassa oleva (-) tarkoittaa, että lukija ei vielä ole käynnissä. |
Kisatilanteessa tapahtumat syntyvät Norjan palvelimelle ihan aikajärjestyksessä, jolloin alaosan pallukkaa kannattaa pitää asennossa
. Tuota tekstiä säädän uudessa versiossa. Reaaliaikaissa tilanteessa ihan tarkalla käsittelyjärjestyksellä ei ole mitään merkitystä, mutta jälkeenpäin tapahtuvissa täydennyslukemisissa on. Muuten maali, jossa on korkeintaan puolet kaikista tapahtumista, on käsitelty nopeimmin, jolloin väliaikojen käsittelyssä tullaan tilanteeseen, jossa maaliaika on jo olemassa. Siksi näytössä on myös vaihtoehto, että tapahtumat mutta käytäntö on osoittanut, että näytössä nyt näkyvät vaihtoehdot vaihtavat oletus/poikkeus tekstiä keskenään. Tosielämässä pallukka siis kohtaan .Lukijalla käytössä olevat asetusarvot kannattaa käydä vielä kerran läpi ennen tapahtumien haun käynnistämistä. Nopeimmin se tapahtuu tuplaklikkaamalla lukijan riviä keskimmäisessä listassa, jolloin saadaan esiin lukijan ominaisuuksien näyttö.
Samalla kannattaa painaa nappia
, jolloin alarivillä näkyy, millainen kysely Emitin palvelimelle tämän lukijan tapahtumien hakemiseksi lähtee.
Oikean sarakkeen rastit kannattaa käydä huolellisesti läpi. Kellon tapahtumia ei kannata viedä lokitiedostoon, vaikka minulla tuossa on rasti. Siellä palvelimellahan ne säilyvät. Alussa kannattaa ehkä ottaa näkyviin autokirjatut väliajat ja vasta kun kaikki näyttää sujuvan OK, ottaa rasti pois. Käsittelyyn kelpaavia tapahtumia voidaan rajata molellakin tapaa, toteutus ei ehkä ole ihan selkeä, mutta pääpiirteissään asia menee näin:
Olen yrittänyt tehdä ExTimen niin, että tapahtumien uudelleen luku ei haittaa. Jos uusi aika on täsmälleen sama kuin entinen aika, sitä ei käsitellä. Ennen hakua kannattaa kuitenkin Outojen tapahtumien lista tyhjätä. Ja harkita pallukan käyttöä kohdassa , ehkä niitä ei kannata ottaa talteen vaan laittaa suoraan roskiin, varsinkin jos tapahtumia luetaan uudelleen.Yhteislähdöissä pitää jokaisella urheilijalla olla alussa sarjan kisaohjelman mukainen lähtöaika. Silloin mahdolliset aamupäivän tapahtumat eivät mene iltapäivällä samaa tunnistinta käyttävälle, koska aamuinen väliaikapisteen ohitus on tapahtunut jo ennen tämän iltapäivän urheilijan lähtöaikaa. |
![]() |
Tässä kuvassa näkyy tilanne, kun kahden eri lukijan tapahtumia kysellään Norjan palvelimelta. Kisa on 17.12.2023 Vuokatissa hiihdetyn ScandinaviaCupin kisasta. Käsittelyyn otetaan kyseisen päivän tapahtumat Norjan aikaa 8:00:00 lähtien, eli Suomen aikaa 09:00:00 lähtien. Väliaikatapahtumien Emit (sarjanumero 876100475) on jo käsitellyt 338 tapahtumaa 9.45.33,2 mennessä, kun taas maalinlukija (876200510) on saanut vasta 8 tapahtumaa. Maalin lukijan seuraavaksi käsiteltävä kelloaika on 10.07.21,4, joten ExTime käsittelee vielä hetken verran väliaikapisteen tapahtumia. |
![]() |
tiedon ollessa rastittu, kilpailijoiden keskinäinen paremmuus lasketaan maratonin bruttoajan mukaan. Tämä poikkeaa siis normaalitapauksesta, jossa kilpailijan loppuaika lasketaan hänen todellisen lähtöaikansa mukaan. Normaalissa hiihdon väliaikalähdössä tässä ei siis saa olla rastia, rastittomuus on oletusarvo. Ja kun maratonilla tästä puuttuu rasti, kilpailijat tulevat tuloksiin nettoajan mukaan, eli todellisen henkilökohtaisen lähtöajan perusteella laskettuina. Ja maratonin bruttoaika on siis kilpailijan maaliintuloaika miinus lähtölaukauksen paukahduksen aika. Alempi rastittava kohta on maratoneilla normaalisti rastittuna. Ja näytön selityksen mukaan siis viimeinen (=myöhäisin) lähdön lukijalta saatu lukutapahtuma jää voimaan kilpailijan lähtöaikana. |
![]() |
Chronotrackin lukijalaite koostuu lukijasta ja siihen liitetystä yhdestä tai kahdesta tunnisteiden luenta-antennista, oikealla on käytössä vain yksi antenni (Lennu koirani taustalla). Valkea antennilevy asetetaan vaakasuoraan ja urheilijoiden kulkeman reitin sivulle kohtisuoraan reitin poikki. Antennin tulee olla numerolapuissa kiinni olevien tagien yläpuolella, eli niin paljon kuin tuosta kolmijalasta pituutta irtoaa. Antennilevy siis vaakasuoraan kun tunnistetagit on numerolapussa pystysuorassa ja vastaavasti sitten toisinpäin, jos tagit ovat makuulla. Itse lukijassa (tarkempi kuva alla) on kaksi akkua (Ryobi), joista yksi on kerrallaan käytössä.
Huomaatte myös GPRS-antennin nostetun ylös, tuo 15 senttinen musta 'varpu' lukijan etureunassa keskellä. Lukijan tarkka käyttöohje löytyy Eqtimingin sivuilta. Laite on todella helppo asentaa ja purkaa, koska maahan tulevia kaapeleita ei ole. Lukija sieppaa ohikulkevan tunnisteen ainakin kolmen metrin päästä, ihanneososuhteissa paljonkin kauempaa, joten näidenkään lukijoiden lähellä ei numerolappuisten kilpailijoiden ole syytä parveilla. |
![]() |
Chronotrackin lukijoissa on siis GPRS-yhteys taginumeron ja ajan lähettämiseksi eqtiming-palvelimelle. Lukijoiden sijoittelussa tulee tämä ottaa huomioon, Pyhtään SM-maratonilla 40 km väliaikapaikka oli katveessa, kännykässäni näkyi vain yksi palkki eikä aina sitäkään, ja niinpä kaikki väliajat eivät tulleet heti tuloksiin mukaan. No, kopioin ne kisan jälkeen lukijasta USB-tikulle ja siirsin ExTimeen.
Maalissa sijainnut ajanoton laitteiston ExTime teki jatkuvasti kyselyjä tuolta eqtimingin palvelimelta ja käsitteli ne sitten aivan kuin aika olisi tullut kellolaitteelta tai näppäimistöltä. Jokaista kilpailussa ollutta lukijaa kohti oli käytössä oma kyselynsä.
Chronotrackin lukijoita ei liitetä ExTimen käyttämiin lukijoihin normaalilla tavalla. Niiden lukemiseksi käynnistetään nettikyselyt (Webservice request) menusta / .Ennen kuin alat liittämään lukijoita, tarkista kuitenkin näytöstä lukijoiden yleiset asetukset, lähinnä samaksi ajaksi tulkittavien aikojen raja sekä miten automaattisesti kirjatut tapahtumat tai virheet näkyvät ajanottonäytössä (välilehti ). Silloin niitä ei tarvitse lukijakohtaisesti enää asetella.Maastossa oleva lukulaite lähettää tietonsa norjalaiseen palvelimeen, jonka kyselyosoite timing.quick.no:5050, on jo valmiina Web-palvelun osoitelaatikossa. ExTimellä pitää siis olla pääsy tuohon palvelimeen ja porttiin TCP/IP-yhteydellä, joten koneeltasi on oltava netti-yhteys ulkomaailmaan ja palomuurissa reikä sillä kohtaa. Alhaalla oikealla näkyy sitten lukijan ominaisuuksien välilehti. Se on muuten samanlainen kuin muillakin kellolaitteilla, mutta yksi uusi, erittäin tärkeä tieto on lisää, web-servicelle lähetettävän kyselyn malli (maski). Tämä kysely käsittää kolme palvelulle lähetettävää pakollista, erillistä tietoa:
Kyselyn mallissa käytetään ExTimen makroja lukijan sarjanumeron, päivämäärän ja tapahtumanumeroiden korvaamiseen lukijan ja lukutilanteen täsmällisillä arvoilla. /GetTransactionData?StationAlias=$DEVID$&TransDate=$DATE$&FromUID=$LAST$ ExTime korvaa ensimmäisen $-merkkiparin lähtevässä kyselyssä lukijan sarjanumerolla, $DATE$ korvaantuu kisan päiväyksellä VVVVKKPP ja viimeinen $LAST$ korvautuu edellisellä kyselyllä saadulla tapahtuman numerolla. |
![]() |
![]() |
![]() |
ä varten oma ruutu, vaikkapa SM-maratonin pitopäivän harjoituspäivä 24. 9.2015. Tapahtumat säilyvät web-palvelussa, joten voit esimerkiksi vapaasti kokeilla tapahtumien lukua vaikkapa itse SM-maratonilta 26. 9.2015. Huomaa, että kuukauteen tarvitaan kaksi merkkiä/numeroa, 26.9.2015 ei mene oikein, kun taas 26.09.2015 on kelvollinen.
Yläpuolen esimerkissä näkyy myös se, miten ExTime parsii noista kolmesta/neljästä tiedosta sitten itse kyselyn, se näkyy siinä yläpuolella. Ajanoton harjoituksissa huomasin, että oli hyvä rajata kerralla haettavien tapahtumien lukumäärää, esimerkissä on tuo &Limit=1 juuri sitä varten. Muuten olisin saanut yhden lukijan kaikki tapahtumat kerralla eli koko päivän luennat. Normaalistihan tapahtumia tule sitä mukaa kuin urheilijat ohittelevat väliaikapisteitä tai tulevat maaliin eli parikymmentä minuutissa.
Tärkeä tieto on myös ruudussa
, tällä tiedolla liitetään tietty lukija tiettyyn lähtö/väliaika/maalipisteeseen. SM-maratonilla A-aika tuli 10 km lukijalta, puolimatka B-lukijalta, 30 km tunnistettiin C-ajasta ja 40 km oli sitten D- ja maali M-tunnuksella(=aikakanava) varustettu aika.Testejä tehdessäni totesin yksittäin tehtävän lukijoiden määrittelyn vähän hitaaksi ja työlääksi, lukijoiden sarjanumeroita oli vaikea muistaa ja lisäksi kysely starttasi heti. Varsinkin kun jälkikäteen kellotin Finlandia maratonia sain runsaasti aikoja jo maalista, ennenkuin väliaikapisteiden lukijoita oli edes ehditty määritellä. Omia testejäni helpottamaan tein ihan oman näytön, jonka sitten totesin niin hyväksi, että jätin sen ExTimeen. Näyttö avautuu
-menusta kohdasta .
Tässä näytössä määritetään kaikki lukijat kerralla ja tapahtumien käsittely voidaan pakottaa kelloaikajärjestyksen. Normaalisti tällaista pakottamista ei tarvitse tehdä, mutta se on tarpeen, kun kellotat takautuvasti jotain kisaa, vaikkapa juuri tuota Jyväskylän Finlandia maratonia, jossa oli käytössä 9 eri lukijaa. Tapahtumia tulee todella paljon. Ja taas sama kuin yllä: Aseta ensin kellolaitteiden yleiset ohjearvot paikalleen. Tämän näytön yläosassa on sama kyselyn maski ja alaosassa kisan pitopäivä kuin ylläkin oli. Vasemmalla keskellä on lista koneellasi käytetyistä lukijanumeroista ja niiden aikakanavista. Klikkaamalla tästä listasta jotain lukijaa, sen tiedot tulevat alueelle näytön keskelle, jossa niitä voidaan muuttaa ja sitten napilla ottaa mukaan aktiiviseksi lukijaksi.Tuplaklikkaamalla vasemman reunan lukijan numeroa se tulee välittömästi mukaan kisaan entisillä tiedoilla. Napilla se poistetaan, silloin poistettava tietysti valitaan Aktiiviset lukijat listalta.Napilla alkaa kyselyjen tekeminen ja napilla se voidaan lopettaa (tilapäisestikin).Näyttö voidaan jättää auki tai se voidaan sulkea, tapahtumien haku jatkuu taustalla ihan kuin muidenkin lukijalaitteiden palvelut. Ja näyttöön voidaan palata uudelleen kisan aikana. |
![]() |
Tuossa alla oikealla näkyy sitten 'elävää kuvaa' vanhemmasta versiosta testitilanteesta Jyväskylän Finlandia maratonilta (4357 urheilijaa). Vasemman listan kaksi ylintä lukijaa on jätetty testistä pois. 10389 oli 10 kilometrin lenkin puolimatkan lukija (K-aikakanava 5 km) ja 10633 oli 300 metriä ennen väliaikapaikkaa/maalia oleva lähestymisvaroituspiste (P-aikakanava). Näitä pisteitä en määritellyt itse testikisaan lainkaan ja siksi pudotin lukijatkin pois. Kaikki loput 7 lukijaa olivat sitten käytössä kisan pääpaikassa, jossa oli sekä lähtö, väliaikapiste että maali, siksi käytin testissä jokeriaikamerkkiä niin että aika kelpaa joka paikkaan. Urheilija sai siis lukijoilta todellisen lähtöajan, 3 väliaikaa (10, 20 ja 30 km kohdilta) sekä maaliajan. Ja usea lukija rekisteröi saman kilpailijan samassa pisteessä. Varsinkin lähdössä tuli paljon lukutapahtumia kilpailijoiden odotellessa laukausta lähtöviivan tuntumassa. |
|
Ja koska kyseessä ei ollut todellinen tilanne, olin painanut nappia , jolloin ExTime käsitteli ajat kelloaikajärjestyksessä. Kuvan esimerkissä näkyy, että kello 11258 tapahtuma 9.51.24,39 oli 20 minuuttia jäljessä kellon 11309 aikaa 9.31.25,74 ja myös tapahtumien määrässä oli suuri ero (45 verrattuna 330 tapahtumaan). Kellon sarjanumeron ja kelloajan keskellä olevassa ruudussa on Eqtiminingin järjestelmän tapahtumalle antama järjestysnumero.Tällä kelloaikajärjestykseen laitolla sain sen aikaan, että väliajat tulivat urheilijoille loogisessa järjestyksessä ja ExTime osasi pudottaa tarpeettomat lukutapahtumat pois. Väliaikapisteiden loogiset aikarajat oli pakko asettaa aika laveiksi, kärki juoksi hitaimmat maratoonarit kiinni jo ennen puolimatkaa, joten väliaikojen oikeellisuus olisi ilman kelloaikajärjestystä ollut erittäin hankala tarkistaa. Rastittava ruutu saa aikaan sen, että tapahtumat vain kirjoitetaan lokitiedostoon extime.log. Tämäkin on siis peruja siitä, että tein näytön helpottamaan omaa testaustyötäni. Lokitiedostosta sain ajat exceliin ja sillä voin niitä sitten lajitella joko lukija-, urheilija- tai aikajärjestykseen tarkistuksiani varten.
|
Kuvassa on vielä vanhassa muodossa muuttuvien tietojen maskit. Ne eivät ole enää käytössä. |
Väliaikapistekohtaiset rajat laskin sarjakohtaisesti maratonille ennustetuista parhaasta ja huonoimmasta loppuajasta. Tämän voi tehdä joko Sarjan tietojen välilehdellä tai tuossa oikealla näkyvässä näytössä, johon pääset valikon toiminnosta .Finlandia maraton oli siinä mielessä haastava testikohde, että kaikki väliaikalukijat olivat fyysisesti samassa pisteessä ja monta lukijaa antoi samalle urheilijalle väliajan. Lisäksi urheilijalla oli numerolapussaan kaksi samannumeroista tagia. SM-maraton Pyhtäällä oli helpompi, jokainen väliaikalukija voitiin sitoa tiettyyn väliaikapisteeseen aikakanavan avulla. Ja toki juoksijoiden taso oli tasaisempi, melkein kaikki urheilijat olivat samalla etapilla, eli vain pari kilpailijaa oli ohittamatta 30 km, kun kärki tuli maaliin. |
![]() |
Tässä on SM-maratonilla käyttämäni väliaikojen tarkistustaulu ja lukijakoodit vielä kertaalleen. Ennusteet oli helppo asettaa ja juoksijoiden taso oli tasainen. Lukijat oli helppo sijoittaa reitin varrelle, olin laittanut joka lukijan kylkeen paperilapun, jossa oli väliaikapisteen km-määrä. Itse lukijat sijoitin nousevaan numerojärjestykseen, pieninumeroisin lukija 10 km kohtaan. Annoin väliaikapisteiden miehistölle viiden minuutin koulutuksen ennen kisaa eikä heillä ollut vaikeuksia laittaa lukijoita reitin varrella lukuasentoon. Ainoastaan 40 km kohdalla tökki, todennäköisesti itse lukijassa oli vikaa, koska yhteys Norjan palvelimeen katosi kolmen välitetyn väliajan jälkeen. Puuttuneet väliajat kopioin lukijasta usb-tikulle ja luin sen ExTimeen sisään valikon kohdasta löytyvästä lukuikkunasta avulla. Tiedostoksi valitaan se tiedosto, jonka nimi on lähinnä lukijan viimeistä käynnistysajanhetkeä. Minulla sen nimi oli siis 09261259.csv, eli lukija oli käynnistetty syyskuun (09) 26 päivä kello 12.59. Kisaa oli tuolloin siis käyty minuuttia vaille kaksi tuntia.Tiedoston voi lukea sisään huoletta useammankin kerran, sillä ExTimen pitäisi osata pudottaa ylimääräiset ajat pois. Ainakin SM-maratonilla se osasi, kokeilin monta eri kertaa. |
![]() |
Tunnisteiden kanssa ei ExTimen uutta massojen maalinottoon tekemääni näyttöä tarvita, mutta massakisoihin kyllläkin. Tässä selostan vain lyhyesti näytön toimintaa, toivottavasti joko innostuu ohjeistamaan ja kommentoimaan asiaa lisää netissä. Kilpailuaika näkyy selkeästi keskellä näyttöä ja kun näytön alapuolella olevaa nappia painaa, kelloaika siirtyy vasemmalla olevan aikalistan uusimmaksi eli ylimmäksi ajaksi. Sama tapahtuu F10-painalluksella tai ulkoisen kellolaitteen liipaisemalla ajalla, jos tämän kellon aikakanava on maalin aikakanavien ruudussa, siinä alla.NRO-ruutuun syötetään kilpailijan numero, joka -nappia klikkaamalla siirtyy numerolistalle. Myös pelkkä CR eli enterin painallus toimii samoin, kunhan ruudussa on jokin numero.Valittuja aikoja ja numeroita voidaan poistaa omilla napeillaan. Valittujen aikojen tai numeroiden yläpuolelle voidaan omilla napeillaan syöttää uusia aikoja ja numeroita. Kun aikoja ja numeroita on sama määrä, ne hyväksytään kerralla napilla .Jos jokin aika puuttuu, se voidaan vaikkapa laskea valitsemalla yksi tai useampi aika ja ottamalla niiden keskiarvo uudeksi ajaksi napilla . Uusi aika tulee aikalistan yläpuolelle Aika-ruutuun. Sille valitaan ensi paikka valitsemalla tulevan paikan alapuolinen aika ja sitten uusi aika lisätään valitun yläpuolelle napilla .Tein nappien nimistä pitkiä ja selittäviä, toivottavasti onnistuin. Kilpailijoista näkyy, onko heillä jo tulos. Ne pitäisi joko poistaa listalta ( ) tai poistaa tai muuttaa vanha aika, se käy tuplaklikkaamalla numeroa. Esimerkissä näkyy tilanne, jossa kisassa on kaksi numeroa 45, alapuolisesta listasta valitaan sitten se, jota tarkoitetaan. Näihin tilanteisiin puree myös toiminto A .Näyttö voidaan sulkea vaikkapa tulosten ottamista varten ja avata se uudelleen, listoilla olevat ajat ja numerot säilyvät. |
![]() |
Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Käykää laittamassa Facebookiin kommentteja.