Syys- lokakuussa 2015 kirjoittelin maratonin kokemuksiin, että työn alle on tulossa autourheilussa (carting) laajassa käytössä olevat Mylapsin tunnistimet ja lukijat, mutta käyttötarkoitus olisi pikaluistelu.
Mylapsin tunnistimet taas käyvät lajiin kuin lajiin, myös hiihtoon. Tässä ohjeversiossa on vasta alkua Mylaps-lukulaitteen käytöstä. Asennukset ja muut sen kaltaiset ohjeet löytyvät Mylapsin verkkosivuilta.
Ajanoton ulkoisiin laitteisiin on tullut lisää uusi laite, Mylaps, decoder. Laitteen liittämiseksi on samat kaksi vaihtoehtoa kuin yleensäkin, joko suoraan sarjaporttiin tai TCP/IP-liitännällä verkon kautta. Sarjaportissa oletustiedot ovat nopeus 9600, 8 data bits, 1 stop bit, no parity, no handshake ja TCP/IP yhteydessä portin numero on 5403. Yksi Mylaps-lukija voi lähettää tietonsa kaikkiaan 4 eri PC:lle, mutta ExTimeä kannattaa käyttää lähettämään saadut ajat eteenpäin. TCP/IP-yhteyksissä käytetyt verkko-osoitteet asetellaan normaalisti PC:lle käyttöjärjestelmän keinoin ja Mylaps-lukijalle sen oman käsikäyttöisen menun kautta, kahdella näppäimellä! Mylapsiin saa kiinni myös lähtöpulssin antavan laitteen sekä valokennon, niiden liitännöistä on Mylapsin manuaaleissa hyvät kuvat kuten myös radan alle asennettavien antennien sijoituksesta. ExTimessä voi olla samanaikaisesti useita Mylaps-lukulaitteita kiinni ja myös muitakin 'perinteisempiä' kellolaitteita. |
![]() |
Monitori lähtee liikkelle Monitori auki napista laitevalinnan näytössä, joka samalla sulkeutuu, jos näin halutaan.
Mylaps lähettää jatkuvasti tilatietoa tilastaan, nämä saadaan näkymään ikkunassa laittamalla rasti ruutuun List status messages, oletuksena rastia ei ole, eli tilatapahtumia ei näytetä. Päivitystiheys näkyy Status interval kentässä, sen arvoa (5 sekuntia) ei monitorilla voi muuttaa.
Tapahtumat tulevat hexa-koodattuina ikkunan alaosan listaan. Klikkaamalla tutkittavaa tapahtumaa ExTime näyttää sen sisällön yläosan ruuduissa. Esimerkissä on klikattu tapahtumaa, joka tulee Mylapsilta, kun nappia Q time (Query current time from Mylaps) on painettu. Kelloaika, sekä RCT että UCT näkyy ja myös päiväys, ja CRC:kin näyttää olevan oikein.
Kentässä Device id in ExTime näkyy laitteen järjestysnumero, jos ExTimessä on useita Mylaps-lukijoita käytössä samanaikaisesti. Mylaps laitetaan haluttuun aikaan napilla Set given time, joka on ryhmässä Current time. Tässä vaiheessa ei Mylapsin päivämäärää vielä pääse vaihtamaan, se pysyy ennallaan ja näkyy ruudussa Day. Kelloaika täysinä sekunteina asetetaan napilla Set given time uudeksi Mylaps-ajaksi, sadasosia ei huomioida. Sanoma lähtee Mylapsille, kun PC:n oma kello on hyvin lähellä täyttä sekuntia, jolloin toivottavasti Mylaps ja PC kulkevat hyvin samaa aikaa. Set given time-nappia tulee painaa siis silloin, kun todellinen aika vastaa tätä annettavaa aikaa. Nappi Set PC's time lähettää ExTimen kisa-ajan Mylapsille, taas hyvin lähellä tasasekuntia. Jostain syystä ihan samaksi aikaa en saanut, lieneekö syynä juuri tuo, ettei sadas/tuhannesosia voi käyttää. Sensijaan toisinpäin, Muutokset-valikon toiminnolla Räplää PC:n aikaa, sain ExTimen kisa-ajan samaksi, kuin mitä Mylaps kävi. Napin Q time avulla voidaan kysyä Mylapsin sen hetkistä tarkkaa aikaa. ExTime purkaa saadun tapahtuman tietokentät asianmukaisiin ruutuihin näytön yläosassa, kuten muidenkin tunnettujen sanomien kentät. Mylapsin manuaali P3 Protocol.pdf kertoo asiasta lisää. Koska Mylaps pitää aikaa sekunteina alkaen 1.1.1970 UTC, saattaa olla tarpeen huomioida asetettavassa ajassa Lontoon aika, mutta tämän kohdan täydennän, kun pääsen testaamaan itse laitteella. Testit osoitti, että aika RTC ratkaisee, se tulee tägien luennan mukana. |
![]() |
Napilla Query voidaan pyytää Mylapsilta vanhoja tapahtumia tietty määrä kappaleita (ruudussa pcs) alkaen tietystä tapahtumasta (ruutu First). kellon tapahtumavarasto nähdään alueella First and last passing, ylemmässä ensimmäinen tapahtuman numero, alemmassa viimeinen. Nämä tiedot voidaan kysyä Mylapsilta napin Session avulla. Kymmenkunta tapahtumaa lienee sopiva määrä, First-kenttä päivityy, jolloin seuraavat 10 tapahtumaa tulevat Query-napilla Mylapsilta ilman, että kenttien arvoja täytyy itse muuttaa.
Napilla Ping varmistutaan, että yhteys Mylapsiin toimii, ruudussa Test Message oleva tieto lähetetään Mylapsille, jonka pitäisi vastata samalla tekstillä. Nappi Clear tyhjää alaosan tapahtumien listan ja nappi OFF sulkee koko monitorin.