Yksilösprintistä parisprinttiin

Viimeksi muutettu 23.5.2022/JTu.

Sisällys:
Kilpailutavan kuvaus
Henkilökohtaiset aika-ajot
Parisprintti
Takaisin ExTimen ohjesivulle

Kilpailutavan kuvaus

Kisatapahtumien virkistämiseksi ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi Palosuon Pekka ideoi Helsingin piirin hiihtokauden avaustapahtumaan Kivikon hiihtohallissa uuden kilpailutavan.

Tässä kilpailutapahtumassa kilpailijat saavat kaksi tai kolme starttia, kaikki sprinttejä kuten hiihtohallissa onkin luontevaa. Ensin osanottajat jaetaan iän mukaan kahteen osaan, meillä jako oli yli ja alle 16 vuotta. Jakoperuste voi toki olla muutakin, useampia osia, tai kaikki samassa, ihan osanottajien tasosta riippuen. Kummassakin (jokaisessa) osassa hiihdetään ensin normaali sprintin aika-ajo, lähtöjärjestys arvottu tai arpomatta.

Aika-ajon tulosten perusteella suoritetaan sitten parisprintin joukkueiden kasaaminen. Tarkoituksena on saada aikaan tasaiset joukkueet, joten aika-ajon nopein saa parikseen aika-ajossa 16. tulleen, ei väliä iästä tai sukupuolesta. Aika-ajon kakkonen ja viidestoista ovat toinen pari ja kahdeksas pari on sitten aika-ajon 8. ja 9. sijoittuneet. Joukkueet voi tietysti kasata myös suoraan A- ja B-eriin ottamalla A-erään parit (1,8), (2,7), (3,6) ja (4,5) ja parit (9,16), (10,15),(11,14) ja (12,13) B-erään, taas ihan tasosta ja kilpailuun käytettävästä ajasta riippuen. Ja jos kaikki hiihtää, niin sitten parien muodostamista jatketaan soveltaen edellä esitettyä.

Nämä parit käyvät sitten parisprinttikisan, joko suoraan loppukisana A- ja B- ja mahdollisine C- ja D-finaaleineen tai ensin välierät ja välierien sijoitusten perusteella vasinaiset finaalit. Ihan taas kilpailijoiden tasosta ja kilpailuun käytettävissä olevasta ajasta riippuen.

Alkuun


Henkilökohtaiset aika-ajot

Sarjan lajiksi valitaan Sprinttihiihto, varmuuden vuoksi sarjatietoihin merkintä siitä, että tässä sarjassa ajanotto on 1/100-tarkkuudella ja että sarja on sprinttikisan sarja ja nimenomaan karsintasarja.

Lajipiirteet-sivulla päästään räätälöimään sarjan paremmuuteen vaikuttavat tiedot, tämä versiosta 9 alkaen.

Lähtövälinä on hyvä käyttää tunnelman luomiseksi 15 sekuntia.

Alkuun


Karsinnasta välieriin

Karsinnan jälkeen muodostetaan välittömästi välierät, siihen on valmis näyttö, joka aktivoituu valikon Muutokset kohdan Eräsarjojen käsittely alimenusta Karsintakisan jälkeen ja toiminnon nimi on mielestäni kuvaava Yksilökarsinnasta parisprintti.

Karsinnan tulokset tulee kuitenkin tarkistaa ennen parisprintin parien muodostamista. Tärkeintä on poistaa samalla sijalla olevat, joko aikaa sadasosaa huonontamalla tai käyttämällä pakollista sijaluvun määrittämistä. Samalla sijalla olevista ja mahdollisesti kokonaan ilman tulosta olevista ExTime kyllä huomauttaa. Samat sijaluvut saadaan automaattisesti estettyä, jos ajan lisäksi Lajipiirteet sivulla valitaan jokin tieto ratkaisemaan tasatilanteen järjestyksen. FIS-sprinteissä se on FIS-pisteet, mutta näissä pienemmissä kisoissa voisi pienemmän lähtönumeron kilpailija saada paremman sijoituksen, kuten esimerkissä on esitetty.

ExTime huomauttaa myös, jos sopivia jatkoeriä ei ole perustettu, kuten allaolevassa esimerkissä näkyy vasemmalla alhaalla virheilmoitus Jatkoerää ei ole.

Jatkoerä perustetaan tässä samassa näytössä. A-finaali perustetaan aina ennen B-finaalia ja 1. välierä perustetaan aina ennen muita välieriä, koska ExTime numeroi erät perustusjärjestyksessä nousevasti.

Ensin päätetään jatkoerän taso, onko se alkuerä (tuskin), välierä vai jo suoraan finaali (se on oletus). Oikean reunan yläosan pallukoista valitaan tämä oikea taso, ja vielä ennen eräsarjan perustamista asetetaan kummankin joukkueen jäsenen kierrosmäärä paikalleen. Oletus on 3 kierrosta/osuutta, joten oletuksella syntyy 2 viejää * 3 osuutta kummallakin = 6 osuuden viestisarja, jossa oletuksena paremmin sijoittunut aloittaa. Nappi Tee uusi erä perustaa sitten jatkoerälle sarjan. Jos jatkoerät on jo perustettu, valitaan jatkoerien luettelosta käytettävän jatkoerä sarjatunnus.

Menuvalinnasta avautuu oikealla puolella näkyvä ikkuna.

Ensiksi tarkistetaan oletukset

  • montako urheilijaa jatkaa
  • vaihdetaanko välieriin uudet kilpailunumerot, esimerkissä vaihtuu, koska kohdassa Entiset numerot säilyvät ei ole rastia.
  • mistä alkaa uudet numerot

Oletuksia voi muuttaa ja sen jälkeen tallentaa ne seuraavaa kertaa varten napilla Muista nämä.

Kilpailijoiden valinta välieriin voidaan tehdä kahdella tavalla:

  1. Napilla Sijoitusten mukaan seuraava, se suositeltavin ja helpoin tapa. Oikeassa reunassa näkyy paras ja huonoin sijoitus, joista tehdään pari. Urheilijat on myös valittuina vasemman puolen listassa. Napin painalluksen jälkeen uusi joukkue ilmestyy oikean puolen listaan ja seuraavaksi parin muodostavien urheilijoiden sijanumerot päivittyvät.
  2. Napilla Tee kahdesta valitusta joukkue jatkoon.

Tässä oikealla on M16 A-finaalia varten perustettu jo sarja ja siihen on lisätty jo kolme paria ja neljännen parin ehdokkaat on automaattisesti valittu. Sijoitusten aloituslukemat olivat paras 1 ja huonoin 16. Nyt mennään lukemissa 4 ja 13.

Paremmin sijoittuneen urheilijan seurasta tulee joukkueen nimi ja huonommin sijoittuneen seurasta joukkueen/parin seura. Ja kuten yllä sanoin, oletuksena parista ensin hiihtää paremmin sijoittunut.

Kilpailijoiden valinta välieriin voidaan tehdä kahdella tavalla:

  1. Napilla Sijoitusten mukaan seuraava, se suositeltavin ja helpoin tapa. Oikeassa reunassa näkyy paras ja huonoin sijoitus, joista tehdään pari. Urheilijat on myös valittuina vasemman puolen listassa. Napin painalluksen jälkeen uusi joukkue ilmestyy oikean puolen listaan ja seuraavaksi parin muodostavien urheilijoiden sijanumerot päivittyvät.
  2. Napilla Tee kahdesta valitusta joukkue jatkoon. Tässä tavassa klikataan ennen napin klikkausta ne kaksi urheilijaa, joista halutaan tehdä joukkue parisprinttiin.

Kun ensimmäinen finaali on saatu tehtyä, tehdään B-finaali ihan vastaavasti sillä erotuksella, että parhaaksi sijoitukseksi laitetaan nyt ensimmäinen A-finaalista poisjäänyt (17) ja huonoimmaksi hänelle tulevan parin sijoitus (32), esimerkkikisassa kylläkin 20, koska mukana oli vain 20 hiihtäjää. (Toki järkevä jako olisi ollut A-finaali 1-8, B-finaali 9-16 ja C-finaali 1-20, mutta tämähän oli vain esimerkki).

Parin tietoja voidaan kohtuu helposti muuttaa. Klikkaamalla joukkuetta (Espoon Hiihtoseura) oikean puolen listassa ja painamalla nappia Korjaa jatkajaa saadaan esiin normaali ExTimen viestijoukkueen kokoonpanon muutosnäyttö kuten näkyy tuossa oikealla (vanha versio). Tässä vain klikataan aloittajaa (Matias Heinonen) ja sitten nuoli alaspäin-kuviota (joukkueen kokoonpanolistan ja Joukkueiden luettelon välissä) klikkaamalla hänet siirretään kakkososuuden hiihtäjäksi.

Samalla kertaa voidaan Joukkueen nimi (Espoon Hiihtoseura) ja seura (Kouvolan Hiihtoseura) vaihtaa ja vaikkapa uusia joukkueen numerointi.

Myös tunnisteiden laittaminen ja kaikki muutkin urheilijan tietojen muutokset onnistuvat tässä näytössä.


Mitä tästä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle