Extime, Hirvenhiihdon ja -juoksun hoitaminen

Muutettu 7.10.2013/jtu

Sisällys:

Takaisin ohjeiden pääsivulle

Taustaa

Jokisen Timo Lauttakylästä ehdotti keväällä 2008, että lisäisin hirvenhiihdon ja -juoksun tuen ExTimeen. Ajanotto kun olisi valmiina, lisää tarvittaisiin vain arvioiden ja ammunnan tulosten keruu ja niiden laskentasäännöt. Timo pohjusti pyyntöään kyllä hyvin, sain sekä säännöt että laskennassa käytetyn excelin sähköpostiini. Ja versiosta 6 alkaen voitte kokeilla myös tätä piirrettä.

Kalajoelta tuli pyyntö saada Hirvikävely mukaan, ja toukokuusta 2012 lähtien sitäkin voi kokeilla. Säännöissä on poikkeuksia aikapisteiden muodostumiseen, niiden säätömahdollisuuksia lisäsin 19.7.2012. Kesän 2013 hirvenjuoksun SM-kisojen jälkeen täsmensin arviopisteiden sijoittelua lähtönumeroiden perusteella, kiitokset Imatralle kommentoinnista.

Hirvenhiihdon tulospalvelun hoitaminen ExTimessä tapahtuu seuraavan ketjun mukaisesti:

 1. Sarjojen perustaminen, sarjan tiedoissa tulee huomioida:
  • Rasti pois kohdasta "Aika määrää sijoituksen". (Tunnus välilehti) Pisteet siis ratkaisee.
  • Hiihdon/juoksun maksimiaikapisteet (yleensä 300) ja täppä joko Normaali, Tupla, tai Hirvikävely-kohtaan (Hirvenhiihto välilehti). Sarjan oletusarviot voi jättää vapaaksi.
 2. Kilpailijoiden ilmoittaminen sarjoihin, omatekoista lisenssitiedostoa voi myös käyttää, jos samat kilpailijat kiertävät jatkuvasti. Ilmoitelkaa, jos liitolla on jokin rekisteri, josta kilpailijat saataisiin suoraan, kuten hiihdon lisenssikannasta.
 3. Kilpailijoiden lähtöjärjestyksen arvonta, tässä tiedetään myös, mitkä numerot tulevat arvioimaan mitkä kohteet. Arvonnassa voidaan yhdistellä monta sarjaa lähtemään keskenään sekoitettuna.
 4. Lähtölistojen nettilistojen tulostaminen. Seurakohtaisten ilmoittaumislistojen teko, numeroiden pussituslistat, kasöörin listat jne. ExTimen tapaan.
 5. Oikeiden arviointirastien määrittäminen ja kiinnittäminen kilpailijoille (valikko Hirvenhiihto, toiminto Oikeat arviot).
 6. Kilpailijoiden lähettäminen matkaan, lähtöviiksen kanssa tai ilman.
 7. Kilpailun aikana voi jo syöttää arviointi- ja ammuntatuloksia. Verkossahan voi olla monta ExTime-työasemaa, vaikkapa yksi ammuntapaikalla ja toinen arviointirastilla/rasteilla. Syöttönäytössä voi rastia, mitä tietoa annetaan, niin kaikkia ei tarvitse antaa, eikä nollaa talletu tyhjiin kenttiin.
 8. Ajanotto valokennolla, painonapilla tai F10:llä sekä ajan kiinnittäminen kilpailijalle numeron perusteella.
 9. Sarjan tulosten printtaus ja nettisivujen tekeminen.
 10. Kommenttien lähettäminen Jormalle, miten kisa onnistui, mitä ExTimessä voisi parantaa tai vain kiitellä hyvästä ohjelmasta...

Itse en ole vielä Hirven juoksu tai -hiihtokisoissa käynyt, joten tuohon oletusjärjestykseen saattaa nopeastikin tulla hyviä parannusehdotuksia.

Seuraavassa sitten tarkemmin niitä kohtia, joissa Hirven hiihto erottuu pelkistä ajankulutuksen mittauskisoista.


Sarjan hirvenhiihto-tiedot

Valitse ohjelman alussa toiminto Aloita uusi kilpailu ja anna sen ikkunassa kilpailun perustiedot. Jo tässä vaiheessa on hyvä poistaa rasti kohdasta Aika määrää sijoituksen. Katso nuoli.

Valikossa Muutokset on toiminto Sarjatiedot, siitä saadaan näkyviin normaali sarjatietojen hoitamisen näyttö. Ja voit uudelleen tarkistaa kilpailun perustiedot valitsemalla hiiren oikean näppäimen avulla saamastasi menusta kilpailun tiedot.

Jos aiot laskea seurakohtaisia pisteiden yhteismääriä vaikkapa kolmelta osallistujalta seuraa kohti, sinun tulee perustaa summan laskentaa varten oma sarjansa ja laittaa siellä täppä kohtaan Joukkueen tulos. Asiaa on selostettu tarkemmin tiedostossa joukkuekisa.htm.

Perusta ensimmäinen sarja ja sarjan nimen ja matkan antamisen jälkeen valitse lisäksi välilehti Hirven hiihto.

Tällä välilehdellä ilmoitetaan, onko kilpailu normaali, tupla-arvioinnilla vai ilman ajanottoa (kävellen) käytävä kisa.

Arvio1 ja arvio2 kenttiä ei tarvitse täyttää, jos kilpailussa annetaan arviopaikat lähtönumeroiden perusteella. Jos sarjassa on käytössä vain yksi/tupla arviointirasti, sen/niiden oikeat arviotulokset voidaan antaa suoraan tässä.

Tuplakisassa sarjan paras aikatulos saattaa antaa 600 pistettä, siksi parhaat hiihtopisteet sarjaa kohti voidaan antaa erikseen, normaalikisan 300 on oletus.

Sarjaan voidaan laittaa myös parempi hiihto/juoksutulos kuin mitä sarjassa on saavutettu. Tätä tarvitaan jossain sääntötulkinnan erikoistapauksessa. Täppä osoittaa, onko aikaa käsin muutettu paremmaksi (täppä puuttuu silloin) vai onko aika ko. sarjan paras aika.

ExTime korvaa automaattisesti sarjan parhaan ajan, jos joku sarjan kilpailijoista saavuttaa PAREMMAN ajan tai jos aika on vielä nolla. Eli korjaamiseksi riittää ajan nollaaminen ja sarjan tulosten Uudistaminen Sarjan tilanne-näytössä.

Hirvikävelyssä on aikapisteissä nolla, eikä sarjan parasta aikaa näytetä lainkaan. Oheinen kuva ei ole oikeasta tilanteesta.

Alkuun

Sarjajako, kun useita ikäluokkia yhdessä

Jokainen sarja (ikäluokka), jonka nopein saa 300 pistettä, on perustettava omaksi kilpailusarjakseen. Yhdistetyt tulokset saadaan, kun tälläinen yhdistetty sarja perustetaan apusarjaksi ja kilpailijan tulos huomioidaan tässä apusarjassa. Sama asia esimerkkinä. Jos ikäluokkien M60, M65, M70 ja M75 tulokset halutaan yhdistää, mutta jokaisen ikäluokan paras saa 300 aikapistettä, on kilpailuun perustettava hiihtoa varten sarjat M60, M65, M70 ja M75 jokainen omaksi sarjakseen. Lisäksi perustetaan yksi apusarja, koontisarja MY60, johon jokainen näiden sarjojen kilpailija myös ilmoitetaan. (Helposti yhdellä komennnolla, tarkemmin alla). Ja tämä on sitten se virallinen sarja, jonka mukaan jaetaan palkinnot.
Koontisarja (apusarja, lisäsarja) perustetaan aivan normaalisti, vain kohtaan Sarja on apusarja laitetaan rasti. Tähän sarjaan ei voi suoraan lisätä kilpailijoita, heidän varsinainen kilpailusuorituksensa tapahtuu ikäluokan oman sarjan osallistujana.

Sarjojen näytössä tällaisen apusarjan kilpailijoiden määrä näkyy suluissa. Jos Sarja on apusarja on himmennetty, sarjassa on jo kilpailijoita ja silloin ei tätä tietoa voi enää muuttaa. Kilpailijat on ensin poistettava.

Apusarjaan lisääminen tehdään vasta arvonnan jälkeen, helpoiten se hoituu Muutokset-valikon toiminnolla Sarjatiedot. Kun haluttua sarjaa klikataan hiiren oikealla näppäimellä, voidaan apuvalikosta valita toiminto Kopioi sarjan kilpailijat myös toiseen sarjaan.

 

Esiintulevasta Sarjan valinta-ikkunasta valitaan sitten sopiva sarja, siinä näkyy vain apusarjat.


Esimerkissä kaikki miehet 65 v sarjan osallistujat saavat tuloksen myös sarjassa MY60.

Apusarjaan kilpailija voidaan ilmoittaa myös heti ilmoittautumista käsitellessä, mutta yllä kuvattu on nopeampi, koko sarja saadaan kerralla lisätyksi.

Alkuun

Kilpailijan Hirvenhiihto-tiedot

Kilpailijan tietojen välilehdellä Extrat näkyy myös apusarjojen valinnat, samoin siellä näkyy Hirven hiihdon omat erikoiskentät. Oheisessa esimerkissä on käynnissä normaalikisa. Vaihtamalla sarjatietoihin tuplakisa voidaan sitten sarjan kilpailijoilla myös "kakkoskenttien" tietoja vaihtaa.

Vasemman puoleisin numeroruutu ilmoittaa kilpailijalla olevan arviorastin numeron(kuvassa siis 2), sen perässä ovat (kuvassa harmaalla 160 ja 180) oikeat arviotulokset ja niiden yläpuolella kilpailijan tekemät arviot 156 ja 175 metriä. Tuloksena ensimmäisestä(ainoasta) arviosta oli siis 282 pistettä.

Ammunnassa kilpailijan tulos oli 89, joka antaa 534 pistettä. Juoksu(hiihto)aika oli 37.22 ja tässä se antaa 279 pistettä. Tulos 282 + 534 + 279 = 1095 pistettä yhteensä.

Kilpailijan tietoja ei tarvitse kilpailun aikana syöttää tältä näytöltä, mutta epäselvien  tilanteiden selvittelyä varten tästä pitäisi näkyä kaikki olennainen. Ja nyt siis pääsee myös ajan perusteella saatuja pisteitä muuttamaan. Jos ajan pisteet merkataan nollaksi (oletus siis), ExTime korvaa pisteet todellisesta ajasta lasketuiksi.

Kilpailijan tietojen välilehdellä Tulos voidaan antaa henkilökohtaisia aikahyvityksiä tai -sakkoja.

Esimerkissä on ollut käytössä sekunnin ajanoton tarkkuus, siksi sekunnin osia ei ole näkyvissä.

Hyvitykset ovat miinus (-)merkkisiä. Oheisessa esimerkissä Kari ei ole saanut hyvityksiä eikä penalteja.

Maaliajan (=maaliintulohetki) alapuolella on matkaan käytetty aika (37.22) ja tuloslaskenta-napin vieressä on laskettu aika, siis ilamn hyvityksiä/sakkoja ihan sama.

Kommentteja-napilla voidaan hyvitykselle/sakolle antaa sanallinen selitys, joka näkyy sitten myös tuloksissa.

Alkuun

Arvonta, useita sarjoja yhdessä

Hirvenhiihdossa kilpailee useita ikäluokkia yhdessä kokonaistuloksissa, mutta hiihto/juoksuajat otetaan pienemmällä ikäjaotuksella. Tästä syystä on tarve lomittaa näiden pienempien ikäluokkien lähtöajat keskenään.

ExTimessä tämä hoituu arpomalla nämä sarjat yhdessä. Tämä tehdään asettamalla (lasketaan edellisestä)  normaaliarvontanäytössä tämän kootun sarjan ensimmäinen lähtönumero ja sarjan lähtöaika paikoilleen ja painamalla sitten nappia Arvo useita sarjoja yhdessä.

Näyttöön tulee sarjavalinta-ikkuna, jossa rastitaan sekaisin arvottavat sarjat (yllä). Esimerkissä on valittu sarjat M50, M60, M70 ja M65. Valinta tulee hyväksyä (nappi Hyväksy valinta), jolloin arvonta tehdään tai hylätä (Paluu ilman valintaa), jolloin arvontaa ei tehdä.

Näin arvotut sarjat tulee sitten ohittaa, eikä arpoa enää uudelleen.

Alkuun

Sarjan tilanne-näyttö

Sarjan tilanne näyttöä voidaan Hirven hiihtoa varten räätälöidä oheisen mallin mukaiseksi lisäämällä näyttöön kilpailijan antamat arviotulokset, arviorastin numero (linkki oikeisiin arvioihin) ja ammuntatulos.

ExTimen käyttämiä tietojen nimiä voidaan vapaasti vaihtaa sellaisiksi, jotka kulloinenkin kuuluttaja helposti tajuaa.

Tällä Sarjan tilanne-näytöllä nopeasti nähdään, onko kaikki lisätiedot jo kirjattu. Extime kun tulkitsee sarjan valmiiksi jo silloin,  kun kaikille sarjan kilpailijoille on ilmestynyt loppuaika. Näyttöä voidaan muokata sopivaksi hiiren oikean näppäimen alta ilmestyvällä alivalikolla. Ihan lopuksi on muistettava laittaa Näytön asetukset talteen. Käsin ei enää ini-tiedostoa tarvitse muokata. Mutta muista siis tallettaa, itsellänikin aina välillä se unohtuu.

Esimerkissä näyttöön aloitetaan lisäämään uutta kenttää.

Näytön rivit saadaan uuteen järjestykseen klikkaamalla halutun tiedon otsake-kenttää.

Alkuun

Oikeat arviot

ExTimessä on mahdollisuus antaa 50 oikeaa arviotulosparia. Käytän niistä jatkossa nimitystä arviointirasti, yhdellä rastilla määritetään yksi oikea arvioinnin tulospari. Arviointitulokset ovat tallessa *.txt-tiedostossa, jossa niitä voidaan myös muokata. Mutta helpommin muokkaaminen käy oman toimintonsa avulla. Tähti (*) on siis kilpailutiedoston nimi ilman dat-loppuliitettä, jos sm2012.dat on kilpailutiedosto, on sm2012.txt oikeat arviotulokset. Tässä *.txt tiedostossa on tallessa myös sarja- ja kilpailijakohtaiset kommentit.

Oikeat arviotulokset rasteittain ilmoitetaan  Erityiskilpailutyypit valikosta toiminnon Anna oikeat arviot (HH) avulla.

Näytön vasemmassa reunassa näkyvät käytössä olevat arviointirastit oikeine tuloksineen numerojärjestyksessä.

Yläosan painonapeilla niitä voidaan lisätä, poistaa tai muuttaa. Lisää-napin jälkeen olevaan ruutuun annetaan lisättävän rastin numero ja yläpuolelle oikeat tulokset ennen Lisää-painallusta.

Alaosan napeilla ne voidaan kiinnittää kilpailijoille näiden kilpailunumeroiden  perusteella.

Eli ennen kiinnitystä on syytä tehdä kilpailun arvonta, jotta numerovälit saadan jäädytetyksi.

Talleta-nappi aktivoituu, kun arvioihin on tehty muutoksia,

Yläpuolella keskellä olevassa esimerkissä on ensin valittu arviorasti 4 ja painettu Lisää-nappia, mutta kun Oikeat etäisyydet ruudussa oli vain yksi luku saatiin vasemmassa kuvassa näkyvä virheilmoitus. Oikealla on annettu uudet etäisyydet (120, 138) ja nähdään lopputulos lisäyksen jälkeen. Talleta-nappi vasta vie tiedot ini-tiedostoon talteen.

Alapuolella taas on valittu rasti 3, ExTime näyttää heti sen käytön(vasen kuva) ja sitten on määritetty uusi numero väli, joilla myös on arviorasti 10 käytössä(kuva keskellä).

Huomaa, että arviorastien määrityksessä ei ole toimintoa poista rastit tietyltä numeroväliltä. Ne poistuvat vain määrittämällä uusi rasti (nollakin kelpaa) entisten tilalle. Kilpailijan tietojen muutosnäytössä voidaan yksittäiselle kilpailijalle antaa/poistaa yksittäinen arviorasti, erityisesti jälki-ilmoittautuneiden kanssa on oltava tarkkana. Jos kilpailijaa ei ole vielä perustettu, ei numeroväli koske häntä, etukäteen ei siis saa arviorastien kiinnitystä tehdä numeroväliin perustuen.

Arviorastien kiinnitys menee seuravan työjärjestyksen mukaisesti:
 1. Aseta kilpailijoiden numeroväli (pilkulla erotettuna) kenttään Numeroväli
 2. Jos muutat ensimmäistä arviorastia rasti kohta Ensimm ja laita rastin numero vastaavaan ruutuun (esimerkissä  on 3)
 3. Jos muutat toistakin arviointirastia samalla kertaa, rasti myös Toinen ja laita rastin numero, ei tehty esimerkissä.
 4. Paina nappia Kiinnitä rastit
 5. Toista kohtia 1.-4. tarpeellinen määrä.

Siis molemmat on rastittava, jos molempia muutetaan samalla kertaa. Vain rastittua muutetaan, ne, mitkä vaihdettiin, näkyy.

Jos jätät arviorastikentän tyhjäksi ja kuitenkin rastit sen, arvoksi vaihtuu nolla.

Kuten esimerkistä näkyy(oikealla) on niiden kilpailijoiden määrä kasvanut, joilla kyseinen rasti on käytössä arviointirastina, jompana kumpana. Kun klikkaat listasta rastia, sen käyttö näkyy alaosassa (silloin kun klikattu rasti vaihtuu).

Aikaisin ja viimeisin ko. rastia käyttävien kilpailijoiden lähtöaika näkyy myös. Mutta siellä välissä voi kyllä olla muitakin rasteja käytössä.

Muista siis, että tieto arviointirastista on tallessa kunkin kilpailijan tiedoissa. Jos lisäät jälki-ilmoittautuneita, pitää heille myös asettaa arviointirastin tieto. Mitään haittaa ei ole, vaikka arviointirastin kiinnitys tehdään useaan kertaan. Ehkä se on paras tehdä vasta juuri ennen kilpailun alkua, pysyyhän myös salaisuutena siihen asti kaikille.

Muista tallentaa oikeat arviot INI-tiedostoon ennen poistumistasi näytöstä Talleta-napilla.

Alkuun

Kilpailijoiden tekemien arvioiden syöttö

Kilpailijoiden tuloskortteihin kirjoittamat arviotulokset sekä ammuntatulokset siirretään ExTimeen Erityiskilpailut valikon toiminnon Pisteanto (HH) avulla.

Toiminto voi olla erillisellä työasemalla, jonne on siirretty kilpailutiedosto että myös samat oikeat arviotulokset ja työasemat liitetty toisiinsa sekä tietojen vaihto käynnistetty.

Oikeat arviotulokset ovat siis tallessa *.txt-tiedostossa, sen lohkossa [HHARVIOT], kuten äärimmäisenä oikealla oleva kuva näyttää. On (=) merkin vasemmalla puolella on rastin numero ja oikealla puolella oikeat luvut pilkulla erotettuina. Aikaisemmin olin jo kertonut, miten näitä tietoja hoidetaan. Pisteantoa ei voi tehdä, jos oikeita tuloksia ei ole käytössä.

[HHARVIOT]
1=132, 134
2=145, 125
3=101, 109
4=123, 136
5=127, 157
6=157, 171
7=155, 150
8=127, 163
9=159, 126
10=121, 133
11=127, 157
Syötön yritin tehdä nopeaksi ja sellaiseksi, että hiirtä ei tarvittaisi kuin poikkeustapauksessa. Syötössä voidaan myös valita annetaanko vain arviointituloksia, ammuntatuloksia vai molemmat.

Syöttö näppistä käyttäen etenee normaalisti seuraavassa järjestyksessä, huomaa erityisesti Enter-painallus, se on tärkeä:

 1. Annetaan kilpailijan numero ja painetaan Enter
 2. Annetaan ensimmäiset arviotulokset, pilkku tai tyhjä numeroparin väliin ja painetaan Enter
 3. Annetaan ammuntatulos ja painetaan Enter
 4. Annetaan seuraavan kilpailijan numero, eli ollaan taas kohdassa 1.

Tuplakisassa annetaan kohdan kolme jälkeen toiset arviotulokset ja toinen ammunta, hirvikävelyssä taas toiset arviotulokset.

Kilpailijalta näytetään numeron antamisen jälkeen nimi, seura jos on, sekä hiihdosta/juoksusta saadut pisteet ja arviotulokset ja ammuntatulos, jos ne jo on. Lisäksi kilpailijalle määrätyn arviorastin oikeat tulokset on merkitty sinisellä.

Alimmaksi tulee virheilmoitukset, yleensä muistutus, että kaksi arviotulosta pitää antaa ja niiden välissä tyhjämerkki tai pilkku.

Arviopisteiden antamisen jälkeen ExTime näyttää niistä lasketut pisteet, halutessa näkyy myös laskettu ero oikeasta arviosta kun Näytä arviot erotuksena on rastittu.

Alla esimerkki ja saman kilpailijan extra-välilehden tiedot kilpailijan tietojen käsittelyikkunan näyttäminä.

Jos kilpailijalla on jo arviotulos annettuna, ExTime siirtyy ottamaan ammuntatulosta. Aina kenttään siirryttäessä valitaan siinä oleva tieto valmiiksi, joten erillistä kentän siivousta ei tarvitse tehdä. Ja taas pelkällä enter-painalluksella entinen tieto säilyy.

Poikkeustilanteita varten näytössä on muutama nappi:
 • Tyhjää lista tyhjää yläpuolen historia rivit, en halunnut rajoittaa listaa, koska kokemusta näistä kekkereistä ei vielä ole.
 • Numero siirtää kursorin kilpailijan numeron antoruutuun. Klikkaa sitä kun haluat antaa numeron uudelleen eikä kursori ole numero-kentässä.
 • Ens. siirtää kursorin ensimmäisen arviointituloksen syöttöruutuun.
 • 1 siirtää kursorin ensimmäisen ammuntatuloksen antoruutuun.
 • Toinen vaihtaa toiseen arvioon ja
 • 2 siirtää kursorin toisen ammuntatuloksen antoruutuun.
 • Sulje sulkee ruudun. Seuraavalla kertaa historia onkin jo sitten hävinnyt.
Vain ko. kilpailijalla tarvittavat ruudut ja napit ovat näkyvissä, esimerkiksi hirvikävelyssä siis kaksi arviota ja yksi ammunta. Tästä syystä on siis kilpailijan numeron antaminen päätettävä Enter-painallukseen, jotta ExTime tietää hakea kilpailijan tiedot ja muokata näyttöä. Älä siis siirry TAB-näppäimellä kenttien välillä.

Jokaisen arvio- tai ammuntatuloksen antamisen jälkeen ExTime laskee ja näyttää kokonaispisteet.

Huomaa, että jos kilpailijalla on arviotulokset, mutta ei ammuntatulosta, niin numeron antamisen jälkeen ExTime menee suoraan ammuntatulosruutuun. Tein näin, koska siitä on hyötyä, jos toisella työasemalla annetaan arviot ja toisella ammuntatulokset. Tai vaikka ne annettaisiin samalla työasemalla, mutta siten, että ensin käydään läpi arviointikortit ja sitten toiselta lapulta ammuntatulokset.


Alkuun

Ajanotto

Ajan ottaminen tapahtuu aivan samoin kuin normaaleissa kilpailuissakin; aika tulee joko kellolta, painonapilta tai F10:llä ja samalla rivillä olevat aika ja numero yhdistetään F1:llä. Tämä kannattaa tehdä myös hirvikävelysarjan  osallistujille, koska siitä saadaan selville, ovatko kaikki jo urakkansa tehneet. Aika ei heillä vaikuta pistemäärään.

Maaliintulohetken paras hiihtoaika antaa sillä hetkellä 300 pistettä (pistemäärä, joka on annettu sarjanperustiedoissa), mutta aina kun sarjaan saadaan parempi aika, ExTime laskee sarjan pisteet uudelleen läpi. Kilpailijan ajasta saamaa pistemäärää voidaan muuttaa paremmaksi käsin, ja ExTime muuttaa kilpailijan pistemäärää VAIN JOS VANHA PISTEMÄÄRÄ ON NOLLA TAI UUSI PISTEMÄÄRÄ ON PAREMPI KUIN ENTINEN. Jos kilpailijan aikaa joudutaan korjaamaan huonommaksi, on silloin käsin muutettava hänen aikapisteensä nollaksi, jotta ExTime laskee uudet aikapisteet sarjan tilannenäytön Uudista napilla.

Uudista napin painalluksesta käynnistyy koko kilpailun pisteiden uudelleen laskenta. Ja sitä on syytä käyttääkin, jos vaikkapa korjaat jonkin arviorastin oikeaa arviota metrillä/kahdella suuntaan tai toiseen. Arvioita ei tarvitse syöttää uudelleen, vain lasketaan pisteet uudelleen yhdellä napin painalluksella.

Yläpuolen esimerkissä on sarjan M70 tilanne kun sarjan paras hiihtotulos vielä puuttuu.
 

Tässä alemmassa näytössä on sarjan paras hiihtäjä, 207 Ukkonen, tullut maaliin ja samoin 208 Leppänen, kaikkien sarjan kilpailijoiden pisteet on laskettu uudelleen, myös Leppäsen 10 sekunnin hyvitys (yllä annettiin) on huomioitu. Voittajan pisteet putosivat 1096:sta 1092:een, koska Ukkonen voitti hiihtoajassa edellistä parempaa (Vainio, ei näy listalla) noin 40 sekuntia (27.34,00 versus 28.17,00).

Muistathan, että tässä tilanne-näytössä sarakkeen otsikkoa klikkaamalla ExTime lajittelee sen sarakkeen mukaan kilpailijat, eka kerralla nousevaan ja perättäisellä tokalla kerralla laskevaan järjestykseen.

Ja kuten yllä kerroin, sarjan parasta hiihtoaikaa voidaan muuttaa samalla periaatteella. Jos sarjan parhaan aikaa joudutaan huonontamaan, on Sarjan tietojen näytössä muutettava sarjan paras aika nollaksi, jotta ExTime laskisi sarjan hiihtoajan ja kilpailijoiden aikapisteet uudelleen. Näinhän saattaa käydä, jos vähän sählätään maaliintulijoiden keskinäisen järjestyksen kanssa. Hyvä olisi tarkistaa ennen lopullisten tulosten julkaisua, että kun sarjan tilanne-näytössä kilpailijat järjestetään hiihto/juoksuajan mukaan paremmuusjärjestykseen, vain parhaalla on 300 aikapistettä ja muilla suhteessa vähemmän.

Alkuun

Tuloslistat

Muista toki ennen tulostuksen aloittamista valita Kilpailut-valikosta Tulostus tiedostoon, jos olet tekemässä tiedostoa sähköpostissa lähetettäväksi. Vaihtoehtona samasta valikosta tietysti sen kirjoittimen valinta, jota aiot käyttää paperille tulostettaessa.

Hirven hiihdon tulosten teko on nyt keskitetty yhteen paikkaan, Erityiskilpailutyypit-valikon kohdasta Tulokset Hirvenhiihdosta, josta aukeaa allanäkyvä alivalikko.

Tulostusmalleja on kaksi, vanhempi Monirivinen ja uudempi Tiivistetty, jossa on vain yksi rivi kilpailijaa kohti. Valittu tulostusmalli näkyy väkäsellä merkittynä.

Valitse sarjat toiminnolla saadaan sarjojen valintaikkuna ja siellä Listaa rastitut-nappi tuottaa tulosliuskat. Valitut sarjat tulostuvat aina kilpailujärjestyksessä.

Oikeat arviot mukaan HH-tuloksiin tuottaa tulosliuskan loppuun oikeat arviotulokset tulostetuissa sarjoissa käytössä olleista arviointirasteista. Valitsemalla toiminto uudelleen arvioita ei tule, ja taas uudelleen, ne tulevat.....

Hirvenhiihdon tulosliuskan rakenteet ovat kiinteät.

Kaksirivisessä mallissa kilpailijan tiedot ovat kahdella rivillä, tuplakisassa 3 rivillä, alla olevan esimerkin mukaisesti.

Vasemmassa reunassa on sijaluku, lähtönumero ja nimi, jonka alapuolella myös seura, jos sellainen on kilpailijalle annettu. Keskikohdassa on piirin lyhenne ja sen alapuolella kilpailijalle osuneen arviointirastin numero, jota seuraa kilpailijan antamat arviot. Niiden yläpuolella on arvioinnista saadut pisteet.

Samaa periaatetta noudattaen (ylärivillä pisteet, alarivillä tulos) seuraavat sitten hiihto/juoksutulos sekä ammunta. Äärimmäisenä oikealla on sitten kilpailijan keräämien pisteiden summa.


Kaksirivinen malli


SM-Kilpailu                Hirvenhiihto/juoksu     10.9.2008
ExTime esimerkki             -------------------       23:05

Sija  Nro Nimi            Piiri Arviot    Aika Ammunta Pisteet
      Seura           Rasti

   Miehet 70 vuotta 2 km V
   =======================

  1. 240 Varis Jyrki        PK    220    290   582   1092
                    5 160 150  29.15,00    97
  2. 207 Ukkonen Pentti       PS    240    300   546   1086
                    5 110 170  27.34,00    91
  3. 202 Piekkola Sakari      Ou    264    279   534   1077
                    5 130 142  31.07,00    89
  4. 189 Penttilä Mikko       Ky    280    250   546   1076
                    5 132 162  35.54,00    91
  5. 208 Leppänen Keijo       PK    246    292   528   1066
                    5 127 130  28.59,00    88
  6. 191 Särkiniemi Matti      Po    280    248   528   1056
                    5 123 151  36.18,00    88
  7. 241 Laurila Oiva        Kp    268    290   498   1056
                    5 130 170  29.14,00    83
  8. 183 Luomala Armas       Kp    278    236   522   1036
                    5 132 163  38.10,00    87
  9. 200 Mieskolainen Antti     SS    276    223   534   1033
                    5 126 146  40.26,00    89
 10. 219 Runnakko Esko       Po    278    276   468   1022
                    5 138 157  31.30,00    78
....................
 Rasti: oikeat arviot
 5:  127,  157
 6:  157,  171
 7:  155,  150
Ukkosen Pertti (2.) arvioi siis rastilla 5 etäisyyksiksi 110 ja 170 metriä saaden siitä 240 pistettä, juoksi ajan 27.34 ottaen täydet 300 pistettä sekä ampui vähän yli ysin vauhdilla tuloksen 91 saaden ammunnasta 546 pistettä ja yhteensä 1086 pistettä. Jyrki voitti, koska ampui 6 pinnaa (= 36 pistettä) paremmin, vaikka hävisi arvioissa 20 ja ajassa 10 pistettä. Ja jokaisen sarjan tulosten jälkeen on sitten kaikkien sarjassa käytettyjen arviointirastien numerot oikeine tuloksineen. Rastilla 5 täydet 300 pistettä olisivat siis antaneet arviot 127 ja 157 metriä. Huomaa, että esimerkissä oli käytetty sadasosia ajan tarkkuutena, ihan liikaa tähän lajiin.

Alkuun


Tiivistetty malli

Tiivistetyssä mallissa kilpailijan tiedot ovat yhdellä rivillä, alla olevan esimerkin mukaisesti.

Vasemmassa reunassa on sijaluku, nimi ja lähtönumero sekä piiri. Keskikohdassa on Hiihto/juoksuaika. Hirvikävelyssä sen paikalla on ensimmäisen arvioinnin pistemäärä, ja arviointierot. Sitä seuraa arvioinnin pistemäärä (hirvikävelyssä se toinen), jonka perässä on erot oikeisiin arvoihin. Lopussa ovat ammunnan pistemäärä(tulos) ja kokonaispisteet. Jos kilpailijan arvio on jäänyt todellista etäisyyttä lyhyemmäksi, lukua edeltää miinus-merkki (-), pitkät ovat ilman etumerkkiä.

Tulosliuskan lopussa on tulostetuissa sarjoissa käytettyjen arviointirastien oikeat tulokset.


Kilpailu                 Hirvenhiihto/juoksu     28.5.2012
Kälviän Tarmo               -------------------       01:13

Sija Nimi           Nro Piiri Hiihto   Arviointi  Ammunta  Yht

   Hirvikävely 6 km V
   ===================

 1. Pekka Ylikunnari     121    270(-15/0) 294(0/3)   492(82) 1056
 2. Mika Kinisjärvi     122    194(0/-53) 288(0/6)   558(93) 1040
 3. Matti Piirto       123    282(0/-9) 276(-12/0)  474(79) 1032
 4. Alpo Löffgren      124    274(-13/0) 286(7/0)   432(72) 992
 5. Jorma Salmi       125    232(0/-34) 248(-26/0)  498(83) 978
 6. Pasi Salmi        126    186(27/-30)204(7/-41)  582(97) 972
 7. Teuvo Korhonen      127    234(-7/26) 252(-24/0)  480(80) 966
 Rasti: oikeat arviot
  5:  127,  156
  6:  157,  171

Alkuun

STT-formaatti

Toki STT-tulostusmalliakin voi käyttää, mutta se tehdään (toistaiseksi) ExTimen yleisen tulostusvalikon kautta.

STT-tulostusformaatti on karun asiallinen, vain sija, nimi ja pistemäärä (Säädöt-valikon toiminnolla STT-listamallin asetukset voidaan asiaan hiukan vaikuttaa):


Tuloksia
Miehet 70 vuotta 6,2 km V 1) Varis Jyrki  1092, 2) Ukkonen Pentti  1086, 
3) Piekkola Sakari  1077, 4) Penttilä Mikko  1076, 5) Leppänen Keijo  1066, 
6) Särkiniemi Matti  1056, 7) Laurila Oiva  1056, 8) Luomala Armas  1036, 
9) Mieskolainen Antti  1033, 10) Runnakko Esko  1022, 11) Vaimala Jouko  1019, 
12) Knuuttila Helge  1014, 13) Holm Kurt  1011, 14) Kujala Paavo  1007, 
15) Laakkonen Lauri  1005, 16) Kuusisto Reijo  1003, 17) Huru Paavo  1002, 
18) Stenfors Mikko  1001, 19) Ylönen Kauko  998, 20) Simonen Topi  996, 

Alkuun

HTML-tulokset, yleistä

Hirvenhiihdon web-tulosteet on keskitetty samaan Erityiskilpailutyypit valikkoon kuin paperitulosteetkin. Valinnalla HTML-tulokset Hirvenhiihdosta ExTime näyttää ensin kolme vaihtoehtoa, joista ylin (Perus-HTML tulostus) tuottaa paperitulosteen kaltaisen html-sivun, joko monirivisenä tai tiivistettynä (katso yllä) ja alin (Valinnaisen tulostus) taas valinnaisen html-sivun, jonka määritys on taas keskimmäinen menun toiminto (Valinnaisen rakenne).

Paperitulostuksesta poiketen webbi-sivuille tulostuvien sarjojen keskinäistä järjestystä voidaan halutessa vaihtaa. Kilpailujärjestykseen-valinta tuo esiin normaalin rastimalla täytettävän sarjavalintaikkunan.

Valittuun järjestyksen-toiminnosta aukeaa allanäkyvä alivalikko.

Tässä esimerkissä on valittu naisten sarjat ja loppuun Hirvikävely (yhteensä 102 kilpailijaa). Hyväksy valinta aloittaa tulostuksen tiedoston nimen valinnalla kun taas nappi Ei valita, poistutaan tekee sen mitä lupaakin.


Paperilistan mallinen HTML-sivu

Tässä tulosteet ovat perinteisen Extime-mallin mukaisia, alussa Kilpailun nimi, järjestävä seura ja mukana olevien sarjojen luettelo. Itse sarjat ovat sitten joko uuden tiivistetyn mallin tai monirivisen mallin mukaisia.

Ja sama kuin paperitulostuksissakin, viimeksi valittu malli merkitään väkäsellä ja se menee talteen ini-tiedostoon seuraavaan käynnistyskertaan. Tehty valinta pätee sekä paperille että webbisivuille tehtäville tulostuksille.

Alkuun


Oman mallin mukainen HTML-sivu

Ennen oman mallin mukaisen HTML-sivun tulostusta, on se tietysti määriteltävä. Määrittely tehdään samalla tavalla kuin esim. online-tulostuksessa määritetään sivun tiedot.

Alla testitulostusta varten tekemäni määrittely.

Kilpailijan sijoitustieto puuttuu ja tietojen nimet sarakeotsikoissa ovat ExTimen sisäisiä nimiä.

Otsikoiden nimiä pääsee vaihtamaan (ja kääntämään vaikkapa ruotsiksi) kun niille annetaan extime.ini-tiedoston [Otsikot]-lohkossa uudet arvot. Tämän mallitulosteen kohdalla ExTime.inissä oli seuraavaa otsikkoja vaihtavaa tietoa:

[otsikot]
Seura=Seura
Sarja=Sarja
Nimi="Kilpailijan nimi"
Lise=Lisenssi
KESK="Keskeyttäneitä"
POIS="Poisjääneitä"
1Arviopisteet="Ens. arvio"
2Arviopisteet="Toinen arv."
Ammunta="Ens. amm."
2Ammunta="Jälk. amm."

Yleisohje näissä omissa otsikoissa on siis se, että muuttamattomassa listassa näkyvä otsikko (1Arviopisteet) sijoitetaan [Otsikot]-lohkossa on-merkin (=) vasemmalle puolelle ja haluttu otsikko ("Ens. arvio") lainausmerkeissä sen oikealle puolelle. Toki poikkeuksiakin löytyy. Erityisesti, jos haluat otsikkoon välilyöntejä, ovat lainausmerkit pakolliset.

Tälle otsikkoeditoinnille ei vielä ole omaa työkalua (pitäsikö olla?), vaan muutokset on tehtävä notepadillä suoraan ExTime.ini-tiedostoon.

Tässä mallitulosteessa arviot ovat kilpailijan antamia lukemia, ei erotusta oikeaan arvioon kuten edellisessä. Tähän vaikuttaa kumpi listamalli on valittu paperitulosteissa, monirivisellä tulostuu kilpailijan luvut ja tiivistetyllä erotukset oikeisiin arvioihin. Se vaikuttaa myös näihin omamääriteltyihin HTML-sivuihinkin.

Joka toisen tulosrivin värin vaihdon takana on tyylitiedosto. ExTime ottaa mukaan tulosteeseen tyylitiedoston, jos sellainen on annettu HTML-tiedoston tietojen määrittelyssä. Käyttämäni tyylitiedosto (C:\ExTime\param\tyylit.css) näytti seuraavalta:

<STYLE TYPE="text/css">
<!--
	TR.PARITON { background-color:#DDEEB5}
  	TR.PARILLINEN { background-color:#FFFFFF}
//-->
</STYLE>

Avainsanoina ovat siis luokat PARILLINEN ja PARITON. Lisätietoja löytyy netistä vaikkapa täältä.

Alkuun


Mitä tästä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTime-ohjesivulle