Extime, onlinetulokset ja streamuspalvelut

Viimeksi muutettu 4.3.2022/JTu

Sisällys: Takaisin ExTimen ohjeet-sivulle

Taustaa

Streamauksella tarkoitan tekstigrafiikkaa, jota voi siirtää videokuvan päälle, kun kisasta lähetetään elävää kuvaa mm. Youtubeen. Ensimmäiset versiot tehtiin Tampereen 2019 Nuorten SM-hiihtoihin, sitten vähän lisää SpeedGolfin SM-kisoihin ja nyt sitten 2021 vähän lisää kokeiluita niille, jotka haluavat jakaa kisasta kuvaa nettiin vaikkapa OBS studion avustuksella.

Onlinetuloksilla tässä tarkoitetaan ajastetusti tehtäviä sarjakohtaisia HTML-tuloksia. Ajastuksia voi olla käynnissä kolme samaan aikaan ja jokaisessa voi olla haluttu määrä sarjoja. Määrittelyissä annetaan:

Tulokset kirjoitetaan ensin tilapäisellä nimellä annettuun livekansioon, josta ne sitten kunkin kilpailujärjestäjän valitsemalla tavalla siirretään web-palvelimelle kaiken kansan nähtäväksi. ExTimen versiosta 8.2.0 lähtien FTP-siirto on osa ExTimeä. Toinen tapa on peilata livekansio web-palvimelle kolmannen osapuolen FTP-ohjelmalla, hyvä ehdokas on ilmainen WinSCP. Ja varsinkin silloin kun palvelin vaatii SFTP:tä.

Online-tulokset toimivat toistaiseksi ns. staattisella mallilla, joka on online-palvelimen kannalta vähemmän kuormittava. ExTime tekee HTML-tiedoston valmiiksi, eikä palvelimen tarvitse sitä kasata jokaiselle kysyjälle erikseen. Palvelimen ja tietoliikenteen kuormaa on syytä pienentää jättämällä HTML-tiedostosta isot logot sun muut himpsut vähemmälle ja keskittyä vain tuloksiin.

HTML-tiedostoon on mahdollisuus liittää sivun ulkoasua säätelevä tyylitiedosto, java-koodia tai muita määrittelyitä, joiden avulla sivu saadaan päivittymään katselijoiden selaimessa automaattisesti. Tyylitiedoston (css-tiedosto) avulla määrätään varsinaisten urheilijatietojen taustan väri, sen avulla saadaan tietyt rivit näkymään eri värisinä, myös sarakeet. Keskeyttäneet ja poisjääneet urheilijat saadaan näkymään tuloksissa myös eri värillä. Tekstin kokoa, tulostuksen leveytttä, sarjan otsikoita ja mahdollisten mainosten näkymistä säädetään myös tämän tyylitiedoston avulla.

ExTime ei tarkista, ovatko annetut lisätiedot HTML syntaksin mukaisia vai ei, tarkistukset tulee jokaisen käyttäjän tehdä itse ja testata riittävän laajasti usealla eri selaimella, jotta siten kilpailuissa ei tulisi outoja sivuvaikutuksia.

Isoissa kilpailuissa seurantaan valitaan todennäköisesti yksi sarja kerrallaan, ja seuranta pyörii korkeintaan kahdessa tiedostossa kerrallaan, edellisen loppupäätä ja seuraavan alkupäätä. Mutta jos tekemäni ratkaisu herättää kehittämisajatuksia, niin kertokaa niistä Facebookin ExTime-ryhmässä. Tiedostojen nimeämiseen voidaan vaikuttaa myös tiedoston nimeen sijoitettavalla merkkijonolla (maskilla) $SARJA$, joka korvaantuu aina tulostettavan sarjan tunnuksella. Jos tiedostoon menee useita sarjoja, tiedosto nimetään ensimmäisen sarjan mukaan.

ExTimen työkalujen ikoniriville ilmestyy jokaista käynnissä olevaa live-tulostusta kohti keltainen tai vihreä neliö. Keltainen tarkoittaa, että tulostus toimii, mutta tiedostoa ei siirretä web-palvelimelle (tai se ei onnistunut) ja vihreä neliö kertoo kaiken olevan kunnossa. Klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä neliötä, ExTime näyttää alimenun, josta voidaan poimia live-tulostukselle haluttu vaihtoehto.

Seurannan teko nyt tekee välittömästi seuraavan online-tulosteen. Normaalistihan Online-tulos tehdään tietyn sekuntimäärän väliajoin, mutta vain, jos kilpailijatietoihin on tullut muutoksia. Ominaisuudet valinnalla päästään säätämään mm. tulostukseen meneviä sarjoja tai tulostuksen aikaväliä, katso alla.

Ohjeen alkuun


Valikko

ExTimen versiosta 7.4.2. lähtien HTML-tulosten tekeminen voidaan aikatauluttaa etukäteen, jolloin niiden tekoon ei tarvitse käyttää aika kilpailun ollessa käynnissä. Toki sarjan valmistuttua sarja voidaan poistaa seurannasta.

ExTime pystyy (nyt) tekemään samanaikaisesti enintään kolmea HTML-tiedostoa ennalta määritettyyn livekansioon. Yhteen tulostiedostoon voidaan valita haluttu määrä sarjoja ja myös valita niiden keskinäinen järjestys ja kuinka usein tiedosto tehdään (aikaväli sekunteina). Jos kisassa ei ole ollut seurantavälin (esim 30 sekuntia) aikana yhtään tapahtumaa, ei tarpeetonta (=samanlaista) tiedostoa tehdä.

Kukin kolmesta HTML-tiedostosta voi olla ulkoasultaan erilainen muihin seurantoihin verrattuna, muotoilun tekemisestä on alempana lisää tarinaa. Myös väliajat tai kierrosajat voidaan ottaa mukaan tulosliuskoihin.

Määrittelyihin päästään käsiksi valikon Listaukset/On-Line seuranta avulla. Toiminnosta avautuu oma alivalikkonsa.

Listausmäärittelyt avaa erillisen ikkunan, jossa asetellaan yllä mainitut asiat.

Versiosta 8.2.0 (kesä 2015) lähtien ExTime sisältää myös sisäänrakennetun FTP-clientin, joka automaattisesti siirtää syntyneen tulosteen netin palvelimelle kaiken kansan nähtäville. Palvelin määrittelyyn päästään toiminnolla Palvelimen määrittely.

Jotkut palvelimet käyttävät SFTP-protokollaa pelkän FTP:n sijasta. Tiedon siirtoon näille palvelimelle suositan käytettäväksi WinSCP-ohjelmaa, jolla voi kätevästi synkronoida oman koneen kansion (esim. C:\ExTime\live) palvelimen kansioon.

Ohjeen alkuun


Haluatko tuloksille linkkietusivun?

Linkkietusivulla (tai kansilehdellä) tarkoitan kisatapahtumalle luotua sivua, josta löytyy sitten linkit itse kilpailun tuloksiin, lähtölistoihin ja muuhun tarpeelliseen informaatioon. Itse olen niitä käyttänyt kellottamissani isoissa kisoissa, kuten Hopeasomman loppukilpailuissa tai nuorten SM-hiihdoissa. Noita kohtuullisen täynnä olevaa tavaraa olevia esimerkkejä Kuhmosta ja Tampereelta näkyy noissa äskeisissä linkeissä. Ne on tehty käsin.

Lisäsin ExTimeen mahdollisuuden tehdä linkkietusivun automaattisesti, tai siis ainakin pohjan, jota voi sitten itse jatkokehittää. Homman kantavana ideana on se, että jokaisen sarjan tuloksille (tai lähtölistoille) tehdään vakioniminen html-tiedosto. Nämä tiedostot tehdään vakiokansioon (live-kansioon), jonne myös tulee tämä linkkietusivu.

Linkkietusivu kuvataan samalla tavalla kuin sarjan tulosten (tai lähtölistojen) sivu. Ainoa ero on, että kilpailijoiden tietojen sijasta käytetään sarjan tietoja. Sarjan tietoihin on tullut kaksi virtuaalikenttää lisää, Tuloksia ja Ei tulosta kpl. Toinen kertoo, monellako sarjan urheilijalla on jo lopputulos ja toinen moneltako se vielä puuttuu. Tulos voi olla myös tieto siitä, että tulosta ei tule (DNS, DNF, DSQ). Keskeyttäneet ja poisjääneet lasketaan siis mukaan tuloksen saaneisiin urheilijoihin.

Linkkietusivun määritykseen päästään Säädöt-valikon kohdasta tulosten Linkkietusivun määritys.

Ohjeen alkuun


Esimerkki linkkietusivun teosta

Tässä esimerkissä käyn läpi teoriassa saman asian kuin Pasin kanssa, kun teimme Pohjois-Savon pm-kisoihin etusivun lauantain tuloksille, vastaava on myös sunnuntain viesteille. Alkuperäiset, tälle ohjeelle pohjan ja idean antaneet sivut löytyvät osoitteesta https://www.extime.fi/kisasivut/iisalmi, siellä sopivasti klikkaimella.

Ensin tein tulosetusivua varten header-koodinpätkän, tuossa oikealla. Siinä luon vasempaan reunaan ExTimen logon, tottakai, keskelle kisojen otsikot ja ajankohdat, oikealle Iisalmen Visan logon ja sitten siihen alapuolelle vielä seuran nimi ihan selkeästi.

Huomatkaa erityisesti logojen täydelliset URL:it, ne osoittavat ExTimen palvelimelle, jossa nuo logot siis ovat. Logojen tekeminen ei kuulu tähän oppimäärään...

Koodinpätkän talletin nimelle iisalmi_header.txt.

<table width="600">
  <tr width="600">
    <td>
      <a href="https://www.extime.fi">
         <img src="https://www.extime.fi/kisasivut/logo_slogan_suomi_RGB.png" width="200">
      </a>
    </td>
    <td>
      <h1 align="center">Pohjois-Savon piirinmestaruus</h1>
      <h2 align="center">6. - 7. 3. 2021</h2>
      <h3 align="center">T U L O K S I A</h3>
    </td>
    <td>
      <img src="https://www.extime.fi/kisasivut/iisalmi/Visalogo.png" width="200">
    </td>
  </tr>
</table>
<p class="MAINOS">© Iisalmen Visa</p>

Samalla tavalla tein myös footer-koodinpätkän. Siinä tulosetusivun alaosassa näytetään pääsponsorien logot. Logojen kuvan sain Pasilta, kaikki logot ovat siinä yhdessä ja samassa kuvassa. Kuvaa klikkaamalla ei siis päästä sponsorin sivulle, sellaisen version Pasi saa itse tehdä seuraaviin kisoihin. Malli siitä näkyy ylempänä (headerissa), ExTime-logoa klikkaamalla pääsee suoraan ExTimen pääsivuille.

<footer>
    <img width="600" src="https://www.extime.fi/kisasivut/iisalmi/paasponssit.PNG">
 </footer>
<hr>
<p class="logo">ExTime</p>

Koodinpätkän talletin nimelle iisalmi_footer.txt.

Sitten tarvitaan vielä tyylitiedosto. Itselläni on pääsääntöisesti kaksi erilaista, toista käytän lähtölistoihin ja toista tuloksiin. Tuossa oikealla on palasia tuloksiin käytetystä, millainen se todella on, sen saat näkyviin, kun html-tuloksia katsellessa painat sivulla hiiren oikeaa nappia ja valitset selaimen antamista vaihtoehdoista 'Näytä sivun lähdekoodi'. Siellä sivun yläosassa..

<STYLE TYPE="text/css">
<!--
 a:link 	{ font-family:"Helvetica" ;font-size:13px;color:#153b97 } 
 a:hover 	{ background-color:#cbd6f4 }
 table 	{ border-spacing:0px} 
 table TR.PARITON:hover { background-color: #337ab7; color: #fff }
 table TR.PARILLINEN:hover { background-color: #337ab7; color: #fff }
....
 TR.PARITON 	{ background-color:#FFFFFF; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.PARILLINEN { background-color:#E9E9E9; font-size:90%; line-height:19px; padding-right: 0.5em; width: 24px; height: 27px}
 TR.SARJA 	{ color:#337ab7; font-weight:bold; font-size:16px; line-height:26px; font-family:"Helvetica"; }
 TR.MAINOS	{ background-color:LightGreen; width: 90%; font-size:90% ; text-align:center; line-height:19px }
....
 .logo 	{ color: #FFFFFF; background-color:Green; text-align:center; font-size:10px; font-weight:bold ;} 
//-->
</STYLE>

Tyylitiedosto on minulla param-kansiossa nimellä tyylit_iso_harmaa.css.

Sitten kaikki liimataan yhteen. Ja kuten yllä kerroin, työkalu löytyy Säädöt-valikon kohdasta tulosten Linkkietusivun määritys.

Esiin tulevan näytön kenttiin annetaan oletusfontti, header- ja footer-koodipätkien tiedostonimet, tyylitiedoston nimi ja valitaan sarjan tiedoista halutut tiedot.

Oikean puolen kuvan tietovalinnat eivät ole ihan samat kuin mitä esimerkkisivuilla oli käytössä, ExTimen uusimmassa versiossa on uusia mahdollisuuksia.

Mutta idea kai tuli selväksi?

Etusivu syntyy sitten tulostettaessa (Listaukset/HTM-tulokset/Valinnaisen tulostus/Kilpailujärjestyksessä), kun rasti on kohdassa Etusivun kanssa. Jos etusivun tiedoissa ei ole kisan aikana muuttuvia tietoja (Ei tulosta kpl, Tuloksia) etusivua ei tarvitse tulostaa kuin kerran. Mutta silloin on siis jokaisen sarjan oltava valittuna, vain rastitut sarjat otetaan mukaan myös etusivun linkkeihin.

Ohjeen alkuun


On-Line seurannan määritykset

Määritysnäytön yläosasta valitaan joku kolmesta tulosseurannasta muutettavaksi, ne on nimetty joustavasti Seuranta 1 --- Seuranta 3. Ja siis kaikki kolme seurantaa voivat toimia taustalla, vaikka määrityksiä ollaan muuttamassa. Vasta erillinen hyväksyntä tuo muutoksen voimaan.

Ylemmästä Selaa-napista päästään valitsemaan kirjoitettavalle tiedosto polku (livekansio) ja nimi, toki ne voi suoraankin kirjoittaa sille varattuun ruutuun. Mutta selaamalla vältytään nimien kirjoitusvirheiltä. Tiedosto tehdään siis ensin paikallisen koneen omaan livekansioon annetun nimisenä ja vasta lopussa se kopioituu saman nimisenä (ilman kansiomäärittelyjä) nettipalvelimelle. Jos tiedoston nimeen kirjoitetaan maski $SARJA$, isoilla kirjaimilla, ExTime korvaa tämän maskin sarjan lyhenteellä. Jos nimi on esimerkiksi live_$SARJA$.htm tulee tiedoston nimeksi live_MYL.htm, jos ensimmäisenä tiedostoon tulostettava sarjan tunnus on MYL.

Uusin mahdollisuus on ExTimen versiosta 10 alkaen rastia ruutu Vakionimi, jolloin ExTime tekee jokaisesta seurantaan mukaan valitusta sarjasta vakionimisen tiedoston tähän allaolevan HTML-tiedoston nimessä mainittuun livekansioon. Kuvan esimerkissä I:\Tuotanto\ranki\2020_kausi\live kansioon syntyisi siis kuusi vakionimistä tiedostoa aina kun seuranta pyörähtää kerran läpi. Yhden sarjan vakionimi koostuu kolmesta kentästä, joiden välissä on alaviiva. Ja kentät näkyy esimerkissä, kisan vuosi, kisan kalenterinumero ja sarjan tunnus. Kisan vuosiluvun ja kalenterinumeron ExTime ottaa Muutokset-valikon kohdassa Kisan nimi- ja muut perustiedot kohdassa annetuista tiedoista.

Tuossa yllä oli ohjetta oman tulosetusivun määrittämisestä. Oman etusivun näille vakionimetyille tiedostoille saat helposti, kun rastit ruudun Etusivun kanssa. Ruutu löytyy Listaukset-valikon HTM-tulokset ikkunasta, jossa annetaan tulostettavat sarjat, joko rastimalla tai listana omaan järjestykseen. Jälkimmäisessä valinnassa vaihtoehdon nimi on selittävämpi = Tehdään myös kisan etusivu.

Alempi Selaa-nappi on sitten komentotiedoston hakemista varten. BAT ja CMD loppuisille tiedostoille on selauksessa filtterit. Komentorivin FTP:n käskyt connect ja put voidaan sitten kirjoittaa näihin *.bat-tiedostoihin. (Ei enää oikeastaan tarpeen, kun ExTime sisältää oman FTP-clientin.)  Erittäin hyvä tapa siirtää tiedostoja oman koneen ja nettipalvelimen välillä on myös WinSCP-ohjelman kansioiden sykronointi piirre. Tarpeen, jos palvelin käyttää SFTP-protokollaa, sitä en ExTimeen enää ajatellut lisätä kun VisualStudiokaan ei sitä tue.

HEAD-määritys-nappi hakee vasemmalla puolellaan olevaan kenttään sen ennalta kirjoitetun Java-koodin ja meta-tietomäärittelytiedoston nimen. Yleisin tarkoitus on antaa tiedostoa lukevalle selaimelle ohje, kuinka usein se päivittää kännykän/tabletin näytöllä olevaa sivua. Tämän tiedoston sisältö kopioidaan mukaan rakentuvaan HTML-tiedostoon. Ja siinä vasemmassa ruudussa pitää olla siis kelvollista HTML-koodia sisältävän tiedoston nimi. Kenttää ei saa sotkea HTML-sivun HEADER-määreeseen.

Omissa testeissäni toimi nätisti (Internet Explorer, Google Chrome) kuvan esimerkki, jossa refesh.txt-tiedosto sisälsi seuraavat kolme riviä:

<meta http-equiv="pragma" content="no-cache">
<meta http-equiv="refresh" content="30">
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
Näiden rivien tarkoitus on ohjeistaa selain päivittämään näkyvä sivu automaattisesti aina 30 sekunnin välein. Ja kun sarja on valmis, ei päivitystä enää tarvita, joten määreen voi jättää niistä pois. Ehkä viewport-määre on syytä jättää (tai siis vaihtaa määre sellaiseen, jossa on vain viewport-määre.

Jos Head-määre mukaan on rastittuna, HEAD-määrittelyssä annetun tiedoston sisältö kirjoitetaan aina mukaan uuteen HTML-tiedostoon, oletuksena se tehdään vain kesken oleville sarjoille.

Vastaavasti BODY-määritys-nappia käytetään näiden mahdollisten Java-rutiinien määrittämiseen HTML-tiedoston <BODY>-osan sisältä. Tämä java-koodi voisi olla vaikkapa näytöä tasaisesti vierittävä ohjelmapätkä. Ja taas kentässä on tekstitiedoston nimi, ja tämän tiedoston sisältö kopioidaan mukaan ExTimen tekemään HTML-tiedostoon, kuten yläpuolen HEAD-määrityskin.

ExTimen oman FTP-siirron Login toimii kohtaan ilmestyy täppä, jos ja kun ExTime on onnistuneesti kirjautunut netti-palvelimelle. Tämän tarkoituksena on muistuttaa siitä, että palvelimen osoite, portti, käyttäjätunnus, salasana ja tarkempi siirron kohdekansio ovat oikein annettu.

Poisjääneet, keskeyttäneet, jne mukaan listalle toimii juuri selityksen mukaan. Jos rasti puuttuu, online tuloksissa ei näy poisjääneitä eikä keskeyttäneitä urheilijoita.

Seuranta käytössä / Ei nyt käytössä valinnalla voidaan tulostus pysäyttää esim. seurantaan kuuluvien sarjojen tultua valmiiksi.

Oikeassa reunassa näkyvät kilpailun sarjat, niistä yksi kerrallaan valitsemalla ja napilla << Ota Mukaan saadaan sarja mukaan seurantaan, vastaavasti seurattavien sarjojen listalta valitsemalla yksi ja painamalla Poista >>-nappia se sarja poistuu seurannasta. Sarjojen keskinäistä järjestystä vaihdetaan nuolipainonapeilla, valittua sarjaa ylöspäin tai alaspäin siirtämällä. Ja ylimmän sarjan tunnus vaikuttaa siis syntyvän tiedoston nimeen, jos $SARJA$ maski on nimessä käytössä.

Toistoväli sek ruudun avulla annetaan se aikaväli, kuinka usein html-tiedosto tehdään. Uusi tiedosto kirjoitetaan ensin tilapäisnimellä ja valmis kopioidaan aina entisen päälle.

Viesteissä, esimerkki oikealla, saadaan vaihtotilanne näkyviin, kun Vaihtotilanteet kohtaan laitetaan rasti ja siihen alapuoliseen ruutuun niiden osuuksien numerot, jotka halutaan mukaan. Vaihtojen tilanteet (linkissä Keski-Pohjanmaan maakuntaviestin tilanne osuuden 6 lopussa) tulevat sarjoittain alekkain alkaen osuudesta 1 ja päättyen ensimmäiseen osuuteen, jolla ei ole vielä yhtään osuusaikaa.

Osuusnumerot voidaan antaa yksittäin, malliin 1,2,3,4 tai välinä malliin 1-3 tai jopa näiden yhdistelmänä (1,5-7), kuten windowsin printtaa-ikkunassa määritetään printattavat sivut.

Käyttäjän tulee itse huolehtia siitä, että Vaihtotilanteet tulostetaan vain viestisarjoista, osuuksien sarjoista ei vaihtotilannetta saada, niistä pitää ottaa normaalit osuusajat kuten tehdään henkilökohtaisissa sarjoissa. Osuuksien sarjoja ja viestisarjoja ei saa myöskään yhdistää samaan seurantaan.

Näytön alareunan nappi Hyväksy tehdyt muutokset on himmennettynä, jos yhtään muutosta määrityksiin ei ole tehty. Ennen poistumista tai siirtymistä seuraavaan seurantaan on muutokset erikseen hyväksyttävä. Siitä saadaan kyllä varoitus.

WWW-palvelu-nappi on oikotie palvelimen määrittelyyn, sitä klikkaamalla tapahtuu sama asia, kuin valitsemalla menusta toiminto Palvelimen määritys.

Valmis-napilla palataan takaisin ajanottoon. Seuranta jää pyörimään taustalle, ainoa merkki siitä on perusnäytön yläosassa oleva vihreä neliö. Neliö muuttuu keltaiseksi, jos syntynyttä tiedostoa ei pystytty siirtämään web-palvelimelle.

Ohjeen alkuun


Palvelimen määritys

FTP-siirron määritykset annetaan omassa ikkunassaan. Samalla tehdään koekirjautuminen palvelimelle, joten salasana tallentuu oikein jatkoa varten. Kirjautuminen ja kansion määritys tehdään sillä koneella, jolla on pääsy nettiin, ja sen voi tehdä ja testata hyvissä ajoin etukäteen. Salasanaa ei tarvitse siis kertoa jokaiselle ExTime-käyttäjälle.

Kirjautuminen on nyt tarpeen joka kerta, kun ExTime käynnistetään. Tämä siksi, että useasta mahdollisesta yhteydestä on valittava se käytettävä. En vielä laske, montako yhteyttä on olemassa ja jos niitä olisi vain yksi, se olisi aina valittu automaattisesti. Ehkä muutaman version kuluttua...

Määritysikkunassa on normaalit FTP-ohjelmien kirjaustiedot (itse käytän WinSCP:tä), palvelimen nimi, käyttäjätunnus ja siihen liittyvä salasana. Portti on oletuksena 21, mutta sitäkin voi muuttaa. Kirjautumistiedot säilytetään ExTime.inissä lohkoissa, jotka alkavat aina vakiolla 'ftp_siirto', jota seuraa palvelimen nimi. Lohkoja voi olla siis useita ja niiden kaikkien nimet näytetään, joista sitten valitaan haluttu. Lohkoissa on tallessa myös salasanat, mutta niitä ei säilytetä selkokielisenä kuten allaolevasta esimerkistä käy ilmi:

[ftp_siirto_ftp.extime.fi]
Palvelin=ftp.extime.fi
User=extime
suojattusalasana=1A1F49120AC126D85AE15972B5F0EE4FB2E6AA287F79A9E4
Portti=21
Kansio=/public_html/kisasivut
Trace=1
Tietoja ei kannata käsin editoida extime.ini-tiedostoon. Tracen oletusarvo on nolla, joka tarkoittaa sitä, että extime.log-tiedostoon ei kirjata siirtoihin käytettyä aikaa.

Napilla Login ExTime avaa yhteyden ulkopuoliseen verkkoon (saatat saada palomuurin varoituksen asiasta) ja jos kirjautumistiedot olivat oikein, asettaa oletuskansioksi annetun kansion. Jos kansiota ei löydy tai haluat vaihtaa sitä, valitse kansion alapuolella olevasta listasta sopiva. ".." tarkoittaa siirtymistä kansiopolussa ylemmälle tasolle, kuten esimerkkikuvassa olen tehnyt.

Nappi Nyt OK tallettaa näytön tiedot ini-tiedostoon ja sulkee ikkunan. Saman tekee Sulje yhteys, mutta se ei päivitä ini-tiedostoa.

Nappi Muokkaa avaa tietokentät muuttamista varten. Näin saat luoduksi uuden palvelinyhteyden. Nappi Poista valittu poistaa valitun yhteyden käytöstä ja siis myös extime.ini-tiedostosta.

Jokainen siirto on sitten oma yksittäinen kokonaisuutensa. ExTime kirjautuu annetuilla tiedoilla palvelimelle, kopioi tiedoston ja lopettaa yhteyden.

Ohjeen alkuun


Valtioiden lippusymbolien käyttö

Joskus on tilanne, että lähtö- tai tulosliuskoja halutaan täydentää osanottajan maan lipun kuvalla. Talven 2021 nuorten MM-kisojen vaudittamana toteutin asiasta ensimmäisen version. Sen idea on yksikertaisesti sanottuna:

Siinä kaikki, ja sitten vain tulostamaan lähtö- tai tulosliuskoja. Toki listan määreissä pitää olla kerrottuna se sarake, johon lipun kuva halutaan. Ja vielä, jos urheilijalla ei ole maakoodia lainkaan, tulostuu vain tyhjä kenttä.

Se, miten asia ExTimelle kerrotaan, on kuvassa oikealla.

Kuvan asetusikkunaan päästään ikonirivin ratas-ikonia klikkaamalla tai menun kautta polun Säädöt/Asetusarvot kautta. Välilehdistä valitaan Seuranta, tämä siksi, että asetus koskee sekä lähtö- että tuloslistoja.

Välilehdellä on osio Lippukuvien URL ja kuvatiedostojen format. Jos ja kun lippujen tulostus halutaan käyttöön, rastitaan kohta Maakoodin tilalla on lippu. Tämä riittää vaihtoon normi- ja lipputulostuksen välillä sitten jatkossa.

Ensimmäisellä kertaa pitää antaa nuo kaksi määrettä, URL ja format.

Format on helppo, täppä oikeaan kohtaan äärimmäisenä oikealla. Oletuksena on GIF, niin olen malliliput tehnyt.

URL on hankalampi, lippujen tulee olla netissä, jotta itsekunkin listoja katselevan laitteen selain pääsee niihin käsiksi. Yksi vaihtoehto on tuo kuvassa näkyvä, sinne olen tehnyt jo muutamia lippuja (=muokannut FIS:n aineistosta) ja teen tarpeen vaatiessa lisää. En kerää rojalteja.

Tärkeää on kirjoittaa URL oikein, isot ja pienet kirjaimet juuri niin kuin kuvassa on ja kauttaviiva vielä viimeiseksi merkiksi. Näin selain löytää netistä kuvan https://www.extime.fi/kisasivut/Liput/FIN.gif, kun Suomen lippua tarvitaan.

Jos lippua ei löydy, tilalla näkyy sitten tuo maakoodi.

Toki, jos maakoodin paikalla on teksti 'JORMA' ja netissä on kuva JORMA.gif, niin se näkyisi lipun sijasta. En kehota kokeilemaan. Mutta seuralyhennettä voitte kokeilla!

Ohjeen alkuun


Tulosliuskan ylä- ja alaosan erikoisuudet

Määrittelyt annetaan <HEAD>-lohkoon mukaan liitettävässä tekstitiedostossa ja koodin suoritus sitten <BODY>-lohkon loppuun liitettävässä tekstitiedostossa. HEAD-lohkoon tehtävä oman koodin lisäys tehdään oletuksena vain kesken oleville sarjoille, mutta halutessa se saadaan kirjoittumaan aina (katso ALWAYS-parametri INI-tiedostossa). Ja sekin piirre saadaan päälle/pois online-seurannan määrittelyn ikkunassa. HTML-tiedostoon voidaan kopioida kolme HTML-koodinpätkää, yksi tiedoston alkuun napilla Header-tiedoston haku, toinen loppuun Footer-tiedoston haku-napilla ja kolmas sarjojen väliin (sarjan loppuun) liitettävä koodinpätkä, jonka nimessä voi olla sarjan tunnuksen mukaan vaihtuva osa, (Hae-nappi). Allaoleva esimerkki selittää sarjan loppuun tulevaa pätkää (sarjan sponsorimainosta) parhaiten.

Jos sarjan loppuun tulevan tiedoston nimeksi annetaan

c:\extime\param\mainos_$SARJA$.txt

ja kansiosta c:\extime\param\ löytyy tiedosto mainos_N18.txt, niin tämän tiedoston sisältö (oikealla ylärivi) kopioidaan sarjan N18 urheilijoiden tulosten/lähtöaikojen jälkeen, jonka jälkeinen tulos näkyy myös oikealla alhaalla.

<img border="0" src="http://www.extime.fi/kuvat/line_bir.gif" width="600" height="47">

Jos sarjanlyhenteen mukaista tiedostoa ei löydy, ExTime yrittää sitten löytää tiedostoa mainos_.txt ($SARJA$ merkit poistettuna siis) ja kopioi sen sisällön syntyvään HTML-tiedostoon. Jos tiedostoa ei löydy lainkaan, mitään ei tulosteta.

Jos tiedoston nimessä ei ole maskia $SARJA$, jokaisen sarjan jälkeen tulostuu sama vakio html-koodi annetusta tiedostosta.

Kenttä on vapaa kokeiluille ja nimikkosarjojen myyntiin mainostajille.

Sija Nro Nimi Seura Ero
16. 137 Elin Forsgård IF Minken   41.10
17. 133 Essi Lievonen Hollolan Urheilijat -46   44.13
Sarjaluettelo

Jos mitään tiedostojen nimiä ei anneta, tuloksena on ExTimen vakio ulkoasu.

Näillä html-koodinpätkillä voidaan terävöittää sivun ulkoasua. Alla pari mallia siitä, mitä tiedostot voisivat sisältää, aluksi alla header-tiedoston sisältö, joka tekee oikealla näkyvän osan tulosliuskan alkuun. Koodinpätkien oikeellisuus on ihan kirjoittajan omalla vastuulla. Ja alun muistutus, mitä enemmän kuvissa on bittejä, sen enemmän tiedoston lataus kestää.....myös tulosten seuraajan älykännykällä. Esimerkeissä kuvien linkki on samassa kansiossa kuin mihin tulostiedosto lopulta sijoittuu, mutta elävässä elämässä linkeissä on syytä käyttää täydellistä osoitetta, varsinkin jos mukaan otetaan vaikkapa Hiihtoliiton virallinen logo. Se linkitetään aina alkuperäisestä olinpaikastaan.

<div>
<table border=1>
<tr>
<td><img border="0" src="SClogo2012_print.jpg"></td>
<td>
<center>
<h1>Maastohiihdon SUOMEN CUP</h1>
<h2>11.11.2012</h2>
<h2>Ounasvaara, Rovaniemi</h2>
<h1>Tulokset</h1>
</center>
</td>
<td><img border="0" src="mh_logo.gif"></td>
</tr>
</table>
</div>

Maastohiihdon SUOMEN CUP

11.11.2012

Ounasvaara, Rovaniemi

Tulokset

Ja sitten footer.txt-tiedoston eräs esimerkki, joka tulostaa tulosliuskan loppuun lintuparven langalla.

<FOOTER>
<img border="0" src="http://www.extime.fi/kuvat/line_bir.gif" width="600" height="47">
</FOOTER>

Kokeileva löytää ja räätälöi jo näilläkin työkaluilla muista erottuvaa tulostusta.

Täältä löytyy Niklas Enlundin taidon näyte Vaasan SunCity maratonin OnLine-tuloksista. Katsomalla sen lähdekoodia, näet mm. seuraavan tyyli-määrittelyn:

<STYLE TYPE="text/css">
<!--
  a:link 	{ font-size:13px; color:#153b97 }
  a:hover 	{ background-color:#cbd6f4 }
  table 	{ width:800px; border-spacing:0px}
  table TR.PARITON:hover { background-color: #E80000; color: #fff }
  table TR.PARILLINEN:hover { background-color: #E80000; color: #fff }
  th 		{ background-color:#e6e6FF; font-size:14px; line-height:20px; font-weight:bold }
  TR.PARITON 	{ background-color:#e6e6FF; font-size:12px; line-height:16px; padding-right: 0.5em; width: 24px}
  TR.PARILLINEN { background-color:#FFFFFF; font-size:12px; line-height:16px; padding-right: 0.5em; width: 24px}
  TR.SARJA 	{ color:#00248F ;font-weight:bold; font-size:16px; line-height:26px }
  .PARITON 	{ background-color:#DDEEB5 ; font-size:26px }
  .PARILLINEN 	{ background-color:#FFFFFF ; font-size:26px }
  .SARJA	{  background-color:#cbd6f4; color:#00248F ;font-weight:bold; font-size:16px; line-height:20px }
  .SARJALUETTELO { background-color:#cbd6f4; font-size:16px; color:#153b97; line-height:24px }
//-->
</STYLE>

Toinen hyvä esimerkki löytyy Yyterin maratonilta, jossa Manne Willman on harjoitellut myös tunnisteiden käyttöä. Ja aina kannattaa vilkaista Pakilan Vedon nettitulosteiden lähdekoodia, siellä on suorastaan tyylitelty tyylitiedostoilla meinigillä ammattilaiset asialla.

Ohjeen alkuun


Streamauksen palvelut eli tekstiä kuvan päälle

Streamauksen palvelut löytyvät Uudet piirteet-valikosta kohdasta Streamauksen ohjaus. Toiminnosta aukeaa ikkuna, josta voidaan valita kahden tyyppistä palvelua:

 1. Tiedosto jatkojalostettavaksi striimaajan omaan ohjelmaan. Annetun aikavälein tehdään annettuun kansioon joko CSV- tai XML-tiedosto. Urheilijasta tulostettavat kentät voidaan valita vapaasti, samoin se järjestys, johon kunkin sarjan kilpailijat tulostetaan. Vaihtoehtoina joko XML tai CSV. Tästä ajantasaisesta tiedostosta esimerkiksi Tampereen Nuorten SM-kisoissa streamauksen toteuttaja tuotti itse tarvitsemansa grafiikan.
 2. Grafiikkaa ikkunaan. Tietyn väliaikapisteen, myös maalin ja lähdön, tapahtumista tuotetaan suoraan grafiikkaa erilliseen ikkunaan. Jälleen urheilijan tietokentät voidaan valita, samoin ikkunaan tulostettavien urheilijoiden määrä. Ikkunan leveys skaalautuu automaattisesti tietojen mukaan. Ikkunan taustaväri, käytettävä fontti ja tekstin väri ovat myös vaihdettavissa. (WIN vaihtoehto). Ikkuna päivittyy aina uuden tapahtuman tullessa mutta vain valitun pisteen tapahtumat näytetään.

  Kuuluttaja voi myös käyttää striimauksen ikkunaa omaan seurantaansa.

Uusi tiedosto syntyy kolmesta erilaisesta tapahtumasta:

 1. Aina haluttaessa Nyt-napin painalluksella.
 2. Kun Verkosta-ruudussa on rasti, uuden loppu- tai väliaikatapahtuman tullessa verkon kautta tälle koneelle. Grafiikkaa käytettäessä (WIN) ikkuna päivittyy aina uuden tapahtuman sattuessa oli rastia tai ei.
 3. ExTimen ohjaamana ajastettuna sekuntilaskurin mennessä nollaan. Auto-napin oikealla puolella olevassa ylemmässä ruudussa on laskurin alkuarvo (6)ja alemmassa nollaa kohti kulkeva laskuri. Nollan jälkeen alkaa uusi laskenta annetusta arvosta. Laskuri käynnistyy kun nappia Auto painetaan. Seuraavalla painalluksella laskuri pysähtyy.

Tiedoston nimi näkyy alimmassa kentässä ja sitä päästään vaihtamaan napilla Kansion valinta, kun tiedosto, joko XML tai CSV, on valittuna. Jos vaihtoehto WIN on valittu, niin stream-ikkuna avautuu napilla Avaa. Ikkunaa voidaan siirtää haluttuun paikkaan viemällä hiiren kursori ikkunan päälle, pitämällä hiiren vasenta nappia alhaalla ja vetämällä sitten ikkuna haluttuun paikkaan.

Tietty urheilija voidaan ottaa myös seurantaan. Urheilija, jonka numero on annettu napin Aloita seuranta oikealla olevassa ruudussa, haetaan ja näytetään, jos hän on mukana kisassa (ei DNS/DNF) eikä hänellä vielä ole loppuaikaa. Nappia Aloita seuranta on toki painettava. Jos urheilija ei ole vielä lähtenyt, näytetään lähtölistaa, muuten ensimmäistä sellaista paikkaa, josta urheilijalta vielä puuttuu aika. Siis joko seuraavaa väliaikakohtaa tai maalia, jos väliaikoja ei oteta.

Pikareitti seurantaan on ajanottonäytössä annettava kilpailijan numero ja S-kirjain, aivan kuin numero + K urheilija ilmoitetaan keskeyttäneeksi.

Kaikissa tapauksissa urheilijasta näytettävät/tulostettavat tiedot valitaan samalla, napista Tietovalinta aukevassa ikkunassa.

Kun tulostusvaihtoehtona on tiedosto (XML/CSV) myös tiedoston järjestys voidaan valita. Ikkunaa (WIN) käytettäessä järjestys on aina tapahtumajärjestys, uusin ylimpänä. Toinen ero on väliaikojen/kierrosaikojen tulostuksessa. Tiedostoon (XML/CSV) menee aina kaikki väliaikapisteiden/kierrosten ajat, kun taas ikkunaan (WIN) menee vain valitun paikan aika.

Tulostettavat sarjat valitaan tuttuun tapaan rastimalla halutut sarjat. Rastimis-ikkuna avautuu napista Sarjavalinta. Ikkunaa käytettäessä (WIN) ei valitulla sarjalla ole merkitystä. Sensijaan väliaikapisteen valinnalla on, vain valitun pisteen tapahtumat näytetään. Jos pistettä ei ole valittuna, näytetään ensimmäisen pisteen tapahtumat. Ja kyllähän se sarja sikäli vaikuttaa, että vain valitun sarjan väliaikapisteet ovat valittavissa. Jos sarjaa ei ole valittu, käytetään taas ensimmäistä sarjaa.Tuolta se streamin tulos olisi sitten näyttänyt Ristijärvellä miesten 47.5 km väliaikakohdassa 16:02:46, heti Korpelan Heikin paikan ohittamisen jälkeen. Riville valitut tiedot näkyvät tuossa ylempänä. Luvut ovat oikeita, hiihtäjän saattaa joku tunnistaa. Vihjeeksi, että taustan kuva on Taivalkosken SM-viesteistä huhtikuulta 2018.

Tämä ratkaisu sopii erityisesti sellaiseen stream-tuotantoon, jossa ei ole varsinaista selostusta ja jossa yksi kamera melko kiinteästi kuvaa vain yhtä paikkaa maastossa (tai maalissa). Ajat tulevat vasta, kun urheilija on ohittanut ajanottopisteen. Mitään erityistä miehitystä tarvita, jos tunnistimet ovat käytössä.

Juokseva kisa-aika saadaan toki jo nykyisellään näyttöön. Siitä löytyy omaa ohjettaan kuuluttajan ohjeista ja
samaan ikkunaan saadaan myös joko ennustettu loppuaika tai aika tietyn sarjan tai urheilijan lähdöstä seuraamalla tätä neuvoa samasta ohjeesta.Tässä vähän toisenlainen kuva. Siinä on kyseessä kierrosaikoja sisältävä SM-kävelykisa viime syksyltä (2020) Lapualta. Tulosteeseen on lisätty sarjatieto, koska kolme sarjaa kilpaili yhdessä. Edetty matka näytetään muuttamalla kierrokset metreiksi.

Kuvasta käy ilmi, että numerot 31 ja 22 tulivat viimeiseltä kierrokseltaan maaliin 2 sekunnin sisällä, ja kumpikin voittivat ovat sarjansa. Numero 12 sen sijaan ohitti kuvan paikan runsasta minuuttia aiemmin, jäljellä vielä 2 kilomerin mittaista kierrosta ja oli jäänyt sarjansa johtajalle runsaat 7 minuuttia ollen ohitushetkellä sarjassaan sijalla 3.

Valitsemalla striimin/seurannan ohjausikkunan menusta Stream-ikkunan ominaisuudet saa esiin valikon, jonka avulla pääsee valitsemaan teksti-ikkunalle sopivan taustavärin, selkeästi erottuvan tekstien värien ja kirjainten fontin ja koon.

Pienennä rivimäärää pudottaa näyttöön tehtävien rivien määrää yhdellä (oletus on 3) ja Lisää rivimäärää taas kasvattaa sitä yhdellä. Alarajana on tietysti yksi ja ylärajaksi koodasin 20 tekstiriviä. Muista ikkunan asetukset-valinta siirtää valinnat talteen INI-tiedostoon, josta ne sitten seuraavalla ExTimen käyttökerralla tulevat automaattisesti käyttöön.

Tässä kuvassa on otettu Iivo seurantaan hänen lähestyessään 5 km kohtaa Pyhäjärven SM-kisoissa 2021. Näyttö uudistuu puolen sekunnin välein, ja seurattavan urheilijan alapuolella näkyvät ne, jotka Iivolla on vielä mahdollisuus ohittaa. Joni Mäen kärkiaikaan 11.32.1 on enää 9.0 sekuntia aikaa.

Tiedot vasemmalta oikealle ovat Sija, Numero, Nimi, Väliaika, Ero kärkeen ja Väliaikakohta.

Oikealla on sama paikka, mutta puolitoista minuuttia myöhemmin. Lavastettu, koska olihan Iivo jo saanut väliaikansa tästä kohtaa. Värejä on vähän vaihdettu.

Seuranta loppuu, kun väliaika saadaan.

Pelkällä hiiren klikkauksella streamikkuna asettuu (sen vasen yläkulma) juuri klikattuun paikkaan. Pitämällä hiiren nappulaa pohjassa voi ikkunaa siirtää tyypilliseen windows-tyyliin.

Ohjeen alkuun


Takaisin ExTimen ohjeet sivuille

Käykää laittamassa Facebookiin kommentteja.