Extime, sarjakilpailut = usean osakilpailun yhteistulokset

Viimeksi muutettu 13.7.2022/JTu

Sisällys:
Pääperiaate
Valikko
Esimerkkilaskenta
Näytön toiminta tarkemmin
Normaali työjärjestys
WEB-asun määritys
Paperitulosteen ulkoasu
Asetusten talletus extime.ini-tiedostossa

Takaisin ExTime-sivulle


Pääperiaate

Toteutin kauan kaivatun sarjakilpailujen yhteistuloksen laskennan tavalla, jolla mielestäni voidaan ExTimen käyttöä laajentaa autourheilun rallin tulospalveluunkin. Myös valjakkoajojen kolmipäiväisten kisojen laskentaan ja yhteistulosten nettisivujen tekoon pitäisi ratkaisun sopia.

Kilpailukaudella 2022-2023 on minulla tarkoitus tarkistaa Suomen Cupin ja nuorten Cuppien pistetilanteet kunkin osakilpailun jälkeen juuri tällä piirteellä.

Käytin toteutuksessa seuraavia pääperiaatteita:

Toki rajoituksiakin tuli asetetuksi:

Jatkossa tulevan esimerkkitoteutuksen myötä asia selviää paremmin. Ja jos ei selviä, niin Facebookin ExTime-foorumilla voi ja saa asiaa kommentoida.

Ohjeen alkuun


Valikko

Menun valikosta Lajikohtaiset alimenut löytyy toiminto Sarjakilpailut, joka avaa sarjakilpailujen hoitamisen näytön.

Tähän näyttöön voidaan mennä vaikka jokin sarjakilpailun osakilpailu olisi juuri ajanoton loppuvaiheessa. Mutta varoituksen sana, aukiolevan osakilpailun tulokset nollaantuvat, kun yhteistulosta lasketaan. Aukioleva kilpailu korvautuu yhteistuloksella! Talleta siis kesken oleva kisa ennen kuin alat laskea yhteistulosta.

Paras tapa työskennellä on tehdä osakilpailu ensin valmiiksi ja sitten sulkea ExTime ja avata se uudelleen, nyt ainoana tarkoituksena laskea ja tulostaa käydyistä kilpailutapahtumista yhteistulokset, eli tulokset kilpailusarjasta.

Yhteistulosten laskenta edellyttää, että aukiolevassa kisatiedostossa pitää vähintäänkin olla kaikki kilpailtavat sarjat määritelty.

Ohjeen alkuun


Esimerkkilaskenta

Sarjakilpailut-toiminnosta avautuu allaoleva ikkuna. Vasemmalla ylhäällä on sarjakilpailun muodostamien kisojen luettelo ja oikeassa reunassa ovat kisan yhteistuloksen laskennan perusvalinnat. Alaosan Huomautukset ja kommentit listaan tulevat osakilpailuissa tehdyt havainnot. Tulostuksen painonapit aktivoituvat vasta, kun yhteistulos on laskettu.

Esimerkkisarjakisan tunnukseksi valitsin kuvaavan tunnuksen SC_2021_HK, koska tarkistamisen vuoksi jouduin tarkistamaan Suomen Cupin henkilökohtaiset pisteet kaudelta 2021. Osakilpailujen nimet ovat kisatiedostojen nimiä käyttämälläni tietokoneella, tiedoston nimen perässä suluissa näkyy kilpailijoiden ja sarjojen määrä. Sarjoja on siis kaksi, miehet ja naiset yleinen. Tiedoston nimistä näkyy, minkä osakilpailun tuloksista tiedosto on tehty. Tiedoston perässä sulkeissa näkyy urheilijoiden määrä ja sarjojen määrä. Sprinttikisoissahan jokainen erä on oma sarjansa ja osassa kisoja on lisäsarjoja seuraluokittelun tai matkakohtaisten joukkuetulosten laskentaa varten.

Kuvasta ei näy, että ennen näyttöön siirtymistä olen avannut kisatiedoston, jossa on kaksi sarjaa MYL ja NYL, ja niissä ilmoitettuna kaikki ensimmäiseen Suomen Cupin osakilpailun osallistujat. Sellaisen tiedoston voi helposti tallettaa yhteistuloksen laskennan jälkeen.

Suomen Cupissa käytetään sääntöä, jossa osakilpailujen sijoituksista saa maailman cupin mukaan pisteitä. Jokaiselle kilpailijalle otetaan kaikki osakilpailut. Yhteistulos lasketaan vaikka osakilpailuja olisi takana vain yksi.

Vasemmalla alhaalla näkyy laskennassa (nopea) tehdyt havainnot.

Nappia HTML-yhteistuloksesta painamalla syntyi seuraavan näköinen tuloste (alla osa siitä).

Sarjat: NYL; MYL

Vuokatti, sprintti (V)
Taivalkoski, sprintti (P)
Taivalkoski, 10/14 km, (V)
Vantaa, 5/10 km, (P)
Pyhäjärvi, 10/15 km, (V)
Pyhäjärvi, sprintti(P)
Ristijärvi, 10/15 km, (P)
Ristijärvi, pitkät matkat (V)
Ruka, yhteislähdöt (V)
Sija Nimi Seura #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 Pisteet Ero
NYLNaiset Yhteistulos 1.5 km V
1.Anne KyllönenKainuun Hiihtoseura 100 (1) 60 (3) 26 (10) 80 (2) 50 (4) 60 (3) 60 (3) 80 (2) 50 (4) 566
2.Johanna MatintaloPöytyän Urheilijat-(-) 40 (6) 50 (4) -(-) 45 (5) 100 (1) 80 (2) 50 (4) 60 (3) 425 -141
3.Laura MononenHämeenlinnan Hiihtoseura 45 (5) 36 (7) 45 (5) 60 (3) 60 (3) 40 (6) 50 (4) 40 (6) 45 (5) 421 -145
4.Riitta-Liisa RoponenVisa Ski Team Kemi-(-)-(-) 80 (2) -(-) 100 (1) -(-)-(-) 100 (1) 80 (2) 360 -206
5.Jasmi JoensuuVantaan Hiihtoseura 80 (2) 50 (4) -(-) 45 (5) -(-) 80 (2) 45 (5) -(-) 40 (6) 340 -226
6.Krista PärmäkoskiIkaalisten Urheilijat-(-)-(-) 60 (3) -(-)-(-)-(-) 100 (1) 60 (3) 100 (1) 320 -246
7.Kerttu NiskanenVieremän Koitto-(-) 80 (2) 100 (1) 100 (1) -(-)-(-)-(-)-(-)-(-) 280 -286
8.Katri LylynperäVuokatti Ski Team Kainuu 50 (4) 100 (1) 32 (8) -(-)-(-) 1 (30) 15 (16) -(-) 32 (8) 230 -336

Sarjaluettelon jälkeen on osakilpailujen luettelo. Listauksen ulkoasua voi säätää, siitä myöhemmin lisää, mutta olennaisimmat asiat käyvät tästä mallista esille. Mukaan otetut osakilpailujen tulokset näkyvät normaalisti ja jos urheilijalle laskettavien kisojen määrää on rajoitettu, ne kisat, jotka jäivät huomioimatta ovat yliviivatut. Jos kilpailijalla ei ollut osakilpailusta tulosta, paikalla on vain viivoja. Sijaluvun näyttämistä ja viivojen korvaamista tuhjällä tai nollilla voi säätää.

Osakilpailun nimi haetaan ko. kilpailutiedostosta kisan nimi kentästä (=sarjan nolla nimi). Jos yhteistuloksen ratkaisee aikojen summa, on osatulos sarakkeella sen kilpailun aika ja sijoitus, tässä esimerkissä on kisasta saatu MC-pistemäärä ja osakilpailun sijoitus.

Ohjeen alkuun


Näytön toiminta tarkemmin

Mikäli sarjakilpailunäytössä on käyty aiemmin ja jokin sarjakilpailu on määritelty, ExTime hakee tämän sarjakisan tiedot näyttöön. Kukin sarjakilpailu tunnistetaan omalla tunnuksellaan ja siihen liittyy aina sarjakilpailua kuvaava nimi. Esimerkissä näkyy kolme sarjakilpailua, SC_2021_HK, Suomen Cup 2021 kokonaispisteet, SC2022 (seurat) ja SC_2022_HK, henkilökohtaiset vuodelta 2022. Valittuna on siis vuoden 2021 henkilökohtainen yhteistilanne.

Napilla Uuden tunnuksen lisäys ExTime tarkistaa, että Sarjakilpailujen tunnisteet- kentässä on kirjoitettuna sellainen tunnus, joka ei vielä ole käytössä. Jos tunnus löytyy, sen osakilpailujen luettelo tulee näkyviin.

Tämä tunnus poistetaan-nappi poistaa sarjakilpailun tunnuksen käytöstä, mutta ei tietenkään poista kilpailutiedostoja. Nappia voi hyvin käyttää, jos alkuperäinen tunnus ei miellytä ja haluat vaihtaa tunnuksen toiseksi. Yksittäisiä kisoja lisätään mukaan napilla Ota mukaan vanha kisa, lisätty kisa tulee aina listan viimeiseksi. Valitsemalla listasta jokin osakilpailu ja painamalla nappia Poista valittu kisa, se poistuu osakilpailuluettelosta. Kisatiedosto toki jää ennalleen.

(Älä käytä) Napilla Aloita valitun kisan kellotus päästään katsomaan ja mahdollisesti korjailemaan valittua kilpailutiedostoa. ExTime lukee valitun tiedosto ja palaa normaaliin ajanottotilaan sulkemalla Sarjakilpailunäytön. Jos jokin toinen kisa oli jo muistissa avattuna, sen tiedot poistetaan. Toki asiasta pyydetään varmistus.

Menossa oleva kisa mukaan-nappi lisää ajanoton kohteena olevan kilpailun osakilpailulistan viimeiseksi kisaksi. Tätä ennen pitää Sarjakilpailujen tunnisteet-kentässä valita oikea sarjakilpailun tunniste. Rasti kohdassa Vain yhteiskisassa olevat sarjat poimitaan mukaan estää uusien sarjojen lisäämisen yhteiskilpailuun suoraan osakilpailuista. Rasti kannattaa olla ja lisätä käsin uudet sarjat suoraan yhteiskilpailuun. Esimerkiksi sprinttikisassa on paljon sarjoja (eriä), joita ei tarvita.

Oikean puolen valintarasteilla määritetään sarjakilpailujen säännöt. Ylimpänä ilmoitetaan vaaditaanko sarjakilpailun voittoon vain onnistuminen yhdessä osakilpailussa, kuten rallisprintissä, vai onnistuminen jokaisessa osakilpailussa, kuten valjakkoajossa, vai onnistuminen tietyssä määrässä osakilpailuja. Olettaakseni seuran sisäisissä sarjakilpailuissa aika usein voittamiseen riittää kolme hyvää suoritusta viiden kilpailun ryppäästä.

Osallistumisintoa voidaan myös säätää sillä, että kilpailijan on pakko osallistua tiettyyn määrään osakilpailuja, eikä yhdellä onnenkantamoisella voi voittaa koko sarjakilpailua. Tämä pätee myös tilanteessa, jossa vain paras tulos huomioidaan, eli rallisprintin toinenkin siivu on pakko ajaa, jos vaaditaan kaksi (2) kisaa. Tämä määritetään ruudussa Vähintään vaaditaan xx kisaa.

Näytön oikeassa keskiosassa valitaan kokonaiskilpailun luonne, onko kyseessä aikojen summausta vai sijoituspisteiden laskentaa. Hiihdon MaailmanCupin pistemäärä annetaan suoraan yhtenä vaihtoehtona, ja keskimäisellä valinnalla (Sijapisteet) pääsee itse valitsemaan annettavat pisteet. Alimmassa osiossa oikealla näkyy valitut sijapisteet, ne vaihtuvat kun pallukkaa vaihdellaan oman ja MC:n valinnan välillä. Omaa valintaa pääsee muokkaamaan napilla Korjaa pistemääriä. Oma pistevalinta on tallessa extime.ini-tiedostossa, kuten olikin arvattavissa.

Keskiosan painonapeilla sitten lasketaan yhteistulos (Yhteistuloksen laskenta) ja tulostetaan se paperille (Tulostus kirjoittimelle) tai web-sivuksi (HTML yhteistuloksesta). Nappi Tulostus kirjoittimelle tekee tulostuksen Kilpailut-valikossa valittuun tulostustiedostoon, joka siis voi olla kirjoitin tai puhdas tekstitiedosto.

Napilla WEB-asun määritys valitaan siis kilpailijasta tulostettavien tietojen sarakkeet, siitä alla lisää, ja napeilla Box-valinta ja Sarjalistavalinta valitaan tulostettavat sarjat ja niiden keskinäinen järjestys, aivan kuten ExTime-ohjelmassa muuallakin valitaan.

Ohjeen alkuun


Normaali työjärjestys

Sarjakilpailujen hoitaminen voi edetä vaikkapa seuraavan työjärjestyksen mukaisesti:

 1. Perustetaan ja kellotetaan normaali kilpailu. Tehdään tulokset ja nettisivumateriaalit normaalisti ja talletaan tiedosto kuvaavalla nimellä levyn kulmalle. Kisatiedosto suljetaan ja ExTimen suoritus lopetetaan.
 2. Aloitetaan ExTime suoritus uudestaan ja avataan tämä ensimmäinen sarjakilpailun osatiedosto. Talletetaan se toiselle nimelle, nimen on syytä sisältää sana yhteistulokset tai vastaavaa. Näin sarjakisatiedostoon menee jo valmiiksi sarjatiedot ja osa urheilijoista. Myös kisan nimeä on syytä muuttaa.
 3. Siirrytään sitten näyttöön Lajikohtaiset alimenut/Sarjakilpailut. Asetetaan kisan tyyppiä ja luonnetta kuvaavat täpät paikalleen. Tietysti kentissä minimikisamäärä ja tuloksiin mukaan otettavat kisat ei vielä voi käyttää lopullisia arvoja.
 4. Kirjoitetaan Sarjakilpailujen tunnisteet-kentän ylimmälle riville sarjakilpailuille kuvaava nimi ja painetaan nappia Uuden tunnuksen lisäys ja kun tunnus kelpaa, lisätään napilla Ota mukaan vanha kisa sarjakilpailuun se juuri kellotettu ensimmäinen osakilpailu.
 5. Lasketaan tästä ainoasta kilpailusta yhteistulokset napilla Yhteistuloksen laskenta, tämä temppu poistaa menossa olevasta kisasta väliajat, jos niitä oli. Alkuperäinen kisahan oli jo levyllä tallessa (askel 1). Toki tulosteita voi ottaa, mutta järjestyshän on sama kuin ainoassa kisassa.
 6. Napilla OK palataan ajanottonäyttöön. Talletetaan tämä päivittynyt kisa kohdassa 2 perustetun kisan nimellä (Kilpailut/Entiselle nimelle talteen) ja päätetään ExTimen suoritus.
 7. Jos ja kun samat urheilijat osallistuvat myös toiseen sarjakilpailun osakisaan/pikataipaleelle/lähtöön, avataan ensimmäisen osakilpailun tiedosto ja vaihdetaan nyt toisen osakilpailun numero ja nimi (nimihän tulee tulosliuskaan näkyviin) ja jos hiihtotapa/matkat vaihtui, muistetaan vaihtaa ne sarjojen tietoihin. Lopuksi talletaan tämä kisa omaksi tiedostokseen levylle odottamaan seuraavaa kisapäivää/pikataivalta/lähtöä (Kilpailut/Siirrä talteen toiselle nimelle).
 8. Toisen osakilpailun alussa avataan tämä toisen osakilpailun kisatiedosto, lisäillään uudet osanottajat ja poistellaan/merkataan poisjääneiksi ne, jotka eivät osallistu ja laaditaan sarjojen lähtöjärjestykset normaaliin tapaan. Arvontahan poistaa urheilijoilta vanhat tulokset.
 9. Kellotetaan toinen osakilpailu normaalisti (toistetaan siis työjärjestyksen kohta 1). Ja ehdottomasti talletetaan tämä kisa ja aloitetaan ExTime uudelleen.
 10. Avataan kohdassa 6 tallennettu yhteiskilpailun kisatiedosto, siirrytään sarjakilpailunäyttöön ja lisätään tämä toinen sarjakilpailu napilla Ota mukaan vanha kisa. Muutetaan tarvittaessa mukaan otettavien kisojen lukumäärän arvoa ja lasketaan päivitetyt yhteistulokset (kohta 5) ja tulostellaan listoja, jos tarvetta.
 11. Sarjakilpailunäyttön sulkemisen jälkeen talletaan tämä kohdassa 10 avattu kisatiedosto entisellä nimellään.
 12. Toistellaan kohtia 7, 8, 9, 10 ja 11 tarpeellinen määrä eli sarjakilpailujen/pikataivalten/valjakkoajojen kisapäivien määrän verran.

Tälläisen sarjakilpailujen yhteissarjaan tulee Sarjan tiedoissa olla oikea määre kohdassa Sarjan parhaan ratkaisee. Oikealla olevassa kuvassa on käytössä Suomen Cupin yhteistuloksen ratkaiseva tieto eli Pistemäärä ja järjestys on Laskeva järjestys, koska suurin pistemäärä (Maailman Cupin pisteet voittajalle 100, kakkoselle 80..) on paras.

Jos pisteet olisivat puhtaita sijapisteitä, olisi järjestys nouseva, koska pienimmät sijoitukset kerännyt urheilija voittaa.

Jos kokonaiskisan voiton ratkaisee yhteisaika, on silloin Sarjan parhaan ratkaiseva tieto Kilpailijan loppuaika ja järjestys nouseva, eli parhaalla urheilijalla on pienin aikasumma.

Samoin jos kokonaiskisan voiton ratkaisee yhteisaika, seuraavan osakilpailun (tai viimeisen) lähtöjärjestys laatia Gundersen menetelmän mukaiseksi, jolloin ensiksi maalin tulija voittaa koko kisan. Tämä tehdään toiminnon Muutokset/Takaa-ajolähdöt avulla.

Poikkeavuutena hiihdon vanhaan takaa-ajon kisan hoitamiseen rastia ei saa olla kohdassa Tulos summataan yhteistulokseen, koska muiden kilpailujen osatulos otetaan suoraan näistä kisatiedostosta yhteistuloksen laskennassa. Takaa-ajojen oma ohjeensa löytyy täältä, muista nyt kuitenkin tuo edellinen lause.

Tullen jatkossa lisäämään Sarjakilpailuihin samat kohdistustavat mitä nyt on näkyvissä Yhteistulokset välilehdellä (äärimmäisenä oikealla). Nyt kohdistus menee urheilijan nimellä, esitysmuodon on oltava täsmälleen sama joka osakilpailussa. Nyt tuo näyttö ei siis vaikuta sarjakilpailuihin, sarjakilpailun näytössä on se korvaava ja se pätee kaikkiin sarjoihin.

Rallisprintissä työjärjestys voisi olla seuraava:

 1. Perustetaan normaali kilpailu ja talletaan tiedosto kuvaavalla nimellä levyn kulmalle.
 2. Vaihdetaan kilpailun otsikkoon toisen varvin tiedot ja tallennetaan tämäkin toisena tiedostona levyn kulmalle
 3. Kellotetaan ensimmäinen varvi kohdan 1 tiedostolla ja talletetaan se
 4. Kellotetaan toinen varvi kohdan 2 tiedostolla ja talletetaan se
 5. Avataan ensimmäisen varvin kisatiedosto ja avataan Sarjakilpailunäyttö ja lisätään menossa oleva kisa sarjakilpailuun
 6. Otetaan mukaan myös jälkimmäisen varvin kisatiedosto.
 7. Yhteistuloksen ratkaisee "Aikojen summa", mutta normaalisti "Vain paras tulos huomioidaan" on täpättynä.
 8. Lasketaan yhteistulos ja tehdään listaukset.

Valjakkokisoissa sovelletaan rallisprinttiä tekemällä jokaisesta kolmesta ajokerrasta oma kisatiedostonsa. Ja sitten ennen viimeistä osakisaa laaditaan käännetty lähtölista takaa-ajon ohjeen mukaan.

Tosin uutena sarjamuotona tullut formulakisa tai monta-vetoa kisa hoitaa nykyään nuo valjakkokisojen ja rallisprinttien kisamuodot helpommin. Tämä sarjakisa sopii paremmin nonta viikkoa/kuukautta kestäviin kilpailusarjoihin, kuten juuri Suomen Cup tai piirikohtaiset Krista-cupit ja vastaavat.

Ohjeen alkuun


WEB-asun määritys

WEB-asun määritys-nappi avaa uuden ikkunan, jonka avulla rakennetaan HTML-tulostuksen Layout. Näyttö ja sen toiminta on sama kuin muissakin WEB-tulostusten määrittelyissä.

Tässä ikkunassa valitaan listaan tulevat sarakkeet, niiden järjestys, mahdollisesti leveys ja myös koko tulostuksen oletusfontti ja kehyksen viivan paksuus.

Osakilpailuja tulostetaan niin monta, kuin niitä oli Sarjakilpailu-näytössä määritetty. Samassa sarakkeessa on sekä tulos (aika tai sijapistemäärä) että suluissa kilpailijan sijoitus tässä väliaikapisteessä.

Ylläoleva tulostusesimerkki oli tehty tässä näkyvällä määrityksellä.

Tulostuksen eriväriset sarakkeet saadaan aikaan lisäämällä käytettyyn tyylitiedostoon seuraavat tyylimääreet:

th.even  	{ text-align:center ; background-color:#FAFAD2; font-family:"Verdana" ;line-height:22px }
th.odd	  	{ text-align:center ; background-color:#F0E68C; font-family:"Verdana" ;line-height:22px }
td.even  	{ text-align:center ; background-color:#FAFAD2; font-family:"Verdana" ;font-size:16px }
td.odd	  	{ text-align:center ; background-color:#F0E68C; font-family:"Verdana" ;font-size:16px }
Niillä vaihdellaan osakilpailujen otsikoiden ja tulossarakkeiden ominaisuuksia. Toivottavasti osakilpailujen sarakkeet erottuvat nyt selkeämmin. Värimaailma pyrkii noudattamaan Suomen Cupin virallisia värejä.

Muista valita kentäksi Pistemäärä, jos voiton ratkaisee sijapisteiden summa, muuten valinta on Kilpailijan tulos.

HTML-tiedostoon voidaan kopioida kaksi HTML-koodinpätkää, toinen tiedoston alkuun napilla Header-tiedoston haku ja toinen loppuun Footer-tiedoston haku-napilla. Jos mitään tiedostojen nimiä ei anneta, tuloksena on ExTimen vakio ulkoasu.

Näillä html-koodinpätkillä voidaan terävöittää sivun ulkoasua. Alla pari mallia siitä, mitä tiedostot voisivat sisältää, aluksi alla header-tiedoston sisältö, joka tekee oikealla näkyvän osan tulosliuskan alkuun. Koodinpätkien oikeellisuus on ihan kirjoittajan omalla vastuulla.

<div>
<table border=1>
<tr>
<td><img border="0" src="SClogo2012_print.jpg"></td>
<td>
<center>
<h1>Maastohiihdon SUOMEN CUP</h1>
<h2>11.11.2012</h2>
<h2>Ounasvaara, Rovaniemi</h2>
<h1>Tulokset</h1>
</center>
</td>
<td><img border="0" src="mh_logo.gif"></td>
</tr>
</table>
</div>

Maastohiihdon SUOMEN CUP

11.11.2012

Ounasvaara, Rovaniemi

Tulokset

Ja sitten footer.txt-tiedoston eräs esimerkki, joka tulostaa tulosliuskan loppuun lintuparven langalla.

<FOOTER>
      <img border="0" src="file:///c:/ExTime/param/line_bir.gif" width="600" 
      height="47">
      </FOOTER>
      

Kokeileva löytää ja räätälöi jo näilläkin työkaluilla muista erottuvaa tulostusta.

Ohjeen alkuun


Paperitulosteen ulkoasu

Paperille tai siis myös tekstitiedostoon menevä osakilpailujen tuloste on hyvin samankaltainen kuin web-tuloste. Erojakin on, kilpailijan rivi rakentuu siten kuin Listaukset-menun kohdassa Asetukset ja tulostuksia on määritetty. Siis tulosrivi on joko yksi- tai kaksirivinen ja tulosliuskan sarakkeet A, B ja C kuten olet määrännyt. Muista siis vaihtaa sarakkeelle B loppuajan sijaan Pisteet, jos sarjakisan voittaa sijapisteillä.

Historia/erittely-valintaan on tullut yksi vaihtoehto lisää, Osakilpailut. Näillä valinnoilla tulosliuska näyttää seuraavalta, alla muutamia rivejä ja tulostuksen lopun erittely. Ja kyseessä ihan eri kisa kuin yllä ollut Suomen Cupin kauden 2021 esimerkki.

Listaus oli tehty säännöillä, joissa lasketaan MC-cupin sijapisteet ja niistä vain kolme parasta otetaan mukaan. Vähintään kolmeen kisaan on pakko osallistua. Huomaa, että erosarakkeelle ExTime laskee nyt myös piste-eron voittajaan.

Sija Kilpailijan nimi     Seura            Pisteet     Ero

   Naiset 5 km P
   =============

 1. Riitta-Liisa Roponen   Oulun Hiihtoseura        260
 1: 80 (2); 2: 100 (1); 3: 45 (5); 4: 80 (2); 5: 60 (3); 6: 80 (2);

 2. Anne Kyllönen      Kainuun Hiihtoseura       245      15
 1: 100 (1); 2: - (-); 3: 100 (1); 4: 36 (7); 5: 45 (5); 6: - (-)

 3. Riikka Sarasoja-Lilja  Lappeen Riento          220      40
 1: 32 (8); 2: 80 (2); 3: 50 (4); 4: 50 (4); 5: 80 (2); 6: 60 (3)

 4. Kerttu Niskanen     Vieremän Koitto         210      50
 1: 50 (4); 2: - (-); 3: 60 (3); 4: 100 (1); 5: 50 (4); 6: - (-)

 5. Kaisa Mäkäräinen     Kontiolahden Urheilijat     200      60
 1: - (-); 2: - (-); 3: - (-); 4: - (-); 5: 100 (1); 6: 100 (1)

 6. Aino-Kaisa Saarinen   Lempäälän Kisa          152     108
 1: 40 (6); 2: - (-); 3: 80 (2); 4: 32 (8); 5: - (-); 6: - (-)

 7. Laura Ahervo       Hämeenlinnan Hiihtoseura     140     120
 1: 45 (5); 2: - (-); 3: 32 (8); 4: 45 (5); 5: - (-); 6: 50 (4)

 8. Maija Hakala       Hämeenlinnan Hiihtoseura     128     132
 1: 16 (15); 2: 60 (3); 3: 36 (7); 4: 29 (9); 5: 24 (11); 6: 32 (8);

 9. Krista Lähteenmäki    Ikaalisten Urheilijat      120     140
 1: 60 (3); 2: - (-); 3: - (-); 4: 60 (3); 5: - (-); 6: - (-)

...

 61. Maria Paatero      Espoon Hiihtoseura         2     258
 1: -- (34); 2: 2 (29); 3: -- (34); 4: -- (46); 5: - (-); 6: -- (31);

 62. Milla Saarinen      Huhtasuon Hiihto 2000       1     259
 1: - (-); 2: -- (37); 3: - (-); 4: -- (33); 5: - (-); 6: 1 (30)

Maria on mukana, vaikka hän sai pisteitä vain osakilpailusta numero 2, mutta hän osallistui kisoihin 1, 2, 3, 4 ja 6. Kisan 5 kohdalla ei sijoitusta näy, eli hän ei ollut siinä mukana. Millalla on hiukan erilainen kisahistoria, vaadittavat kolme osallistumiskertaa tulevat kisoista 2 (oli 37.), 4 (oli 33.) ja 6 (tästä sijasta 30 yksi piste).

Kisahistoriaa selventää tulostuksen loppuun tuleva yhteenveto:

Osakilpailut:
1. Suomen Cup, Rovaniemi 11.11.2012
2. Suomen Cup, Vantaa 12.1.2013
3. SM-hiihdot, perinteiset matkat
4. SM-pitkät matkat, Kontiolahti
5. Suomen Cup, Ruka, 14.4.2013
6. SM-hiihdot, vapaat 10 km, 15 km

Ohjeen alkuun


Asetusten talletus extime.ini-tiedostossa

Kuten jo mainitsinkin, sarjakilpailuun liittyvät asetustiedot ovat tallessa extime.ini-tiedostossa, kuten kaikki räätälöitävät kohdat.

Tässä ensin esimerkki sisällöstä ja vieressä sitten selitystä. Toivottavasti selviää. Asetuksiahan ei tarvitse muistiolla, notepadillä eikä muullakaan editorilla räpeltää, ExTime hoitaa ne paikalleen, kun sarjakilpailujen hoitamisen näyttö suljetaan. Esimerkki vastaa tässä ohjeessa käytettyä tilannetta.

[Sarjakisa_tunnisteet]
SC_2022=SC2022, Seurojen pistetilanteet
SC_2022_HK=SC2022 Henkilökohtaiset pisteet
SC_2021_HK=Suomen Cup - 2021 - kokonaispisteet

[Sarjakisa]
HTMLReunus=0
HTMLHeader=I:\Tuotanto\ranki\param\SC_header.txt
HTMLTyyli=I:\Tuotanto\ranki\param\lahtotyylit.css
Field_1=110;0;M"Sija"___0_;0 	// Sijoitus
Field_2=99;0;L"Nimii"___0_;0 	// Kilpailijan nimi
Field_3=102;0;L"Seura"___0_;0 	// Seuran nimi
Field_4=206;0;_""_x_0_;0 	  // Osakilpailut
Field_5=111;0;M"Pisteet"xx_0_;0 // Pistemäärä
Field_6=200;0;R"Ero "___0_;0 	// Ero voittajaan
Tyyppi=2
Luonne=2
Isot=1
Parhaita=3
Minimi=1
Tunniste=SC_2021_HK
Rajaus=1
Tuplat=0
Sarjansarakeotsikot=0
Enimet=0
HTMLLeveys=1000
HTMLFont=Trebuchet MS

[SC_2021_HK]
1=I:\Tuotanto\ranki\2021_kausi\kisatiedostot\2021_009_SCvuokattiSP.dat
2=I:\Tuotanto\ranki\2021_kausi\kisatiedostot\2021_013_TaivalkoskiSP.dat
3=I:\Tuotanto\ranki\2021_kausi\kisatiedostot\2021_013_TaivalkoskiV.dat
4=I:\Tuotanto\ranki\2021_kausi\kisatiedostot\056_Vantaa_hk.dat
5=I:\Tuotanto\ranki\2021_kausi\kisatiedostot\081_pyhajarvi_vapaa.dat
6=I:\Tuotanto\ranki\2021_kausi\kisatiedostot\081_pyhajarvi_sprintti.dat
7=I:\Tuotanto\ranki\2021_kausi\kisatiedostot\2021_138_perjantai_pertsa.dat
8=I:\Tuotanto\ranki\2021_kausi\kisatiedostot\2021_138_sunnuntai_vapaa.dat
9=I:\Tuotanto\ranki\2021_kausi\kisatiedostot\2021_144_hkohtaiset.dat

[SC_2022]
1=I:\Tuotanto\ranki\2022_kausi\kisatiedostot\sc_vuokatti_viesti.dat

[SC_2022_HK]
1=I:\Tuotanto\ranki\2022_kausi\kisatiedostot\sc_vuokatti_sprintti.dat

Menossa olevat sarjakisat on kasattu lohkoon [Sarjakisa_tunnisteet], jossa on jokaisesta sarjakisasta sen tunnus ja selittävä nimi.

Viimeisen lasketun/tulostetun sarjakisan tiedot ovat lohkossa [Sarjakisa] ja siellä käytettävät tietojen nimet olen yrittänyt valita selkeiksi. Ja siis vain yhden sarjakisan tiedot voi olla tallessa (tällä hetkellä, tulevissa versioissa ehkä asia muuttuu).

Tyyppi tarkoittaa sijoitusten määräytymistä, arvot 0,1, tai 2 ja luonne taas on osakilpailujen käsittelyä, arvot myös 0, 1 tai 2, 1 siis tarkoitti, että tuloksiin otetaan valinnainen määrä osakilpailuja, kaikki olisi ollut 2 ja vain paras olisi vaihtoehto 0.

Tunniste on itseasiassa linkki viimeksi käytetyn tunnisteen nimiseen lohkoon, jossa osakilpailujen tiedostonimet on lueteltu numerojärjestyksessä. Ja koska käytetty tunniste on myös ini-tiedoston lohkon nimi, on tunnisteen valinnassa rajoituksia. Se ei saa olla minkään ExTimen käyttämän muun lohkonimen kanssa sama, kuten esimerkiksi [Tulostus]. Siksi tein näyttöön napin Uuden tunnuksen lisäys, jotta ei tulisi tahattomia päällekkäisyyksiä.

Ohjeen alkuun


Takaisin ExTimen ohjesivuille

Käykää laittamassa Facebookiin kommentteja.