Extime, tekstiä kuvan päälle

versio 10.6.7, 18.3.2025

Viimeksi muutettu 18.3.2025/JTu

Sisällys: Takaisin ExTimen ohjeet-sivulle

Taustaa

Streamauksella tarkoitan tekstigrafiikkaa, jota voi siirtää videokuvan päälle, kun kisasta lähetetään elävää kuvaa mm. Youtubeen. Ensimmäiset versiot tehtiin Tampereen 2019 Nuorten SM-hiihtoihin, sitten vähän lisää SpeedGolfin SM-kisoihin ja nyt sitten 2023 paljon lisää niille, jotka haluavat jakaa kisasta kuvaa nettiin vaikkapa OBS studion avustuksella.

Grafiikan tekeminen elävästä kisadatasta voidaan tehdä periaatteessa usealla eri tavalla:

Ohjeen alkuun


Streamauksen palvelut eli tekstiä kuvan päälle

Streamauksen palvelut löytyvät Uudet piirteet-valikosta kohdasta Streamauksen ohjaus. Toiminnosta aukeaa ikkuna, josta voidaan valita kahden tyyppistä palvelua:

  1. Tiedosto jatkojalostettavaksi striimaajan omaan ohjelmaan. Annetun aikavälein tehdään annettuun kansioon joko CSV- tai XML-tiedosto. Urheilijasta tulostettavat kentät voidaan valita vapaasti, samoin se järjestys, johon kunkin sarjan kilpailijat tulostetaan. Vaihtoehtoina joko XML tai CSV. Tästä ajantasaisesta tiedostosta esimerkiksi Tampereen Nuorten SM-kisoissa streamauksen toteuttaja tuotti itse tarvitsemansa grafiikan.
  2. Grafiikkaa ikkunaan. Tietyn väliaikapisteen, myös maalin ja lähdön, tapahtumista tuotetaan suoraan grafiikkaa erilliseen ikkunaan. Jälleen urheilijan tietokentät voidaan valita, samoin ikkunaan tulostettavien urheilijoiden määrä. Ikkunan leveys skaalautuu automaattisesti tietojen mukaan. Ikkunan taustaväri, käytettävä fontti ja tekstin väri ovat myös vaihdettavissa. (WIN vaihtoehto). Ikkuna päivittyy aina uuden tapahtuman tullessa mutta vain valitun pisteen tapahtumat näytetään.

    Kuuluttaja voi myös käyttää striimauksen ikkunaa omaan seurantaansa.

Uusi tiedosto syntyy kolmesta erilaisesta tapahtumasta:

  1. Aina haluttaessa Nyt-napin painalluksella.
  2. Kun Verkosta-ruudussa on rasti, uuden loppu- tai väliaikatapahtuman tullessa verkon kautta tälle koneelle. Grafiikkaa käytettäessä (WIN) ikkuna päivittyy aina uuden tapahtuman sattuessa oli rastia tai ei.
  3. ExTimen ohjaamana ajastettuna sekuntilaskurin mennessä nollaan. Auto-napin oikealla puolella olevassa ylemmässä ruudussa on laskurin alkuarvo (6)ja alemmassa nollaa kohti kulkeva laskuri. Nollan jälkeen alkaa uusi laskenta annetusta arvosta. Laskuri käynnistyy kun nappia Auto painetaan. Seuraavalla painalluksella laskuri pysähtyy.

Tiedoston nimi näkyy alimmassa kentässä ja sitä päästään vaihtamaan napilla Kansion valinta, kun tiedosto, joko XML tai CSV, on valittuna. Jos vaihtoehto WIN on valittu, niin stream-ikkuna avautuu napilla Avaa. Ikkunaa voidaan siirtää haluttuun paikkaan viemällä hiiren kursori ikkunan päälle, pitämällä hiiren vasenta nappia alhaalla ja vetämällä sitten ikkuna haluttuun paikkaan.

Tietty urheilija voidaan ottaa myös seurantaan. Urheilija, jonka numero on annettu napin Aloita seuranta oikealla olevassa ruudussa, haetaan ja näytetään, jos hän on mukana kisassa (ei DNS/DNF) eikä hänellä vielä ole loppuaikaa. Nappia Aloita seuranta on toki painettava. Jos urheilija ei ole vielä lähtenyt, näytetään lähtölistaa, muuten ensimmäistä sellaista paikkaa, josta urheilijalta vielä puuttuu aika. Siis joko seuraavaa väliaikakohtaa tai maalia, jos väliaikoja ei oteta.

Pikareitti seurantaan on ajanottonäytössä annettava kilpailijan numero ja S-kirjain, aivan kuin numero + K urheilija ilmoitetaan keskeyttäneeksi.

Kaikissa tapauksissa urheilijasta näytettävät/tulostettavat tiedot valitaan samalla, napista Tietovalinta aukevassa ikkunassa.

Kun tulostusvaihtoehtona on tiedosto (XML/CSV) myös tiedoston järjestys voidaan valita. Ikkunaa (WIN) käytettäessä järjestys on aina tapahtumajärjestys, uusin ylimpänä. Toinen ero on väliaikojen/kierrosaikojen tulostuksessa. Tiedostoon (XML/CSV) menee aina kaikki väliaikapisteiden/kierrosten ajat, kun taas ikkunaan (WIN) menee vain valitun paikan aika.

Tulostettavat sarjat valitaan tuttuun tapaan rastimalla halutut sarjat. Rastimis-ikkuna avautuu napista Sarjavalinta. Ikkunaa käytettäessä (WIN) ei valitulla sarjalla ole merkitystä. Sensijaan väliaikapisteen valinnalla on, vain valitun pisteen tapahtumat näytetään. Jos pistettä ei ole valittuna, näytetään ensimmäisen pisteen tapahtumat. Ja kyllähän se sarja sikäli vaikuttaa, että vain valitun sarjan väliaikapisteet ovat valittavissa. Jos sarjaa ei ole valittu, käytetään taas ensimmäistä sarjaa.



Tuolta se streamin tulos olisi sitten näyttänyt Ristijärvellä miesten 47.5 km väliaikakohdassa 16:02:46, heti Korpelan Heikin paikan ohittamisen jälkeen. Riville valitut tiedot näkyvät tuossa ylempänä. Luvut ovat oikeita, hiihtäjän saattaa joku tunnistaa. Vihjeeksi, että taustan kuva on Taivalkosken SM-viesteistä huhtikuulta 2018.

Tämä ratkaisu sopii erityisesti sellaiseen stream-tuotantoon, jossa ei ole varsinaista selostusta ja jossa yksi kamera melko kiinteästi kuvaa vain yhtä paikkaa maastossa (tai maalissa). Ajat tulevat vasta, kun urheilija on ohittanut ajanottopisteen. Mitään erityistä miehitystä tarvita, jos tunnistimet ovat käytössä.

Juokseva kisa-aika saadaan toki jo nykyisellään näyttöön. Siitä löytyy omaa ohjettaan kuuluttajan ohjeista ja
samaan ikkunaan saadaan myös joko ennustettu loppuaika tai aika tietyn sarjan tai urheilijan lähdöstä seuraamalla tätä neuvoa samasta ohjeesta.



Tässä vähän toisenlainen kuva. Siinä on kyseessä kierrosaikoja sisältävä SM-kävelykisa viime syksyltä (2020) Lapualta. Tulosteeseen on lisätty sarjatieto, koska kolme sarjaa kilpaili yhdessä. Edetty matka näytetään muuttamalla kierrokset metreiksi.

Kuvasta käy ilmi, että numerot 31 ja 22 tulivat viimeiseltä kierrokseltaan maaliin 2 sekunnin sisällä, ja kumpikin voittivat ovat sarjansa. Numero 12 sen sijaan ohitti kuvan paikan runsasta minuuttia aiemmin, jäljellä vielä 2 kilomerin mittaista kierrosta ja oli jäänyt sarjansa johtajalle runsaat 7 minuuttia ollen ohitushetkellä sarjassaan sijalla 3.

Valitsemalla striimin/seurannan ohjausikkunan menusta Stream-ikkunan ominaisuudet saa esiin valikon, jonka avulla pääsee valitsemaan teksti-ikkunalle sopivan taustavärin, selkeästi erottuvan tekstien värien ja kirjainten fontin ja koon.

Pienennä rivimäärää pudottaa näyttöön tehtävien rivien määrää yhdellä (oletus on 3) ja Lisää rivimäärää taas kasvattaa sitä yhdellä. Alarajana on tietysti yksi ja ylärajaksi koodasin 20 tekstiriviä. Muista ikkunan asetukset-valinta siirtää valinnat talteen INI-tiedostoon, josta ne sitten seuraavalla ExTimen käyttökerralla tulevat automaattisesti käyttöön.

Tässä kuvassa on otettu Iivo seurantaan hänen lähestyessään 5 km kohtaa Pyhäjärven SM-kisoissa 2021. Näyttö uudistuu puolen sekunnin välein, ja seurattavan urheilijan alapuolella näkyvät ne, jotka Iivolla on vielä mahdollisuus ohittaa. Joni Mäen kärkiaikaan 11.32.1 on enää 9.0 sekuntia aikaa.

Tiedot vasemmalta oikealle ovat Sija, Numero, Nimi, Väliaika, Ero kärkeen ja Väliaikakohta.

Oikealla on sama paikka, mutta puolitoista minuuttia myöhemmin. Lavastettu, koska olihan Iivo jo saanut väliaikansa tästä kohtaa. Värejä on vähän vaihdettu.

Seuranta loppuu, kun väliaika saadaan.

Pelkällä hiiren klikkauksella streamikkuna asettuu (sen vasen yläkulma) juuri klikattuun paikkaan. Pitämällä hiiren nappulaa pohjassa voi ikkunaa siirtää tyypilliseen windows-tyyliin.

Ohjeen alkuun


Grafiikkatyökalun käyttö

ExTimen versiosta 10.5.0 alkaen striimausta voidaan ohjata erillisen ohjauskeskuksen kautta. Ohjauskeskus antaa mahdollisuuden nopeasti vaihtaa striimauskohdetta toiseen ja myös valita erilaisia kohteita striimaukseen. Näitä erilaisia ohjelmoituja kohteita, jatkossa videoseiniä, on tässä vaiheessa periaatteiltaan kahdeksan erilaista:

  1. Lähtevän urheilijan esittelyyn tarkoitettu, yleensä lähtöviivalla oleva urheilija on silloin taustakuvassa. Vain ilman lähtöaikaa olevat urheilijat ovat valittavissa.
  2. Sarjan lähtöjärjestyksen esittämiseen tehty.
  3. Seurattavan urheilijan saapumiseen tiettyyn väliaikapaikkaan/maaliin tarkoitettu, silloin taustakuvassa on näytetään tätä lähestyvää urheilijaa.
  4. Sarjan lopputulosten/tietyn väliaikapisteen tulosten esittämiseen, TV näyttää näissä tapauksissa kaunista maisemaa taustalla.
  5. Tietyn väliaikapisteen (myös maali) tapahtumien esittämiseen, tämän paikan tulokset ilmestyvät näyttöön, kun aika saadaan.
  6. Sama kuin yllä, mutta paikkaa ei rajata vaan kaikki tapahtumat tulevat näyttöön tapahtumajärjestyksessä.
  7. Urheilijan tai joukkueen esittelyyn tarkoitettu. Melkein samanlainen kuin kohdassa yksi, mutta jatkuva päivitys ei ota kantaa, onko urheilija lähdössä vai ei.
  8. Kääntyvien taulujen seurantaan tarkoitettu. Valinta tehdään ampumapaikan perusteella napilla Kurvisen taulujen valinta.

Kaikissa näissä videoseinisä on oma pohjansa, jonka käyttäjä (=sinä) voi rakentaa aika tavalla mieleisekseen. Rakentaminen voidaan tehdä joko ExTimen työkalun avulla, editoimalla muutokset teksturilla ini-tiedostoon tai yhdistelemällä ExTimeä ja teksturia. Tuon yhdistelyn totesin itse parhaimmaksi.

Jokaiselle videoseinälle annetaan nimi. Se näkyy ohjauskeskuksen näytössä. Ini-tiedostossa seinät numeroidaan juoksevasti, wall_1, wall_2,.. wall_n. Nykyisessä versiossa kahdeksan seinää voi olla yhtäaikaa käytössä, mutta kasvatus on helppoa, jos tarvetta ilmenee.

Yksi videoseinä koostuu yhdestä tai useammasta kehyksestä ja jokainen kehys taas yhdestä tai useammasta laatikosta (grafiikkaboxista). Yhden kehyksen kaikissa laatikoissa kirjasinlaji, ajan tarkkuus ja tekstin koko on sama. Jokainen laatikko sisältää yhden näytettävän tiedon ja jokaisen laatikon taustan ja tekstin väri ja tiedon keskitys voidaan säätää erikseen. Videoseinä itsessään voidaan asettaa tai hiirellä vetää mihin tahansa paikkaan, jota käytettävän laitteen näytön ohjaimet tukevat. Siis joko OBS-studion johonkin ikkunaan tai vaikkapa ulkoisella videotulostaululla näkyvään kohtaan.

Jokaisesta kehyksestä annetaan sen raamit, missä kohden videoseinää kehys sijaitsee. Lisäksi kehystä voidaan toistaa useita kertoja (max 30, alekkaisia rivejä) ja silloin annetaan lisäksi rivien välinen etäisyys. Ja tietysti nuo edellämainitut ajan tarkkuus, fontti ja merkin koko määritetään.

Vastaavasti jokaisesta kehyksen sisällä olevasta laatikosta annetaan, missä kohden kehystä se sijaitsee. Laatiikkon tuleva tieto valitaan ExTimen tietoluettelosta ja valittavana on myös vakiotieto. Tieto voidaan laatikon sisällä asettaa joko vasempaan laitaan, keskelle laatikkoa tai päättymään laatikon oikeaan reunaan. Jos tieto ei kokonaan mahdu varattuun laatikkoon, sitä lyhennetään ja loppuun laitetaan windows-tyyliin kaksi pistettä (..).

Ohjeen alkuun


Tuloksien näytön esimerkki

Esimerkkikuva selityksineen selittää asiaa lisää. Kuvassa on aika monimutkainen videoseinä, mutta varmaankin hyvin käytetyn tyyppinen. Ja vasta esimerkkien jälkeen seuraa tarkemmat ohjeet. ExTimen mukana tulevassa grafiikat.ini tiedostossa ovat kaikki esimerkeissä esiteltyjen videoseinien asetukset mukana.

Kuvassa (videoseinä kaksi, wall_2) on neljä kehystä, joissa vain kolmannessa on useampi kuin yksi grafiikkalaatikko. Kolmatta kehystä toistetaan 10 kertaa. Ini-tiedostossa seinän kuvaus näyttää tältä:

[wall_2]
Nimi=Tulokset
Algoritmi=4
Parametri=0
Paikka=9999
Timer=30
Left=2498
Top=139
Width=1060
Height=569
frame_1=Header
frame_2=Subheader
frame_3=Urheilijat
frame_4=Footer

Kehys 3 on tuo toistettava kehys, ja siinä on kuusi laatikkoa, joita siis toistetaan alekkain 10 kertaa tai niin monta kertaa, kuin urheilijoita riittää.

Algoritmi=4 viittaa tuohon yllä esitettyyn videoseinän näyttämisen käsittelysääntöön. Paikka=9999 tarkoittaa maalin kohtaa, 0 olisi lähtö ja 1 .. n on väliaikapisteen järjestys tai kierrosnumero. Left, Top, Width ja Height ovat videoseinän paikka ja koko näytönohjaimen pixel-avaruudessa ja Timer=30 on alussa haluttu näytön päivitystahti sekunneissa.

Valitettavasti määrittelyissä on sekakieltä, mutta siihen on syynä. Palaan noihin määrittelyihinkin tarkemmin alempana.

Ohjeen alkuun


Urheilijan esittelyn esimerkki

Tämä toinen näyte (seinä 1) sisältää sitten kaksi kehystä, joissa kummassakin on kaksi tietolaatikkoa. Kaksi siksi, että näin saadaan lähtönumero ja lähtöaika isommalla fontilla kuin urheilijan nimi ja seura.

Erikoista tässä on se, että kehykset menevät päällekkäin. Voi sen tehdä myös useammallakin kehyksellä, mutta näiden esimerkkien tarkoitus onkin vain tukea innokkaita striimaajia seinien rakentamisen alussa.

[wall_1]
Nimi=Lähtijän esittely
Algoritmi=1
Parametri=0
Paikka=0
Left=2343
Top=113
Width=890
Height=76
frame_1=numero
frame_2=nimi

Ja katsotaan sitten lisää tämän videoseinän rakennetta. Siinä on siis kaksi kehystä, numero ja nimi. Niihin viitataan lohkossa [wall_1] avainsanalla frame, avainsanan lopussa on sisäinen järjestysnumero _1 ja _2. Videoseinän jokaisen lohkon määritys on ini-tiedostossa omassa lohkossaan, esimerkki tuossa vasemmalla ja selitystä oikealla.

Lohko alkaa siis windowsin ini-tiedoston rakenteen mukaan avainsanalla [numero], joka taas löytyi frame_1=numero riviltä videoseinän määrittelystä lohkosta [wall_1].

[numero]
Nimi=Urheilijan numero
Font=Nightclub BTN Cn
Merkki=50
Bold=0
Toistot=1
Rivivali=3
Left=10
Top=0
Width=516
Height=76
box_1=97; 0; 0; M; 90; 56; 0x34B4AD; 0x400040;
box_2=103; 310; 0; M; 190; 56; 0x34B4AD; 0x400040;

Lohkolle annetaan oma nimi, tämä lähinnä vain käyttäjän omaa tietojen hallintaa varten.

Avainsanoilla Font=, Merkki= ja Bold= annetaan käytettävän fontin nimi, merkin koko ja mahdollinen tehostus. Bold=0 tarkoittaa, ettei vahvennusta ole ja 7 taas, että käytetään vahvennusta (boldausta) täysillä.

Toistot=1 tarkoittaa, että vain yhden urheilijan tiedot näytetään kerrallaan, määritys Rivivali=3 on siis tässä oikeastaan tarpeeton, lukumäärä on siis tyhjät pixelit urheilijarivien välissä. Ja huomaa, että Rivivali on kirjoitettu ilman äätä.

Lohkon paikka ilmoitetaan samoin kuin seinän paikka, nyt lukuarvot ovat suhteessa kehyksen sisällä, paikka Left=0, Top=0 tarkoittaa siis seinän vasenta yläkulmaa.

Ja sitten seuraa lohkossa olevien tietolaatikoiden määritykset, esimerkissä niitä on kaksi. Kumpikin määritys on omalla rivillään, jossa on 9 puolipisteellä eroteltua osaa. Ne selitän seuraavaksi.

box_NRO=A;   B; C; D;   E;  F;        G;        H;   //I
box_1= 97;   0; 0; M;  90; 56; 0x34B4AD; 0x400040;   //Kilpailijan numero
box_2=103; 310; 0; M; 190; 56; 0x34B4AD; 0x400040;   //Kilpailijan lähtöaika
NRO (2)
on laatikon yksilöivä numero. Numeroinnin oltava ykkösestä eteenpäin aukottomasti nouseva, ensimmäinen puuttuva numero ketjussa 1,2,3,.. lopettaa laatikoiden määrittelyt.
A (103)
on laatikkoon tuleva tieto, joko ExTimen tietoihin 1..128 viittaava numero, vakion määritys 199 tai virtuaalisesti näyttöhetkellä laskettava tieto (>200). Esimerkin tieto 104 on urheilijan lähtöaika. Tarkka tietoluettelo löytyy täältä.
B (310)
on laatikon vasemman sarakkeen koordinaatti (pixeleinä) kehyksen sisällä.
C (0)
on laatikon yläreunan koordinaatti (pixeleinä) kehyksen sisällä.
D (M)
on tekstin keskitys laatikon sisällä, L = vasempaan reunaan, M = keskelle, R = oikeaan reunaan.
E (190)
on laatikon leveys pixeleinä.
F (56)
on laatikon korkeus pixeleinä. Huomaa, että merkin korkeudeksi asetettiin 60. Teksti sijoitetaan 2 pixeliä yläreunaa alemmaksi, nyt siis ylä- ja alapuolelle jää molempiin 2 pixeliä tilaa. Katso Hannun kuvaa tarkemmin lähtöaikatekstin asettelun kannalta.
G (0x34B4AD)
on laatikon taustan väri windowsin RGB-lukuna, muista 0x alkuun.
H (0x400040)
on laatikkoon tulostettavan tekstin väri windowsin RGB-lukuna, muista 0x alkuun.
I (//Kilpailijan lähtöaika)
on laatikkoon tulevan vakiotekstin sisältö. Silloin tietona (A) on 199. Muutoin tekstinä on määritetyn tiedon nimi. Tekstin alussa olevat kaksi kauttaviivaa (//) eivät sisälly tekstiin, joka alkaa heti jälkimmäisen kauttaviivan jälkeen.

box_1= 97;   0; 0; M;  90; 56; 0x34B4AD; 0x400040;   //Kilpailijan numero
box_2=103; 310; 0; M; 190; 56; 0x34B4AD; 0x400040;   //Kilpailijan lähtöaika
Eli nuo kaksi laatikon määrittelyä ovat suomeksi:

Ja sen toisen kehyksen laatikkojen määrittelyt taas ovat:

box_1=102; 8; 27; T; 200; 25; 0xFFFFFF; 0xFF0000;    //Seuran nimi
box_2=99; 8; 0; L; 200; 25; 0xFFFFFF; 0xFF0000;	     //Kilpailijan nimi
Jos ihmettelet, miksi niiden alkupaikka on noin pieni (8), se johtuu siitä, että kehys itsessään on enemmän oikealla kuin ensimmäinen kehys. Kehykset ja laatikot voivat siis sijaita päällekkäin, lopputulos ei aina tosin ole välttämättä silmiä hivelevä.

Tarkoista pixelimääristä, tietojen numeroista, fonteista ja värien RGB-koodeista ei tarvitse liikaa murhetta kantaa. Käytettäessä ExTimen työkalua fontit, värit ja tiedot voidaan poimia valmiista luetteloista. Mutta ennenkuin esittelen tuon työkalun, niin katsotaan miltä ohjauskeskus tällä hetkellä näyttää.

Ohjeen alkuun


Tapahtumien seurannan esimerkki

Kolmannessa esimerkissä seurataan jatkuvasti maalin tapahtumia. Tämäkin (seinä 4) sisältää kaksi kehystä. Toisessa pyöritetään sarjan lähtöhetkestä alkavaa juoksevaa aikaa ja toisessa näytetään enimmillään kahdeksaa (8) viimeistä tapahtumaa.

Tässä alla ensin seinän oma määritys grafiikat.ini-tiedostossa ja tuossa oikealla mallikuva Rovaniemen Suomen Cupin yhteislähtökisan maaliintulosta.

[wall_4]
Nimi=Maalin tapahtumat
Algoritmi=6
Parametri=0
Paikka=9999
Timer=1
Left=2512
Top=142
Width=870
Height=980
frame_1=Juokseva
frame_2=Maalitapahtuma

Ensimmäisessä kehyksessä (Juokseva) näytetään kahta tietoruutua, juoksevaa aikaa sarjan (pitää olla yhteislähtösarja tai viesti) ja seurantapaikan nimeä/kilometrimäärää. Kehyksen fontti on hiukan isompi (Merkki=24) kuin urheilijoiden tietojen kehyksessä (Merkki=20).

[Juokseva]
Nimi=Odotuspaikka
Font=Lucida Sans
Toistot=1
Flags=10000000
Rivivali=4
Merkki=24
Bold=0
Left=620
Top=0
Width=250
Height=30
box_1=221; 0; 0; R; 145; 30; 0xFF0000; 0xFFFFFF;	 //Kisa-aika
box_2=213; 150; 0; M; 100; 30; 0xFFFF00; 0x000000;	 //Kohta

Tämän kehyksen erikoisuus on sen jatkuva päivittäminen (Flags=10000000), joka saadaan aikaan, kun kehyksen tiedoissa rastitaan kohta Kehyksessä lasketaan aikaa. Ensimmäisessä tietolaatikossa on tietona Kisa-aika (221).

Toisessa kehyksessä (Maalitapahtuma) on taas 6 tietosaraketta, joita toistetaan yhteensä 8 rivillä (Toistot=8). Kehyksen määrittelyssä on 8 paikassa Kehyksen rivejä toistetaan yht. kertaa. Esimerkin kuvassa on tosin vasta 6 urheilijaa sapunut maaliin.

[Maalitapahtuma]
Nimi=Nimen näyttö
Font=Lucida Sans
Toistot=8
Flags=00000000
Rivivali=4
Merkki=20
Bold=0
Left=0
Top=35
Width=870
Height=24
box_1=97; 0; 0; M; 80; 24; 0xFF0000; 0xFFFFFF;	     //Kilpailijan numero
box_2=99; 83; 0; K; 250; 24; 0xFF0000; 0xFFFFFF;	 //Kilpailijan nimi
box_3=102; 336; 0; L; 201; 24; 0xFF0000; 0xFFFFFF;	 //Seuran nimi
box_4=110; 540; 0; M; 70; 24; 0xFF0000; 0xFFFFFF;	 //Sijoitus
box_5=105; 620; 0; R; 145; 24; 0xFF0000; 0x00FFFF;	 //Kilpailijan tulos
box_6=200; 770; 0; R; 100; 24; 0xFF0000; 0xFFFFFF;	 //Ero voittajaan

Mallikuvassa (yllä) näkyy myös miten kenttään sopimaton teksti lyhennetään. Vilman ja Eveliinan seuran nimi ei ihan sovi.

Ohjeen alkuun


Grafiikan ohjauskeskus

Grafiikan ohjauskeskus löytyy Tilanteet-valikon kohdasta Grafiikan ohjaus. Se on lisämaksullinen piirre, joten se saattaa olla harmaana eikä valinta ole silloin mahdollinen. Pienellä lisämaksulla asia korjaantuu, kun ExTimen seura-avain uusitaan.
Grafiikan ohjauspöydällä ovat kaikki ini-tiedostosta löytyvät seinät, jokainen omalla rivillään. Seinästä näkyy:
  • Seinälle annettu nimi, jonka perässä on rastittava ruutu. Kun ruutu rastitaan, seinä avautuu ja kun rasti poistetaan, seinä menee kiinni.
  • Seinällä näytettävän sarjan valintalista. Jos seinään kiinnitetty näyttötapa (algoritmi) ei tarvitse sarjaa, valintalista on harmaana, valinnat siis estetty. Esimerkiksi seuraavan lähtijän näyttäminen näyttää kisakellon mukaisen seuraavan lähtijän sarjasta riippumatta.
  • Seinällä näytettävän väliaikapisteen tai kierroksen valintalista. Jos seinään kiinnitetty näyttötapa (algoritmi) ei tarvitse paikkaa, paikkalista on harmaa.
  • Seinällä näytettävien urheilijoiden valintalista. Seinään kiinnitetty näyttötapa (algoritmi) määrittää, millä perusteella valittavien urheilijoiden listaa päivitetään.
  • Valitun urheilijan numero.
  • Jatkuvan seurannan päivitysraja. Vasemman puoleinen sarake on päivityksen alkuarvo sekunteina.
  • Jatkuvan seurannan laskuri. Oikeanpuoleisempi sarake laskee päivityksen alkuarvosta yhdellä alaspäin joka sekunti ja kun se tulee nollaksi, seinän näyttö päivitetään ja laskuriin asetetaan uudelleen päivitysraja.
  • Seinän räätälöinnin aloittaminen (Muokkaa). Jos seinää ei ole (Lisää uusi), seinä perustetaan.

Kun Jatkuva seuranta-ruutu on rastittuna, päivityslaskuri toimii sekunnin välein ja pienentää jatkuvan seurannan laskureita. Jos rasti puuttuu, ei automaattipäivitys ole toiminnassa.

Nappi Kurvisen taulujen valinta avaa valintaikkunan, jossa näkyvät sillä hetkellä ampumapaikalla olevat urheilijat. Näistä valitaan ne, joiden ammuntaa seurantaa halutaan seurata.

Nappi Näytettävät väliaikapaikat avaa suodatinikkunan, jossa voidaan valita matkan mukaan, mitä väliaikapaikat tai kierrokset näytetään väliaikojen tai kierrosaikojen laatikossa. Sen esimerkki löytyy alimmaisimpana.

Painamalla Uudista-nappia tapahtuu videoseinän päivitys heti. Jos useampi seinä on yhtä aikaa näytettävissä (käytännössä kai aika harvoin tarvetta), kaikki seinät päivittyvät samalla kertaa.

OK-nappi sulkee ohjauspöydän ja kaikki auki olevat videoseinät.


Ohjeen alkuun


Grafiikan teon työkalu

Videoseinän muokkauksen työkalu näyttää tällä hetkellä tältä. Siinä on näytön yläosassa videoseinän paikka (X ja Y) ja koko, leveys ja korkeus. X ja Y ovat ruudun pixeleinä ja kuvan esimerkki (X=2120, Y=131) tarkoittaa siis näytön olevan varsinaisen päänäytön (sen koko on 1920 * 1080) oikealla puolella, toisessa näytössä.

Vasemmassa listassa ovat seinällä olevat kehykset, ruudulla näkyvässä järjestyksessä ylimmästä alimpaan. Listan yläpuolella on videoseinälle annettu sen toimintaa kuvaava nimi. Oikeassa listassa ovat sitten vasemmassa listassa valitussa kehyksessä olevat laatikot, nyt järjestyksessä vasemmalta oikealle. Laatikon rivillä näkyy myös sen koko ja valmiiksi laskettuna on myös laatikon oikean reunan sijainti. Sijoitus alkaa siis kehyksen vasemmasta reunasta lukien pixelistä 540 ja kun sen laatikko on 70 pixeliä leveä, oikea reunan pixeli on siis 610.

Näytön alaosassa on videoseinään kiinnitettävän logiikan (algoritmi) valinta.

Työkalun vasemmassa reunassa ovat kehyksen tiedot muokattavina. Kehyksen paikkaa ja kokoa voidaan säätää liukukytkimillä, ensin valitaan tietysti, kumpaa muutetaan, paikkaa vai kokoa. Säätimien asteikko on prosentteja (%) koko videoseinän alueesta. X on vasemman reunan koordinaatti pixeleinä ja Y ylärivin koordinaatti, samoin pixeleinä ja ne lasketaan videoseinän vasemmasta yläkulmasta.

Jos videoseinän paikkaa ja kokoa muutetaan (vasen yläkulma), kannattaa napin Muuta heti napsauksella laskea liukukytkimille uudet arvot. Sama pätee kehyksen sisällä olevien boxien liukukytkimiä, se tapahtuu napin Ota kehyksen muutokset käyttöön kautta.

Yhden kehyksen kaikissa laatikoissa käytetään samaa kirjasinlajia ja kokoa sekä ajan tarkkuutta. Kehyskohtaisesti ilmoitetaan myös muita säädettäviä tietoja, kuten nimen esitysasua, seuran nimen lyhentämistä, jne. Näistä lisää alempana.

Työkalun oikeassa reunassa ovat sitten kehyksen laatikoiden tiedot valittavina ja muokattavina. Samoin kuin kehyksen paikkaa ja kokoa myös laatikkoa voidaan säätää liukukytkimillä. Säätimien asteikko on prosentteja (%) kehyksen alueesta. X ja Y lasketaan kehyksen vasemmasta yläkulmasta. Kehyksen korkeus tarkoittaa yhden tietorivin korkeutta. Jos tietoriviä toistetaan (esim. 10 urheilijaa näytössä), niin kehyksen kokonaan viemä tila näkyy Kehyksen kokonaiskorkeus-kentässä, esimerkissä siis 336 pixeliä. Se saadaan laskemalla kehyksen korkeus (30) kerrottuna toistoilla (10) lisättynä välien määrä (9) kertaa rivien välinen tyhjä alue (4) eli 10*30 + 9*4=336.

Tasaa laatikoiden väliset tyhjät-nappi asettaa kehyksen laatikoille vaakasuunnassa yhtä suuret välit. Jos laatikkojen yhteenlaskettu leveys on suurempi kuin kehyksen kokonaisleveys, väliksi asetetaan kehyksen rivien välinen etäisyys ja silloin on myös kehyksen kokonaisleveyttä kasvatettava (käsin), muuten oikea reuna kehyksestä ei näy oikein.

Videoseinällä ajettava toiminta (algoritmi)-valintalistasta valitaan videoseinän toiminnan ohjelma. Nyt on valmiina seuraavat, alussa on algoritmin numero:

  1. Lähtijän seuranta, valitsee kelloajan mukaan lähtijän
  2. Urheilijan esittely, itse valittava urheilija listasta
  3. Lähestyvän odotus, laskee seuraavan tiettyä paikkaa lähestyvän
  4. Lopputulokset, sarja valitaan itse
  5. Sarjan lähtijät, lähtöluettelon sarja valitaan itse
  6. Paikan tapahtumat, tietystä paikasta saatavat tapahtumat
  7. Kaikki tapahtumat, ei paikkarajausta
  8. Ammunnan seuranta, katso esimerkkiä alempaa

Jos muutosten kohteena oleva videoseinä on samalla näkyvissä, urheilijatietojen sijasta siinä näkyvät videoseinän koko paksulla vihreällä ja valittu kehys ohuemmalla reunaviivalla piirrettynä ruutuna.

Kehyksen tietojen hienosäätämistä varten on muutamia aseteltavia ja rastittavia kenttiä.

Oikealla alhaalla on väliaika/kierrosaikatapahtumien laatikon hienosäätöä varten muutamia rastittava kenttä:

Väliakapisteiden/kierrosten määrää voidaan sitten rajata itse ohjausnäytössä olevalla suotimella Näytettävät väliaikapaikat.

Tärkein viimeisenä. Videoseinien määritysten ini-tiedosto ei ole extime.ini vaan se on grafiikat.ini. Tämä siksi, että grafiikan käsimuokkaus notepadillä ei sotke ExTimen muita määrityksiä ja toisaalta erillinen ini-tiedosto on helppo kopioida toiselle koneelle ilman että mikään muu ajoympäristön asetuksissa tahattomasti muuttuisi.

Ja tämä on siis vasta esimaistijaisia, vielä voi tulla isojakin muutoksia ja ExTime voi jopa grafiikkaa käytettäessä nyykähtää.


Ohjeen alkuun


Viestikehyksen käyttö

Ensin mallikuva (nimet eivät täsmää henkilöihin, seura kuitenkin, kuka tuntee?) ja sitten kehysten tiedot selityksineen. Aluksi seinän määritys:
[wall_6]
Nimi=Joukkueen esittely
Algoritmi=2
Parametri=0
Paikka=9999
Timer=5
Left=2424
Top=92
Width=890
Height=125
frame_1=Joukkue
frame_2=Osuus1
frame_3=Osuus2
frame_4=Osuus3

Seinällä on neljä kehystä, yksi joukkueelle ja kolme osuuksien urheilijoille.


[Joukkue]
Nimi=Joukkuenimi
Font=Tiresias Infofont
Toistot=1
Osuus=0
Flags=00000000
Precision=10
Rivivali=8
Merkki=30
Bold=0
Left=0
Top=0
Width=800
Height=62
box_1=97; 0; 0; M; 90; 35; 0x34B4AD; 0x400040;
box_2=102; 100; 0; L; 310; 35; 0xFFFFFF; 0xFF0000;
box_3=105; 420; 0; M; 150; 35; 0xFF0000; 0xFFFFFF;

Joukkueesta esitellään kolme tietoa, numero, seura ja lopputulos, koska tämä on viestin lopussa tapahtuva loppuesittely. Viestin alussa tuloskenttä on määrittelystä poissa. Joukkueen numeron sijasta/rinnalla voisi tietysti olla joukkueeen sijoituskin. Sen lisääminen on pakollinen harjoitustehtävä!

Fonttina on Tiresias Infofont, joka on YLE:n käyttämä fontti, sama on myös osuuksilla. Ajan tarkkuutena on yksi kymmenys (Precision=10). Jos aikaa ei joukkueella ole, tilalle tulee koodi DNS/DNF/DSQ, jos ajan puutteen syy on tällä kansainvälisellä tavalla ilmoitettu.

Alempana on osuuksien kehykset, ne poikkeavat toisistaan vain osuuden numeron (Osuus=1/2/3) ja sijaintipaikan (Left=0/120/240)) osalta. Ja onhan siinä yksi jekkukin, kakkososuuden urheilijan nimen esitysasu on vaihdettu, rasti on siis ollut kohdassa J. TUOMIMÄKI (nimi näin).


[Osuus1]
Nimi=Osuus1 Nimi
Font=Tiresias Infofont
Toistot=1
Osuus=1
Flags=00001000
Precision=10
Rivivali=8
Merkki=20
Bold=0
Left=0
Top=40
Width=210
Height=55
box_1=99; 0; 0; L; 200; 25; 0xFFFFFF; 0xFF0000;
box_2=105; 0; 30; M; 150; 25; 0xFF0000; 0xFFFFFF;
[Osuus2]
Nimi=Osuus2 Nimi
Font=Tiresias Infofont
Toistot=1
Osuus=2
Flags=00101000
Precision=10
Rivivali=8
Merkki=20
Bold=0
Left=210
Top=40
Width=210
Height=55
box_1=99; 0; 0; L; 200; 25; 0xFFFFFF; 0xFF0000;
box_2=105; 0; 30; M; 150; 25; 0xFF0000; 0xFFFFFF;
[Osuus3]
Nimi=Osuus3 Nimi
Font=Tiresias Infofont
Toistot=1
Osuus=3
Flags=00001000
Precision=10
Rivivali=8
Merkki=20
Bold=0
Left=420
Top=40
Width=210
Height=55
box_1=99; 0; 0; L; 200; 25; 0xFFFFFF; 0xFF0000;
box_2=105; 0; 30; M; 150; 25; 0xFF0000; 0xFFFFFF;

Ohjeen alkuun


Ammunnan tauluseuranta

Ensin mallikuva (kuva ja nimi ei taaskaan taida täsmätä) ja sitten kehysten tiedot selityksineen. Aluksi seinän määritys:
[wall_5]
Nimi=Ammunnan seuranta
Algoritmi=8
Parametri=1
Paikka=9999
Timer=1
Left=2512
Top=142
Width=590
Height=30
frame_1=Ammunnat
frame_2=Ampujat

Seinällä on kaksi kehystä, toisessa näytetään ammunnat ja toisessa muut urheilijan tiedot. Ammunnan taulutilanteen (Laukaukset, kuvassa mustalla) kanssa rinnastettavia, usein vaihtuvia tietoja ovat ammuntaan käytetty aika (Ammunta-aika, kuvassa punaisella) ja käytettyjen laukausten määrä (Patruunat, kuvassa oikealla, sinisenä).

Ammunnan seurannassa on ensin valittava, mitä tauluja näytetään. Esimerkissä on rajattu radat neljän ampujan yhtäaikaiseen seuraamiseen. Näytettävät radat valitaan napilla Kurvisen taulujen valinta, se on siis tehtävä ensin. Ammunnan videoseinä päivittyy automaattisesti aina, kun tauluilla tapahtuu jotakin. Ratamuutokset, urheilija saapuu ammuntaan ja lähtee ammunnasta, ovat harvinaisempia kuin laukauksista tulevat muutokset. Jos ammuntaan kuluvaa aikaa halutaan seurata juoksevasti, laitetaan rasti kohtaan Jatkuva seuranta. Ilman rastia aika-kenttää päivitetään vain, kun tauluilta tulee laukaus-tapahtuma (ihan miltä tahansa seurattavalta radalta).


[Ammunnat]
Nimi=Ampumarata
Font=Lucida Sans
Toistot=4
Osuus=0
Flags=01000000
Precision=10
Rivivali=4
Merkki=24
Bold=0
Left=355
Top=0
Width=274
Height=24
box_1=222; 88; 0; L; 153; 24; 0xFFFFFF; 0x000000; 0; 	 //Laukaukset
box_2=232; 249; 0; L; 25; 24; 0xFFFFFF; 0xFF0000; 0; 	 //Patruunat
box_3=233; 0; 0; L; 78; 24; 0xFFFFFF; 0x0000FF; 0; 	 //Ammunta-aika

Tässä kehyksessä näytetään laukaukset, käytetyt patruunat ja ammunta-aika. Ammunnoista näytetään vain neljä ensimmäistä valittua rataa (Toistot=4), mutta esimerkkikuvassa oli valittuna vain radan kuusi urheilija.

Kehys on sijoitettu ampujan nimitietojen kehyksen oikealla puolelle (Left=355). Jos kehys olisi ihan vasemalla, silloin tietolaatikon alkukohta ei voisi olla esimerkin mukainen 0, vaan sen pitäisi olla tuo sama 355.

Kuvassa on osuttu laikkoihin 1, 3 ja 5, laikat 2 ja 4 ovat vielä nähtävillä. Aikaa oli käytetty 199 sekuntia, yli 3 minuuttia ! (Ei tositilanne).


[Ampujat]
Nimi=Ampujien nimet
Font=Lucida Sans
Toistot=4
Osuus=0
Flags=00000000
Precision=10
Rivivali=4
Merkki=20
Bold=0
Left=0
Top=0
Width=304
Height=24
box_1=97; 0; 0; L; 47; 24; 0xFFFFFF; 0xFF0000; 0; 	 //Kilpailijan numero
box_2=99; 50; 0; L; 254; 24; 0xFFFFFF; 0xFF0000; 0; 	 //Kilpailijan nimi

Urheilijasta näkyy kaksi tietoa, kilpailunumero ja urheilijan nimi.

Kehys on sijoitettu ihan vasempaan reunaan (Left=0). Numero-laatikko tulee ihan vasemmalle ja on 80 pixeliä leveä, nimi taas alkaa kehyksen sisällä paikasta 85 pixeliä ja on 250 pixeliä leveä, eli sen oikea reuna loppuu paikkaan 335 (85 + 250). Siitä on taas sama viiden pixelin väli Laukaus-kehyksen alkupaikkaan (tuossa yllä se 340).

Ohjeen alkuun


Väli-, kierros- ja BackyardUltran jaardiaikojen näkyminen

Ensin mallikuva (silmien omistaja pitäisi olla tuttu) ja sitten seinän ainoan kehyksen tiedot selityksineen. Aluksi seinän määritys:
[wall_7]
Nimi=Kierrokset
Algoritmi=4
Parametri=0
Paikka=9999
Timer=30
Left=2498
Top=139
Width=900
Height=30
frame_1=Kiertajat

Seinällä on nyt vain yksi kehys, otsikot ja mainokset jätin pois.


[Kiertajat]
Nimi=Seurannan ruudukko
Font=Tiresias Infofont
Toistot=10
Osuus=0
Flags=00010000
Precision=10
Rivivali=4
Merkki=20
Bold=0
Left=0
Top=0
Width=900
Height=30
box_1=97; 0; 0; M; 80; 30; 0xFF0000; 0xFFFFFF; 0;        //Kilpailijan numero
box_2=99; 86; 0; L; 250; 30; 0xFF0000; 0xFFFFFF; 0;      //Kilpailijan nimi
box_3=205; 342; 0; L; 342; 30; 0xC6B62B; 0xFFFFFF; 12;   //Kierrosajat
box_4=110; 690; 0; M; 60; 30; 0xFF0000; 0xFFFFFF; 0;     //Sijoitus
box_5=105; 756; 0; R; 135; 30; 0xFF0000; 0xFFFFFF; 0;    //Kilpailijan tulos

Tässä kehyksessä on erikoista laatikko 3, kierrosajat. Muut laatikot on jo aikaisemmissa esimerkeissä käyty läpi.


Laatikon 3, kierrosajat, määrittelyssä (yllä) oli rastittu kohdat Sijoitus mukana ja Ero kärkeen näkyy. Itse ohjausikkunassa oli sitten määrätty, että kierrosten numero 2 ja 4 (vastaavat kilometrit oli Lapuan SM-kävelyssä) kohdat näytetään.

Sijoitus on sulkujen sisällä ja eroa edeltää etumerkki. Kenttien keskinäinen järjestys on aina sama.

Kullekin väliaikapaikalle / kierrokselle lasketaan sen saama tila laatikon koko leveydestä. Kuvan esimerkissä siis 342 pixeliä jaettuna kahdella paikalla antaa kummankin paikkasarakkeen leveydeksi noin 170 pixeliä, muutama pixeli varataan myös sarakkeiden väliin.

Kun halutaan näyttää useamman väliaikapaikan aikoja kerralla, niin napin Näytettävät väliaikapaikat avulla saadaan esiin rastittava luettelo kaikista kisassa olevista väliaikapaikoista/kierroksista/jaardeista. Itse menin halpaan SM-pyöräilyn kierroksissa, kun kisassa sarjasta riippuen oli kierrosten pituudet eri mittaisia. Valitsin näyttöön kaksi kierroksen loppua, enkä ollut tarkkana siinä, että miesten eliittisarjaan eivät kuuluneet kaikki rastittavissa näkyvät kierrokset. Tämä Kajalle tiedoksi ensi vuotta varten. Tuo väliaikapaikkalista kun on tarkoitettu kaikkien sarjojen yhteiskäyttöön. Pitää harkita vaihtoehtoisia toteutuksia saamani palautteen perusteella.

Ohjeen alkuun


Takaisin ExTimen ohjeet sivuille

Käykää laittamassa Facebookiin kommentteja.