ExTimen tallettaa kilpailuissa käytettävien sarjojen ja kilpailijoiden tiedot perustiedostoon (*.dat), jonka alussa on ensin itse kilpailun perustiedot, sitten seuraavat kilpailussa käytössä olevien sarjojen tiedot ja lopussa ovat kaikki kilpailijoiden tiedot. Kilpailusta toiseen käytettävät tiedot ja asetukset tallennetaan extime.ini-tiedostoon, joka sijaitsee samassa kansiossa itse ohjelman kanssa. Vaihtuvaa määrää olevat tapahtumatiedot, kuten väliaikapisteet ja väliajat, kierrosajat, ammunnan sakkokertymät, ovat omassa tiedostossaan (*.vaj) samassa kansiossa perustiedoston kanssa ja vain niiden summat löytyvät dat-tiedostosta.
Perustiedosto on rakenteeltaan binäärinen perättäistiedosto (flat-file), jossa on kahden mittaisia tietueita. Kilpailun perustiedot (=sarja numero nolla) ja varsinaisten kilpailusarjojen tiedot ovat keskenään samanmittaiset mutta kuitenkin eripitkä kilpailijoiden tietojen kanssa.
Tässä ohjeessa yritän selostaa, mitä tietoja sarjoista talletetaan ja missä ja miten niitä ExTimessä käytetään.
Kilpailu voidaan perustaa tallettamalla jokin vanha kilpailutiedosto uudelle nimelle ja muuttaa sitten kilpailun nimi ja muita perustietoja. Vanhan kilpailun kilpailijatiedot voidaan poistaa kokonaan, mutta jättää sarjatiedot ennalleen. Sarjat voidaan perustaa myös esimerkiksi KILMOn avulla samalla kun lisätään ilmoittautuneet kilpailijat, toki sarjojen matkat ja hiihtotavat tulee muistaa päivittää uutta kisaa vastaaviksi. Sarjojen muutosnäytössä voidaan muuttaa monen sarjan tietoja samalla kertaa, esimerkiksi hiihtotapa saadaan vaihdetuksi kerralla kaikkiin sarjoihin.
Ensimmäinen asia, joka pitää tehdä, on antaa kilpailun perustiedot (kisan nolla-sarja). Uuden kilpailun aloittaminen tapahtuu alla on ohjeet.
-valikon kohdasta . Aloitusvelhon alaosassa on myös nappula , tällä napilla päästään käyttämään sarjojen perustamisen apuria, tuossa
Valikon toiminnolla klikkaamalla näyttöön tulee sarjan, jonka kilpailujärjestys on nolla (=kilpailun perustiedot), tiedot. Näytössä on, aivan kuten jatkossa kaikissa sarjoissakin, usean välilehden muodostama tietojen kokonaisuus. Näistä välilehdistä kilpailun perustietojen kannalta merkityksellisiä ovat , ja .Kun kilpailuun lisätään uusia sarjoja, otetaan perustiedot kilpailun perustiedoista, jos ei erikseen ole valittu mitään muuta sarjaa referenssisarjaksi. Sarjatunnuksen paikalla on kilpailun perustiedoissa , eli numero Hiihtoliiton tai FISin kilpailukalenterissa, tämä tieto otetaan kisasta tehtäviin XML/CSV-välitystiedostoihin yksilöimään kilpailutapahtumaa.-kentän tieto tulee tulosliuskoihin kilpailutapahtuman nimeksi. valintavaihtoehdoista valitaan urheilumuoto, ja sen alapuolelta vielä tarkempi laji , jonka mukaan säätyy kilpailun oletusarvot. Näitä pääsee toki tarkemmin muuttelemaan tarvittaessa sarjakohtaisestikin välilehdellä. Sarjan tunnuksesta johdetaan tieto siihen, saako sarjassa kilpailla miehet, naiset vai molemmat. |
Kilpailun perustietojen antamisen (tai kopioinnin vanhasta) jälkeen pitää kilpailuun perustaa sarjat, joihin sitten kilpailijat lisätään. Kilpailijan pitää kuulua aina johonkin sarjaan, jossa tulos kirjataan. Sen lisäksi kilpailija voi kuulua lisäksi virtuaalisarjoihin erilaisten osa- tai koontitulosten tekemistä varten.
Viestikilpailun sarjojen perustaminen tapahtuu eri tavalla ja eri komennolla kuin yksilökilpailun sarjojen perustaminen, koska samalla kertaa perustetaan myös sarjat osuuksien kilpailijoita varten. Viestin tarkemmat ohjeet löytyvät ohjetiedostosta viesti.htm. Kertauksena kuitenkin perusasiat: Kilpailun perustiedot annetaan valikon toiminnolla . Niissä tärkeitä on ennenkaikkea sarja urheilumuoto ja sen tarkempi laji, kisan päiväys ja kisan kalenterinumero. Näitä tarvitaan, jos esimerkiksi aiotaan käyttää nettitulosteissa vakionimisiä tiedostoja. Hiihdossa kisan päiväys ja kisan kalenterinumero ovat myös osa FIS:lle ja Hiihtoliitolle lähetettävien XML-tiedostojen sisältöä ja nimeä.Sarjatietoihin avautuu oma ikkuna valikon toiminnosta . näytössä uusi sarja perustetaan sitten kisasta riippuen seuraavasti:
Sarjatietojen alimenu (oikealla) tulee näkyviin -näytössä hiiren oikealla napilla. |
Normaalisti ExTimeen voidaan perustaa 100 sarjaa ja 1200 kilpailijaa. Suomessa tuo yleisesti on riittänyt, myös Hopeasommassa yhtä päivää kohti. Eksoottisemmissa urheilulajeissa, kuten parisprintissä, sprintissä tai isoissa yleisurheilukilpailuissa 100 sarjaa (alku/väli/finaalierät mukaanlukien) ei enää riitä, varsinkaan jos kaikki ikäluokat ovat mukana.
Tilaa saadaan helposti lisää muuttamalla extime.ini tiedostossa kahta riviä tai lisäämällä ne sinne, jos niitä ei siellä ennestään ole. Kyseiset rivit ovat [Oletus] lohkossa olevat MAXIMI ja MAXIMISARJAT olevat rivit, malli alla:
[Oletus] MAXIMI=10000 MAXIMISARJAT=400 ;kilpailun oletusarvoja ....
Yllä olevilla määrityksillä kisaan voidaan perustaa 10000 urheilijaa 400 eri sarjaan.
Miksi näin ? Kyse on muistin hallinnasta, pienemmillä sarja- ja kilpailijamäärillä ExTime varaa vähemmän muistia, jolloin sen käyttö on nopeampaa. Näkyy varsinkin silloin, jos samassa koneessa on pyörimässä samaan aikaan muita tarpeellisia ohjelmia, kuten selain, maalikameraohjelma, yms. Myös ohjelman erivaiheissa tapahtuvat haut ovat nopeampia, koska ohjelman ei tavitse varata ja vapautella liian suuria työtiloja. Mutta jos on suuri ja tehokas työasema käytössä, silloin voi rajoja kasvattaa pysyvästi isommiksi oletuksista jättämällä juuri lisätyt rivit paikoilleen extime.ini tiedostoon. Mutta muista sitten siirtää sama rajat myös muihin kisan aikana käytössä oleviin työasemiin.
Jos olet kellottamassa usean sarjan sprintti- tai parisprinttikisaa, tarkista ETUKÄTEEN, että kisan aikana ei sarjamäärä ylity. Esimerkiksi 20 eri ikäluokan parisprintti tarvitsee 20 * 7 sarjaa, jos kilpaillaan kahdella hiihtäjällä kolmiosuuksinen kisa. Itse joukkue varaa sen seitsemännen sarjan, yhteensä siis 140 sarjaa, joka on jo enemmän kuin oletus 100 sarjaa. Ja jos parisprinttiin tulee vielä erävaiheet, voi tarvittavien sarjojen määrä kaksin tai kolminkertaistua!!
Sarjatiedoista avautuu ensin näyttö, johon on listattu kilpailun sen hetkiset sarjat ja siellä alhaalla on nappi . Tätä nappia painamalla avautuu alapuolella oleva näyttö, jolla päästään perustamaan useita sarjoja kerralla. Wizardi-näyttöön päästään myös ExTimen aloitusvelhosta napilla . |
|
Näytön yläosassa on kilpailun perustiedot, kalenterinumero ja nimi. Apuria käytetään seuraavasti:
|
Jos laji on viesti tai parisprintti, osuuksien määrä, osuuksien urheilijoiden numerointi ja parisprintin henkilöiden määrä annetaan/valitaan osiossa
(oikealla keskellä). Oletus on kolme osuutta ja joka osuudella käytetään samaa numeroa. 1xx, 2xx tarkoittaa, että osuuden numero on numerolapun ensimmäinen numero (sadat) ja 10x, 20x, x tarkoittaa melkein samaa, mutta että ankkurilla onkin numero alle sadan. Siis vaikkapa että 161, 261 ja 61 on joukkueen 61 numerointi. Huomaa poikkeus, matka on nyt yhden osuuden matka, sitä ei enää jaeta osuuksien määrällä.Jos laji on taas monta vetoa), oikealla alhaalla annetaan osalähtöjen määrä ja miten urheilijat lähtöjen välillä tunnistetaan. Osalähtöjä 2 / 2 tarkoittaa, että 2 parasta tulosta otetaan kahdesta kisattavasta lähdöstä (on oletus) ja 2 / 3 taas, että huonoin kolmesta pudotetaan pois. 1/3 tarkoittaisi taas, että kolmesta yrityksestä (erästä) vain paras huomoidaan.
(katsoJos kohdassa
on rasti, yhteistulossarjasta tehdään sprintin karsintaerä. Jos rasti puuttuu, perustetaan yksi sarja finaalille, eli formulalähdölle (N12FL). Jos taas on useita finaalieriä, ne perustetaan vasta, kun karsintasarjan urheilijat jaetaan finaalieriin.ExTime perustaa sukupuolta ja ikäluokkaa kohti tarvittavat sarjat, jokaiselle osalähdölle oma (N12A, N12B), ja yhteistulokseen laskentaan omansa (N12YH). Esimerkissä joka lähdössä säilyy sama rintanumero, jonka perusteella urheilijan tulokset lasketaan yhteen.
Sarjatiedoista avautuu ensin näyttö, johon on listattu kilpailun sen hetkiset sarjat, kuva oikealla, Taivalkosken peruuntuneista Hopeasommista 2020. Näytön alaosassa ovat toimintonapit, joilla saadaan esimerkiksi edellä mainitut sarjojen perustamiset tehdyiksi. Mitä tahansa sarakeotsikkoa klikkaamalla ExTime järjestää sarjaluettelon klikatun sarakkeen mukaan joko nousevaan tai laskevaan järjestykseen. Oletuksensa on sarjojen kilpailujärjestys, eli sarjan järjestysnumeron mukainen (toinen sarake vasemmalta). Sarjoista voidaan valita yksi tai useampia klikkaamalla sarjan riviä, valitun sarjan taustaväri vaihtuu keltaiseksi. Hiiren oikeaa nappia painamalla saadaan esiin uusi toimenpidevalikko, josta löytyy alaosan nappeihin täydennystä, mutta myös samat toiminnot kuin mitä napeillakin aikaansaadaan. |
Näytön vasemmassa reunassa on kaksi hissinappia (nosturi/laskuri), jolla saadaan valittua sarjaa (vain yksi kerrallaan) nostettua tai laskettua kilpailujärjestyksessä aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi. |
Sarjoista näytettäviä tietoja voidaan muuttaa kuten sarjan kilpailijoidenkin näytössä. Hiiren oikealla napilla saadaan esiin alimenu: josta valitaan , valitaan sarakeen tieto ja annetaan siitä sarakkeen otsikossa näytettävä nimi. |
Tuossa oikealla olen valinnut poikien sarjoja . Lopputuloksena valitut sarjat siirtyivät sarjan MYL jälkeen ennen sarjaa N10. Näin saat helposti muokattua sarjaluettelon kilpailujärjestykseen. Vasemman reunan nosturilla voit aina vaihtaa yhden sarjan paikkaa. Toinen hyvin käyttökelpoinen on . Siinä valitaan ensin ne sarjat, joihin tieto kopioidaan ja sitten klikataan kopioitavan tiedon sisältävän sarjan rivillä juuri sitä monistettavan tiedon sarakketta. Sarjojen valinta on normaali windowsin valinta, Ctrl painettuna valintaan lisätään yksittäinen sarja, Shift painettuna kaikki siitä väliltä. |
Nappia
klikkaamalla näyttöön tulee valitun sarjan tiedot. Sarjan rivin hoitaa saman asian. Näytössä on, edelleen, usean välilehden muodostama tietojen kokonaisuus. Näistä välilehdistä on valittuna viimeksi auki ollut välilehti.
on enintään kahdeksan merkin (vain
ISOT kirjaimet, numerot ja muutama erikoismerkki käy) muodostama tunnus,
joka hiihdossa perinteisesti koostuu sukupuolitunnuksesta M tai N ja ikäluokasta
kahdella numerolla tai kirjaimista YL (YL, 08, 10, 12, 14, 16, 18,..35,
40, 55, jne). Yleisurheiluun tein oman suosituksen, se löytyy
-kentän tieto rakentuu automaattisesti napilla , jos sarjan tunnus on rakennettu hiihdon perinteiseen tapaan. Nimen maksimipituus on 40 merkkiä. -nappia on syytä painaa ennen -napin painallusta, jotta valittu urheilumuoto ja laji kirjaantuvat sarjan tietoihin. -kenttään annetaan sarjan kilpailumatka kilometreinä, desimaalipisteenä kelpaa sekä piste että pilkku. Matka tulee tulosliskoissa sarjan otsikkoon, jos se on nollasta poikkeava. Matkan pituutta tarvitaan myös, jos tulosliuskoihin halutaan nopeus km/t tai kilometriin käytetty aika (vauhti). , jos samannimisessä ruudussa on rasti. -kenttä on kolmen merkin mittainen tieto, jolla kerrotaan hiihdossa tarpeellinen hiihtotapa. Jos kenttä on tyhjä, se ei tietenkään näy sarjan tulosliuskan otsikossa, muuten näkyy. Käytä hiihdossa isoja kirjaimia P tai V (perinteinen tai vapaa). P+V käy nyt myös vaikkapa viestiin, jossa on erilaisia hiihtotapoja. juontaa alkunsa suunnistuksesta, lähtölistat saadaan sarjoittain erilleen lähtöpaikan mukaan. Kentän pituus on yksi merkki. rastitaan silloin, jos sarjassa kilpailevat miehet. Sama pätee naisten osallistumiseen. Oletuksena ExTime laittaa rastin sarjan tunnuksen ensimmäisen merkin perusteella. Tiedolla on merkitystä, kun ExTime etsii sopivaa sarjaa iän ja sukupuolen perusteella (yleisurheilun kilpailukalenterin csv-tiedoston käytön yhteydessä). Avoimessa sarjassa molemmat kohdat ovat rastittuna. rastitaan silloin, kun kilpailussa jossain sarjassa tarvitaan muista poikkeavaa ajanottotarkkuutta. Sarjaan käytettävä vaihtoehto pallotetaan. Muuten sarjan tulos lasketaan / vaihtoehdoissa annetulla tarkkuudella. rastittuna kieltää ExTimeltä loppuaikojen loogisuustarkistuksen. Jos taas ruutu on ilman rastia, urheilijalle kelpaa vain ja ruuduissa annetujen aikojen välissä oleva loppuaika. Muutkin ajat toki hyväksytään, mutta silloin pitää vastata lisäkysymykseen myöntävästi. -kohtaan tulee rasti kun sarja arvotaan. Uusinta-arvonnassa ExTime varoittaa tällöin, että sarja on jo kertaalleen arvottu. Kilpailija merkataan automaattisesti jälki-ilmoittautuneeksi, kun hänet lisätään sarjaan, joka on jo arvottu. ruudut ovat tarpeen, jos sarjan lähtö tapahtuu eri vuorokauden puolella kuin maaliintulo. Kenttää tarvitaan siis tuloksen laskennassa, kun kilpailu tapahtuu useana eri kalenteripäivänä. |
ExTimellä hoidettujen kilpailujen lajikirjon kasvettua isoksi näin tarpeelliseksi tehdä erillisen välilehden sarjan tietojen hallintaan.Sen ylimpänä on valinta siitä, millä perusteella . Normaalistihan se on tietysti ja pienimmän ajan saanut urheilija voittaa sarjan. Toinen järkevä valinta on pistemäärä, esimerkiksi luistelun yhteispistesarjassa tai hirvenhiihdossa. Hirvenhiihdossa voittaa eniten pisteitä kerännyt, joten silloin rastittava ruutu . Ja sama pätee tietysti yleisurheilun kenttälajeihin, pitemmälle heittänyt tai korkeammalle hypännyt urheilija voittaa. Silloin kilpailijan tuloskentässä on mittanauhalla saatu tulos, ei kellolla.Maastopyöräilyssä tai monen vedon kilpailun yhteistulossarjassa kannattaa valita sarjan paremmuuden ratkaisevaksi tiedoksi urheilijan kierrosmäärä (Kierrosmäärä (urh)) tai vetojen määrä (Osatulosmäärä) ja vasta tasasijatiedoksi tulos (Kilpailijan tulos). Näin saadaan live-tuloksissa kesken kisan parhaaksi se, jolla on eniten kierroksia tai eniten tehtyjä vetoja ja vasta kierrosmäärän ollessa saman, aika ratkaisee. Tasatuloksia varten on valinta vaihtoehdot. Järkevä valinta saattaisi olla lähtönumero (aikaisemmin lähtenyt on parempi, eli nouseva järjestys) tai sprinttihiihdon karsinnassa FIS-pisteet (vähemmän penaltyja on parempi, pienempi luku on parempi). Sääntö ICR 325.5.3 on tämä FIS:n sääntö, se kattaa myös sprintin erävaiheissa olevat paremmuussäännöt.Yleisurheilussa kohtaan voidaan valita IAAF:n sopiva sääntö, kaksi (Sääntö IAAF 180.122 ja Sääntö IAAF 181.8-9) löytyy ohjelmoituna. -kohdassa on yleisimmin valittuna. Sarjan kilpailija kilpailee ja saa tuloksen tässä sarjassa. Sarjan tyypin valinnan jälkeen kannattaa painaa / -nappia ennen välilehdelle siirtymistä. Sarjatyypissä joukkuekisa.htm. välilehdellä annetaan taas lisää laskentaohjeita. sarjaan lasketaan eri urheilijoiden eri lajeissa saamien aikojen, pisteiden tai sijoituspisteiden summana. Tästä löytyy lisää tietoa ohjeestaSarjatyypissä sarjaan lasketaan yhden urheilijan eri lajeissa saamien aikojen, pisteiden tai sijoituspisteiden summaa. välilehdellä annetaan lisää laskentaohjeita ja tapa, jolla urheilijan kohdistus tapahtuu.Sarjatyypissä sarjaan lasketaan nimetyn joukkueen aikojen summa. Välilehdellä annetaan lisää tietoja mm. joukkueen numeroinnista. vaihtoehto antaa mahdollisuuden jakaa yhdessä normaalisarjassa (vaikkapa M45) käydyn kilpailun (aluemestaruus) perusteella mestaruudet myös eri piireissä (Hki, Uusimaa, Lahti). Tällöin nämä piirikohtaiset sarjat ovat tälläisia virtuaalisarjoja. Lisää tietoa löytyy tiedostosta-kohdassa on rasti, kun sarjan tuloksista lasketaan yksilö-, seura- tai piirikohtainen yhteistulos. Piirre on yleinen maastojuoksussa. Kun kohdassa on rasti, aukeaa valintalista, jossa valitaan käytettävä pistelaskukaava. Tarpeen myös yleisurheilun moniotteluissa ja pikaluistelun yhteispisteissä. Normaalisti kentässä on rasti, koska ExTime oli alussa puhtaasti ajanottoa tekevä ohjelma. Yleisurheilun kenttälajeissa rasti tietysti puuttuu, koska tuloskentässä on metrejä ja senttejä.alueella on erän tason ja eränumeron antamiseen omat paikkansa. Mikäli sarja on esimerkiksi sprintin jatkoeriä, rastitaan kohta , jolloin -valikosta valitaan oikea erän taso. ExTime päivittää tätä kenttää itse, kun sprintin jatkoeriä muodostetaan kisan edetessä. Muita erämuotoisia kisoja ovat mm. ratajuoksut tai uinnit. FIS:n tai Ski Classics sivuille. alue on käytössä vain hiihdon FIS- tai Ski Classics (entiseltä nimeltään Visma) kilpailuissa. -ruutuun laitetaan sarjalle kuuluva codex-numero, joka taas löytyy FIS:n sivuilta. Vain tällä merkinnällä varustetuista sarjoista on myöhemmin mahdollista tehdä FIS:n XML-tiedostot ja päivittää live-seurantaa |
Tässä yllä näkyvät erilaiset sarjavaihtoehdot ja alla taas eri pistelaskentavaihtoehdot
|
Tämän välilehden käyttö on ainakin itselläni jäänyt hyvin vähäiseksi. Sen alkuperäinen tarkoitus oli määrittää sarjakohtaiset lähtöajat ennen arvontaa, mutta nykyään lasken kunkin sarjan ensimmäisen lähtijän lähtönumeron ja lähtöajan edellisen sarjan viimeisestä lähtijästä arvonnan ohessa. -rivillä on valitun sarjan ensimmäisen todellisen lähtijän lähtöaika ja numero. Alapuolella oleva -kentässä on sarjan alkuun jätettävien tyhjien lähtöpaikkojen määrä. ExTimessä ei siis tarvitse perustaa nimettömiä kilpailijoita sarjan alkuun jälki-ilmoittautuneita varten vaan esimerkillä selostettuna asia tapahtuu seuraavasti: Jos sarjan alkuun halutaan 4 vara-paikkaa jälki-ilmoittautuneille, niin sarjan ensimmäinen lähtönumero kohtaan laitetaan numero 5, lähtöaikaan 11:02:30 (30 sekunnin lähtöväli) ja Varanumerot kenttään annetaan 4. Nyt lähtölista on siis seuraavan kaltainen
Lähtöaika Numero Nimi 11:00:30 1 varapaikka 1 11:01:00 2 varapaikka 2 11:01:30 3 varapaikka 3 11:02:00 4 varapaikka 4 11:02:30 5 Ensimmäinen ilmoittautunut 11:03:00 6 toinen ilmoittautunutNappi tekee yllä kuvatun laskennan edellisen sarjan viimeisestä lähtöajasta käyttäen kenttiä , ja . Näiden kenttien merkitys lienee itsestään selvää. -ruutu rastitaan maratonkilpailuissa, kun urheilijalla on tunnistimet, jotka antavat lähtöviivalla urheilijan todellisen lähtöajan (Netto), mutta sijoitukset halutaan kuitenkin antaa lähtöpamauksen lähtöajan mukaisesti. -ruutu liittyy samoin maratoniin tai yhteislähtöihin. Normaalisti tunnistinajoista käytetään ensimmäistä (parasta) aikaa, mutta tämän ruudun rasti aiheuttaa viimeisen (huonoimman) ajan jäämisen todelliseksi lähtöajaksi. rastitaan, kun sarjan maaliintulo menee puolen yön jälkeen. Silloin yöllä kello kolme viisitoista saatu aika kirjaantuu aikana 27:15 ja osia. Kun kohta on rastittuna, ei tarvitse antaa tarpeettomia ,000 häntiä lähtöaikoihin.Painonappi tallentaa Lähtövälin ja yhtäaikaa lähtijöiden määrät extime.ini-tiedostoon, josta ne taas poimitaan seuraavaan perustettavaan kilpailuun pohja-arvoiksi. |
Jos haluat muuttaa useamman sarjan lähtöaikoja samalla kertaa, käytä -valikosta löytyvää näyttöä .Mutta kuten tuossa totesin, olen itse siirtynyt käytäntöön antaa lähtöajat arvonnan yhteydessä. Näin pääsen rytmittämään kilpailua paremmin kun sarjakohtaiset osanottajamäärät on näkyvissä, lisäämään sopiviin kohtiin enemmän makkaran myyntiaikaa ja varmistamaan ladun olevan tyhjä riittävän kauan ennen pääsarjan lähtöä ja saamaan pääsarjat lähtemään tasatunnilta tai -vartilta. |
Välilehdellä on itseasiassa mukana myös maksuihin liittymätöntä tietoa. Kohdassa on rasti, jos tähän sarjaan on annettu jokin ylimääräinen huomautus. Itse huomautus on tallennettu tiedostoon <kisatiedoston nimi>.txt. Huomautus on vapaata tekstitietoa ja se tulostuu tuloksiin sarjan nimen jälkeen. Aloite tällaiseen kommenttitietoon tuli Pellosta, jos tuskailtiin, miten kuhunkin lähtöön saadaan näkyviin sarjan sponsorin nimi. Kommenttia pääsee muokkaamaan napilla .Kentät ja lienevät itsestään selviä. Harmaalla näkyy sitten sarjan kilpailijoiden määrällä kerrottuna toteutuneet summat. Ne päivittyvät Käytä/Apply-napilla.Painonapin painaminen tallentaa maksut extime.ini-tiedostoon, josta ne taas poimitaan seuraavaan perustettavaan kilpailuun pohja-arvoiksi. Mutta jos sarjat perustetaan wizardin avulla, niin silloin saadaan helposti laitettua myös nuorten alemmat maksut. |
Tällä välilehdellä määritellään kilpailtava sarja viestikilpailuksi tai parisprintiksi. Äskeisten linkkien takaa löytyvät tarkemmat ohjeet. -välilehdellä asetetaan urheilulajiksi siis joko Viesti tai Parisprintti. Sarjatyypin pallukka voi olla kolmessa eri kohtaa
Viestin osuuksien kokonaismäärä annetaan omassa kentässään. Parisprintissä lukumäärä on nimenomaan hiihdettävien osuuksien kokonaismäärä, ei yhden urheilijan osuuksien määrä. Napilla saadaan esiin sarjatunnusten ruudukko, josta rastitaan ko. viestiin kuuluvat osuussarjat, tarpeen vain, jos halutaan poiketa normaalista käytännöstä.Viestinviejien numerointiperuste valikoidaan pallukalla, kunkin pallukan otsikkoteksti näyttää numerointimallin. Parisprintissä näkyy joukkueen urheilijoiden lukumäärä omassa ruudussaan. Rastittava ruutu tuli mukaan 2022, kun parisprintin karsinta muuttuikin yksittäin hiihdettäväksi sprintiksi, jossa joukkueen aika summataan näistä jäsenten karsintahiihdoista. |
Alimman rivin rasti ruudussa
tarkoittaa Jukolan viestissä yleistä loppupään joukkueiden loppupään viestienviejien lähettämistä kerralla, ilman edellisten viestien viejien vaihtoon tuloa. Rasti laitetaan, jos sellaista yhteislähtöä aiotaan tässä kisassa käyttää.
Sarjaan on määritettävä väliaikapisteet, jos sarjassa aiotaan ottaa väliaikoja. Kaikkia sarjan väliaikapisteitä koskee rasti kohdassa . Tämä asettaa sarjan nopeimmaksi ajaksi 0:00:00 ja hitaimmaksi 24 tuntia, eli kaikki ajat kelpaavat väliajoiksi, jos kahden peräkkäisen väliaikapisteen välinen aikaero on suurempi, kuin mikä on samaksi ajaksi tulkittava aikaero. Rajat alittavat/ylittävät väliajat kyllä kelpaavat, mutta ne on erillisellä kuittauksella hyväksyttävä.Jokaisesta väliaikapisteestä annetaan kuusi tietoa:
Napilla lisätään uusi väliaikapiste, arvojen on oltava silloin jo syötettynä. Jos sama matka löytyy jo ennestään, sen aika- ja tunnuskentät vaihdetaan uusiksi arvoiksi. Toiminta on sama kuin mitä tekee nappi . Se aktivoituu, kun em. kentissä on tapahtunut muutoksia.-nappi poistaa valitun väliaikapisteen. -nappi hakee yläpuolella olevassa valinnassa valitusta sarjasta sen väliaikapisteet myös tämän sarjan väliajoiksi. Niitä voi sitten muokata tämän sarjan urheilijoiden vauhtiin sopivaksi. |
-nappi laskee toteutuneet nopeimman ja hitaimman väliajan valitusta väliaikapisteest ja näyttää ne. Ne voidaan sitten tallentaa uusiksi arvoiksi napilla .
Viestin osuuksille voidaan määrittää väliaikapisteet ihan samalla tavalla kuin yksilösarjoillekin. Se on huomioitava, että jokaisen osuuden väliaikapisteiden matkat alkavat alusta, nollasta. ExTime laskee sitten viestisarjalle väliaikapisteiden todelliset etäisyydet huomioimalla jokaisen osuuden pituudet. Ja jos viestisarjan väliaikapisteitä muutetaan, se pitää tehdä muuttamalla osuussarjojen väliaikapisteitä. Jokainen viestin vaihto on myös väliaikapiste.
Jos on vain yksi paikka, josta otetaan kierroksille mennessä useita väliaikoja, kannattaa ensin syöttää aikarajat lopputulokselle ja väliaikapisteistä vain etäisyydet ja summittaiset aikarajat ja sitten käyttää nappia
. ExTime laskee sitten tasaisen vauhdin taulukon mukaan väliaikojen tavoiterajat kilpailumatkan pituuden ja väliaikapisteiden etäisyyksien perusteella.
Ampumahiihdossa ja -juoksussa (myös speedgolfissa ja sankohiipimisessä) on määritettävä sarjakohtaisesti ammuntapaikat ja ohisakkomäärät. Jokaisesta ampumapaikasta tarvitaan kaksi tietoa:
pätee jokaiselle sarjan ampumapaikalle. Yksi minuutti annetaan joko minuutteina 1:00 tai sekunteina 60. Nappi vaihtaa uuden sakko lukeman jokaiselle ampumapaikalle.Sakkokierrosten ollessa kyseessä aikamääreenä on tietysti nolla, mutta määritykset tarvitaan, jos tuloksiin aiotaan saada mukaan sakkokierrosten määrä. Väliaikaseurannan takia matka-kentän oikea arvo on tärkeä, koska silloin ExTime osaa ottaa väliaikaan mukaan vain siihen mennessä toteutuneet sakot. Tosin Esko Rovaniemellä numeroi ammuntapaikat nousevasti yhdestä neljään, kuten esimerkissä, mutta hän ei tarjoa väliaikapalvelua. Ja onhan tosi, että varsinkin sakkojen käsikirjauksessa urheilija on jo kaukana, kun sakko saadaan kirjattua. Nappi lisää tietysti uuden ampumapaikan ja nappi taas poistaa valitun ampumapaikan.on tarpeen, jos ExTimeen syötetään myös kierretyt sakkoringit, silloin jokaisen sakkoringin kohdalla näkyy ohitushetki ja kokonaismatka. Ja kuten väliajoissa, nappi kopioi tälle sarjalle samat ammuntapaikat kuin on jo annettu jollekin muulle sarjalle (vaihtoehdot alapuolella olevassa valinnassa).Ammuntapisteiden määritykset tallentuvat tiedostoon <kisatiedoston nimi>.vaj. Se on tekstitiedosto, jota voi myös muistiolla (notepad) käsitellä, vaikkakaan en sitä suosittele. |
Luistelun myötä tein oman välilehden kierrosten määrittelyyn mutta enemmän sitä käytetään pyöräilykisoissa. Siinä yritän myös mahdollistaa kierroslaskennan käyttöä maastojuoksukilpailuissa ja yleisurheilun ratajuoksuissa. Esimerkkikuva on elokuun lopussa 2023 käyty SM-pyöräilykisa. Kierrospituuden määrittelyssä on peräti neljä vaihtoehtoa, eli kisa voisi alkaa jossain avaralla paikalla, josta rata kulkee maastoon vakio lenkille. Tätä kierretään useampi kerta ja sitten kiritään maaliin jonnekin muualle kuin lähtöpaikalle, vaikka kauppatorille. Tällaisessa tapauksessa valitaan vaihtoehto ja annetaan esim. ekakierroksen pituudeksi 700 metriä ja viimeisen kierroksen pituudeksi 300 metriä ja peruskierros olisi sitten se pururadan pituus 1800 metriä. Ja kun peruskierros mennään 5 kertaa, tulee koko matkan pituudeksi 700 + 5 * 1800 + 300 = 10000 metriä eli 10.0 km.Esimerkkikuvassa on ensin ajettu 20 km lenkki ja loput 10 kierrosta ovat olleet 12.7 km. Vastaavasti 1500 metrin juoksussa poikkeaa peruskierroksesta, urheilija leikkaa maaliviivalla olevan kennon 300 metrin, 700 metrin, 1100 metrin ja maalissa 1500 metrin kohdalla, maalilinjan (=kelloajan liipaisun) ylityksiä tulee siis yhteensä 4.Kuvakaappauksessa näkyy myös kierrosajoille tehtävien aikatarkistuksen rajat. Nopeimmaksi loppuajaksi on annettu kolme ja puolituntia ja hitaimmaksi neljä tuntia 10 minuuttia. Näistä -napilla ExTime laskee tuolle 12.7 kilometrin kierrokselle raja-ajoiksi 18 minuuttia ja 21 minuuttia, joita vastaavat nopeudet ovat 42 km / tunnissa ja 35.2 km / tunnissa.Tällä Kierrokset-välilehdellä määritetään myös, miten sarjan tuloksiin tulostetaan nopeus, jos se on valittu tulostettavaksi tiedoksi. |
Yhteispisteet-välilehdellä on kolme pääkäyttötapaa.
Oikean puolen kuva on Espoon rullahiihdoista Oittaalla. Kuvassa näkyy, että karsinnoissa oli kolme erillistä sarjaa, kilpailujärjestyksessä M35, M20 ja MYL. Näistä koottiin välieriin koottu sarja M20YL_V, jossa hiihdettiin toinen veto neljän urheilijan ryppäissä. Karsinnan ja välierän yhteistuloksen perusteella urheilijat jaettiin sitten kolmeen finaaliin. Karsinnan erilliset sarjat näkyvät sitten myös kokonaistuloksissa, siksi kannattaa karsinoissa olla ikäluokkasarjat. Kisassa käytettiin koko ajan samoja rintanumeroita, se mahdollistaa kohdistamisen kilpailunumerolla. Näytön alaosassa on esim. maastojuoksuissa tarvittavan seurojen välisen kisan nopea toteutus ilman sen isompia määrityksiä. Rastitaan vain ruutu ja laitetaan urheilijoiden määrä oikeaksi. Saman seuran jäsenet varmaan tunnistetaan parhaiten seuran nimellä ja maastojuoksussa summataankin suoria sijoituksia, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Sitten on vielä erikseen muistettava rastia tuloslistojen asetuksissa kohta ja mahdollisesti, että urheilijanimet toistetaan seuran nimen alla ( ). |
|
Huomaa, että vaihtoehdot ovat erilaiset riippuen sarjan tyypistä (yksilön vai joukkuen/seuran sarja) ja kilpailulajista.Pitkien matkojen SM-kisoissa lasken Haku-Veikon ja Marja-Liisan palkinnon voittavat seurat max kolmen urheilijan yhteen joukkueajaksi kohdistaen urheilijat . Joukkue-ID siksi, että joukkueessa on kolme urheilijaa ja seuralta voi olla mukana useampikin joukkue. Jos kohdistaminen olisi seuranimellä, vain parhaat kolme urheilijaa huomioitaisiin.Toinen, itselleni yleinen, käyttö on kauden lopussa kun lasken SM-kisoista seuraluokittelupisteet. Silloin yksilösarjan -välilehdellä on kohdassa ja yhteistulossarjassa välilehdellä kohdassa on tietona ja tehdään avulla. Nyt jokainen seuran urheilija tuo pisteitä, sillä kentässä on luku nolla, eli ei rajoitusta. |
Tässä esimerkissä tapahtuu urheilijan , muut vaihtoehdot näkyvät kun valintalistan nuolta kliksauttaa.Yhteistulokseen tapahtuu sitten laskemalla urheilijan matkakohtaisten ja ne sarjat, joista urheilijan tulos haetaan, näkyvät napin yläpuolella.Ja jos nyt katsotaan vaikkapa Miesten 1500 metrin sarjan (M1500) tietoja, näkyy siellä -sivulla, että siitä MYL. |
Yleisurheilun kenttälajeissa -välilehdellä annetaan rimahyppyjen nostosuunnitelma heitoista ja vaakahypyistä kierrosten kokonaismäärä ja kolmelle vimeiselle kierrokselle jatkavien määrä sekä lajiin kuuluva IAAF pistetaulukon tunnus.Lisäksi sivulla näkyy menossa oleva kierroksen numero ja rimahypyissä menossa oleva korkeus. Napilla lisätään nostosuunnitelmaan yläpuolella annettu aloituskorkeus ( ) ja siitä eteenpäin käytettävä noston suuruus ( ). Nostosuunnitelmaa pidetään korkeusjärjestyksessä ja siinä pitää seuraavan aloituskorkeuden täsmätä alempaan korkeuteen lisättyn kertanoston monikerralla.Virheellisen nostosuunnitelmarivin saa pois valitsemalla se listasta ja painamalla nappia . |
Tällä välilehdellä määritellään kilpailtava sarja hirvenhiihto- tai hirvijuoksu-kilpailuksi. Kilpailutavasta on oma ohjeensa t ll . Oikean reuna pallukoilla valitaan, onko kilpailu normaali ( ), tupla-arvioinnilla ( ) vai ilman ajanottoa (kävellen) käytävä kisa ( ). Ja siis jos sarja ei ole hirvenhiihtokisa, täppä on kohdassa , se yleisin vaihtoehto.ja kenttiä ei tarvitse täyttää, jos kilpailussa annetaan arviopaikat lähtönumeroiden perusteella. Jos sarjassa on vakio arviointipisteet, ne annetaan tässä. Normaalikisassa annetaan n kyy vain yhdet arviot, esimerkin kisassa arvioidaan kahdessa eri kohdassa. Tuplakisassa sarjan paras aikatulos saattaa antaa 600 pistettä, siksi parhaat hiihtopisteet sarjaa kohti voidaan antaa erikseen, normaalikisan 300 on oletus. Tämä tieto laitetaan siis kenttään .Sarjaan voidaan laittaa myös erilainen kuin mitä sarjassa on saavutettu. Tätä tarvitaan jossain sääntötulkinnan erikoistapauksessa. Täppä osoittaa, onko aikaa käsin muutettu paremmaksi (täppä puuttuu silloin) vai onko aika ko. sarjan paras aika. Esimerkissä on siis käsin annettu ajaksi tasan tunti. |
Sunnistuskisoissa tarvittavaa rastien kontrollia varten on jokaiseen sarjaan määritettävä rata tai reitti. Radat määritellään erikseen valikosta emit.htm. löytyvällä näytöllä . Toki sen näytön avulla määritetty rata voidaan myös liittää tiettyyn (tiettyihin) sarjaan. Näytön tarkemmat ohjeet löytyvät ohjeestaTämän näytön vasemmalla olevaan valintalistaan tulee käytettävissä olevien (siis määrittettyjen) ratojen luettelo. Esimerkissä on rata nimetty sen pääasiallisen käyttösarjan mukaan (M16). Ratamääritellyt tallennetaan tiedostoon extime.ini, joten ne ovat käytettävissä kisasta toiseen. Napilla valittu rata kiinnitetään tähän sarjaan ja sarjan rastipisteiden tunnukset tulevat näkyviin näytön oikeaan reunaan. Esimerkissä on rastilla kolme käytössä (ruuhkarasti siis) kaksi eri leimasinta, 85 ja 86. |