Eristä koostuvat kilpailut, kuten esim. hiihdon sprinttikilpailut, tai ratajuoksut ja -uinnit

Päivitetty versioon 10.6.7

Viimeksi muutettu 15.2.2025/JTu

Sisällys:

Takaisin ExTimen ohjeet-sivulle


Taustaa

ExTimen ensimmäisissä versioissa ei ollut eristä koostuvia kilpailumuotoja. Sitten tulivat sprintti ja parisprintti. Sprintissä karsintakilpailut ovat ExTimen kannalta normaaleja väliaikalähdöllä käytyjä rykäisyjä. Parisprintit taas ovat kuten viestikilpailuja, jossa toistuvat samat osuuksien kilpailijat. Parisprinttiin ilmoittaututuneet joukkueet jaetaan tietyn luokkittelutekijän (FIS-pisteet) mukaan suoraan välieriin.

Sprintin rinnalle on tullut myös Formula-hiihdot, joissa ensin hiihdetään kaksi tai kolme kertaa rata läpi, tämä joko yksittäislähtöinä tai ryhmälähtöinä tai sekä että. Näiden tulosten perusteella (kaikki mukana tai huonoin poisjätettynä) tehdään sitten A- (ja B-, C-) finaalit, jonka voittaja on kisan paras.

Uusin tulokas XCX noudattaa myös tätä kaavaa. Ensin rata kahteen kertaan läpi ja sitten yhteistuloksen mukaan kuusi parasta A-finaaliin, kuusi seuraavaa B-finaaliin kunnes kaikille löytyy finaali. Viimeisiin finaaleihin saattaa tulla sitten tasosta riippuen joko kuutta vähemmän tai enemmän finalisteja (5 ja 5 tai 6 + 7 esimerkiksi). Ja tuloslaskijan kiusaksi joka sarjasta palkitaan lisäksi se, jolla kaksi ensimmäistä suoritusta ovat lähimpänä toisiaan.

Myöhemmin ExTimeen on tullut uusia lajeja, ja niissä (kuten ratajuoksut tai talviuinti) on tarpeen erien käsittely. Eräkisoissa ensimmäinen erävaihe määrätään joko karsintakilpailun, kuten sprinttihiihdossa tai suoraan tilastoajan (kuten uinti) tai jonkun pistearvon mukaan (parisprintti). Tätä kilpailumuotoa hienosäädin syksyn 2019 aikana ExTime-versiosta 9.4.3 eteenpäin.

Karsintojen tulosten selvittyä voidaan jatkoon pääsevät kilpailijat asetella yhteislähtöinä käytäviä alku- ja välieriä varten helposti ja säilyttää väliaikalähdön tulokset muuttamattomina. (Muistithan sadasosat ajan tarkkuuteen !). Tässä kohtaa ajanotossa on yleensä kova kiire, virheisiin ei ole varaa, joten taas kerran: harjoittele.

Pienissä osanottajamäärissä kannattaa karsinnat hiihtää omina sarjoinaan ja sitten valikoida erävaiheeseen useampia sarjoja samoihin eriin. Sprintin kokonaistuloksissa saadaan kyllä alkuperäiset karsintasarjat esiin ja myös samansarjalaisten suhteelliset sijoitukset.

Monta eri karsintasarjaa saadaan kytketyksi yhdeksi sarjaksi erien muodostukseen merkkaamalla sarjan tiedoissa Yhteistulos-välilehdellä napilla Eristä kokonaistulos sarjat yhteen eräkokonaisuuteen kuuluviksi.

Sarjan tietoihin päästiin käsiksi Muutokset / Sarjatiedot valikon kautta, kun avautuvassa listassa tuplaklikataan haluttua sarjaa.

Muutos tarvitsee tehdä vain yhteen sarjaan (N10A), muut (M10A, N12A, M12A) saavat muutoksen samalla kertaa.

Toki jokaisen sarjan perustiedoissa (välilehti Lajipiirteet) pitää olla rastittuna kohta, että Sarjassa on erillisiä alku/välieriä. Tämä tieto menee oletuksena, kunhan sarjan lajiksi (välilehti Tunnus) on merkitty joko sprinttihiihto, parisprintti, XCX tai Formulahiihto. Ja laji annetaan myös jo sarjoja perustettaessa wizardissa tai kisan yleisissä tiedoissa.

Päivitettyjen ja lisättyjen sarjatietojen siirtymiseksi kisan aikana kuuluttajalle/toimistoon eli muille ExTime-koneille tulee varmistaa, että riittävä määrä siirrettäviä tietoja on merkitty XML-tietotaulukkoon. Sinnehän päästään Säädöt-valikon kautta.

Varminta on rastia kaikki, kuten oheisessa esimerkissä.

Etukäteen asetettavia tietoja on jatkoon pääsevien lukumäärät, käytettävät erien tunnukset sekä sijoituskaaviot. Niitä säädetään samaisen Säädöt-valikon toiminnolla Asetusarvot ja siellä välilehti Eräkaaviot. Aikaisemmin välilehden nimi oli Sprintti, mutta asetusarvot koskevat kaikkia eräkilpailuja, siis kilpailuja, joissa on vaihteleva määrä alku- ja välieriä ja kaikki huipentuu Finaaleihin.

Erämuotoisissa kilpailuissa poislukien FIS-sprintti erien muodostaminen alkaa Muutokset-valikosta toiminto Eräsarjojen käsittely.

Erien muodostamisen alussa on kaksi erilaista lähtökohtaa:

  1. Ilmoittautuneet jaetaan suoraan alkueriin (tai välieriin, jos alkueriä ei tarvita) = Ilmoittautuneiden jako eriin tai
  2. Ilmoittautuneille järjestetään ensin karsinta = Karsintakisan jälkeen

Näiden periaatteellinen ero ExTimen kannalta on siinä, että suorassa jaossa alkuperäinen ilmoittautuneiden sarja 'hajaantuu' useaan alkueräsarjaan kun taas karsinnan jälkeen urheilijoista (joukkueista) tehdään kopiot uusiin eräsarjoihin ja vanha sarja tuloksineen jää ennalleen.

Tämän ohjeen alkuun

Eristä muodostuva kokonaiskilpailu

ExTimessä jokainen iso sarjakokonaisuus saa oman ryhmänumeronsa. Saman ikäluokan kaikissa erissä tämä ryhmänumero on sama. Käyttäjän ei tarvitse tietää tätä ryhmänumeroa vaan ExTime hallinnoi sitä itse ja näyttää sarjojen tiedoissa (välilehti Yhteistulos) kaikki yhteen kuuluvat eräsarjat. Napilla Eristä kokonaistulos käyttäjä pääsee valitsemaan, mitkä eräsarjat otetaan mukaan kun ikäluokan kokonaistulos lasketaan ja listataan. Sarjan tunnuksen perusteella ei eriä siis ryhmitellä, mutta selkeät erätunnukset helpottavat asian hahmottamista.

Eräsarjojen tunnus muodostetaan ilmoittautumissarjasta siten, että sarjan tunnukseen lisätään väliviivan jälkeen kirjain sarjan kilpailutasosta riippuen ja järjestysnumero, esimerkki MYL sarjasta, jossa on edetty FIS-sprinttikaavion mukaan:

  • _A1 --> MYL_A1, jos 1. alkuerä, quarterfinal
  • _A2 --> MYL_A2, jos 2. alkuerä
  • _A5 --> MYL_A5, jos 5. alkuerä
  • _S1 --> MYL_S1, jos välierä 1, semifinal
  • _S2 --> MYL_S2, jos välierä 2, semifinal
  • _FA --> MYL_FA, jos A-Finaali
  • _FB --> MYL_FB, jos B-Finaali

Sarjan tunnukseen tulevat kirjaimet voivat olla vaikkapa kansainvälisiin termeihin perustuvia (Q=quarterfinal, S=semifinal, F=final, T=tryout koska qualification alkaa kuten quarterfinal) tai kotimaisia tunnuksia AVF (Alkuerä, Välierä, Finaali, Karsinta) tai sekoituksia. Käytettävät kirjaimet valitaan Säädöt/Asetusarvot välilehdellä Eräkaaviot.

Parisprintin sarjatunnukset ovat muuten samat, mutta perään tulee vielä joukkueelle V ja osuuksille osuuden numero, lisää kohdassa pariprintti.

Sarjatietojen Lajipiirteet välilehdellä määritetään erämuotoisten sarjojen kilpailutaso ja eränumerointi. Kilpailutasoja on pääsääntöisesti neljä, mutta maastopyöräilyssä joskus jopa 7:

  1. karsinta (tryout/qualification). Jos kyseisessä kisassa ei järjestetä karsintaa, ilmoittautuneiden käsittelyssä käytetään tätä tasoa.
  2. alkuerä (quarterfinal). Jostain kisoista (esim. parisprintti, uinti) alkuerät voivat kokonaan puuttua.
  3. välierä (semifinal). Joissain kisoissa myös ohitetaan alkuerät ja siirrytään suoraan välieriin. Tämä tapa laajenee myös hiihdossa.
  4. finaali, niitä voi olla useita (A/B/C). Yleisurheilussa finaalierät juostaan suoraan ilman eräkarsintoja ja paras aika voittaa.

Jokaiseen erään (ei karsintaan) annetaan myös sen järjestysnumero, se on erillinen tieto, vaikka sen kopio näkyy myös sarjan tunnuksessa. Aina tämä Lajipiirteet välilehdellä annettava numero on määräävä, sarjatunnuksen numero on vain informatiivinen (ja toivottavasti sama).

Lisäksi karsintasarjassa (hiihtokisoissa) on hyvä antaa tasatilanteessa järjestyksen ratkaiseva tieto (sprinttihiihdossa Sääntö ICR 325.5.3), jotta mahdolliset tasapääsijoitukset menevät automaattisesti oikein.

FIS-pistelaskentaa varten on välilehden oikeassa alakulmassa myös paikka sarjan codex-numeroa varten. Esimerkki on kauden 2024 Tampereen FIS-kisoista.

Samoista kisoista on myös lähtöisin sääntöihin sidottujen eräkaavioiden käyttö. ExTime tuntee 4 erilaista kaaviota, kolme on peräisin FIS:n sääntökirjasta. Kaavio valitaan pallukalla seuraavista vaihtoehdoista:

  • 30, täysi FIS-kaavio 30 urheilijalle, 5 alkuerää, kustakin 2 sijoilla jatkoon, 2 aikojen perusteella
  • 24, kaavio 24 urheilijalle, 4 alkuerää, kustakin 2 sijoilla jatkoon, 4 aikojen perusteella
  • 18, kaavio 18 urheilijalle, 3 alkuerää, kustakin 3 sijoilla jatkoon, 3 aikojen perusteella
  • HS, ns Hopeasompa-kaavio, ei alku-/välieriä, 6 parasta A-finaaliin, 6 seuraavaa B-finaaliin, jne
  • Muu, oma kaavio, urheilijat poimitaan jatkoon yksitellen omilla säännöillä

Tämän ohjeen alkuun


Eräjakoihin liittyvät kaavat

Urheilijoiden jakamista eriin voidaan ohjata hajoitus- (tai sijoittelu-) kaavioilla. Siinä määritetään mihin erään urheilija sijoituu tilastotuloksensa tai karsinnassa saavuttamansa tuloksen perusteella. Kaava näkyy ikkunan oikeassa yläkulmassa ja alussa se asetetaan kilpailun lajin mukaan, mutta sen saa myös vaihtaa.

Kaavoja on ExTimen versiosta 10.4.0 lähtien seitsemän erilaista.

  1. Kaava 1..x, x..1, 1..x on tyypillinen siksak, paras menee erään 1, seuraava erään 2, jne. Viimeiseen erään (x) laitetaan kaksi ja palataan taas alkuunpäin. Erän parhaat saavat keskimmäiset radat.
  2. Supersprintti on käytössä vain karsintakisan jälkeen. Siinä karsintasarjan voittaja saa eräänsä pariksi karsinnan viimeisen, kakkonen toiseksi viimeisen, ja niin edelleen. Jos karsijoita on pariton määrä, karsinnan voittaja saa 'lepovuoron'. Karsinnan paras lähtee viimeisessä erässä. Kussakin jatkoerässä on siis vain kaksi urheilijaa, kaava tehtiin Espoon supersprinttiin keväällä 2022.
  3. FIS-sprint noudattaa FIS:n sääntöjä, eka erään sijat 1, 10, 11, 20, 21 ja 30. Ja muut erät vastaavasti. Tämäkin siis edellyttää karsintakisaa.
  4. HS-sprintti (v) on vanha Hopeasompasääntö, kuuden ryhmissä finaalieriin A, B, jne. Tämäkin siis edellyttää karsintakisaa.
  5. Parisprintti on kuten siksak, mutta erän paras saa ratanumeron 1 (radalle oikeampi termi hiihdossa on lähtöpaikka). Ja hiihdossahan auralähdön keskimmäinen lähtöpaikka on keskellä.
  6. Uinnin kaavan tarkka kuvaus löytyy uinnin säännöistä, lyhyesti sanottuna siinä kolme viimeistä erää täytetään siksakilla ja jos urheilijoita on tätä enemmän, muissa erissä on aina ratamäärän verran seuraavaksi parhaita. Erien parhaat sijoitetaan keskimmäisille radoille.
  7. Yleisurheilun kaavassa aina ratamäärän verran parhaita muodostaa yhden erän ja parhaiden erä on suurin eränumero. Tämä sopii erityisesti kisoihin, joissa urheilijat juoksevat omassa erässään suoraan loppukilpailun ja paras aika voittaa, erästä riippumatta. Erän parhaat arvotaan keskiradoille.

Tämän ohjeen alkuun


Ilmoittautuneiden jako ensimmäiseen erätasoon

Kun karsintaa ei ole tarpeen pitää, jaetaan ilmoittautuneet suoraan alku/välieriin jollakin kriteerillä. Uinnissa se on tilastotulos, joka on siis ilmoittautumisen yhteydessä otettava mukaan urheilijan tietoihin. Tilastotulokselle on varattu oma tietonsa, joka näkyy urheilijan ominaisuuksissa välilehdellä Tulos. Tilastotulosta ei tarvitse käsin tallentaa, jos se saadaan ilmoittautumistietojen excel-tiedoissa/vastaavassa.

Yleisurheilun ilmoittautumistiedostossa tulee sekä tilastotulos (SB) että myös henkilökohtainen ennätys(PB), jolle on yleisurheilussa varattu oma paikkansa, tieto Ennätys.

Oikein hankalat eräjaot kannattaa tehdä joko käsin valitsemalla yksittäinen urheilija ja klikkaamalla  oikeaa erän tai excelissä ja tuoda valmiit eräsarjat ExTimeen csv-siirtoa käyttäen. Sitten vain tarkistetaan, että sarjojen kilpailutasot ja eränumerot ovat oikein asetetut (kertaa edellä kerrottu).

Ilmoittautuneiden urheilijoiden/joukkueiden jako omiin kilpailueriinsä alkaa siis Muutokset-valikosta löytyvällä toiminnalla Eräsarjojen käsittely, jossa on useampia alavaihtoehtoja.

Ilmoittautuneet jaetaan joko alkueriin, välieriin tai suoraan finaaleihin (jos niitä on useita).

Kaikissa tapauksessa avautuu sama jakoikkuna, ainoana erona on näytön alaosassa valmiiksi merkitty seuraava kilpailutaso, Alkuerä(Q), Välierä (S) tai jopa Finaali (F). Tätä kilpailutasoa voi tietysti muuttaa myös tässä näytössä.

Tarvittavien erien määrä lasketaan ilmoittautuneiden urheilijoiden määrän ja käytettävissä olevan ratamäärän (lue erän maksimikoko) mukaan. Ratamäärä / eräkoko voi olla 2 ja 30 välillä, rajat mukaanlukien, riittäkö?

Näytössä näkyy kerrallaan 6 erää, niitä saadaan vaihdettua näkyviin liu'uttamalla näytön yläosan lossia oikealle tai vasemmalle.

Vasemman reunan listassa urheilijat ovat erävalintajärjestyksessä, eli joko

  • pelkän tilastoajan (SB),
  • tilastoajan ja sen puuttuessa ennätyksen (PB),
  • FIS-pisteiden tai
  • pisteiden mukaan listattuna,

pienin lukema ylimpänä.

Helpoin tapa jakaa urheilijat eriin on painaa nappia Tee alustava sijoittelu, jolloin ExTime tekee jaotuksen valittua hajotuskaavaa käyttäen.

Kaikista seuraavista kuvista saa tarkemmat (=isommat) näkyviin klikkaamalla kuvaa.

Kaikki eräjaot tehdään vain näyttöön eikä vielä kisatiedostoon, joten mitään muutoksia ei tarvitse peruutella, jos eräjako jätetään hyväksymätttä. Tekemättömästä hyväksynnästä muistutetaan näytöstä poistuttaessa tai ilmoittautumissarjaa vaihdettaessa.

Jaotuksen jälkeen tehty eräjako on hyväksyttävä, Hyväksy erien jako. Ennen hyväksyntää on hyvä tarkistaa vielä ohjeellinen kilpailuaikataulu, milloin ensimmäinen erä on tarkoitus kilpailla ja kuinka paljon yhden erän läpivientiin varataan aikaa. Hyväksyntä päivittää myös sarjan lähtöajan.

Oikealla olevassa esimerkissä ratoja on käytössä 8 (kaikki mahdolliset) ja urheilijoita oli 108, joista jo 11 oli ilmoittanut poisjäännistä. Jäljelle jäi siis 97 urheilijaa, joten eriä tulee 13 (13 * 8 = 104).

Jako voidaan tehdä myös kokonaan käsin. Silloin vasemmasta listasta valitaan yksi tai useampi, ei kuitenkaan ratamäärää enempää, urheilijoita ja valinnan jälkeen painetaan sen erän tunnusta, johon nämä urheilijat halutaan siirtää. Esimerkissä valitsin satunnaiset viisi urheilijaa ja halusin siirtää nämä sarjaan/erään MYL_A3.

Viimeisin siirto korvaa aina entisen, eli jos valitsen Ristomatin uudelleen ja siirrän hänet erään MYL_A5, hän samalla poistuu erästä MYL_A3. Yksittäinen poisto voidaan tehdä myös pelkällä DEL-näppäimellä. Eli kun valitsen Ristomatin erästä MYL_A3 ja painan DEL-nappia, niin hän poistuu erästä kolme.

Tuplaklikkaamalla urheilijaa (vain yksi voi olla silloin valittuna) päästään hänen tietojaan muuttamaan. Mutta sarja/erätiedon muuttaminen ei vaikuta hyväksymättömään eräjakoon, kaikki urheilijat ovat yhä alkuperäisessä ilmoittautumissarjassa hyväksyntään asti.

Alustavassa eräsijoituksessa urheilijat näkyvät tilastoaikansa mukaisessa järjestyksessä ja ilmoittautumisen yhteydessä saadulla numerolla.

Eräjaon hyväksynnän jälkeen näyttömuoto vaihtuu. Urheilijat tulostetaan erien ikkunoihin ratanumerojärjestyksessä, jälleen uinnin tai ratajuoksujen sääntöjä noudattaen, yleensä erän paras tilastotulos keskelle.

Jos usealla urheilijalla on sama tilastotulos, heidän keskinäinen järjestyksensä arvotaan, ilmoittautumisjärjestys ei siis vaikuta.

Urheilijat myös numeroidaan uudelleen, mutta vain, jos ruutu Numeroi erä/ratakohtaisesti on rastittu. Tällöin pitää myös antaa pohjanumero, joka lisätään laskettuun erä-ratanumeroon. Oheinen esimerkki (eräjako on tehty napilla Tee alustava sijoittelu) varmaan selittää asian paremmin.

Jos vasemman yläkulman ruutu Sarja poistetaan hyväksynnässä on rasti, poistetaan alkuperäinen ilmoittautumissarja kun eräjako hyväksytään. Sarjaan on mahdollisesti jäänyt urheilijoita, joita ei sijoiteta eriin. Näin käy jos eräjako on tehty käsin tai joku urheilija on jo valmiiksi merkitty poisjääneeksi. Nämä urheilijat poistuvat sarjan poiston mukana, tietysti poistoon ExTime haluaa käyttäjän kuittauksen.

Jos numerointi ei tyydytä, voidaan eräsarja aina numeroida uudelleen joko normaalilla arvontanäytöllä tai näytöllä Lähtöjärjestykset usealla eri perusteella.

Eräjakoikkunassa on myös napit (paperisten) lähtölistojen tekoon ja maalikameran datatiedoston tekoon.

Tämän ohjeen alkuun


Karsintakisan jälkeen jako jatkoeriin

Kun kisassa karsitaan, ketkä pääsevät jatkoon tai mihin finaaliin urheilija pääsee, jako kilpailueriin alkaa vastaavasti Muutokset-valikosta löytyvällä toiminnalla Eräsarjojen käsittely, Karsintakisan jälkeen, jossa on kaksi alavaihtoehtoa.

Karsintasarjasta jatkoon näytössä jatkajat valitaan ensiksikin sijan ja/tai ajan perusteella ja urheilijoijen jatkoerä määräytyy joko valitun hajotuskaavan mukaan tai ihan yksilöllisesti valitsemalla ensin urheilijat karsintasarjasta ja sitten klikkaamalla sen erän tunnusta, johon urheilijat sijoitetaan.

Tämän ohjeen alkuun


Tavanomainen

Tässä esimerkissä (Marjon hiihdot 25.1.2020) teen vanhaan hopeasompatyyliin (karsintaerän tulos määrää missä finaalissa urheilija hiihtää) jatkoerät naisten 14 sarjasta, jossa oli alunperin 20 urheilijaa, joista 19 sai karsinnassa tuloksen. Tässä tapauksessa jatkoon pääsisi 21 urheilijaa, koska eriä tulee 3 ja käytössä on 7 lähtörataa.

Vasemman reunan lista on karsinnan aikojen mukainen ja olen tallentanut kunkin jatkoerän (suora Finaali) alle siihen erään menevien urheilijoiden sijaluvut. Nyt saan eräjaon tehtyä yhdellä napilla Käytä yllä näkyviä jaotteluita.

Olisin voinut myös valita ensin 6 parasta karsinnan listasta ja sitten klikata erän tunnusta N14_FA siirtääkseni valitut 6 urheilijaa A-finaaliin. Valinnat siirron jälkeen saa pois napilla Poista käydyn kisan urheilijavalinnat. Valintoja voi tehdä myös yksitellen ja siirtää vaikkapa sama urheilija toiseenkin erään, vain viimeinen erävalinta pätee yhtä urheilijaa kohti. Varaa virhenäppäilyyn siis on.

Päivitys 20.2.2023:
Kaavan HS-sprintti (v) valinnalla eräjako voidaan tehdä suoraan napilla Tee hajotuskaavan mukainen jako. Uudella napilla Käännä erien järjestys (finaaleissa) saadaan A-erä helposti siirtymään viimeisenä kilpailtavaksi eräksi. Uusintapainallus kääntää eräjärjestyksen takaisin. Erän kilpailujärjestys näkyy Järj.-sanan jälkeisessä ruudussa.

Vasemmalla ylhäällä on valittu Ajan perusteella ja siinä on tarpeeksi suuri luku (21), jotta kaikki pääsevät jatkamaan.

Jatko on suoraan finaali, keskellä on valittu listasta vaihtoehto Finaali ja se näkyy myös syntyneistä erien sarjatunnuksista (N14_FA..).

Optio Numeroi erä/ratakohtaisesti on rastimatta, koska urheilijat pitivät samat numeronsa koko kisan ajan.

Oikeassa yläkulmassa Jatkoerien määräksi tässä sarjassa annettu 3.

Ratojen määrä pitää olla tarpeeksi suuri (hiihdossa tyypillisesti 6), erään ei oteta tätä lukumäärää enempää urheilijoita, vähemmän kylläkin. Tässä esimerkissä viimeiseen erään tulee yksi enemmän, siksi 7.

Napilla Näytä oletusjakosijat korvaantuu itse annettu sijajakauma Hajotuskaavan mukaisella jaotuksella. Itseasiassa käytin juuri tätä nappia kun ratamääränä oli 6 ja sitten lisäsin puuttuvan sijan 19 C-finaaliin siirrettäväksi.

Kun sijoitusasetukset ovat oikein, pelkkä nappi Käytä ylläolevia jaotteluita jakaa urheilijat jatkoeriin.

Alustavaa sijoittelua voidaan muuttaa valitsemalla jatkoeristä urheilija kerrallaan ja DEL-näppäimellä poistaa hänet ehdotetusta erästä. Poistaminen saattaa olla tarpeen, jos lukumäärien perusteella erään joutuu myös urheilija, jolla ei ole tulosta.

Uutta on nyt se mahdollisuus, että A-finaali voidaan lähettää ensin ja heti perään minuuttia myöhemmin B-finaali ja taas minuutin kuluttua C-finaali. Tätä varten on kutakin erää varten Järj. kenttä, johon annetaan erien keskinäinen kilpailujärjestys kuten kuvassa on tehty. 20.3.2023 lisätyllä uudella napilla Käännä erien järjestys (finaaleissa) saadaan eräjärjestys helposti käännetyksi.

Tällä järjestyksellä on myös vaikutusta erän ohjeelliseen lähtöaikaan (oikealla alakulmassa). Niissä kentissä annetaan ensimmäisenä kilpailtavan erän lähtöaika (10:30:00) ja muiden erien suhde siihen (1:00).

Erien kilpailujärjestys ja lähtöaika/aikaero muihin on annettava ennenkuin napilla Hyväksy eriin jako ExTimeä käsketään tekemään asettelun mukaiset muutokset sarja- ja kilpailijatietoihin. Samalla muutokset näkyvät verkon muilla koneilla.

Tämän ohjeen alkuun


XCX-finaalit

Tässä esimerkissä (KLL:n XCX-finaalien teko) teen vanhaan hopeasompatyyliin (jossa karsintaerän tulos määrää missä finaalissa urheilija hiihtää) jatkoerät poikien M12 sarjasta, jossa oli alunperin 46 urheilijaa, joista 1 jäi lopulta pois. Kaikki pääsevät finaaleihin, ja tässä esimerkissä parhaassa finaalissa (A) kilpailee 6 urheilijaa ja muissa 7. Lähtöratoja on siis 7 ja erien määrä riippuu karsinnassa tuloksen saaneista.

Jotta kisan aikana ei tarvitsisi tehdä turhia asetusten säätöjä, asetan ensin yleisissä säädöissä Eräkaaviot asetukset tähän vanhaan Hopeasompa-asentoon. Tärkeintä on laittaa täppä kohtaa HS-sprintti, vanha ja lisäksi on hyvä laittaariittävän suuret arvot myös ylhäällä olevaan ruutuun kilpailijaa pääsee karsinnasta jatkoon ja alimpana olevaan ruutuun alkuerää tai HS:n finaalierää käytössä.

Myös Erien väli, minuuttia on hyvä laittaa alkuperäisen aikataulusuunnitelman mukaiseksi. Ja varmaankaan finaalivaiheeseen ei anneta uusi numeroita, joten ruutu karsinnan jälkeen käytetään uusia numeroita jätetään rastimatta.

Muista arvoista, sijoituskaaviot, erien määrä, jne, ei nyt tarvitse välittää.

Kuva on tuossa oikealla.

Finaalien tekoon päästään kun sitten valitaan Muutokset-valikosta polku Eräsarjojen käsittely, Karsintakisan jälkeen ja lopuksi Karsintasarjastasta jatkoon.

Ihan ensiksi on laitettava sijoitusten mukainen jaottelu kuntoon. A-finaaliin menevät siis sijoille 1-6 yltäneet urheilijat, B-finaaliin seuraavat 7, eli sijat 7 - 13, C-finaaliin seuraavat seitsemän ( 14 -20 ) ja niin eteenpäin. Erän allaolevaan ruutuun kirjoitetaan erään tulevat sijaluvut ja ne talletetaan jatkokäyttöön napilla Talleta näkyvät jaottelut.. Tämä tehdään aina näkyvälle kolmelle erälle kerrallaan. Oikean yläkulman lossilla liikutaan erissä loppuun- ja tietysti alkuunkin päin. Toinen klikattava nappi on Käännä erien järjestys (finaaliessa), koska ratkaisevin finaali kilpaillaan yleensä viimeisenä. Erien keskinäinen järjestys näkyy Järj. tekstin oikealla puolella. Ei haittaa, vaikka eriä olisikin enemmän kuin mitä sarjaan tarvitaan, turhia eriä ei perusteta.

Kun jaottelut on talletettu, siihen menee siis useampi painallus, koska vain näkyvien erien sijoittelut tallettuvat yhdellä painalluksella, niin ne otetaan sitten jatkossa automaattisesti näkyviin.

Tarkistettavat asiat ovat karsintasarjan valinnan jälkeen

  1. Täppä kohdassa Ajan perusteella
  2. jatkoon menevien urheilijoiden määrä tulee olla ainakin yhtä suuri, kuin on sarjassa tuloksen saaneita
  3. Alkukisan erien taso on Karsinta
  4. Uusien erien kilpailutaso on Finaali
  5. Hajotuskaava on HS-sprintti (v)
  6. Jatkoerien määrä on riittävä
  7. Ens. erän lähtöaika on aikataulun mukainen
  8. Erien välinen aikaero on aikataulun mukainen
Nämä asetukset kyllä säilyvät, vaikka näytön sulkeekin välillä.

Ja sitten kun sijoitusasetukset ovat oikein, kuten yllä, pelkkä nappi Käytä ylläolevia jaotteluita jakaa urheilijat jatkoeriin erän alla näkyvän sijoitustiedon perusteella.

Erien tekemiseen pätee sama sääntö kuin jaotteluidenkin tallentamiseen. Vain näytössä oleviin sarjoihin siirretään sijajärjestyksen mukaiset urheilijat. Eräjako tehdään siis näkyvät sarjat kerrallaan. Viimeiseen erään mahdollisesti eksyvät ilman tulosta olevat urheilijat sitten vain valitaan ja poistetaan -näppäimellä. Jos viimeiseen erään menisi vain yksi urheilija, tämä sankari valitaan karsintasarjan urheilijalistasta ja siirretään haluttuun erään, vaikkapa tuohon F-finaaliin klikkaamalla erän tunnusnappia . Urheilija voi kuulua vain yhteen erään, siihen mihin hänet on viimeksi siirretty. Ja hiukan monimutkaisempi siirtoketju menisi siirtämällä erän paras edelliseen erään ja täyttää erää taas jälkeisten erien urheilijoilla. Varmista, että ratoja on käytössä se määrä, kuin aiot suurimpaan erään sijoittaa urheilijoita.

Sen jälkeen kun eräjako on hyväksytty, ei tässä näytössä voi enää urheilijoita siirtää erästä toiseen. Ne tehdään ihan normaalilla tavalla vaihtamalla urheilijan tiedoissa sarjan tunnusta. Ja homma meni ihan takkuun, niin sitten poistutaan tästä näytöstä, poistetaan perustetut väärät eräsarjat urheilijoineen ja yritetään uudestaan.


Tämän ohjeen alkuun


Parien tekeminen

Supersprintissä (versio 1) käydään normaali karsinta, tai ei ihan normaali, jokainen lähtee paukusta liikkeelle. Karsinnan jälkeen alkueriä tehtäessä valitaan hajotuskaavaksi Supersprintti. Seuraavien erätasojen käsittely on sitten ihan käsityötä, siinä jatkaa vain jokaisen parin (alkuerän) voittaja. Ensimmäisen erän voittaja saa parikseen viimeisen erän voittajan jne. Jotta lopuksi olisi vain kaksi urheilijaa finaalissa, voi joihinkin eriin joutua sijoittamaan kolmekin urheilijaa, jotta erien määrä saadaan kakkosen potenssiin.

Oheisessa esimerkissä on aluksi 24 urheilijaa, joista muodostuu 12 erää, jokaisessa erässä siis yksi pari. Voittajia tulee siis 12, joista tulisi 6 kahden urheilijan puolivälierää. Puolivälieriä kannattaisi tehdä kuitenkin vain neljä, jotta välieriä saadaan kaksi, joiden voittajan kohtaavat tennismaailman tapaan finaalissa.

12 urheilijaa voidaan hyvin sijoittaa neljään puolivälierään tekemällä puolivälieristä 3 urheilijan eriä. Etukäteissuunnittelua siis tarvitaan, kun ilmoittautuneiden määrät saadaan selville.

Kun yritin tehdä tästä mahdollisimman joustavan, niin muutaman asian joutuu käyttäjä (=sinä) huolehtimaan oikein paikalleen.

  • Täppä kohtaan Ajan perusteella, sillä urheilijat otetaan ajan perusteella karsinnasta.
  • Oikea määrä jatkoon urheilijoita-ruutuun, sillä se ratkaisee erämäärän.
  • Ja aina on tarkistettava Jatkoerien määrä, varsinkin jos yhdistelet useampaa karsintasarjaa yhdeksi sarjaksi.
  • Jos ja kun jatkoerät kilpaillaan pareittain, on Radat käytössä / max radat oltava 2 / nn, eli vain kaksi rataa käytössä, enimmäismäärällä ei ole tässä merkitystä.

Oheisessa esimerkissä yhdistän poikien 10 v ja tyttöjen 10 v sarjat mukaan parien muodostamiseen. Tämä pitää tehdä virtuaalisarjan avulla, johon molempien sarjojen urheilijat linkitetään.

Toki yksinkertaisempaa on jo itse karsinta tehdä yhdessä sarjassa, mutta tein nyt vähän monimutkaisemman esimerkin.

Napilla Tee hajotuskaavan mukainen jako saadaan kaikki 12 alkuerää tehdyksi. Jos urheilijoita, nyt siis 24 kappaletta, olisi ollut pariton määrä, vaikkapa 23, olisi karsinnan paras (Kaisla) sijoitettu yksinään erään 12, josta jatkoon pääsy olisi ollut varmaa.

Kun klikkaat kuvaa, saat sen suuremmaksi.

Karsinnan keskimmäiset, sijat 12 ja 13, sijoitetaan siis ensimmäiseen erään, seuraavat 11 ja 14 sitten toiseen erään, jne. Sijaluvut näkyvät erien alapuolella ja niitä voi tarkastella etukäteen vaikkapa napin Näytä oletusjakosijat avulla.

Ja jos joku asia unohtuikin tekemättä, homman voi aina uusia. Kiirettä napin Hyväksy eriin jako kanssa ei toisaankaan kannata pitää. Ainakin uusien erien arvioitu lähtöaika ja erän kesto kannattaa tarkistaa ennen hyväksyntää.

Esimerkissä ajat on hihasta reväistyjä, kuten arvata saattaa.

Kertauksena näkyy tuossa oikealla, miten nopeimmin yhden sarjan urheilijat linkitetään virtuaalisarjaan.

Tytöt, sarja N10, 7 urheilijaa, on jo linkitetty sarjaan KARSINTA. Menossa on poikien sarjan M10, 17 urheilijaa, linkitys samaan virtuaalisarjaan.

Tämän ohjeen alkuun


Yksilökarsinnasta parisprinttiin

Tässä kilpailumuodossa on perinteisesti kilpailtu Kivikon hallin tapahtumassa, joka avaa Etelä-Suomen Hiihdon kauden. Ensiksi hiihdetään normaali karsintakisa, jonka perusteella muodostetaan parisprintin joukkueet karsinnan ensimmäisestä ja viimeisestä. Allaolevaa tarkemmat ohjeet löytyvät ohjeesta sprintista_parisprinttiin.htm

Homma on aika suoraviivainen.

  1. Päätetään, säilyykö karsinnan numerointi vai ei (Entiset numerot säilyvät), säilyy on oletus.
  2. Valitaan vasempaan reunaan karsintakisan sarja, se voi olla myös virtuaalisarja.
  3. Varmistetaan, että kaikki pääsevät jatkamaan tai jos sitä rajoitetaan, katsotaan että raja on oikea. Esimerkissä 28 kilpailijaa jatkaa, määrän pitää olla parillinen määrä.
  4. Jos määrää muutetaan, on syytä painaa nappia Näytä kilpailijat, jotta ruutu päivittyy oikein.
  5. Parisprintin osuuksien määrä per urheilija laitetaan paikalleen, Urheilijan kierrosmäärä.
  6. Jatkoa varten perustetaan erä, esimerkissä A-finaali, tämä napilla Tee uusi erä.
  7. Tehdään parit, joko automaattisesti napilla Sijoitusten mukaan seuraava tai omavalintaisesti valitsemalla ne kaksi ja painamalla nappia Tee kahdesta valitusta joukkue jatkoon.
  8. Jos parin teko meni väärin, valitaan se tehty joukkue ja poistetaan se napilla Poista jatkaja.
  9. Muissa korjailussa valitaan listalta joko karsija tai jatkoon tehty joukkue, ja korjataan sitä vastaavasti napeilla Korjaa karsijaa tai Korjaa jatkajaa.

Tämän ohjeen alkuun


Seuraavien erätasojen käsittely

Alimman kilpailutason tultua valmiiksi, jatkoon pääsevien uudet erät tehdään samasta Eräsarjojen käsittely kohdasta löytyvän alimenun komennolla Jatkoerien käsittely.

Siinä on asian selkeyttämiseksi valmiina kaksi erilaista seuraavaa kilpailutasoa:

  1. Erätuloksella Välieriin kun seuraavaksi kilpaillaan välierät tai
  2. Erätuloksella Finaaliin kun alkaa loppullisen voittajan hakeminen.

Molemmissa tapauksissa tulee käyttöön sama näyttö, johon seuraava kilpailutaso on valmiiksi valittuna.

Vasempaan reunaan ilmestyy lista alkuerissä/välierissä kilpailleista urheilijoista tulostensa mukaisessa järjestyksessä. Aikaisemmat erät listasta riittää minkä tahansa halutun sarjakokonaisuuden erän valinta, aina kaikki saman eräkokonaisuuden saman kilpailutason erät haetaan. Esimerkissä siis miesten alkuerät.

Jatkoon pääsyssä on kaksi vaihtoehtoa,
  • Ajan perusteella, joko puhtaasti erässä tehdyn tuloksen mukaan (kuten uinti) tai
  • Sijan perusteella, sijoittumalla erässä tarpeeksi hyvin tai saavuttamalla tarpeeksi hyvä aika (lucky looser), kuten ratajuoksuissa tai hiihdossa.

Ajan perusteella jatkajissa täytyy varmistaa jatkavien urheilijoiden kokonaismäärä, sijan perusteella se lasketaan käytyjen edeltävien erien lukumäärän ja ajalla jatkajien summana. Pohjalukemat otetaan Eräkaavioiden asetusarvosivulta.

Vasemmman listan ulkoasu vaihtuu sen mukaan, onko sijaluku vai aika jatkoon pääsyn kannalta ratkaiseva. Jos sijaluku määrää, ensin tulostetaan sijalla yksi olevat aikajärjestyksessä, sen jälkeen kakkoset kunnes sijalla ei enää pääse, nämä loput ovat aikajärjestyksessä. Kun aika määrää jatkajan, listassa ovat kaikki aikajärjestyksessä.

Näytössä näkyy kerrallaan 3 erää, niitä saadaan vaihdettua näkyviin liu'uttamalla näytön yläosan lossia oikealle/vasemmalle.

Helpoin tapa jakaa urheilijat eriin on painaa nappia Tee hajotuskaavan mukainen jako, jolloin ExTime tekee eräjaon kokonaissijalukujen mukaan. Nämä luvut näkyvät kunkin erän kohdalla ja niitä voi vapaasti muokata. Napilla Näytä oletusjakosijat ExTime tee näyttöön sijaluvut hajotuskaavan sääntöjen mukaan (kuten kuvassa).

Jaotuksen jälkeen tehty eräjako on hyväksyttävä, Hyväksy erien jako. Ennen hyväksyntää tarkistetaan vielä ohjeellinen kilpailuaikataulu, milloin ensimmäinen erä on tarkoitus kilpailla ja kuinka paljon yhden erän läpivientiin varataan aikaa.

Kaikki eräjaot tehdään vain tässä näytössä, mitään muutoksia ei tarvitse peruutella, jos eräjakoa ei hyväksytä. Tekemättömästä hyväksynnästä muistutetaan näytöstä poistuttaessa tai ilmoittautumissarjaa vaihdettaessa.

Tämän ohjeen alkuun


FIS-sprintti

Hiihdon FIS-sprintti on ExTimen eniten käytetty erämuotoinen kilpailu, joten sen eri vaiheet on selkeästi koodattu omiksi vaiheikseen. Toki FIS-sprinttikin voitaisiin hoitaa edellä kuvatuilla näytöillä, mutta kun FIS-sprintin kerran koodasin, annetaan sen olla omanaan. Näytön rutiinit ovat samat kuin muillakin, versiosta 9.4.4 lähtien erillisiä peruutusoperaatioita ei enää tarvita, kaikki erämuutokset ovat 'virtuaalisia' hyväksyntään asti.

ExTime on osannut versiosta 5.4.2 lähtien käsitellä FIS:n mukaisen sprintin, valikkoihin on lisätty kullekin vaiheelle oma näyttönsä erien luomiseksi. Erän startti ja varsinainen maaliintulo ovat kaikille samat, ExTimen perustoiminnot. FIS-Sprinttien ensimmäiset esimerkit olivat todellisia vuoden 2008 Keuruun SM-sprinttien näyttöjä, siellä Arto Alamäen kanssa toteutusta onnistuneesti testasimme.

Viimeisin lisäys on tehty versioon 10.5.8 Tampereen FIS-kisojen 2024 jälkeen, kun Pasi (terveiset alla) toivoi mukaan valmiiksi 24 urheilijan kaaviot 30 urheilijan kaavion rinnalle, saamansa pitää. Vähän tuli extraakin, 18 urheilijan kaavio ja Hopeasompa-kaavio.

Ja kun tuo 24 kaavio löytyy ICR:stä tietyllä tavalla, niin ehkä se jatkossa voisi olla ExTime:n oletuksena samoin? ICR:ssä on se sama logiikka molemmissa, että EI mennä erien parhaat järjestyksessä 1-2-3-4-5 vaan sekoitetaan pakkaa. Sillä logiikalla oli myös tuo Skogin ehdottama 18-kaavio... Tämä siis 'jatkokehitysidea' muuten jo lähes täydelliseen ExTime -ohjelmistoon :)'

Hiihdon FIS-sprintissä aloitetaan erien muodostaminen karsintakilpailun jälkeen suoraan Ajanotto | FIS-sprintti-alivalikosta kilpailun vaiheen mukainen toiminto eli alussa Alkuerät.

FIS-sprinttien lisääntyessä olen jatkuvasti pyrkinyt parantamaan sen läpivientiä ExTimessä. Versiosta 9. alkaen Säädöt-valikon Asetusarvot välilehdistä löytyy oma välilehti Eräkaaviot, jossa asetellaan mm. sprintin läpivientiin liittyviä asetuksia.

FIS-sprintin tapauksessa riittää periaatteessa täppä kohtaan FIS-sprintti. HS-sprintti tarkoittaa vanhaa systeemiä, jossa karsinnan 6 parasta hiihtää suoraan A-finaalin, seuraavat kuusi B-finaalin jne.

Näytön keskiosan sarjan tunnuksen täsmennyksiä ExTime käyttää, kun se perustaa jokaisesta kilpailtavasta erästä oman sarjansa. ExTimen aikaisemmissa versioissa näiden tunnusten perusteella pääteltiin, mitkä sarjat otetaan mukaan, kun tulostetaan sprintin kokonaistuloksia. Versiosta 9.0.x eteenpäin sarjan tiedoissa on omat täppänsä tätä kokonaistulosten rakentamista varten ( katso yllä) ja ne ExTime panee suoraan paikoilleen, kun jatkoeriä perustetaan kisan edetessä. Ja suositan vahvasti, että teet jatkoerät suoraan ExTimen omissa FIS-sprintin näytöissä.

Tämän ohjeen alkuun


FIS-sprintti, alkuerät

FIS-alkuerien luonnissa valitaan ensin karsintakilpailun sarja, ExTime tarkistaa myös, ettei samoja sijalukuja esiinny. Jos niitä on, on sijoitus annettava, eli pakotettava tiety järjestys. Jos sarjan tiedoissa on valmiina annettu tasa-sijat ratkaiseva tieto Sääntö ICR 325.5.3, ei tasasijoituksia tule. (kilpailijan tuplaklikkaus karsintasarjan listassa tuo kilpailijakortin näkyviin, katso alla).

Samoin on tehtävä päätös, vaihdetaanko jatkoeriin uudet numerot karsinnan pohjalta ja mistä numeroiti aloitetaan, yleensä entiset numerot eivät säily, joten tämä kohta jätetään rastimatta.

Sarjat eriä varten perustetaan automaattisesti, kun eräjako hyväksytään ja vasta hyväksynnän jälkeen verkon muut työasemat näkevät muutokset.

ExTime varoittaa, jos eräjako on aloitettu, mutta sitä ei ole hyväksytty.

Vinkki eräkaavioiden tekoon.

Imatralla 2023 teimme kaaviot heti sarjan karsinnan jälkeen toimiston koneella, joka ei lähettänyt muutoksia minnekään. Muiden sarjojen karsinta jatkui normaalisti ajanoton koneella. Näin pääsimme tarkistamaan rauhassa kaavion oikeellisuuden ja tulostamaan jatkoon menijät ilmoitustaululle ja lähettäjille heti kun sarja oli valmis. Toistimme samat kaavioiden teot sitten ajanoton pääkoneella kaikkien karsintojen jälkeen ja tietysti ennen hyväksyntää tarkistimme, että kaaviot olivat samat kuin jo tulostetut. Ajanoton pääkone lähetti sitten päivitetyt sarjamuutokset kaikille verkon koneille automaattisesti. Eikä ollut kiirettä printtailla listoja toiseen kertaan.

Ihan ensiksi pitää varmistua käytettävästä kaaviosta, ExTime näyttää oletuksena karsintasarjaan sidotun kaaviojaon. Se voidaan vaihtaa napeilla 30-jako, 24-jako ja 18-jako vaihdettua FIS:n oletuksisi. Ensimmäisessa jatkaa 30 urheilijaa, 5 * 6, toisessa 24, 4 * 6 ja viimeisessä 18, 3 * 6 erää. HS-jako on extraa, ei FIS-sääntöjä ja tällä jaolla tulee suoraan Finaalit.

Napin Tee neljänneseräjako(QF) painallus siirtää kilpailijat jakoriveillä olevien sijoitusten mukaan alkueriin. Toki yksitellenkin voidaan siirrot tehdä valitsemalla ensin karsintasarja-listasta kilpailija tai useampi ja sitten klikkaamalla halutun alkuerän MYL_AX-nappia eli erän tunnusta.

Nyt ei ole enää tarvetta editoida ini-tiedostoa, erä, johon urheilija menee sijoituksensa perusteella, näkyy oikealla alhaalla. Erään 1 kuuluvat urheilijat sijoilta 1, 10, 11, 20, 21 ja 30 FIS-säännön mukaan. Kenttiä voidaan myös muokata ja muutokset saa talteen ini-tiedostoon napilla Talleta oma jakokaavio. Joten voit suunnitella ihan oman eräkaaviosi. Mutta älä FIS-sprintteihin.

Näytössä on erien aikataulutusta varten ruutu, johon voidaan antaa ensimmäisen alkuerän arvioitu lähtöaika ja erää varten varattu kilpailuaika. Erän lähtöaika korvaantuu sitten todellisella starttiajalla, mutta lähtölistalla näkyy tuo annettu aikatauluaika.

Ennen tulostuksia pitää muistaa tarkistaa yksi asia. Lähtölistan tulostusjärjestykseksi pitää laittaa Kilpailijan lähtörata, ja se sarake pitää myös rastia näkymään lähtölistassa. Valikko Säädöt / Asetusarvot, välilehti Lähtölistat.

Tässä oleva esimerkki on kuvaa Tampereen FIS-kisoista 20.1.2024, jossa poikkeuksellisesti urheilijat hiihtivät koko kisan läpi samoilla numeroilla. Syynä oli suuri kilpailijamäärä, sprintin erillisiä eriä syntyi kisan aikana peräti 61 kappaletta ja karsintasarjat 16 kappaletta siihen päälle. Ja 5 minuutin erävälillä. Taisi olla Suomen suurimmat sprinttikisat!

Vasta Hyväksy tämä eräjako napin painallus muuttaa sarja- ja kilpailijatietoja, joten jos eräjakoa ei hyväksytä, mitään ei tarvitse myöskään peruuttaa. Toivottavasti tämä tieto helpottaa kiireessä työskentelyä.

Sitten vain antamaan kopiomäärä ja tulostamaan lähtölistat alhaalta keskeltä napilla Alkuerien (QF) lähtölistat, tässä vaiheessa on AINA kiire.

Esimerkin kuva ei ole Tampereelta vaan se on vanhemmalla versiolla tehty ajat sitten.

Samaa sijalukua ei enää oikeastaan esiinny sprintin karsinnassa, jos karsintasarjan asetuksissa on laitettu oikein tasasijoitukset ratkaiseva tieto. FIS:n säännöissä se on FIS:n lähtöpisteet, niin että saman ajan karsinnassa hiihtäneistä paremmaksi katsotaan urheilija, jonka FIS-pisteet ovat paremmat, eli pienemmät.

Oikean puolen esimerkissä näkyy, miten urheilijan tietoja voidaan korjata, jos vaikkapa saman sijan hiihtävät urheilijat, joilla kummallakaan ei ole vielä FIS-pisteitä.

Annila ja Heinillä on sama aika (ei todellinen tilanne). Valitsin Annin tuplaklikkaamalla ja sain kilpailijan tarkat tiedot näkyviin. Valitsin välilehden tulos, ja tarkistan FIS-lähtöpisteet (112.01). Sama tehdään sitten Heinin kohdalla (134.45) ja toteamus on, ettei ole aihetta muutoksiin.

Kun urheilijat valitaan eriin napilla Tee neljänneseräjako QF), urheilijasta näkyy ensin aika ja sijoitus karsinnassa.

Jos tähän tehtyä jakoa halutaan hienosäätää:

  1. Klikkaa väärään erään mennyttä urheilijaa erän listassa
  2. Paina näppäimistön DEL-näppäintä
  3. Valitse hänet uudelleen vasemman puolen karsintasarjan listasta
  4. Klikkaa sitten uuden, toivotun alkuerän tunnusnappia
Urheilija voi näkyä vain yhdessä jatkoerässä.

FIS-kisoissa sprinttiin liittyy aina kaksi eri codex-numeroa. Karsinnalla on omansa ja erävaiheilla toinen. ExTime kopioi automaattisesti codex-numeroa perustettaville erien sarjoille. Alkueriin jako tehtäessä on ennen eräjakoa muistettava antaa erävaiheelle uusi codex-numero ruudun alareunan ikkunaan. Hyväksyntä ei mene läpi, jos codex on sama kuin karsinnassa.

Hyväksy tämä eriin jako-napin painannan jälkeen alkuerien listaukset vaihtuvat niin, että nyt näkyy urheilijan ratanumero, eli sprinttihiihdossa radan valitsemisjärjestys. Samalla tietysti tulos vaihtuu nollaksi ja sekä sarjojen että urheilijoiden tiedot välitetään kuunteleville työasemille.

Tämän ohjeen alkuun


FIS-sprintti, välierät

FIS-välierissä alku on sama, ensin valitaan karsintasarja (aika-ajosarja), numeroinnissa on nyt oletuksena samojen numeroiden säilyminen.

Tässä esimerkissä on kuvassa Tampereen 2024 FIS-kisojen N18-sarjan välierät, joissa käytettiin 24 urheilijan kaaviota, eli 5. erä puuttui kokonaan, joka aiheuttaa muutoksia lucky loosereiden käsittelyyn. Muutos näkyy siinä, että alkuerässä 5 ei ole yhtään kilpailijaa ja sen sarjatunnus on N/A.

Kuten edelläkin eräjako voidaan tehdä yhdellä napin painalluksella karsintasarjaan etukäteen kiinnitetyn jakokaavion mukaan (alun numero on alkuerämäärä):

  • 5. Oletusjako 5 * 2 parasta, 2 ajalla
  • 4. Jatkoon 4 * 2 parasta, 4 ajalla
  • 3. Jatkaa 3 * 3 parasta, 3 ajalla
Ennen eriin jakoa voidaan ajalla jatkoon menijät varmistaa napilla Näytä QF:n lucky looserit kuten esimerkkikuvassa on tehty. Ja jos jako ei meinaa onnistua, on syytä tarkistaa, mikä jakokaavio oli karsintasarjaan laitettu sarjan kaavioksi.

Ja tietysti kaikki voidaan tehdä myös täysin käsipelillä valitsemalla ensin alkuerien listoista tukku kilpailijoita, tai vain yksi, ja sitten klikkaamalla halutun välierän tunnusta siirtää heidät asianomaiseen jatkoerään.

Kaikki sarjan perustamiset ja urheilijoiden kopioinnit tehdään kisatiedostoon vasta kun näytössä näkyvä tilanne hyväksytään napilla Hyväksy.

Ja sama periaate toimii kuin alkuerissäkin, mitään ei tarvitse peruutella, jos eräjakoa ei hyväksytä. Ja samoin välierien ohjeellinen aikataulu voidaan myös asetella paikalleen.

Kahden silmäparin tarkistus on syytä tehdä, ja nimenomaan ennen Hyväksy-napin painallusta, varsinkin jos lucky-loosereita on samalla ajalla useita tai erien kakkos/kolmossijat ovat jaetut usean urheilijan kesken. Ehkä ihan jokaista erikoistapausta ExTime ei osaa käsitellä.

Ja se uusin toivomus toteutettiin näin:

Jos kilpailijamäärä jää kovin pieneksi, on silloin mahdollisuus siirtyä alkueristä suoraan finaaleihin ohittamalla välierävaihe kokonaan. Siirtymä tehdään rastimalla vasemman yläkulman kohta Välieriä ei ole, siirrytään suoraan Finaaliin.

Oikealla näkyy tällainen tilanne, alaosan erien tunnukset ovat vaihtuneet ja hyväksynnän jälkeen syntyvät erät ovat erätasoa Finaali. Normaalisti varmaan vain A-finaali hiihdetään, mutta jätin mahdollisuuden B-finaaliinkin. Siinä tapauksessa jatkoon menijöiden valinta kannattaa tehdä käsin. Kuvassa on valittu joka erän kaksi parasta pääsemään finaaliin. Enää puuttuu napin M18_FA painaminen niin A-finaali on hyväksyntää (ja hiihtämistä) vaille valmis. B-Finaaliin voitaisiin sitten valita joka erästä sijoilla 3 ja 4 olevat urheilijat ja painaa nappia M18_B. Helppoa !?

Tämän ohjeen alkuun


FIS-sprintti, Finaalit

FIS-finaaleissa alku on edelleen sama, ensin valitaan karsintasarja (1), numeroinnissa on nyt oletuksena samojen numeroiden säilyminen (2) ja siirretään jatkoon menijät FIS:n sääntöjen mukaan (3) ja lopuksi siirto hyväksytään (4).

Esimerkissä on jatkajat jo käsitelty, koska siinä näkyvät jo lopputuloksetkin. Ja taas käsisiirto on mahdollinen.

Tässä kilpailussa ei B-finaalia kilpailtu, sitä ei edes perustettu.

Jos virheitä sattuu, paras tapa on poistua näytöstä hyväksymättä siirtoa ja palata uudelleen samaan jatkovaiheeseen.

Tulostus kattaa nyt täydelliset tulokset Keuruun malliin, 30. parhaasta on mukana sekä karsinnan, alkuerien että jatkoerien tulokset ja sijaluvut FIS:N vuoden 2019 sääntöjen mukaan. Katso mallia alempaa.

Tulokset saa myös HTML-tiedostona, siitä lisää alempana.

Tämän ohjeen alkuun


Maalikameran käyttö

Koronakevään 2020 aikana tein yleisurheilua varten maalikameraan oman näytön, jota kannattaa käyttää myös sprinttihiihtojen erien maalin ottamisessa. Yleisurheilussa se löytyy valikosta Lajikohtaiset alimenut / Yleisurheilu / Juoksulajien tulokset, mutta samaan näyttöön päästään myös oheisen kuvan valinnalla.

Näytössä näkyy aina yksi, maaliinotettava erä kerrallaan, ja kun erä tulee maaliin ja se on maalikameralla hyväksytty, erän lif-tiedosto vain vedetään ja pudotetaan näytön päälle.

Maalikameran käytön täydellisemmät ohjeet löytyy omasta ohjeestaan.

Tässä kertauksena tiivistetysti asetukset ja työvaiheet:

  • Päätetään maalikameran käyttäjän kanssa, kumpi on kohdistustieto, ratanumero vai kilpailijanumero.
  • Kohdistustieto ja sen sarake lif-tiedostossa päivitetään maalikameran asetuksiin.
  • Päätetään, käynnistyykö maalikamera aina startista uudelleen.
  • Rastitaan/ei rastita lähtöajan muutos maalikameran asetuksissa.
  • Tarkistetaan, että maalikameran tiedostokansio on käytettävissä ajanotossa.

Työ alkaa näytöllä, jossa ExTime näyttää viimeksi käsiteltyä sarjaa. Napeilla Edellinen sarja ja Seuraava sarja navikoidaan kilpailujärjestyksessä edelliseen tai seuraavaan sarjaan, jossa ei vielä ole loppuaikoja. Toki oikean yläkulman sarjavalikostakin voi sarjan valita.

Samalla ExTime ilmoittaa kellojen ajurille, että se haluaa lähtöajat. Aika näkyy M-start napin oikealla puolella. Sprintin starttia ei siis tarvitse erikseen rekisteröidä, maalikamera saa myös lähtösignaalin ja sitä pääsääntöisesti käytetään.

Jos maalikameraa käytetään vain maaliintuloaikojen kirjaamiseen, voidaan sprinttierän startti rekisteröidä tällä näytöllä. Lähtöajan alapuolella on nappi Start OK, jota klikkaamalla lähtöaika kirjataan kaikille erä urheilijoille ja samalla lähetetään myös muille työasemille. Nappi muuttuu himmeästä näytettäväksi, kun lähtöaikaa muutetaan.

Tärkeää on vielä kerran varmistua, että maalikameran käyttäjä käyttää kohdistustietona samaa tietoa, mikä on Maalikameran käyttö-laatikossa täpättynä (Rata tai Urheilijan nro). Maalikameran asetuksiin pääsee nopeasti kiinni saman laatikon Asetukset-napilla.

Sitten vain raahataan maalikameran kansiosta erän aikojen lif-tiedosto tämän ikkunan päälle. Jos erästä on tehty maalikameralle evt-tiedosto, kannattaa oikea erä varmistaa rastimalla oikean reunan Varmista erä-ruutu.

Tässä kuvassa on sitten lopputilanne, myös urheilijan lähtöaikaa on muutettu. Maalikameran käynnistysaika on merkattu kaikille erän hiihtäjille lähtöajaksi ja sama aikamäärä on myös lisätty urheilijan maaliaikaan.

Yläreunan palloilla Ratajärjestys ja Sijajärjestys voi sitten tilannetta tarkastella eri tavoin.

Maalikameralta saatujen aikojen korjailut voidaan helposti tehdä tämän saman näytön avulla. Kuvan esimerkissä on valittu ensin yläpuolen kuvassa viidentenä oleva rivi (Rebecca), jolloin hänen loppuaikansa tulee Kirjaa-napin vasemmalla puolella olevaan ruutun korjattavaksi. Aikaa oli ruudussa muutettu (2.51,14) ja sitten muutos kirjattu sillä Kirjaa-napilla.

Muutos näkyy vieressä, Rebecca nousi erän kolmanneksi.

Toinen tapa tehdä korjailut on raahata korjattu lif-tiedosto uudestaan tämän ikkunan päälle.

Urheilijan kaikkia tietoja pääsee korjaamaan Urheilijan tiedot napilla, jolloin voi muuttaa myös lähtöaikaa, maaliaikaa ja muitakin tietoja. Sarjan tietoja korjaillaan vastaavasti Sarjan/erän tiedot napilla.

Pöytäkirjaan viitaavat napit koskevat vain yleisurheilua, samoin tuulen nopeuden kirjaukset. Niitä ei tarvitse käyttää. En nyt ainakaan vielä tehnyt pelkästään hiihtoon keskittyvää maalikameran käyttöikkunaa.

Tämän ohjeen alkuun


Lähtölistat

Jatkoerien lähtölistat saadaan valitulle tulostimelle/tiedostoon aivan samoin kuin kaikkien muidenkin sarjojen lähtölistat.

Toki kaikki alkukilpailujen sarjat on ensin käytävä läpi. Meillä Helsingin piirin sprinttikisoissa alkukilpailusarjoja oli useita ja sieltä tämä idea sarjatunnusten automaattiseksi generoinniksikin on peräisin.

Tämän ohjeen alkuun


Kokonaistulokset

Tulostusvaihtoehtoja on kaksi, paperille tulostettava sekä HTML-tiedostoon menevä, jonka voi sitten selaimella tulostaa paperille. FIS-sprintin ja muiden sprinttien kokonaistuloksissa on eroja, jotka pitää huomioida ennen tulosten tekemistä.

Kokonaistuloksissa perussääntönä on se, että ensin ovat finaaliin selvinneet finaalin paremmuusjärjestyksessä. Seuraavina ovat välierissä sijalle kolme selvineet, he keskenään karsinnan aikojen mukaisessa järjestyksessä. Seuraavaksi välierissä sijalla neljä olleet, viisi ja aina välierävaiheen loppuun asti. Sama toistetaan alkuerille, sijaluku alkuerässä ratkaisee ensin ja saman sijaluvun saaneilla keskinäisen sijan ratkaisee karsinnan aika.

Ja loput ovat sitten vain karsinnan mukaisessa järjestyksessä. Poisjäännit, keskeytykset ja varaslähdöt erävaiheessa antavat vielä soppaan oman mausteensa.

Paperitulosteessa (alla oikealla, Keuruun skandiCup 2011) on kukin urheilija kahdella rivillä, nimen kanssa samalla rivillä ovat karsinnan ja alkuerän tulokset ja alemmalla, seuran nimen rivillä ovat välierän ja finaalin tulokset.

HTML-tuloste on ExTime-versiosta 10.5.8 lähtien räätälöitävissä kuten muutkin HTML-tulosteet. Räätälöintiin pääsee kohdasta Kokonaistulokset eräkilpailuista valitsemalla Listamallin määritys.

Nopein tapa tulostaa yhden sprinttisarjan kokonaistulokset löytyy valikosta Ajanotto / FIS-sprintti / Finaali. Finaalin näytön alaosassa on kaksi nappia:

  1. Kokonaistulokset vie tulokset paperille ja
  2. HTML-listaus kysyy, minkä nimisen HTML-sivun haluat sarjan kokonaistuloksista tehdä.

Lisäksi kokonaistulokset saadaan valikon Listaukset / Kokonaistulokset eräkilpailuista kautta, valittavana on useita vaihtoehtoja. Sarjavalikosta valitaan aina finaalisarja, ExTime hakee kyseiseen eräkokonaisuuteen kuuluvat karsinta-, alku- ja välieräsarjat automaattisesti.

Vanha HTML-muotoinen tuloste Vantaan MM-karsinnoista vuodelta 2014 on täällä. Löytyy muuten mielenkiintoisia nimiä 18 vuotiaiden sarjoista, näin 10 vuoden jälkeen.

Tässä taas on uusi, vaihdettavilla määrittelyillä tehty tuloste kauden 2024 Rukan Suomen Cupin sprintistä (tosin Vuokatin otsikolla). Löytyy muuten samoja nimiä. Lisäsin malliin porkkanaksi yhden extrasarakkeen oikeaan reunaan.

Määrittelyissä on käytettävissä kaksi uutta virtuaalitietoa, näitä ainakin Espoossa tarvitaan:

  1. Oma karsintasarja, karsinta voidaan hiihtää ikä/sukupuoli erotelluissa sarjoissa ja saada silti oma sarja näkyviin, kun erävaiheessa sarjoja yhdistellään.
  2. Oma luokkasijoitus, näyttää kokonaiskisassa samassa karsintasarjassa hiihtäneiden keskinäisen sijoituksen.

Ja samoin kuin parisprintin kokonaistuloksissa erävaiheiden sarakkeet saadaan tiedolla Matkaerittely. Sen sarakkeen tarkemmissa määrittelyissä voidaan ottaa mukaan erävaiheen sijoitus ja häviö erän voittajalle tai jättää niistä jompi kumpi/molemmat poiskin.

Sprint 25.2.2011                          T U L O K S E T             13.3.2011
Keuruun Kisailijat                        ---------------                 14:11

Sija Kilpailijan nimi                  Karsinta        Alkuerä
     Seura                                             Välierä          Finaali

     Naiset 1.2 km P     Yhteistulokset
     ==================================

  1. Kirsi PERAELAE                 3.09,29( 5)    3.07,50( 2)
     Huhtasuon Hiihto 2000                         3.04,15( 1)     3.04,68   1.
  2. Ella Gjoemle BERG              3.06,44( 2)    3.08,15( 1)
     Lyn Ski                                       3.05,36( 1)     3.04,74   2.
  3. Kathrine Rolsted HARSEM        3.05,81( 1)    3.03,82( 2)
     Fossum IF                                     3.04,63( 2)     3.05,68   3.
  4. Lina KORSGREN                  3.09,87( 7)    3.06,69( 1)
     Sweden                                        3.05,10( 4)     3.05,85   4.
  5. Ragnhild HAGA                  3.09,73( 6)    3.07,16( 1)
     Heming IL -Ski                                3.05,53( 2)     3.06,62   5.
  6. Magdalena PAJALA               3.09,12( 4)    3.06,81( 2)
     Sweden                                        3.04,88( 3)     3.08,31   6.
  7. Maria GRUNDVALL                3.11,19( 8)    3.10,48( 1)
     Finland                                       3.05,96( 3)
  8. Jennie OEBERG                  3.11,32( 9)    3.09,20( 2)
     Sweden                                        3.07,25( 4)
  9. Heidi WENG                     3.11,60(11)    3.03,52( 1)
     Norway                                        3.05,49( 5)
 10. Ann-Mary AEHTAEVAE             3.11,39(10)    3.04,58( 3)
     Team KalleSport                               3.14,32( 5)
 11. Emma WIKEN                     3.16,19(18)    3.10,54( 2)
     Sweden                                        3.28,84( 6)
 12. Eva SVENSSON                   3.15,37(16)    3.08,04( 3)
     Sweden                                        3.09,95( 6)
 13. Tuva Toftdahl STAVER           3.13,84(13)    3.10,59( 2)
     IL Heming
 14. Britt Ingunn NYDAL             3.14,30(15)    3.08,05( 3)
     Norway
 15. Astrid Oeyre SLIND             3.16,00(17)    3.09,49( 3)
     Norway
 16. Linn SOEMSKAR                  3.17,06(19)    3.09,96( 3)
     Sweden
 17. Emma SJOELUND                  3.14,19(14)    3.12,16( 4)
     IF Brahe
 18. Outi GROENDAHL                 3.17,10(20)    3.10,63( 4)
     Lappeen Riento
 19. Laura AHERVO                   3.18,85(22)    3.11,01( 4)
     Finland
 20. Jenni HOYLANEN                 3.18,86(23)    3.16,74( 4)
     Lauttakylän Luja

Tämän ohjeen alkuun


Eihän ollut ollenkaan vaikeata. Mutta muista harjoitella, sillä silloin kun kisa on päällä ja yleisö odottaa välieriä on liian myöhäistä alkaa muistella, mitä tässä ohjeessa oikein sanottiinkaan. (Nimimerkki kokemusta on).


Mitä tästä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle