Ranking-kilpailujen käsittelyn ja pistelaskennan ohjeet

Viimeksi muutettu 9.11.2013/jtu

Sisällys:
Rankingkilpailun järjestäminen
Tulosten välitys Maastohiihto ry:lle
Tulosarkiston XML:n teko
Kilpailun avaus
Kilpailijatietojen lisäys
Kilpailutietojen eheys
Kilpailun yksilöinti
Kirjoitusasun korjailut
Korjaukset
Keskiarvot CSV-tiedostoon
Muutosten talletus
Pisteiden laskenta
Peruspisteiden korotus
Pisteiden hyväksyntä
Laskennan eteneminen
Ranking/Massaranki
Ranking-postin käsittely
Sarjatietojen tarkistus
Tarkistukset
Tilanteen päivitys

Tulostus
Seurojen pistetilanne
Tulostusvalinta

Takaisin ExTime-sivulle


Rankingkilpailun järjestäminen

Rankingkilpailujen järjestämisen on Maastohiihdon web-sivuilla omat ohjeensa, tässä vain lyhesti tärkeimpiä:

ExTime selviää noista kaikista ehdoista. Ilmoittautumiset voidaan tarkistaa kantaa vasten, joko nimen, seuran tai numeron perusteella tai imeä KILMOon tulleet ilmoittautumiset kerralla sisään. Kilpailun ranking-numero annetaan Kilpailujen perustiedot-näytössä omaan ruutuunsa.

Tarvittaessa voidaan ExTimen avulla tarkistaa ja täydentää lisenssinumerot valikon Ranking toiminnolla Vertaa lisenssinumeroita. Eroista syntyy lista, joka tietysti on huolellisesti tarkistettava.

Alkuun

Tulosten välitys Maastohiihto ry:lle

ExTimen versiosta 7.3.10 lähtien tulosten välitys voidaan tehdä melkein automaattisesti, entinen CSV-tiedoston parametrien asetus ja sarjojen valinta on tehty automaattiseksi.

Enää ei tarvitse muistella tiedoston kenttien sisältöä eikä järjestystä, on vain huolehdittava, että kilpailun ranking-numero on oikein annettuna kilpailun perustiedoissa. Ei tarvitse huolehtia myöskään lasten sarjojen poistamisesta, koska kaikkien sarjojen pitää toimittaa kaudesta 2012-2013 alkaen seuraluokittelua varten.

Homma lähtee liikkeelle Ilmoittautumiset/Kirjoita CSV (myös ranki)-toiminnolla. Esiin tulee CSV-siirtotiedoston kirjoitusikkuna, jossa nykyään voidaan valita yksilöllisesti kirjoitettavat sarjat.

Vuodesta 2012 lähtien toimitetaan kaikkien kilpailusarjojen tulokset välitystiedostossa, joten allakuvattua Ranking-sarjat-nappia ei tarvitse enää käyttää. Jätin napin, jos sitä vaikka tarvitaan johonkin muuhun. Mutta siis tärkeää: nuorten tulokset mukaan myös, niitä tarvitaan seuraluokittelussa. Apusarjat XX ja ne sarjat, joissa kilpaillaan ilman ajanottoa tai ilman skipassia, toki saa jättää pois.

Ranking-kisasarjojen merkkausta varten löytyy oma nappi, Ranking-sarjat, jota oikean puolen kuvassa on juuri painettu. Rankattaviin sarjoihin ilmestyy rastit, joita voi poistaa tai lisätä, mutta eipä taida olla tarvetta muutella, jos olet tekemässä Oskarille tiedostoa.

Seuraava toimenpide on painaa nappia Maastohiihdon rankiCSV näistä, tiedostonimen ExTime kysyy, jos sitä ei ole vielä annettuna.

Tiedoston nimi annetaan normaaliin windows-tapaan, oletuskansiona on Excel-siirroille määritetty kansio (Säädöt-valikosta löytyy toiminto Kansiot).

Tiedostoon kirjoittuvat kaikki kelvolliset lopputulokset rastituista sarjoista ja tiedoston täydellinen nimi ja rivien lukumäärä näkyvät sitten ikkunassa. Kuten alla näkyy Keimolan kansallisista saatiin 98 rankingsuoritusta. Tiedoston alkupäätä näkyy listattuna oikealla alhaalla.

Aika helppoa vai ?

065;MYL;015.0;V;22715742;Iiro Niskanen;Lempäälän Kisa;00:35:30,3;1;
065;MYL;015.0;V;27475595;Aki Kauppinen;Lahden Hiihtoseura;00:35:45,1;2;
065;MYL;015.0;V;29096529;Olli-Markus Taivainen;Pellon Ponsi;00:36:30,1;3;
065;MYL;015.0;V;28739298;Hannu Kirstinä;Oulun Hiihtoseura;00:37:14,2;4;
065;MYL;015.0;V;40057563;Rainer Aaltonen;Hämeenlinnan Hiihtoseura;00:37:21,4;5;
065;MYL;015.0;V;23547993;Matti Vaaja;Vantaan Hiihtoseura;00:38:27,9;6;
065;MYL;015.0;V;22078599;Antti Komulainen;Sotkamon Jymy;00:39:01,2;7;
065;MYL;015.0;V;23110896;Kalle Rytkönen;Rajamäen Kehitys;00:39:12,3;8;

Alkuun


Jälkiosa tästä ohjeesta käsitteleekin sitten yllätehtyjen välitystiedoston käyttöä ranking-pistelaskennassa. Ensin tosin kerron vuoden 2012 syksyllä alkavasta uudesta XML-siirrosta, mutta se koskee pääosin Maastohiihdon webmasteria. Niiden kansallisten, jotka eivät ole ranking-kisoja ja piirikunnallisten kisojen XML:t kyllä pitää kisan järjestäjän tehdä ja toimittaa, tämä ohjeistetaan paremmin lähempänä joulua 2012.


Tulosarkiston XML:n teko

Hiihtohiihto oli pakotettu 2012 lopusta ottamaan käyttöön uuden palvelun tulosten arkistoimiseksi vanhan järjestelmän tultua tiensä päähän. Järjestelmän toimittaja on Avoine.

Uudessa arkistossa on mahdollisuus hakea kilpailijan tuloksia eri kilpailuista. Kilpailun tulokset on kuitenkin toimitettava erityisessä XML-muodossa. Sitä varten löytyy toiminto Maastohiihdon XML valikosta Ranking.

Tiedoston teko on hyvin suoraviivainen. Kisasta annetaan muutama luokittelutieto, joista suurin osa onkin jo annettu valmiiksi kisaa ExTimeen perustettaessa.

Esiin tulevassa näytössä rastitaan kisan luokitus, yleisimmät varmaan Ranking ja Kansalliset. Rasteja saa olla useita, Oskari ohjeistaa tämän tarkemmin.

Kausi on aina muodossa alkuvuosi viiva loppuvuosi, homma alkaa siis
kaudella 2012-2013.

Kalenterinumero on kullakin kaudella yksikäsitteinen, se tulee suoraan kilpailukalenterista.

Laji on meillä maastohiihtäjillä maastohiihto, paikkakunta ja päiväys tulee laittaa oikein ja muutokset tallettaa ennen XML:n tekoa, jotta ne tulevat mukaan XML:ään.

Valinnaisista tiedoista rastitaan yleisimmin Lähtönumero ja Ranking-pisteet.

Käsiteltäviin sarjoihin saadaan rastit napilla Kaikki sarjat, esimerkissä on käytetty apusarja XXX sitten rastittu pois.

Tee XML-napin painalluksen jälkeen ExTime kysyy tiedoston nimen ja näyttää sitten näytön inforivillä kirjoitettujen rivien määrän.

Ylläolevan näytön luokitus-rastit ExTime rakentaa 'lennossa' ini-tiedostossa olevan ohjeen mukaan. Käytetty esimerkki tuossa oikealla. Vasemmalla puolella oleva lyhenne menee XML-tiedostoon kisan luokitustietona ja on-merkin oikeanpuoleinen teksti näkyy, kuten huomaat, luokitusnäytössä. Luokkia voi olla maksimissaan 20 ja ne tulevat näytölle ini-tiedostossa olevassa järjestyksessä.

Jos näitä luokkia halutaan muuttaa, täytyy vastaavasta muutoksesta sopia myös tulosarkiston toteuttajan (Avoine) kanssa.

[Hiihtoluokat]
OLY=Olympialaiset
MM=MM-kisat
MC=Maailmancup
NPM=Nuorten PM
SCUP=Skandinavia-cup
SM=SM-kisat
HS=Hopeasompa
ALUEM=Aluemestaruus
PIIRM=Piirinmestaruus
KCUP=Kotimaiset cupit
RANK=Ranking
MASSA=Massahiihdot
KV=Kansainvälinen
KANS=Kansallinen
PK=Piirikunnallinen
NUOR=Lapset ja nuoret
VET=Veteraanit/Masters
Syntyvä <XML> näyttää sitten tältä. Tarkempia speksejä ei minun ja Avoinen välistä sähköpostikirjeenvaihtoa lukuunottamatta vielä ole (tilanne 4.10.2012).

Mutta kysyvälle vastataan.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<kilpailu>
  <kisaid>157</kisaid>
  <nimi>Marjon Hiihdot 4.3.2012</nimi>
  <laji>Maastohiihto</laji>
  <luokat>
    <luokka>RANK</luokka>
    <luokka>KANS</luokka>
  </luokat>
  <paikka>Espoo, Leppävaara</paikka>
  <kausi>2011-2012</kausi>
  <pvm>2012-3-4</pvm>
  <sarjat>
    <sarja>
      <tunnus>M10</tunnus>
      <kuvaus>Miehet 10 vuotta 2 km P</kuvaus>
      <tulokset>
        <urheilija>
          <sporttiid>32757800</sporttiid>
          <nimi>Niilo Syrjälä</nimi>
          <seura>Valkeakosken Haka</seura>
          <numero>10</numero>
          <tulos>6.47,9</tulos>
          <sijoitus>1</sijoitus>
        </urheilija>
...........
        <urheilija>
          <sporttiid>33426596</sporttiid>
          <nimi>Luukas Jääskeläinen</nimi>
          <seura>Rajamäen Kehitys</seura>
          <numero>2</numero>
          <tulos>DNS</tulos>
       </urheilija>
      </tulokset>
    </sarja>
    <sarja>
      <tunnus>N10</tunnus>
      <kuvaus>Naiset 10 vuotta 2 km P</kuvaus>
      <tulokset>.......
      </tulokset>
.....
    </sarja>
  </sarjat>
</kilpailu>

Alkuun


Kilpailun avaus

Kilpailukauden rankilaskentoja varten tehdään rankisarjat käsittävä peruskilpailu. Tässä kilpailutiedostossa ovat valmiina kaikki ranking-järjestelmässä käytettävät sarjat, mutta ei yhtään kilpailijaa. Tämä peruskilpailu avataan ExTimen Kilpailut-valikon Kilpailutiedosto-toiminnolla. Kilpailu löytyy ohjelman työkansiosta, joka määrätään extime.ini:n [oletus]-lohkossa. Tiedoston valinta on normaali windowsin tiedostovalinta-ikkuna. Otsikossa on teksti Valitse kilpailutiedosto erotuksena muista saman ikkunan avulla tehtävistä valinnoista. Valitun tiedoston nimi näkyy ohjelman pääikkunan otsikossa. Tulostuksia tehtäessä tämän kilpailutiedostossa oleva kilpailun nimi on tulosteiden otsikko.
Alkuun

Kilpailijatietojen lisäys

Lisää tähän kilpailuun nyt yhden ranking-kilpailun urheilijat Ilmoittautumiset-valikon Lue Excel-toiminnolla.

Oletuksena tiedostoja haetaan [Excel]-lohkossa määrätystä kansiosta. Voit saada muutamia ilmoituksia sarjan lisäyksessä, lähinnä vanhemmissa ikäluokissa. Ohjelma lisää automaattisesti uusia sarjoja, mikäli tuntemattomia sarjatunnuksia esiintyy käsiteltävän kilpailun sarjatiedoissa. Automaattinen sarjojen lisäys voidaan myös kieltää.


Jos kilpailun järjestäjä ei tuota määritysten mukaista tiedostoa, voidaan ExTimen asetuksia muuttaa vastaamaan toimitetun tiedoston tietoja Säädöt-valikon Excel-parametrit ja arkisto-toiminnolla. Tämän näytön toiminta on selostettu tarkemmin ohjeessa excelpara.htm.

Näytössä voidaan mm. säätää sarakkeiden järjestystä, ohittaa sarakkeita ja korvata oletuserotusmerkki (puolipiste ;) vaikkapa useammalla välilyönti-merkillä. Kilpailijan tiedot voivat myös olla useammalla rivillä, itse olen onnistuneesti lukenut mm. nettisivuilla olleita tulosteita ExTime-ohjelmaan.

Alkuun

Kilpailutietojen eheyden tarkastaminen

Vertaa luettuja tietoja faxeilla saatuihin tietoihin valikon Tilanteet toiminnon Sarjan tilanne avulla. Sarjatilanne-ikkunassa voit järjestää kilpailijat haluamaasi järjestykseen klikkaamalla tiedon otsikkoa, esimerkiksi seuran nimen, lisenssinumeron tai kilpailijan nimen mukaan.

Kilpailijoista näytettävät kentät parametroidaan extime.ini -tiedostossa, sen [kilpailija]-lohkossa. Niitä voidaan myös tässä näytössä muuttaa tilapäisesti tai pysyvästi, hiiren oikean näppäimen painallus tuo esiin komentovalikon.

Mikäli kilpailun tulokset poikkeavat toista reittiä saaduista tuloksista, on syytä järjestäjän kanssa selvittää eron syy. Jos tiedostossa on mukana ylimääräisiä sarjoja ne poistetaan kilpailijoineen valikon Muutokset toiminnon Sarjatiedot-näytössä olevan napin Poista sarja-avulla.

Tarkista, että kunkin sarjan ensimmäisen ja viimeisen aika ja sijaluku täsmää järjestäjän julkaisemiin tuloksiin. Tällä varmistetaan, että kaikki kilpailusuoritukset tulevat mukaan ja että kilpailujärjestäjän käyttämä tiedostomuoto on oikea.

Alkuun

Kirjoitusasun korjailut

Sarjatilanne näytön Nimikääntö -painikkeella saat vaihdetuksi etunimen ensin, jos järjestäjä on kirjoittanut nimet aloittaen sukunimellä.

Trimmaa -painike muuntaa taas pelkästään isoilla kirjoitetut nimet normaaliin kirjoitusasuun. Samalla se myös poistaa nimestä muut etunimet, vain yksi (se ensimmäinen) etunimi jää. Jos tälläinen väli nimi onkin aatelis-etuliite (von af) se häviää myös.


Sarjatietojen tarkistus

Sarjojen nimet, kilpailijamäärät ja muut tiedot näkyvät sarjan tiedot-ikkunassa. Tietoja voidaan järjestellä otsikkopalkin avulla. Näytettävät kentät parametroidaan extime.ini-tiedostossa, sen [sarja]-lohkossa. Sarjojen matkat ja hiihtotavat ovat myös siirtyneet paikoilleen järjestäjän tiedostosta. Niitä voidaan korjailla Muutokset-valikon Sarjatiedot-toiminnolla.
Alkuun

Kilpailun yksilöinti

Kun päätät hyväksyä kilpailun mukaan, tarkista myös kilpailun numero ja laita kilpailulle oikea nimi. Tämä tehdään sarjatietojen korjauksen tavoin sarjan tiedot-ikkunassa, painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla ilmestyvästä pikkumenusta Kilpailun perustiedot.

Alarivissä on myös nappi Kilpailun perustiedot, siitä päästään myös muuttamaan kilpailun perustietoja, kuten kisan kalenterinumeroa ja tulosliuskoihin tulevaa kilpailun nimeä.

Sarjan ominaisuus-ikkunassa (nyt siis näkyvissä kilpailun perustiedot = sarja nolla) asetetaan Kisan tunnus-ruutuun kilpailun ranking-numero (se on yleensä oikein, jos järjestäjä on tehnyt oman osuuteensa) ja kilpailun nimi.

Kilpailun nimen vaihtaminen on hyvä tehdä, koska nimi tulee tarkistuksen tulostuksen otsikoihin. Tarkistukset on helpompi arkistoida, kun nimet ovat oikein. Muilla sarjan ominaisuustiedoilla ei ranking-kilpailujen käsittelyssä ole merkitystä.

Alkuun

Tulostusvalinta

Tarkistusten tulostuksille paikalle voit valita kahdesta vaihtoehdosta, joko tiedoston tai kirjoittimen.

Kirjoittimelle tulostus on oletuksena, ja mikäli kirjoitinta ei erikseen valita (Valitse kirjoitin), tulosteet menevät windowsin oletuskirjoittimelle.

Versiosta 7. alkaen voit ohjata myös tulostuksen oletuksena tiettyyn levytiedostoon, ja tulostus jatkuu aina annetun tiedoston loppuun, jos sellainen on olemassa.

[Tulostus]
; Ohjelman lisenssiavain, sisältää seuran nimen ja käyttöajan
Seura=C60B579089A61B1C596C27B52B0D92832E512D0B72232579267491271BCCB71AF71D6A4693A5BF9A

; tulostetaan oletuksena levylle tiedostoon koosteet.txt
Tiedosto=d:\tuotanto\ranki\kausi2011\tulokset\koosteet.txt
Ylläolevalla [Tulostus]-lohkoon sijoitettavalla Tiedosto-rivillä tehdään tuo oletustulostustiedoston määritys, sen tekoon ei ExTimestä löydy omaa nappulaansa.

Itse olen testannut tulostuksen HP:n Laserjet-1100:lla, LaserJet P1005:llä, Photosmart-2575:lla sekä Epsonin Photo stylus-750:lla. Mitähän teiltä käyttäjiltä löytyy?
Tulostus tiedostoon- toiminnalla saat näkyviin taas windowsin normaalin tiedostovalinta ikkunan, jossa näytetään extime.ini tiedostossa määritetyn tulostekansion sisältö. Mikäli valitset jonkin siellä jo olevan tiedoston, sen vanha sisältö tuhoutuu (siitä varoitetaan kyllä).

ExTime näyttää valikossa sen tiedoston nimen, johon juuri sillä hetkellä tulostus ohjautuu. Tämä ExTimen versioista 7. eteenpäin.

  Tulostustiedostoa pääset muokkaamaan toisilla ohjelmilla vasta kun
 • joko lopetan ExTimen suorittamisen
 • tai vaihdat ExTimessä toisen tiedoston, jonne tulostukset jatkuvat.
Alkuun


Ranking/Massaranki

Ennen tarkistuksia ja pistelaskentaa on ExTimelle ilmoitettava kumpaa rankijärjestelmää kilpailu on. Oletuksena on normaaliranki, joka näkyy Ranking-valikossa merkittynä (check-mark). Poistamalla valinta vaihtuu tyypiksi massaranki ja sitten taas vuorotellen normaali ja massa.
Alkuun

Tarkistukset

Ranking-kilpailusta on aina tarkistettava lisenssinumeroiden oikeellisuudet. Ranking-valikosta valitaan toiminto Vertaa lisenssinumeroita, jolloin Extime näyttää allaolevan tarkistusikkunan, jossa vasemmalla puolella on lisenssikannan tietojen ja oikealla puolella tämän tarkistettavan kilpailun tiedot.

Vasemman puolen painike Vertaa nimet vertaa kilpailijan nimeä lisenssikannan nimiin ja tarkistaa, ovatko lisenssinumerot samat. Vertaus vie jonkin verran aikaa (koneen tehosta riippuen) ja merkiksi vertauksen suorituksen alkamisesta Valmis-painike himmennetään. Mikäli lisenssinumerot eroavat ja saman nimisiä on vain yksi, ohjelma vaihtaa numeron oikeaksi (kuittauksestasi riippuen). Jos valinnassa Kaikki verrataan on rasti, ExTime hakee jokaista kilpailussa olevaa kilpailijaa nimen mukaan lisenssikannasta, tällöin on urheilijoiden nimien oltava mallia Oskari Westerholm, ei Westerholm Oskari. Jos taas Kaikki verrataan on rastimatta, verrataan vain ne, joilla ei kilpailussa ole lainkaan lisenssinumeroa annettu.

Suosittelen rastimista, sillä voi myös tarkistaa käsinsyötön oikellisuutta. Nimieroja syntyy jonkin verran, mutta osa niistä on itsestään selviä, eikä aiheuta toimenpiteitä.

Lisenssinumeroiden vertailulistan pitäisi olla helppolukuinen.

Oikean puolen painike Vertaa numerot vertaa taas jokaisen kilpailussa annetun lisenssinumeron tietojen vastaavuutta lisenssikantaan ja tulostaa myös tuloksistaan vertailulistan. Jos valinnassa Korjaa seuranimet on rasti, ohjelma korjaa selvissä tapauksissa (ei hämminkiä lisenssinumerossa) mahdollisen väärin kirjoitetun seuran nimen samaksi, kuin se on lisenssikannassa. Valitsemalla listasta, siihen ilmestyvät yleensä väärin kirjoitetut nimet, kilpailijan ja painamalla Korjaa-painiketta, pääset korjaamaan valitun kilpailijat tiedot tässä kilpailussa.

Vasemman puolen ylimpään ruutuun voidaan kirjoittaa epäselvän kilpailijan nimi (esimerkiksi Jussi) ja painaa Nimihaku-painiketta, niin ohjelma listaa alapuoliseen lista-ikkunaan kaikki Jussi-alkuiset lisenssin haltijat. Hakua voi täsmentää tai laventaa antamalla nimeä pitempänä tai lyhyempänä. Tässä kuvassa hain kannasta kaikki kaimani.

Vastaavasti kirjoittamalla oikeaan yläruutuun haettavaa nimeä ja painamalla Hae Nimellä-nappia ExTime listaa alapuoliseen listaan kilpailussa olevat Jussit. Ja taas valitsemalla listasta jokin ja painamalla Korjaa-nappia voidaan tämän kilpailijan tietoja muuttaa. Oheinen esimerkki valaisee varmasti enemmän kuin pitkä sepustus.

Vasemman puolen alaosan Hae Lis.Nroa-painike taas etsii vasemman puolen ruutuun syötettyä lisenssinumeroa kannasta ja näyttää mahdollisen löytyneet tiedot yläpuolen ruuduissa.

Myös Ilmoittautumiset-valikon Ilmoittautuminen-toimintoa voi käyttää, kun jonkin seuran kilpailijoista etsitään kadonnutta lammasta. Tähti nimen edessä tarkoittaa, ettei kilpailija vielä ole tänä vuonna maksanut lisenssiään.

Tarkistusten listaukset kannattaa arkistoida myöhäisempää palaamista varten. Pahimmassa tapauksessa on kilpailun järjestäjään otettava yhteyttä ja pyydettävä lisäselvityksiä. Mikäli epäselvyyksiä aiheuttava kilpailija kuuluu kilpailun (yhdistetyn sarjan) kolmen parhaan joukkoon, ei pisteitä kannata ennen lopullista korjailua laskea vaan siirtyä seuraavan kilpailun käsittelyyn.

Alkuun

Muutosten talletus

Lisessitietojen tultua kuntoon on syytä tallentaa tiedot kilpailutiedostoon Kilpailut-valikon Siirrä talteen toiselle nimelle-toiminnolla. Ohjelma ehdottaa extime.ini tiedostossa annettua kansiota ja nimeksi on hyvä antaa kilpailun numerolla täsmennettyä nimeä, itse käytän muotoa kisannn.dat tapaa, jossa nnn on siis kilpailun numero. Falkenin kisa vuodelta 2001 on minulla siis tiedostona kisa019.dat.

Talletuskansiona käytän kyllä ohjelman asetuksista poiketen erillistä arkisto-kansiota, jotta voin paremmin hallita kilpailuja. Niitä kertyy, joka vuodelle oma arkistonsa. (C:\extime\arkisto\kausi2001\kisa019.dat)

Alkuun

Pisteiden laskenta

Pisteiden laskenta alkaa Ranking-valikon toiminnolla Laske kisan rankipisteet. Pisteiden laskennan työvaiheet muuttuivat merkittävästi versiosta 7.2 eteenpäin.

  Laskenta tapahtuu nyt seuraavan työjärjestyksen mukaan:
 1. Valitse ensimmäinen/seuraava laskematon sarjaryhmä
 2. ExTime täydentää mukaan kaikki saman matkan hiihtäneet ja laskee vertailupisteet, laskettavat sarjat näkyvät rastittuina
 3. Tarvittaessa Korota ja aina Hyväksy laskenta. Ensimmäisellä hyväksymisellä ExTime kysyy syntyvälle pistetiedostolle nimen.
 4. Palaa kohtaan 1, kunnes nappi Ei lasketut ei enää näytä rasteja
 5. Lopeta

Laskenta suoritetaan allaolevan näytön avulla. Ylimpänä vasemmalla on yhdistettyjen sarjojen valintalista, esimerkissä Miesten yleisen kanssa ryhmitellyt sarjat. Oikealla puolella näkyy rastittuina kaikki ne sarjat, joissa on sama matka ja hiihtotapa kuin valintalistan ensimmäisessä, kilpailussa mukana olevassa sarjassa (näkyy keskellä ylhäällä). Vain kilpailussa mukana olevat sarjatunnukset näkyvät ja ovat siis rastittavissa näytön oikeassa reunassa. Niistä voidaan poistaa rankiin kuulumattomat sarjat napilla Jätä ranki-sarjat.

Ylemmässä listassa näkyy sarjan alkurankingin kolme parasta pistemäärää ja niiden keskiarvosta laskettu kilpailun Vertailuarvo

Alemmassa listassa näkyvät sarjaryhmästä parhaat ajat, häviöprosentti ajassa sekä kilpailijalle tuleva pistemäärä. Listan alapuolella on vertailuaikaan mukaan otettavien aikojen keskiarvo. Jos kohta Pudota lisenssittömät pois on rastittuna (tämä on oletus), ei esimerkiksi ulkomaalaisten urheilijoiden ajat näy parhaiden aikojen joukossa.

Oletuslaskentatapana on laskenta Sarjaryhmästä. Toinen vaihtoehto on rastia halutut sarjat ja tehdä laskenta rastituista sarjoista napilla Rastituista. Tällöin ei matkojen pituuksia tarkisteta, vaan yhdistettävät sarjat ovat laskijan vastuulla.

Alkuun


Peruspisteiden korotus

Jos kilpailu kuuluu SM-kisoihin tai on muuten oikeutettu pistemäärän korotukseen, merkitään korotusprosetti keskellä vasemmalla olevaan ruutuun ja painetaan Korota-nappia.

Tällöin ExTime nostaa annetulla määrällä peruspisteitä, laskee kilpailijakohtaiset pisteet uudelleen ja vielä varmistaa alaosan huomautusrivillä sen, monta prosenttia uusi vertailuarvo on alussa lasketuista peruspisteistä.

3 % korotuksen vaikutus on siis 103 prosettia alkuperäisestä.

Alkuun

Pisteiden hyväksyntä

Kilpailijakohtaiset pisteet kirjoitetaan pistetiedostoon vasta napilla Hyväksy.

Ensimmäisen sarjaryhmän laskentaa hyväksyttäessä tulee valittavaksi tiedosto, jonne pistekertymätiedot sijoitetaan myöhempää yhdistelyä varten. ExTime ehdottaa tiedoston valinta-ikkunassa nimeksi kilpailun numerosta johdettua tiedostonimeä (025.rnk), joka sijoitetaan Ranki-lohkossa pistekansio-rivillä annettuun kansioon.

Laskettujen ja hyväksyttyjen sarjojen valintaboxit himmenevät ja sarjaryhistä voidaan valita seuraava laskettavaksi. Peruspisteiden korotuskin tapahtuu automaattisesti, jos prosenttiluku poikkeaa nollasta.

Alkuun

Laskennan eteneminen

ExTime hakee automaattisesti sarjaryhmää vaihdettaessa kaikki saman matkan hiihtäneet (miehet/naiset toki erillään). Jos vaihtoehto Pidä sarjat erillään on rastittu, ei yhdistelyä tehdä.

ExTime kasaa sarjaryhmät ini-tiedoston perusteella.

Lopeta-painike päättää pisteiden laskennan kesken ja voit palata uudelleen korjailuun/lopettaa kilpailun käsittelyn.

Lisenssinumeropuutteista ja yhdistetyn sarjan matkojen eroista saattaa tulla virheilmoituksia. Niistä aiheutuvat jatkotoimenpiteet ovat tapauskohtaista harkintaa vaativia.

Ylläkuvatuilla vaiheilla on saatu yhden ranking-kilpailun pisteet lasketuksi. Samat operaatiot toistetaan kaikille viikonvaihteen kisoille. ExTime on syytä lopettaa ja käynnistää uudelleen kilpailujen välissä. Tulosteista on myös hyvä kirjata muistiin kilpailu- ja sarjakohtaiset tunnusluvut, vertailupisteet ja suoritusten määrä.

Laskennan tuloste on myös muuttunut versiosta 7.2.4 eteenpäin. Listauksessa on nyt sarjaryhmä yhtenä kokonaisuutena, lisäksi parhaat alkupisteiden haltijat on merkitty >-merkillä. Ryhmä-rivillä näkyvät kilpailun vertailuarvot, keskiarvoaika ja pisteet.

Sarja Lisenssi Nimi Seura                                    Tulos     Pisteet 

Ryhmä      125 kappaletta, matka 10.0 km                   24.35,1 *    95.313 
MYL  >27455078 Olli Jarva;Imatran Urheilijat               24.05,0       97.30
MYL   27475595 Aki Kauppinen;Lahden Hiihtoseura            24.29,0       95.71
MYL   27572346 Marko Takomo;Raision Kuula                  24.42,2       94.86
MYL   26223764 Arttu Hänninen;Mikkelin Hiihtäjät           24.47,6       94.51
MYL  >32966112 Alexander Artemyev;Imatran Urheilijat       24.52,1       94.23
M18   27933325 Juuso Lotta;Lahden Hiihtoseura              24.57,8       93.87
M20   28944229 Jere Yrjölä;Keimolan Kaiku                  25.03,1       93.54
M20   21663264 Jari Huhta;Hollolan Urheilijat -46          25.06,0       93.36
M18   27525209 Antti Ojansivu;Ylöjärven Ryhti              25.08,3       93.22
M20   27557633 Markus Sinijärvi;Valkeakosken Haka          25.08,9       93.18
MYL   27021619 Markus Välimäki;Ylöjärven Urheilijat        25.12,3       92.97
M20   25681679 Tuomas Saksa;Valkeakosken Haka              25.21,7       92.39
M20   27430909 Olli Hiidensalo;Vantaan Hiihtoseura         25.22,2       92.36
M20   23551756 Petteri Vaherkoski;Hollolan Urheilijat -4   25.22,8       92.33
MYL   26228316 Ville Kinnunen;Joutsan Pommi                25.23,6       92.28
M18   27234150 Axel Pitkänen;Borgå Akilles                 25.30,1       91.89
MYL  >22853264 Pasi Pelttari;Keuruun Kisailijat            25.31,3       91.81
MYL   27498954 Tero Lemmetyinen;Liperin Hiihtoseura        25.34,8       91.61
Alkuun

Tilanteen päivitys

Kaikkien viikonvaihteen kilpailujen pisteiden tultua lasketuksi edellä mainituilla operaatioilla, ne päivitetään ranking-kokonaistilanteeseen samalla kertaa. Tämä tapahtuu Ranking-valikon Päivitä rankingtilanne-toiminnolla.
Päivitys tapahtuu valitsemalla tiedostovalikko-ikkunasta kilpailu kerrallaan lisenssinumeron mukaiseen lajitteluun. ExTime siirtää käsitellyn pistetiedoston arkistokansioon (se on määritettävä Ranki-lohkossa rivillä arkistokansio). Jos arkistokansiossa on jo tiedosto ennestään, sen päälle ei automaattisesti kirjoiteta, vaan ohjelma antaa virheilmoituksen.

Valittavana on kerrasta toiseen vähenevä määrä kilpailuja ja lopuksi ei valita yhtään tiedostoa vaan valintaan vastataan Cancel tai Peruuta, riippuen käyttöjärjestelmästä ja sen kielivalinnoista.


Kunkin tiedoston valinnan jälkeen ohjelma näyttää tilannetiedot.
Tässä esimerkissä oli erikoistapaus, eli tyhjä tiedosto (katkaisin laskennan).Viimeisen valinnan jälkeen ohjelma valitsee automaattisesti viikkoa vanhan kokonaistilanteen.Tämä on nyt uusi kokonaistilanne.
Lukumäärien avulla voidaan varmistua, että päivitykset kulkevat oikein, ota lukemat muistiin !
Alkuun

Tulostus

Tulostus alkaa valitsemalla kilpailutiedostoksi ranking-kilpailujen perustiedosto, jonka tiedoissa muutetaan ennen tulostusta kilpailun nimeksi oikea ajankohta ja käytyjen kilpailujen lukumäärä. Tämä muutos on myös muistettava tallettaa.

Ranking-tulokset voidaan tehdä joko suoraan web-sivuiksi (malli täällä) annettun wwwkansioon (Ranking WEB-sivut) tai paperitulostukseksi printterille (Tulosta rankilistat).

Ennen web-listojen tulostusta on syytä tarkistaa tiedoston alkuun ja loppuun tulevien tekstien oikeellisuus. ExTime.ini-tiedoston lohkossa [ranki] on linkit näihin lisättäviin teksteihin. WEB-tulokset nimetään sarjakohtaisesti ini-tiedostossa olevan maskin mukaan, (c:\ExTime\tulokset\sarja_$$$.htm), jossa taala-merkkien paikalle laitetaan sarjan tunnus. WEB-tulostuksen loppuun tehdään kaksi koontitiedostoa, toiseen naiset yhteensä, toiseen miehet yhteensä.

Otsikot-linkki osoittaa tiedostoon (esimerkissä c:\ExTime\param\otsikot.txt), jossa on sivun yläosan rakentavan scriptin HTML-koodi, alla vasemalla koodi ja oikealla sen tulos. Huomaa, että koodi on 'vajaa', se aloittaa taulukon ja tekee sen otsikot, mutta ExTime tekee varsinainen kilpailijadatan siihen alle ja myös taulukon lopputagin.

<div>
<table border=0 WIDTH=800>
<tr>
<td WIDTH="24%"><h3>&copy;Suomen Maastohiihto ry</h3></td>
<td NOWRAP WIDTH="56%"><center>
<h1>Maastohiihdon Ranking</h1>
</center>
</td>
<td WIDTH="20%" align=Right><h3>19.12.2012</h3></td>
</tr>
</table>
</div>
<HR>
<TABLE BORDER=0 WIDTH=800> 
<TR BGCOLOR="#D6D6D6"> 
<TH NOWRAP WIDTH="8%" align=Left>Sija (sv)</TH> 
<TH NOWRAP WIDTH="8%" align=Left>SportID</TH> 
<TH COLSPAN=2 NOWRAP WIDTH="32%" align=Left>Nimi</TH> 
<TH COLSPAN=2 NOWRAP WIDTH="32%" align=Left>Seura</TH> 
<TH WIDTH="20%" align=Left>Pisteet</TH> 
</TR>

 

©Suomen Maastohiihto ry

Maastohiihdon Ranking

19.12.2012


Sija (sv) SportID Nimi Seura Pisteet

Loppuselvitys-linkki on vastavaan tyyppinen linkki tiedostoon, jossa on HTML-koodina käytyjen kisojen luettelo. Alunperin siellä oli myös linkit kisajärjestäjien sivuille, mutta uuden tulosarkiston myötä lienee jatkossa tarpeetonta ylläpitää. Kommentteja kiitos!

Web-listoille tulee versiosta 7.3.4 alkaen näkyviin myös urheilijan sportti-ID eli lisenssinumero. Syksystä 2012 alkaen kun Hiihtoliiton uusi tulospalveluporttaali aloittaa toimintansa ExTime (versiosta 7.6.1) rakentaa myös web-listaan linkin urheilijan henkilökohtaiseen tuloskorttiin. Tätä varten on extime.ini-tiedostoon lisättävä ohje, mihin linkin tulee osoittaa, näkyy oikealla sinisellä pohjalla.

Linkin (urhelinkki=) mallissa oleva tagi <sportti-id> korvautuu kulloisenkin urheilijan sportti-id:llä ja muut linkin tiedot kopioidaan sellaisenaan. Lainausmerkit eivät kuulu linkkiin, mutta heittomerkit niiden vieressä pitää linkissä olla. Avoine Oy vahvistaa linkin lopulliset osoitteet, nyt näkyvä tieto on syksyn 2012 esitietoa.

Vastaavasti kisalinkki-rivin mallissa tagi <kisaid> korvautuu kisan tunnistenumerolla ja <kausi>-tagi kuluvakausi-rivillä annetulla kaudella. <kausi>-tagi voidaan kyllä ini-tiedostoon korvata suoraan oikealla arvolla 2012-2013 ja ensi kauden alussa muistaa päivittää.

Linkki on seuraavan näköinen:

[Ranki]
Pistekansio=c:\ExTime\pisteet
Arkistokansio=c:\ExTime\pistearkisto
Tulokset=c:\ExTime\tulokset\sarja_$$$.htm
Tiedosto=c:\ExTime\RANKI.DAT
Vanhat=c:\ExTime\vanhat\RANKIMUU.DAT
Tyylit=c:\ExTime\param\tyylit.txt
Otsikot=c:\ExTime\param\otsikot.txt
Loppuselvitys=c:\ExTime\param\rankikisat.txt
Kisalinkki="'/kilpailut/?id=<kisaid>'&kausi='<kausi>'"
urhelinkki="'/urheilijat/?id=<sportti-id>'"
kuluvakausi="'2012-2013'"

Paperituloste menee tietenkin myös tiedostoon, jos niin oli aikaisemmin päätetty.

Piirikohtaiset ranking-tulokset voidaan ottaa Listaukset-valikon Seuramuutoksia ja -tulostuksia-toiminnon avulla. Sieltä löytyy painike Piirin ranking-HTML. Sen tarkemmat ohjeet syntyvät vähän myöhemmin. Periaate on sama kuin aluetuloksissakin, ensin valitaan seurojen luettelo ja listalle tulee vain näiden seurojen kilpailijoita kärjen lisäksi.
Alkuun

Seurojen pistetilanne

Web-tulosteiden rinnakkaistuotteena syntyy tiedosto, jossa on seurakohtaiset pisteet kunkin päivityksen jälkeen. Tiedoston nimi määritetään ini-tiedostossa, alla malli.

[Seuraluokittelu]
TXT=c:\ExTime\postit\seuraluokitus.txt
CSV=c:\ExTime\postit\seurapisteet.csv
Tekstitiedosto sisältää rivin per urheilija, rivillä seura, sarja, sijoitus ja urheilijan nimi, alla mallia:
Metsä-Veikot 85                     ;M18   ;   1;Topias Tyni
Ylöjärven Urheilijat                ;M18   ;   2;Artturi Pensasmaa
Vaasan Hiihtäjät                    ;M18   ;   3;Joni Mäki
Muuramen Urheilijat                 ;M18   ;   4;Joni Mustonen
Perniön Urheilijat                  ;M18   ;   5;Lauri Vuorinen
Ounasvaaran Hiihtoseura             ;M18   ;   6;Markus Hietanen
Oulunsalon Vasama                   ;M18   ;   7;Joonas Sarkkinen
Seinäjoen Hiihtoseura               ;M18   ;   8;Joona Joensuu
CSV-tiedostossa tiedot on valmiiksi summattu seuratasolle. Ensimmäinen luku on nuorten sarjojen pistesumma, toinen luku yleisen sarjan pistesumma ja kolmas varttuneemman väen pisteiden summa. Neljäs eli viimeinen luku on sitten pisteitä keränneiden urheilijoiden määrä, mallia alla:
 
Aavasaksan Urheilijat  12  27   0  10
Alajärven Ankkurit 10 6 3 3
Alatornion Pirkat0394
Alavieskan Viri6 10 0 3
Anjalan Liitto 6 39 12 17
Asikkalan Raikas 0 3 0 1
Borgå Akilles 3 23 27 11

Pisteet lasketaan toistaiseksi kiinteiden rajojen mukaan. Jos urheilija sijoittuu sarjassaan parhaan 10 % joukkoon, tuo hän seuralleen 10 sijapistettä, muu parhaaseen puoliskoon kuuluva saa 6 pistettä ja huonompaan puoliskoon 3 pistettä. Teen näistä rajoista ja pisteistä muokattavan, jahka säännön muoto vakiintuu.

Alkuun


Keskiarvot CSV-tiedostoon

Ranki-tietoja tarvitaan joskus myös keskiarvo laskettuna ja lajiteltuina paremmuusjärjestykseen, esim. SM-kisojen alla lähöjärjestyksen määräämiseksi.

Lajittelu-toiminto käyttää kolmea INI-tiedostossa olevaa määrittelyä avukseen ja lajittelee alkuperäisen ranki-tiedoston (joka on siis normaalisti lisenssinumeron mukaisessa järjestyksessä) sukupuolittain, välittämättä tarkemmasta sarjajaosta, paremmuusjärjestykseen. Asetusarvot ovat extime.inin lohkossa [Ranki] ja määritys
keskiarvo=3
ilmoittaa montako kilpailua otetaan mukaan keskiarvon laskentaan,
sakotus=X
määrittää tehdäänkö keskiarvon piennenys (X > 0) vai ei (X = 0), prosentit ovat taulukossa puuttuu_1, puuttuu_2..,
ja määre
kafile=\\polku\tiedosto.csv
taas mille nimelle lajittelutiedosto tehdään.

Syntyvästä tiedostosta voidaan sitten ranking-pisteet siirtää kilpailuun ilmoitetuille hiihtäjille excel-tietoston sisäänluvun avulla käyttäen kohdistustietona sporttiID:tä (=lisenssinumeroa).

Alkuun


Korjaukset

Järjestelmä on suunniteltu niin, että päivitys voidaan suorittaa saman kilpailun osalta useampaan kertaan. Ongelmana on tilanne, jossa kilpailija saa pisteitä ensimmäisellä kerralla, vaikka hän ei ko. kilpailuun olisi osallistunutkaan (paha lisenssinumerovirhe). Nämä poistot on tehtävä LISHAL-ohjelman uusimmalla versiolla, siellä on erillinen yhden kilpailun pisteiden poistotoiminto.

Ranking-tiedosto on myös normaalilla editorilla käsiteltävä tiedosto, joten myös editorilla voidaan tilannetta korjailla. On vain huolehdittava, että tiedoston rakenne säilyy oikeana, kontrollimerkit (CR, LF, /, <, > paikallaan).

Alkuun

Ranking-postin käsittely

Perusta kilpailujen käsittelyä varten oma kansio (hakemisto). Anna tämän kansion nimi extime-ohjelman tietoon kirjoittamalla se extime.inin RANKI-kohdasta.

Alkuun

Käykää laittamassa Facebookiin kommentteja.

Takaisin ExTime-sivulle