Alussa ExTime oli vain ajanottoon perustuvien urheilulajien tulospalveluohjelma. Lajeissa voi olla ajan lisäksi myös osia, joista annetaan joko aikahyvityksiä tai -sakkoja. Myös ajasta itsessään voidaan laskea aikapisteitä ja ratkaista paremmuus niiden avulla, tästä on esimerkkinä vaikkapa luistelun yhteispisteet tai hirvenhiihto. Aikahyvityksiä voidaan kirjata urheilijan eduksi myös ikähyvityksinä tai aikarangaistuksina esimerkiksi hiihdon varaslähdöstä.
Tyypillisiä
edustavia urheilumuotoja ovat ampumahiihto, ampumajuoksu ja uusin tulokas speedGolf, näitä kaikkia ExTime tukee. Myöskin sankohiipimisen SM-kisoissa läikytetystä vedestä kertyy aikarangaistuksia.Versiosta 10.0 eteenpäin ExTime tukee myös yleisurheilun kenttälajeja.
ExTimessä lajivalinta tehdään ensiksi kisaa perustettaessa, jolloin annettu laji periytyy kaikille kisaan perustetuille sarjoille. Sarjakohtaisesti lajia voidaan vaihtaa milloin tahansa, kuitenkin mielellään ennen kilpailijoiden lisäystä. Tämä tehdään valitsemalla -valikossa -ikkunasta haluttu sarja, tuplaklikkaamalla sarjan tiedot auki ja ottamalla esiin välilehti .ExTimen yleisissä asetuksissa ( / , tai ratas-ikoni ajanoton ikonipalkissa) on välilehti , jossa annetaan aikasakkoja koskevia perustietoja, kuva äärimmäisenä oikealla.Sakkomäärää ja sakkokierroksen pituutta voidaan sarjakohtaisesti säätää, sensijaan suurin mahdollinen sakkomäärä yhdestä paikasta on koko kisaa koskevia tietoja. Ja tietysti, jos ohilaukauksesta tulee sakkokierros, aikasakon tulee olla nollaa. Sakkokierroksen pituudella ei ole merkitystä muualla kuin kierrettyjen sakkorinkien ylösmerkkauksessa. paikkaa kohti on ampumahiihdossa yleensä 5, mutta speedGolfissa ohilyöntien määrä reikää (=paikkaa) kohti voi kasvaa suureksikin. on ampumahiihdossa yleensä 4, kaksi makuu- ja kaksi pystypaikkaa. Sarjaan ei voida perustaa tätä lukua enempää ampumapaikkoja. Teoreettinen maksimiarvo olisi 48, mutta neljä siis se yleisin käytetty. Eri sarjoissa ampumapaikkojen määrä ja etäisyys lähdöstä saa toki vaihdella vapaasti. Alempana sitten lisää sarjakohtaisista tiedoista. |
-valikosta -kohdasta avautuu kilpailussa käytettävien sarjojen luettelo. Klikattua sarjaa käytetään myös perussarjana, kun kisaan lisätään uusi sarja tässä samassa näytössä. Ampumahiihdossa/juoksussa on hyvä valita sarjasta näytettävien tietojen sarakkeisiin ja . Esimerkissä näytän miten helposti ottaa silmään MYL-sarjan väärin merkitty sakkomäärä (60 sekuntia), kun se muissa sarjoissa oli 0, eli siis sakkokierros eikä aikasakko. Tuo allaoleva sarakkeen lisäys saadaan esiin hiiren oikealla napilla halutun sarakkeen kohdalla ja valitsemalla .
Sarjan pakollisia tietoja ovat sarjan tunnus, nimi ja kilpailumatka. Sarjaa klikkaamalla tai -napilla päästään käsittelemään sarjan tietoja. Ammunnan sakot ovat omalla välilehdellään . |
avulla voit perustaa monta samankaltaista sarjaa kerralla. |
Jokaiseen sarjaan, josta aiotaan rekisteröidä ampumatuloksia, on nämä ampumapaikat myös merkittävä. Paikka on suositeltava yksilöidä matkan mukaan, jotta väliaikatuloksiin voidaan matkan perusteella ottaa mukaan vain väliaikapisteeseen mennessä suoritetut ammunnat, mutta ei muita. Ammuntapaikan kohta annetaan ruutuun Matka, ohilaukauksesta kertyvä aika Sakkoa/hutilaukaus-ruutuun ja -napilla ExTime lisää uuden ammuntapaikan. Vastaavasti valitsemalla oikean puolen listasta poistettava ammuntapaikka ja painamalla -nappia ExTime poistaa ammuntapisteen. Muutos-nappia ei ole, sillä -nappi muuttaa sakkomäärää tai makuu/pysty-koodia, jos matka pysyy samana. Nappi vaihtaa kaikkiin sarjan ammuntapisteisiin saman sakkomäärän. Periaatteessa olisi siis mahdollista järjestää kisa, jossa sakkosekunnit vaihtuisivat ammuntapaikan mukaan. Vielä sarjan sakkolaskenta ei sitä tue, mutta ei ole iso työ lisätä.Jos Sakkoa/hutilaukaus-ruutuun laitetaan nollaa, ei erillistä sakkoaikaa lisätä kilpailijalle, vaan sakkojen määrää käytetään sakkokierrosten kiertämisen tarkkailuun. Sakkokierrosten lukumäärä voidaan näyttää lopputuloksissa aivan samoin kuin aikasakkojen kappalemäärä. Kun yhteen sarjaan on ammuntapaikat annettu, nämä voidaan kopioida muihinkin sarjoihin valitsemalla uuden sarjan tiedoissa -napin alta näkyviin saatavasta sarjaluettelosta se sarja, jossa on samat ampumapaikat ja sitten kopioimalla ne tähän sarjaan napilla . Ja niitä voi sitten kopioinnin jälkeen muuttaa, jos pieniä eroja on.Viestikisassa (lajina siis Ampumaviesti) jokaisen osuuden ampumapaikkojen matkat olisi hyvä olla keskenään ihan samat, siis kopioitavissa osuudelta toiselle, jokainen osuus alkaa siis kohdasta 0 km. Ja jos itse viestisarjaan kopioidaan samat ampumapaikat, voidaan joukkueen kokonaissakkomäärä summata osuuksittain ja näyttää viestin se kokonaistuloksissa. Perussääntö on kuitenkin se, että vain osuuden viejälle kirjataan sakot, joukkuehan ei kollektiivisesti käy ampumassa. Väliaikapisteet määritetään ihan samoin kuin muissakin kisatyypeissä, huomioitava on kuitenkin se, että ammuntapaikkojen matkat ja väliaikapisteiden matkat ovat loogisesti oikein. Väliaikatulokseen otetaan mukaan vain väliaikapistettä ennen olevien ammuntapaikkojen sakot. |
ExTime mahdollistaa periaatteessa viisi tapaa hoitaa ampumahiihdon/speedgolfin sakkosyötön:
Olen ollut mukana useissa AH:n arvokisoissa ja yleinen ongelma on ollut sakkokirjausten hidas kertyminen urheilijoille. Viimeiset sakot saadaan lomakkeilta talteen vasta kun kilpailija on jo maalissa. Kirjauksen nopeuteen ja tarkkuuteen on kisaa suunnitellessa kiinnitettävä paljon huomiota ja varauduttava myös poikkeustilanteisiin. Eikä sakkokirjausporukan kouluttamista saa unohtaa.
Sakkomerkinnöilä 0 ja NA (Not Available) on iso periaattellinen ero. 0 (nolla) tarkoittaa, että urheilija sai 0 sakkoa, kun taas NA tarkoittaa että sakoista ei ole mitään tietoa, urheilija ei ole vielä ollut ampumapaikalla.
ExTime mahdollistaa sakkojen kirjauksen usealta eri työpisteeltä samaan aikaan ja jopa niin, että sakkojen syöttäjät näkevät toistensa syöttämät sakot. Tämä ennalta ehkäisee virheiden syntymistä ja vastaavasti tuo mahdolliset virheet nopeammin esiin. Jokainen sakkojen syöttäjä voi valita itselleen mukavimman tavan kirjata sakot, joko näppäimiä tai hiirtä käyttäen. Mikkelissä on toiminut erittäin hyvin työparina tapahtuva sakkokirjaus, toinen käsittelee penkalta saadut laput ja toinen käyttää ExTimeä. Samalla kaksi silmäparia tarkistaa mitä näytöllä näkyy. Tämän ohjeet alkuperäiset esimerkit olivat muuten vuonna 2016 Rovaniemen Toramossa pidetyistä ampumahiihdon SM-kisoista, sakkomäärät ovat kyllä ihan kuvitteelliset. Muut esimerkit ovat 11.-12.9.2021 rulla-ampumahiihdon SM-kisoista Hollolasta. Töissä olivat mm. Nikulat ja Pakkalan Erja. Ja uusimmat Oulun ampumajuoksun SM-kisoista syyskuulta 2024. Nikulat sielläkin. |
ExTimen versiosta 10 eteenpäin sakkosyöttöjen näytöt löytyvät -valikon kohdasta . Sakkosyöttöjä on kolme erilaista, kaksi varsinaiseen sakkojen syöttämiseen ja yksi sakkokierrosten ylösmerkkaukseen. |
Näytön oikeaan reunaan ilmestyy kaikkien ampumapaikkojen luettelo ja tässä esimerkissä eivät matkat ole oikein, väliaikoja ei otettu, siksi pelkkä numerointi. Uusin syöttö listataan aina historialistan ylimmäksi.
Sakkojen kirjaustoiminta tapahtuu seuraavan järjestyksen mukaan:
Historialista voidaan siivota -napilla.-napilla näyttö sulkeutuu ja ohjelmalla voidaan tehdä jotain muuta, vaikkapa maaliintulon tapahtumia tai tulosteita. |
Numeronäppäimistöllä tehtävän sakkosyötön näytössä on kolme osaa, ylimpänä keskellä historialista, oikealla on kilpailussa käytettävät ammuntapaikat matkan mukaan ja alaosassa ovat varsinaiset toimintanäppäimet. |
Toinen tapa on pääosin hiiren käyttöön perustuva merkkaaminen,
. Tässäkin näytössä on kolme osaa, vasemmassa yläreunassa ovat sakkomäärien syöttöpainikkeet, kilpailijalista nyt oikealla ja vasemmalla alhaalla ovat kilpailun sarjat. Vain ne sarjat, joilla on etukäteen merkittyjä ammuntapaikkoja, näkyvät sarjojen valintaruudukossa. Tässä syöttötavassa valittujen sarjojen urheilijat näkyvät numerojärjestyksessä ja syöttö hoidetaan hiirellä urheilijan ampumapaikkaa osoittamalla ja sakkomäärän nappia painamalla.Jos kilpailijan numeron perässä on K-merkintä, se tarkoittaa, että urheilija on keskeyttänyt, P taas että hän on poisjäänyt. Näytön yläosassa on rastittavat kohdat, joissa päätetään näytetäänkö näitä poisjääneitä (DNS) tai keskeyttäneitä (DNF) urheilijoita.
Alueiden paikkoja on vaihdettu versiossa 10.2.3, koska tein näytöstä sellaisen, että sitä voi kasvattaa hiirellä vetämällä kaikkien urheilijat saamiseksi kerralla näkyviin. Näytön korkeus asettuu automaattisesti sakkopaikkojen alareunan tasolle, mutta sitä voi kasvattaa alaspäin ja oikealle näytön reunuksesta vetämällä.
Versiosta 10.6.2 alkaen urheilijalistoja voidaan ottaa kaksi rinnakkain. Samalla vaihtuivat ampumapaikkojen sarakkeiden otsikot (Ammuntajärjestys 1...) ja listojen leveyden säätyvät automaattisesti. Sarjasta riippumatta ne numeroidaan ykkösestä alkaen ja saman numeroiset ampumapaikat ovat alekkain. Urheilijan tietolaatikoissa näkyy ampumapaikan tarkka etäisyys lähdöstä ja se, onko se makuu- vai pystypaikka.
Toiminta tapahtuu seuraavan järjestyksen mukaan:
|
Uuden tuloksen rekisteröinti korvaa aikaisemman merkkauksen, yhden paikan sakkoja ei summata yhteen. (Olisikohan optiolle tarvetta, ei varmaan).
ERI asiaa kuin nolla-sakkoa. Kisan lopussa ei kenelläkään saa enää olla kirjaamattomia sakkopaikkoja (NA), paitsi keskeyttäneillä/poisjääneillä.
-nappi palauttaa sakkopaikan tilan takaisin kirjaamattomaksi. Se tarkoittaaViestin osuuksien sakkosyötössä kilpailijan numero näkyy muodossa nnn-o, esim 120-1, jossa nnn on urheilijan rintanumero ja o on osuuden numero.
Urheilijalistaa voi päivittää aina tarpeen vaatiessa, esimerkiksi silloin kun rekisteröitävän kilpailijan numeroa ei kilpailijalistasta löydy. Toki tarkoituksenmukainen sarjayhdistelmä on rastittava sitä ennen. ExTime ei salli merkintöjä sarjaan kuulumattomalta ammuntapaikalta, ei ainakaan enää!
Tässä kuvassa on rastittu kaksi sarjaa lisää, NYL ja MYL ja valittu ne listaan . ExTime valitsee listaan vain ne sarjat, jotka eivät ole siinä toisessa listassa, siksi vanhat rastit saivat jäädä paikalleen. Miesten sarjaan on testitarkoituksessa lisätty vielä viideskin ampumapaikka ja se on kuvassa valittu kohdesarakkeeksi.Kahden listan mallissakin on näkyvissä vain yksi keltainen rivi ja sen rivin urheilijan tiedot näkyvät vasemmalla. Listojen välillä voidaan liikkua vapaasti. Jos näytön kokoa kasvatetaan pystysuunnassa sen alareunasta vetämällä, molempien listojen koko muuttuu. Jos poistetaan kaikki sarjojen rastit ja painetaan -valintaa, niin silloin oikea lista poistetaan kokonaan, koska siihen ei tullut yhtään urheilijaa.Sarjojen valinta listojen välillä kannattaa tehdä harkiten kilpailuaikataulun ja ampumapaikkojen määrän mukaisesti. Toisessa listassa kannattaa pitää hitaasti liikkuvia sarjoja ja toisessa nopean toiminnan sarjoja ja pudottaa siitä käsitellyt sarjat pois ja valita tilalle juuri lähteneet sarjat heti kun mahdollista. |
Ammuntojen rekisteröinti tältä erää päättyy
-napilla. Kun näyttö avataan uudelleen, valitut sarjat kummassakin listassa valitaan automaattiseesti uudelleen.
Automaattitauluja ei taida olla muita kuin Kurvisen kääntyvät taulut. ExTime tuntee ne ulkoisena laitteena Nämä taulut liitetään ExTimeen aivan samoin kuin mikä tahansa ulkoinen kellolaite valikosta / löytyvän laiteluettelon avulla.Liitäntäväylänä käy sekä sarjaportti (COM:) että TCP/IP-yhteys. Se työasema, joka kuuntelee Kurvisen taulujen liikennettä, on muistettava asettaa lähettämään tapahtumat myös eteenpäin verkon muille asemille. |
Aivan kuten sarjojen tiedoissa, on urheilijankin tiedoissa erityisiä ampumahiihtoon liittyviä tietoja. Yllä listasin ne kaikki näkyviin näkymään. Samalla tavalla kuin sarjanäkymässäkin, niin tähänkin näyttöön lisätään uusia sarakkeita hiiren oikean napin avulla. Se ero sarjanäkymään on, että lisätyt sarakkeet eivät automaattisesti talletu, muutokset pitää erikseen tallentaa menun toiminnolla .Ylläolevassa näkymässä olen nimennyt sarakkeet vakionimiä tarkemmin. Tässä luettelomaisesti sarakkeiden selityksiä, sarakkeiden käyttö riippuu myös siitä, onko kisassa sakkokierrokset vai aikasakot käytössä:
|
|
Kilpailijan tietojen korjauksen kautta voidaan myös muuttaa ammunnan tietoja. Ammuntatulokset omat samalla välilehdellä kuin Väliajat. Alaosan listasta valitaan ammuntapaikka, Sakot sekuntia/sakkokappale-ruutuun syötetään sakkomäärä ja päivitetään se paikalleen -napilla. Poistaminen tapahtuu joko -napilla tai antamalla Sakkomäärä-ruutuun pelkkä nolla. Kuvassa näkyy myös väliaikahistoria ja sakkojen vaikutus väliaikaan. Tässä esimerkissä yhdestä sakosta ei kerry lisäaikaa. Lähtöaika oli 10:58:01.190 ja 1.5 km ohitettiin ajassa 11:03.03 (5.01,9 oli kulunut aikaa). Sakkomäärät eivät vaikuttaneet väliaikaan, koska kierroksia kierrettiin. Kilpailijoiden tietoja päästään muuttamaan monesta eri kohtaa. Tässä tapauksessa helpoin tapa lienee yllä kuvatussa hiiren avulla tapahtuvassa sakkosyötössä tuplaklikata urheilijan riviä, sakkosyötöstä ei tarvitse välillä poiketa minnekään, vaan syöttö voi jatkua heti korjauksen jälkeen. Ampumahiihtokilpailuissa (kuten myös sileän hiihdossa) urheilijan saamat huomautukset ja rangaistukset on merkittävä niin, että ne näkyvät myös tulosluettelossa. |
||
Rangaistuksen merkkauksessa on kaksi osaa, huomautustekstin antaminen ja mahdollisen aikarangaistuksen tuloksiin laskettavan määrän merkkaaminen. Molemmat annetaan urheilijan tietojen -välilehdellä.Äärimmäisenä oikealla on tilanne, jossa Camillalle ollaan antamassa huomautusta (keksitty tilanne ja sääntökohta). Kommentti-/ huomautusikkuna avautuu napista , ja napin jäljessä oleva väkänen kertoo, onko urheilijalla jo kommentti vai ei.Koska huomautukseen liittyy aikarangaistus, on se tämän määrä vielä erikseen kirjattava urheilijalle. Se merkitään -ruutuun ( -välilehden yläosan keskellä). Aika merkitään sekunnin osien tarkkuudella, esimerkissä siis 30.00 on 30 sekuntia. Ja koska rangaistuksen on tarkoitus kasvattaa loppuaikaa, on luku siis + merkkinen. Vaikutusta voi testata -napilla.Jos urheilija saa taas esim. ikähyvityksiä tai hyvitystä odottelusta, se pienentää loppuaikaa ja on siis miinus (-) merkkinen. Ja jos urheilijalla on sekä rangaistuksia että hyvityksiä, niin siinä tarvitaan päässälaskua, vain yhteissummalle on tilaa, ei molemmille erikseen. Toki puhelinta voi käyttää laskukoneena, jos päässälaskutaito on ruostunut. |
ExTime 8-version uutuus ampumahiihtoon/juoksuun oli oma näyttönsä (
) toteutuneiden sakkokirjausten ylöskirjaukseen vähän samaan tapaan kuin Upolan Eskon Excel-taulukko toimii.Sakkokierrosten merkkaus toimii täsmällisesti vain silloin, kun sakkojen kirjaus tapahtuu suoraan tauluilta. Muulloin urheilija väkisinkin ehtii kiertää sakkoringin jo ennen kuin sakkoa on tältä paikalta edes kirjattu. Täsmällinen toiminta tarkoittaa sitä, että sakkokierroksen suorituskirjauksessa on ihan oikea etäisyys lähdöstä, siksi sakkokierroksen pituudella on merkitystä.
Kirjausnäytön yläosa jakaantuu kolmeen osaan, vasemmalla on historialista, keskellä näkyy kirjattavan kilpailijan tilanne ja oikealla sitten kilpailussa käytettävät ampumapaikat matkan mukaan.
Alempana on sitten muutama toimintonappi, urheilijan numeron syöttöruutu ja matka-arvion ruutu. Matkaruutua tarvitaan erottamaan eri kierrokset toisistaan, ideana olisi rekisteröidä sakkokierrokset ihan ajantasaisesti, jolloin epäselvyyksissä voitaisiin käyttää syntynyttä aikaleimaa lisätarkisteena.
Sakkorinkien kirjaus perustuu seuraavaan toimintaideaan:
|
|
Kun sakkomäärien kirjaus tapahtuu myöhemmin, kierrettyjä kierroksia ei ExTime osaa merkitä oikeiden sakkopaikkojen jälkeen. Silloin seurataan saatujen ja kierrettyjen suhdetta Historialista voidaan siivota -näytön avulla. -napilla.Kertaan vielä: Numero, enter, toinen enter. Siinä on yhden kierroksen rekisteröinti, jos ei tullut virheitä. Sakkokierroksen arviopituus voidaan antaa joko tässä näytössä tai sitten -näytön välilehdellä . Siellä on paikat myös ohilaukauksen aikasakolle ja kierrettyjä sakkorinkejä rekisteröivän transponderilukijan aikakanavalle.-napilla näyttö sulkeutuu ja ohjelmalla voidaan tehdä jotain muuta, vaikkapa maaliintulon tapahtumia tai tulosteita. |
Joulukuussa 2015 ideoimme Mikkelissä ratkaisun, jossa tunnistimia voidaan käyttää kierrettyjen sakkorinkien rekisteröintiin. Ratkaisu olikin hyvin yksinkertainen. Lisäsin ExTimeen yhden aikakanavatyypin (Sakkoringin tagilukija). Muita käytettyjä aikakanaviahan ovat Lähtöportin aikakanava, Maaliviivan aikakanava, kierros- sekä väliaikapisteen aikakanava.
Tämän sakkoringin lukijan aikakanavia voi olla kaikkiaan 4, ne annetaan tällä hetkellä
valikon näytössä . Tämä, sakkoa/hutilaukaus kentän oletusarvo ja sakkoringin pituus ovat omalla välilehdellään .Kun ExTime saa joltain tunnistimen lukijalta tapahtuman, jonka aikakanavana on jokin tuossa 4 merkin luettelossa oleva merkki, ExTime toimii seuraavasti:
Ajanoton päänäytöllä suoritetut kierrokset näkyvät näin kun ensimmäinen ammuntapaikka oli 2 km kohdalla ja sakkokierroksen pituus 170 metriä:
ja ajanoton loki-ikkunassa taas näin, uusin tapahtuma on ylimpänä:
Alimpana olevat rivit kertovat sakkojen kertymisen historiaa ja ylemmät sitten kierrettyjen sakkorinkien tapahtumat. Esimerkkikisani poikkeaa normaalista siinä, että ensin kirjasin sakot ja sitten vasta sakkorinkien kiertämiset. Normaalikisoissa tämä ei ole niin yksinkertaista, sakot ja sakkokierrosten kirjaukset muodostavat ihan kunnon sillisalaatin, varsinkin ihan paperilla käsin tehtynä. Äläkä esimerkissä ihmettele matkojen ja aikojen epäsuhtaa, esimerkki on ihan keksitty.
Miten eri tyyppisille lukijoille määritetään lukijan tässä kisassa käyttämä aikakanava on selitetty erillisessä laitekohtaisessa ohjeessa.
Kierrettyjen sakkokierrosten valvontaa helpottamaan tein yhden laskennallisen kentän lisää kilpailijan tietoihin. Sen nimi on Sakkoero ja se kuten uudet kentät Sakkoja ansaittu ja Sakkoja kierretty voidaan valita sarjan tilanteesta näytettäviin tietoihin.
Ohessa täydellisin malli, siinä näkyy selvästi, että en jaksanut syöttää toteutuneita kierroksia kaikille, lista on järjestetty Sakkoeron mukaan. Listan alussa on erona -3, eli ko. urheilijalle kirjattuna liikaa kierrettyjä sakkoja. Ilmeinen virhe siis.
Kun sakkoerona on nolla, on kaikki saadut sakot kuitattu kiertämällä sakkorinkiä oikea määrä.
Ja kertauksena, nämä tiedot saa tuohon Sarjan tilanne-näyttöön hiiren oikean napin avulla valitsemalla esiin tulevasta valikosta vaihtoehto ja kahlaamalla sitten aakkosissa olevasta tietoluettelosta haluttu tieto, muuttamalla oma nimitys (jos tarpeen) näytettävän nimen paikalle ja valitsemalla .
ExTime muistaa tehdyt sarakemuutokset, kun saatuasi näytön mieleiseksesi talletat sen samaisella hiiren oikean puolen napin painalluksella komennolla
Imatralla on satsattu suorituspaikkaan, isolle tulostaululla voidaan näyttää sarjan tilannetta. Toki pienemmillä paikoilla tämä on mahdollista käyttämällä isoa televisioruutua vaikkapa kahviossa olevan ExTime-koneen lisänäyttönä. Tulostaulujen erillisohje löytyy täältä. Uusimpana lisäyksenä tulostaulun alaosassa voidaan näyttää enimmillään kolmen urheilijan ammuntaa reaaliajassa, kun käytössä on Kurvisen automaattitaulut.
Alhaalla oikealla on näkyvissä radan 5 seuranta, kun ampumassa on numerolla 321 kilpaileva Suvi Minkkinen, jolla on yksi laukaus jäljellä ja taulu kolme ei ole pudonnut alas. Aikaa hän on käyttänyt ammuntaan 28.7 sekuntia siitä kun hän saapui ampumapaikalle. |
|||
|
Urheilijan tietojen sijoittelu tässä ammunnan seurannassa noudattaa -tietoja.
|
Yhteislähdöissä voidaan ottaa kaikki radat seurantaan rastimalla kohta ohjausnäytössä. Radat tulostuvat joko 2 x 15 tai 3 x 10 taulukkoina, riippuen taululla käytettävissä olevasta rivimäärästä. Jos rivejä on alle 10, ei tätä näyttöä kannata käyttää ollenkaan.Ammuntatäpät tulostuvat kunkin sarakkeen oikeaan reunaan tasattuina. Täppien korkeus on sama kuin näytölle valitun fontin korkeus. Täppiä edeltää enimmillään kolme tietokenttää neljästä mahdollisesta:
Kuten oikealla olevasta kuvasta näkyy, näiden tietokenttien keskinäinen järjestys voidaan valita vapaasti. Kapeissa näytöissä kaikki kolme eivät välttämättä edes sovi yhtäaikaa näytettäviksi. Alapuolella on esimerkkikuva, jossa näkyy yhteislähdössä urheilijan kilpailunumero ja ammunta on ollut jo hetken menossa. Kilpailija 384 on saanut kaikki taulut alas, kun taas 383 ei ole edes ehtinyt aloittaa. Tästä kuva näkyy alkuperäisenä. Ensimmäiseen sarakkeeseen tulostuvat 3 x 10 taulukossa radat 1 - 10, toiseen 11 - 20 ja viimeiseeen 21 - 30. Jos jollain radalla ei ole urheilijaa, tulostuu tyhjä rivi. Alimmalla rivillä ovat siis aina ampumapaikat 10, 20 ja 30. 2 x 15 taulukossa vastaavasti siis radat 15 ja 30. |
Erillisellä grafiikalla tarkoitan kisasta lähetettävän liikkuvan kuvan päälle tuotettavaa tekstiä. Toki samaa grafiikkapalaa voidaan käyttää myös paikalla olevalle videotaululle näytettävän tekstin tekoon. Grafiikkatyöväline löytyy täällä ja sieltä löytyy myös ampumahiihtoa/juoksua esittelevä esimerkki.
-valikon kohdasta . Grafiikan käytöstä on oma ohjeensa online-tulosten ohjeen yhteydessä
Paperitulosteita voidaan räätälöidä useallakin tapaa. Äärimmäisenä oikealla on malli kaksirivisestä tulostuksesta, jossa ylemmällä rivillä on sijoituksen, lähtönumeron ja nimen lisäksi mahdollisuus Piiri/alue-lyhenteeseen. Oikean reunan sarakkeilla on sitten loppuaika ja ero voittajaan. Jälkimmäisellä rivillä on seuran lisäksi puhdas hiihtoaika (juoksuaika) sekä sakko erittely. Tulostus on aseteltu menun valikoista kohdasta löytyvän näytön avulla. Sama säätömahdollisuus löytyy -ikkunan välilehdeltä .
Tässä esimerkissä on haluttu tulostaa urheilijoiden saamat varoitukset tulosliuskan loppuun, silloin toistetaan urheilijan sarja, numero, nimi ja seura sekä sitten alemmalla rivillä itse varoitusteksti. |
Sija Nro Nimi Piiri/Alue Loppuaika Ero Seura Penalty Nettoaika Sakkoeritt. Naiset 14 vuotta 4.2 km V ========================= 1. 94 Emilia Irvankoski 13.05,3 Ounasvaaran Hiihtoseura 13.05,3 1+1=2 2. 92 Sanni Haikara KP 14.03,5 +0.58,2 Nivalan Urheilijat 14.03,5 2+1=3 3. 88 Tuuli Järviluoma KP 14.07,9 +1.02,6 Nivalan Urheilijat 14.07,9 3+2=5 4. 90 Pinja Kotinurmi LAHTI 14.08,4 +1.03,1 Orimattilan Jymy 14.08,4 0+2=2 5. 100 Noora Pura LAHTI 14.38,8 +1.33,5 Joutsan Pommi 14.38,8 1+1=2 6. 97 Anniina Jokinen LAHTI 14.41,0 +1.35,7 Hollolan Urheilijat-46 14.41,0 1+2=3 7. 89 Noora Nikkinen KYMI 15.23,8 +2.18,5 Kouvolan Hiihtoseura 15.23,8 2+4=6 8. 93 Maria Hoskari EP 15.34,9 +2.29,6 Seinäjoen Hiihtoseura 15.34,9 2+2=4 9. 95 Karissa Varma PSAVO 15.47,3 +2.42,0 Puijon Hiihtoseura 15.47,3 1+4=5 10. 96 Kristiina Niemi 15.54,9 +2.49,6 Alavieskan Viri 15.54,9 0+2=2 11. 86 Kristiina Rantakömi LAHTI 16.18,5 +3.13,2 Hollolan Urheilijat-46 16.18,5 4+4=8 12. 96 Kristiina Niemi 16.24,9 +3.19,6 Alavieskan Viri 0.30,0 15.54,9 0+2=2 13. 87 Ella Halonen PKAR 17.02,2 +3.56,9 Kontiolahden Urheilijat 17.02,2 2+4=6 14. 99 Pinja Peltoniemi PKAR 17.24,9 +4.19,6 Kontiolahden Urheilijat 17.24,9 5+2=7 Poisjääneitä 1 - 91. 34580376 Riina Riikola Ylikiimingin Nuijamiehet Varoitukset N14 96 Kristiina Niemi IBU 721 Aseenkäsittely virhe, +30 sek |
|
Toisen esimerkin yksirivisessä tulosliuskassa on seuranimen tilaa
lyhennetty ja loppuaikaa siirretty seuranimen lopun päälle.
Sakkoerittely näkyy oikeanpuoleisimmassa sarakkeessa. Määrittelynäkymä tälle tulostukselle oli seuraava:
Tässä esimerkissä varoitukset tulostetaan suoraan urheilijan nimen alle. Lisäksi oli rastittuna osallistujatilastot. |
Sija Kilpailijan nimi Seura Yhteensä Ero Sakkoeritt. Naiset 14 vuotta 4.2 km V ========================= 1. Emilia Irvankoski Ounasvaaran H 13.05,3 1+1=2 2. Sanni Haikara Nivalan Urhei 14.03,5 +0.58,2 2+1=3 3. Tuuli Järviluoma Nivalan Urhei 14.07,9 +1.02,6 3+2=5 4. Pinja Kotinurmi Orimattilan J 14.08,4 +1.03,1 0+2=2 5. Noora Pura Joutsan Pommi 14.38,8 +1.33,5 1+1=2 6. Anniina Jokinen Hollolan Urhe 14.41,0 +1.35,7 1+2=3 7. Noora Nikkinen Kouvolan Hiih 15.23,8 +2.18,5 2+4=6 8. Maria Hoskari Seinäjoen Hii 15.34,9 +2.29,6 2+2=4 9. Karissa Varma Puijon Hiihto 15.47,3 +2.42,0 1+4=5 10. Kerttu Puranen Saloisten Rei 16.03,3 +2.58,0 3+0=3 11. Kristiina Rantakömi Hollolan Urhe 16.18,5 +3.13,2 4+4=8 12. Kristiina Niemi Alavieskan Vi 16.24,9 +3.19,6 0+2=2 IBU 721 Aseenkäsittely virhe, +30 sek 13. Ella Halonen Kontiolahden 17.02,2 +3.56,9 2+4=6 14. Pinja Peltoniemi Kontiolahden 17.24,9 +4.19,6 5+2=7 Poisjääneitä 1 - 91. 34580376 Riina Riikola Ylikiimingin Nuijamiehet Osallistujia: 15 Poisjääneitä: 1 Maaliin tulleita: 14 |
Nettitulosteet, varsinkin livetulosteet ovat korvanneet paperitulosteet ja onhan nettitulosteissa paljon paremmat säätömahdollisuudet. Ei olla kiinni paperiarkin leveydessä eikä korkeudessa ja värejäkin voidaan käyttää paljon vapaammin. Tuossa äärimmäisenä oikealla on yhden listan määrittely ja keskellä sen Sakkoerittely-sarakkeen tarkempi määrittely. Tämän tarkemman määrittelyn avulla voidaan vaikka koko nettitulosteen kieli kääntää vaikkapa ruotsiksi kirjoittamalla joka sarakeen otsikot halutulla kielellä. Tuon listamallin tulostusnäyte löytyy täältä. Sen lähdekoodia tutkimalla selviää mm.
tiedostojen sisältö. |
|
|
Mitä tästä ohjeesta puuttui, oli huonosti sanottu tai mikä hersytti ideoita? Kommentoi.