Extime ja Triathlon

Viimeksi päivitelty 28.6.2022/JTu

Sisällys:

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle


Taustaa

Olen itse käyttänyt ExTimen edeltäjää KK-ohjelmaa Triathlonin SM-kisoissa Jyväskylässä viime vuosituhannella. Sen jälkeen ovat olosuhteet muuttuneet paljonkin, tulokset pitää saada nettiin jo kisan aikana, saataville on tullut automaattisia tunnistusvälineitä ja myös tietokonelaitteet ja ohjelmaympäristö on kehittynyt kovasti.

Tähän ohjeeseen yritän kasata triathlon-kisan kannalta tarvittavia asioita, lukijalta odotan jonkinlaista kokemusta ExTimen normaalikäytöstä.

Triathlonkisa on ExTimen kannalta normaali yhteislähtökisa, jossa otetaan väliaikoja normaalisti neljästä kohtaa, uinnin loputtua, pyöräilyn alkaessa, pyöräilyn loppuessa ja juoksun alkaessa. Myös triathlon-viesti on perusviestin kaltainen, uinti, pyöräily ja juoksu ovat omia osuuksiaan. ExTime osaa myös seurojen väliset joukkuekilpailut.

Aaltolähdöt löytyvät tuettuina, siis se että eliittiporukka starttaa eturivistä ja tavalliset sitten minuuttia/paria myöhemmin. Ja onnistuu triathlonkisa myös yksitttäislähtönä.

Kilpailijoille voidaan antaa sakkoa peesaussäännön rikkomisesta, merkata kilpailija hylätyksi, keskeyttäneeksi tai poisjääneeksi ja voidaanpa varttuneille antaa jopa ikävuosien perusteella hyvityksiä. Nämä ovat normaaleja ExTimen piirteitä.

Ilmoittautuneet voidaan imuroida vapaamuotoisesta tiedostosta, joka on tehty esimerkiksi excelillä tai ilmoittautuneet voidaan ilmoittaa suoraan ExTimeen. ExTime tukee myös kilpailijoiden poimintaa liiton lisenssikannasta lisenssinumeron perusteella. Triathlon-liiton lisenssikannan muotoa en kyllä tunne, mutta sellaisen tuen tekeminen aika suora toimenpide. Ja ainahan voidaan käyttää myös seuran/ohjelman käyttäjän oma tekemää säännöllisten kilpailijoiden luetteloa.

Tulokset saadaan paperille, webbiin tai csv-tiedostoon vaikkapa exceliin siirrettäväksi tai pelkkänä tekstitiedostona. Online-tulokset syntyvät ja tulosten muotoa voidaan itse säätää, nettipalvelimelle siirtoon löytyy myös ExTimeä totteleva apuohjelma.

Alkuun


Kilpailun perustaminen

Triathlonkilpailu perustetaan aivan ExTimen normaalin kilpailun tavoin, annetaan kilpailun perustiedot ja lisätään tarpeellinen määrä sarjoja tietoineen. Väliaikapisteiden määrittely poikkeaa jonkin verran hiihtokilpailun väliaikapisteiden määrittelystä. Ensimmäinen päätös on tehtävä siinä, otetaanko varusteiden vaihtoon kuluva aika erilleen vai laitetaanko se mukaan etapin aikaan.

Oikealla on esimerkki, jossa varusteiden vaihto mitataan erikseen. Väliaikapisteet ovat silloin neljännesmatkoilla ehkä seuraavat:

  • Uinti 1.0 km mittainen
  • Varusteiden vaihdon loppu eli pyöräilyn alku siis 1.1 km kohdalla
  • Pyöräilyn loppu 20 km jälkeen eli siis 20.1 km kohdalla
  • Pyöräparkista poistuminen eli juoksun alku 20.2 km kohdalla

Kokonaismatkana siis 30.2 km, kun varusteiden vaihtoalueen pituus on 100 metriä, juuri pienempää matkaa ei kannata käyttää. Väliaikapisteet tunnistetaan ExTimessä siis käytetyn matkan perusteella.

Jokaiselle väliaikapisteelle (ja sarjakohtaisesti) annetaan normaalisti nopein ja hitain sallittu aika, jotta väliajalle voidaan suorittaa jonkinlaisia loogisuustarkistuksia. Esimerkissä se kuitenkin on ohitettu rastimalla kohta Sarjan väliaikoja ei tarkisteta. Tässä tapauksessa luotetaan tunnistimilta saatavaan aikaan, väliaikoja ei oletettavasti jää puuttumaan. Toinen syy rastimiseen voisi olla se, ettei väliaikojen haarukkaa pystytä kovin tarkkaan arvioimaan.

Suosittaisin kuitenkin väliaikatarkistusten tekemistä, joka sarjallehan voidaan antaa omat raja-aikansa. Ja väliaikarajoja voi kilpailun edetessä muuttaa, jopa toteutuneiden väliaikojen avulla.

Alkuun


Tulosformaatti

Rakensin ihan triathlonin tarpeisiin kolmannenkin väliaikojen tulostusmallin, etappiajat. Sitä voidaan käyttää myös hiihdon pursuit-kisassa (välineenvaihtokisassa) erottelemaan perinteisen hiihtoon, suksien vaihtoon ja luisteluun käytettyjä etappiaikoja ja keskinäisiä paremmuuksia.

Tämä muoto valitaan Historia/erittely kohdassa esimerkin mukaisella valinnalla ja tulos paperilla näkyy alla. Kokonaiskisan voittaja Pavel oli miesten eliittisarjassa uinnissa toinen, pyöräilyssä kolmas ja juoksussa taas toinen, vaihdot menivät puolessa minuutissa ja vähän alle. Tulostus on siis valittu sekuntien tarkkuudelle.

Sija Kilpailijan nimi         Seura                          Tulos          Ero

     Miehet, eliitti 30.2 km
     =======================

  1. Pavel Andreev                                         1.01.14
    19.23 (2.);      0.31 (1.);     17.34 (3.);      0.20 (3.);     23.24 (2.)

  2. Marc-Andre Bedard                                     1.02.22         1.08
    20.40 (3.);      0.46 (2.);     17.16 (2.);      0.19 (2.);     23.19 (1.)

  3. Ole Halonen              Triathlon Team Kotka         1.05.53         4.39
    19.23 (2.);      0.55 (3.);     18.51 (5.);      0.16 (1.);     26.26 (5.)

  4. Antti Kosonen            Taipalsaaren Veikot          1.07.53         6.39
    21.59 (4.);      0.57 (4.);     18.00 (4.);      2.20 (7.);     24.35 (3.)

  5. Tuukka Miettinen         Koiviston Isku               1.09.28         8.14
    22.09 (6.);      1.33 (7.);     19.45 (6.);      0.24 (5.);     25.35 (4.)

  6. Matt X. Richardson                                    1.11.10         9.56
    22.19 (7.);      1.20 (6.);     17.16 (2.);      1.39 (6.);     28.34 (6.)

  7. Erwin Borremans          Hyvinkään Pyöräilijat        1.15.26        14.12
    22.03 (5.);      1.11 (5.);     20.26 (7.);      0.20 (3.);     31.24 (7.)

Nettituloksissa etappihistorian paikka voidaan valita vapaasti. Ohessa olen lisännyt sen rivin viimeiseksi ja merkinnyt väliajat näytettäviksi samoin etappiaikoina ja antanut vielä etapeille otsikkoihin omat nimet. Nimet ovat kesälajin nimet, esimerkin kilpailijat ja ajat taas talvitriathlonista.

Nettilistauksen ulkoasua pääsee muuttamaan kirjoittamalla oman tyylitiedoston (css-tiedoston) ja antamalla sen nimen raportin määrittelynäytössä (oikealla). Minun käyttämääni pääsee tutkimaan tuosta esimerkin html-tiedostosta, ExTime kopioi sen mukaan valmistuvaan tiedostoon.

Lopputulos löytyy sitten tästä linkistä.

Ja on mielestäni selkeämpi kuin järjestäjien alkuperäinen.

Listaa tehdessäni huomasin järjestäjien alkuperäisessä listassa pyöristysvirheitä, etappien ajat yhteenlaskettuina eivät olleet samat kuin ilmoitettu loppuaika. ExTimen tulostuksissa näin ei pitäisi olla, en ainakaan itse löytänyt eroja.

ExTimessä on lisäksi laskettu kilpailijan sijoitus kullakin etapilla erikseen.

Alkuun


Tunnisteet urheilijoille

uRTimen lukijaa käytettäessä kilpailijoille jaetaan tunnistimet, triathlonissa erikoisvalmisteiset, vettä kestävät. Kilpailijalle annettavan tunnistimen numero tulee myös syöttää kilpailijan tietoihin, jotta automaattinen ajanotto toimisi.

Tunnistimen numero annetaan samassa muodossa kuin uRTimen lukija kirjoittaa sen tiedostoonsa, oheisessa mallissa numerosarja 02029 annetaan urheilijalle numero 29.

Paras tapa on kuitenkin laskea tunnistimen numero lähtönumerosta ExTimen omalla näytöllä sarjoittain (Emit ja muut tunnistimet / Tunnistimen laskenta sarjanumerosta). Jos se ei kuitenkaan onnistu tunnisteiden numeroiden monimutkaisuuden takia, niin sitten se kannattaa tehdä Excelillä, kirjoittaa lähtönumerot ja tunnistinnumerot csv-tiedostoon ja lukea nämä kerralla sisään ExTimeen kohdistaen lähtönumerolla.

Tästä vaiheesta olen tehnyt aika täydellisen ohjeen, siinä painopiste on EMIT:in tunnistimisssa. Ohje pätee kyllä muillekin tunnistimille, vaikka tunnistimien numeroiden pituudet ja esitystavat olisivat erilaisia eri laitteilla.

Alkuun


ExTimen asetukset uRTimeä varten

Oletettavasti uRTimen lukija toimii luotettavasti ja poimii jokaisen urheilijan tunnistimen numeron urheilijan ohittaessa lukijalankun. Tähän perustuen jätin ohjeiden alussa väliaikapisteitä määritettäessä aikatarkastukset tekemättä. Jokainen uusi urheilijan väliaika halutaan menevän seuraavan väliaikapisteen väliajaksi ja viimeinen loppuajaksi.

Jotta tämä onnistuisi varmasti, määritetään jokainen käytettävän uRTimen lukijan aikakanava tähdeksi, eli jokeriaikakanavaksi. uRTimen lukijan ExTimelle lähettämässä sanomassa on lukijan numerokoodi ja tämän numerokoodin arvoksi laitetaan nyt siis tähti (*)-merkki, oheisessa esimerkissä lukijan numero 22 koodi muutetaan näin jokeriaikakanavaksi. (Itseasiassa uRTime ei lähetä sanomia ExTimelle, vaan ExTime lukee uRTimen kirjoittamaa lokitiedostoa.)

Kyseinen säätöikkuna löytyy ExTimen valikosta Säädöt alimmaisimpana, Kellolaitteiden aikakanavakoodit.

Toinen säädettävä paikka on valikossa Asetusarvot, välilehdellä Tunnistimet. Siinä voidaan halutessa rajata ExTimen käyttämää tunnistimen numerosarjan pituutta, kohdan Tunnistimen numerosta poistetaan etunollat alla on kaksi ruutua, käytettävän osan alkupositio ja pituus. Näitä käytetään, jos ne ovat nollasta poikkeavat.

Automaattinen ajan hyväksyntä urheilijalle aiheuttaa sen, että tunnistimelta saatu aika laitetaan urheilijalle väli- tai loppuajaksi. Tämä edellyttää tietysti, että tapahtuman aikakanava- ja aikarajatarkistukset läpäisevät asetetut ehdot.

Kun kohdassa Automerkatut väli- ja kierrosajat näytetään ajanottonäytössä ei ole rastia, ei onnistuneista väliaikakirjauksista tule näyttöön tietoa ja vastaavasti taas kun kohdassa Automerkatut loppuajat näytetään ajanottonäytössä on rasti, ajanottaja saa näyttöönsä kaikki loppuajat. Rastin puuttuessa näyttö pysyy tyhjänä. Kirjatut ajat saa HOME-näppäimellä nopeasti pois ruudusta.

Valinnaisena varsinkin hiihdossa on kohta Tunnistimenluvun aikaa käytetään. Tämä tarjoaa mahdollisuuden ottaa tarkka aika valokennolta tai painonapilta ja käyttää tunnistinlukijan tietoa vain yksilöimään urheilija. Aika täytyy silloin erikseen hyväksyä urheilijalle. Aika voi olla tunnistimen lukijan sisäisen kellon antama aika tai se aika, jolloin ExTime saa tapahtuman lukijalta.

Alkuun


Tuloslaskennan laitteistoverkko

Kisapaikalle pystytetään tietysti tulospalvelun tarvitsemat laitteet ja ne kytketään toisiinsa verkkokaapelilla. Verkon rakentamisesta ja erilaisista laitekokoonpanon vaihtoehdoista löytyy täältä oma ohjeensa.

Yleisin laitekokoonpano tunnistimia käytettäessä lienee:

Laitemäärä riippuu kisan suuruudesta. Jos paikanpäällä otetaan vielä paljon kilpailijoita mukaan, pitää laitteita olla tietysti enemmän. Tunnistinlukijoita voi myös olla useita.

Työasemat laitetaan samaan IP-osoiteavaruuteen, uRTimen oletus lienee 192.168.10.102. Tunnistimia voidaan lukea myös suoraan lukijalaitteelta ohittaen valmistajan oma työasema. Näin tehdään Porissa Impinj:n tunnistinlukijalla, uRTimen tunnistimilla asiaa ei vielä (26.5.2015) ei ole vielä kokeiltu.

Alkuun


Triathlonin lähtö

Normaalistihan triathlon kisan lähtö on yhteislähtö, joko kaikki sarjat kerralla tai nopeimmat sarjat ensin ja hitaimmat muutaman minuutin viiveellä ns. aaltolähtöinä.

Toteutunut lähtöaika reksisteröidään ExTimen näytöllä Yhteislähtö, joka on valikossa Ajanotto. Näytössä rastitaan lähtevät sarjat (esimerkissä kaikki lähtivät samaan aikaan), painetaan nappia Hae, jolloin lähtijöiden määrä voidaan varmistaa (esimerkissä 105 lähtijää) ja lähtöhetkellä painetaan nappia START.

Lähtöaika ilmestyy START-napin vasemman puolen ruutuun, jossa sitä voidaan vielä korjata (jos nukuit lähtöhetkellä). Jos taas olit liian aikaisessa, paina START-nappia uudelleen todellisella lähtöhetkellä.

Hyväksy-napilla ruudun lähtöaika menee jokaiselle rastittujen sarjojen kilpailijoille. Nyt voidaan rastia uudet sarjat, jos oli aaltolähtöjä ja toistaa Hae, START ja Hyväksy nappien painamiset.

Valmis napilla näyttö menee kiinni. Merkkaa kaikki napilla saadaan kaikki sarjat rastituiksi yhdellä kertaa.

Alkuun


Ajanoton toiminta

Edellä kerroin muutamasta asetuksesta, joita tarvitaan kun tunnistimien lukijaa käytetään. ExTimen ajanoton näytölle normaalisti tulevia tapahtumia voidaan vähentää, kun osa tai kaikki automaattisista ajankirjauksista rastitaan näytöltä pois.

Kilpailun kuuluttajan (ja kyllä myös ajanottajankin) kannattaa tutustua kuuluttajaa varten tekemääni ohjeeseen hyvissä ajoin ennen kisaa.

Tunnistinlukijoiden tieto siirtyy ExTimeen kisan aikana kun ajanoton työasemalla käynnistetään Ajanotto-valikosta löytyvä Tapahtumatiedoston luku. uRTimeä käytettäessä tietenkin luetaan uRTimen lokia. Verkon yli luettaessa voi tapahtua häiriöitä, jolloin lukeminen kannattaa pysäyttää ja aloittaa uudelleen.

ExTimen pitäisi selvitä, vaikka sama lokitiedosto luetaan uudestaan alusta alkaen.

Koska itselläni ei ole käytössä uRTime-laitteistoa, en ole pystynyt testaamaan läheskään kaikkia mahdollisia poikkeustilanteita, enkä osaa niiden sattuessa neuvoa. Mutta suosittelen kertomaan tapauksista ja toimivista ratkaisuista ExTimen Facebook-ryhmässä. Tälläinen kaverien auttaminen voi jopa joskus olla itsellekin hyödyksi.

Alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTime-sivulle